Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş arkadaşımız şizofren tanısı aldı. Çalışabilir mi?

NETBUS

Üye
Konular
58
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar, kısaca özetlersem; iş yerinde arkadaşımız geçen yıldan beri dünyadan kopuk yaşıyordu. Artık iyice kötüleştiği için ailesi tarafından doktora gitmesi için ikna edildi. şizofreni teşhisi konmuş. 2 aydır raporluydu. haftaya dönecek. Ama konuştuğu diğer arkadaşlara hala daha" istihbarat örgütlerinin onu takip ettiğini, çevresindeki bazı kişilerin komploları olduğunu, telefon ve bilgisayarının ele geçirildiğini" falan söylüyormuş. Tüm gün hiç bişey yapmadan sigara çay içer ve karşısında biri var gibi kendi kendine konuşurdu. kendisine iş verip tamamlamasını beklemek imkansıza yakın. Benim sormak istediğim bu arkadaş hasta olduğunu inkar edip, ısrarla çalışmaya devam edebilir mi? yoksa malulen emekli mi olmalı? sanırım aylık iğne vermiş doktoru. bilgisi olan arkadaşlardan ricam bu arkadaşın durumu ne olur?

Şizofrenlerin çok büyük kısmı ilaç tedavisi altında çalışabilir ve normale yakın bir yaşam sürebilir. Bazıları çalışamaz.

Bunun kararını verecek olan hastanedir.

Öncelikle ilaç tedavisi başlayıp bir süre takip altına alacaklardır. Eğer ilaçla kontrol altına alınamazsa heyet raporuyla çalışamaz kararı verilebilir.

İş kanununa göre şu hallerde işveren iş akdini feshedebilir:

"b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda."

Şizofreni hastalarının,kronik olanlarının çoğunun çalışması zordur.toplumumuzda şizofreni hastalarına bakış ve çalışma hayatının stresli bir ortam oluşu büyük etkenlerdir.çünkü stres hastalığı tetikler.bahsettiğiniz arkadaşa uygulanacak ilaç tedavisi,hastalık belirtilerini yatıştırabilir fakat bu durum çalışabileceği anlamına gelmez.belirtiler yatışsa da,unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu olabilir.ben de 20 yıldır şizofreni hastasıyım.ilaçlarla hastalık belirtilerinın tamamı ortadan kalkıyor ama unutkanlık ve odaklanma sorunum sebebiyle çalışamıyorum.hiçkimse sürekli yapacağı işi unutan bir elemanı çalıştırmak istemez.arkadaşınızın durumu ilaç tedavisinin sonucuna bağlı bir durum.

evet unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu var arkadaşta. kişisel eşyalarını falan çoğu zaman iş yerinde unutuyor. teşekkürler cevaplarınız için. sanırım işe başlamasını bekleyip gözlemlememiz en iyisi.

NETBUS

Heralde dünyanın en ağır şizofreni benimdir:2012 yıllarında hastalandım, ilk üniversitemi bırakmak zorunda kaldım.,mücadele ettim,2014 YILLINDA DÜNYA SIRALAMASINDA İLK 500'e giren hayallerimdeki fakülteyi kazandım ve okulumu iyi dereceyle bitirdim...
Ben askeriyeden farksız stajlar yaptım,kendimi normal arkadaşlarımı da gözlemledim. İnanın bir fark yok, tamamen o kişiye yoğunlaşıyoruz bir kaç hatasını BÜYÜTÜYORUZ

Mevlana'nın bir sözü ile bitirmek istiyorum...
Kusur bulmak için bakma birine, bulmak için bakarsan bulursun. Kusur örtmeyi marifet edin kendine işte o zaman kusursuz olursun.
Mevlana

İster şizofren olsun,ister down sendromlu,ister bedensel engelli.normal olan,kimsenin birbirini dışlamaması ve iş hayatında her bireyin kendine bir yer bulmasıdır fakat malesef çalışma hayatında,halen kadın,erkek eşitliği bile sağlanamamışken,engelli bireylerin de çalışmaya haklarının olduğunu,bazı kendini kusursuz veya üstün gören insanlara anlatmak çok zor diye düşünüyorum.elbette bunu başarabilmiş,pek çok engelli arkadaş var.onları tebrik ediyor ve başarılarına kendi başarımmış gibi seviniyorum.ben başaramadım ama umarım ki,birgün insanlar birbirlerine kusur bulup,aşağılamak yerine,yardımcı olmaya çalışırlar ve dünya yaşamaya değer bir yer olur.

ASUMAN0

Engelsiz İsveç'ten Ne Öğrenebiliriz?

İsveç'te zihinsel engelliler talk show yapıyor, engelli modeller defileye çıkıyor, devlet 24 saat bireysel asistan sağlıyor. Kısacası meseleyi rampa koymaya indirgemiyorlar, engelleri kaldırmak için en yaratıcı fikirler aranıyor. Daha detaylı bakmak isterseniz aşağıdaki linke girebilirsiniz
https://m.bianet.org/bianet/toplum/164428-engelsiz-isvec-ten-ne-ogrenebiliriz

Bence sende başarabilirdin,destek çok önemli. Ülkemizde ve ÖZELLİKLE YÖNETİMDE SIKINTI VAR. Benim şuan da bir engelli belgem yok ama dil bilgim var. İSVEÇ'TE OLSAYDIM ENGELLİ BELGEM OLMASI İÇİN BAŞVURURDUM. Aslında bunun sorumlusu biraz biziz BEN DİYORUZ BİZ DEMİYORUZ...

Şizofreni hastalarının,kronik olanlarının çoğunun çalışması zordur.
Yanlış bilgi vermeyin lütfen, sizin özelinizden tüm şizofrenleri genelleyerek tüm şizofrenler çalışamaz diyemeyiz. Evet şizofreni çok zor bir hastalıktır ve şizofrenler çok hassas ve genellikle çok takıntılı insanlardır ama bu tüm şizofrenlerin çalışamayacağı anlamına gelmez.

paranoid şizofreni hastasıyım on yıldır çalışıyorum

mmmy1983 halisinasyon görüyormusun veya işitsel sesler duyuyormusun
bende paranoid şizofreniyim

ekonomist79

Elinde konuyla ilgili bir istatistiki bilgi var sanırım.var ki yazdığımın yanlış bilgi olduğunu,iddia etmişsin.

Ben şizofrenler çalışamaz demedim,çoğu çalışamaz dedim.bence çoğu çalışmıyordur yüksek ihtimalle.çünkü,bizim insanlarımız,psikolojik rahatsızlığı olan kişilere karşı,duyarsız veya mesafeli malesef.erken tanı koyulmuş bazı kişiler çalışıyor ve hatta başarılı da olabilir.yanlış bilgi verdiğimi düşünmüyorum.

Bizim insanlarımız oldukça fazla konuya duyarsızlar, psikolojik engelliler de bu konulardan birisi. Erken teşhis önemlidir, hastalığa ne kadar erken yakalanıp erken tedavi olursan gelecekte normale yakın ancak asla normal değil yaşaman çalışman olasıdır. Kısaca bu kez yukarıda dediklerine katılıyorum.

Malesef toplumumuzda şizofrenlerin cinli olduğuna inanan da var,tehhlikeli olduğunu düşünen de.
Şizofrenleri çalışma hayatına kazandırmak bir yana.yaşamalarına dahi tahammül edemeyenler var.
Dilerim ki bu kişiler birgün,asıl tehlikeli olanın şizofrenler değil,kendi içlerindeki kötülük olduğunu farkeder.

hiç bir hastalığı olmayıp bu dünyaya zararı dokunan o kadar çok gereksiz insan varki,eminim şizofrenler o kısmın yüzde 1 ni bile oluşturmuyorlardır,kimse bir sabah kalkıp ben bu sabah şizofren olmak istiyorum demez, insanın elinde değildir o hissedilen tüm duygu veya hastalığın hissettirdiği ne varsa,ama asumano ya katılıyorum bizim toplumda itilip kakılmak değersiz görülmek o kadar çok üst seviyede yaşam biçimi olmuşki zannedersin şizofreni olmak bu ülkede en büyük suç..bu ülkede malı götürenler rahatça dolaşırlarken!!

kurum müdürü çalışabilir diye sağlık raporu istedi arkadaş için, ama arkadaşımız rapor süresini uzattı. sanırım bir süre daha raporlu olacak.

Üst Alt