Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş değiştirdim. Vergi indirimi başvurumu yeni iş yerime nasıl bildireceğim?

erdem01

Yeni Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Sayın;Hocam

Eski iş yerinde çalışırken vergi indirim raporu için başvuruda bulundum.Lakin daha sonra iş değişikliği yaptığım için eski işyeri adı ve adres bilgilerini vermiştim.Ankaradan gelecek raporumu eski çalıştığım iş yerinden alsam yeni çalıştığım yere versem olurmu.Eski iş yerimde yeni çalıştığım yere çok yakın ve muhasebecide arkadaşım rapor gelirse ben sana haber veririm gelir alırsın dedi.Sizce yoksa yeni çalıştığım yerden tekrar çalıştığıma dair yazı alıp deftedarlığamı vermem gerekiyor.Bu konu hakkında mevzuat nedir?

Eski iş yerinize gitmenize bile gerek yok yeni iş yerinizden çalıştığınıza dair bir belge alarak direk maliyeye müracaat edin. Şöyle bir dilekçe olabilir. Yeni iş yerime xx derece vergi indirim hakkımın olduğunu bildirilmesini arz ederim... Evraklarınızı teslim edin 20 gün içerisinde vergi indirim hakkınız olduğunu bildirir yazı yeni iş yerinize gelecektir.

Zaten vergi indirim hakkı bir defaya mahsus sürekli alınan bir karardır eski işyerinizde ki vergi indirim belgeniz yeni iş yerinizde de geçerli olacaktır ...

Sayın;Officer

Yeni çalıştığım iş yerinden çalıştığıma dair yazı alıp maliyeye götürmem benim için oldukça zahmetli oysa yeni iş yerim bana 5 dakka mesafade ordan alsam yeni iş yerime versem Bio arkadaşımızın dediği gibi daha uygun olamzmı birde iş yerinde izin alıcaksın.Kalkıp deftarlığa gideceksin nerden baksan öğleya kadar zaman alacak.Oysa eski iş yerime gelen yazıyı alıp yeni iş yerime vermem benim için çok zahmetli değil ne zamanım gidecek nede izin almış olacam neden kolay varken zoru seçiyorsun.Kabul görmeyeceği içinmi.

İş yeri adına geldiyse vergi indirimi o işyeri için geçerlidir aslını vereceklerini sanmam ancak kopyası ile brlikte maliyeye başvurman gerekebilir

Ne yani raporlar çalıştığın iş yerinemi göre düzenleniyor yani ben şimdi eski iş yerimden onaylanmış raporumu alsam yeni iş yerime versem bu durumda vergi indirim hakkım olmuyormu.Bu rapor kişinin kendi şahsı ile alakalı bir durum değilmi.Benim raporum onaylanmış sonuçta nerede çalışırsam çalışayım vergi indirim ahkkım olmazmı?Sonuçta o roparda şu kişi vergi indirimden bakanlığımızın incelemsi sonucu vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmıştır denilmiyormu.Ben cevabımın karşılığını tam bulamadım.Ben diyorumki eski iş yerimdeki muhasebeden raporum gelince alsam yeni iş yerime vermem benim için en uygun durum.Çünkü iş yerim bana yakın olması ve iş yerimle bağlarım hala devam etmesi ve muhasebeci arkadaşım olması nedeni ile.

Erdem sen o evrağını eski iş yerinden al yeni iş yerindeki muhasebecinize ver o halleder...

işte aradığım cevap bu Bio kardeşim teşekkürler neden farklı cevaplar ve uzatmalı cevaplar veriliyorki yani kanun ne diyorsa ve geçerli bir hükmü varsa benim için yeterli eski iş yerimden yazıyı almak benim için en kolay ve zahmetsiz bir iş.Ama iş yerinden yazı al yazıyı git sonramaliyeye ver ne gerek ar bunlara geçerliği var ise eski işyerime gelecek yazıyı alıp yeni iş yerime vermem en mantıklısı.

O işi muhasebeciniz halleder erdem yani senin alıp gitmen gereken evrağı işlemi ile ilgilenecek kişi sen evrağını aldıktan sonra muhasebecidir arkadaşım sıkıntı yok...

Olmaz çünkü eski iş yerinize hitaben yazılmış bir vergi indirimini yeni iş yeriniz nasıl kullansın, siz gidemiyor iseniz evraklarınızı hazırlayıp iadeli taahhütlü yollayın maliyeye eninde sonunda iş yerinize bu belge gelir. Hatta yeni iş yerinize söyleyin onlar yapsın yazışmayı

Ayrıca bende sizin gibiydim eski iş yerime yazılmış vergi indirimini yeni iş yerim kabul etmemişti bu yazı bize hitaben değil sana nasıl vergi indirimi yansıtayım demişti muhasebeci..

İlker işte yeni evrakını alıp yazışmayı yeni işyerindeki muhasebeci yazışmasını yapar ben personel işlerine bakıyorum şuan iş yeri değiştiren bir kaç personelimize eski yazıların hepsini verdim yeni işyerindeki muhasebecilere götürdüler sıkıntı yok yani onun için net yazıyorum...

Sayın;Officer

Mevzuat bumu yani eski iş yerime gelen evrağı yeni iş yerim kabul etmezmi.Yani ben maliyeye yeni iş yerimden evrak alıp götürmez isem demek vergi indiriminden yararlanamayacağım doğrumu söylüyorum.Oysa bio arkadaşım senden farklı söylüyor ben burada mantıklı olan şeyi değil kanun neyi istiyorsa onu yapayım ama işide zora sokmadan kolayı varken.Burada benim eski iş yerimden den gelen yazıyı almam benim için maliyeye yazı vermekten daha kolay.Onun için eski iş yerimden yazıyı alıp yeni iş yerime verip onların kayda geçmesini istiyorum.Officer kafamı çok karıştırıyorsun.Ben bunla ilgili deftarlığı aradım lakin onlarda yeni iş yerinden yazı alıp bize getirmen gerektiğini bunu posta ile değilde şahsen yapmam gerektiğini söylediler.Ama tabiki eski işyerimle bağlarımın devam etttiğni ve bana yakın olduğunu buradan alıp yeni iş yerime versem uygun olurmu demedim.
Bio arkadaşımda eski iş yerinden raporu almam ve yeni iş yerime vermem yeterli olur diyor.Bu bana daha uygun geliyor tabiki kabul ederlermi sorun çıkarmı.Bio arkadaşım konu ile alakalı bilgi sahibimi acaba.

Erdem sen o evrağını alıp yeni iş yeri muhasebecine verir isen zaten o yazışmaları muhasebecin takip edecek senin adına tek fark senin yerine zaten işi ile ilgilenmesi gereken muhasebecin ilgilenecek anlamıcak bir durum yok gayet açık herkes aynı olayı farklı yollardan anlatmaya çalışmış hepsi bu

Vergi indirimi için ankaraya raporun aslı bir kereye mahsus gönderilir. İş yerinin bağlı olduğu büyük mükellefler vardır. Eski ve yeni iş yerin bir birine yakın olduğu için büyük ihtimalle ikiside aynı yere bağlıdır. Şöyle izah edim sana kardeşim, Ankara'dan vergi indirimi için sana gelen yazı sonraki gireceğin bütün iş yerleri için geçerlidir. Yeni iş başvuru evrakların ile ankaradan gelen yazının fotokopisini insan kaynaklarına vermen yeterlidir. Kendim böyle yapıyorum. En başında bilmiyordum ikince kes büyük mükellefe gittiğimde fırça yemiştim :( her girdiğin iş yerinde bunu kullanacaksın demişti sağ olası :) ben şimdiye kadar öyle yaptım hiç bir sorunla karşılaşmadım...

Şükür beni söylediğimin aynısını yaşayan bir kardeşim çıktı :D

Konumuz belli bunu yaşayan kim bilir kaç kişi daha vardır :(

Maalesef herkes devletin bir kademesinde ancak bilmesi gereken yönetmelikleri uygulamaların acizliğini vatandaşa yansıtıyor özel sektörde dahil olmak üzere...

Olaylar dediğin gibi tamamen farklı.Tamam ibrahim arkadaşım senin dediğin gibi yapacam oradan eski iş yerinden raporu alıp yeni iş yerime verecem umarım kabul görür.Onlar benim adıma uğraşırlar uğraşmama gibi bir durumları olabilirmi o beni düşündürüyor.Böyle bir zorunlulukları varmı acaba?Birde leaderboy arkadaşım ben yeni işe başlamıyorum 4 ay oldu işe başlayalı.

Şimdiye kadar olan çalışma sürelerin indiriminide iş yerinden talep ede bilirsin geriye dönük 4 ayın indirimini..

Sayın leaderboy;

Nasıl yani yazdığın cümleyi anlayamadım.Yani Ankara giden ve hala gelmeyen raporuma istidaden bu süre zafında geçen sürede vergi indirim ücretinide geriye dönük iş yerinden alabirmiyim demek istiyorsun yoksa benmi yanlış anlıyorum.Konuyu biraz daha açık ve net yazarmısın rica etsem.Konu ile alakalı hiç bir bilgim yok.İş yeride söylemez bana biliyorsun nede olsa özel sektör.

Sen iş yerine diyelim bu gün başladın vergi indirimin 4 veya 5 ay sonra başladı geriye dönük bu geçmiş ayların içinde alman gereken indirimli tutarını alabilirsin. Bunun için sana bilgi veren olmasa dahi çalıştığın yerin insan kaynaklarıyla görüşürsen illaki yardımcı olurlar.

Erdem ben bizim işyerinde çalışan engelli arkadaşların Ankaradan aldıkları yani bize gelen bizim şirkette çalışırken müracaat ettikleri vergi indirim hakkı evraklarını yeni çalıştıkları işyerlerine götürmeleri için aslını bile değil fotokopilerini verdim onlarda yeni çalıştıkları işyerindeki muhasebeciye götürdüler ilgilenme konusuna gelince ben şahsen ilgileniyorum bize gelen engelli kardeşlerimle personel işlerine bakan bir personel olarak ama sizin muhasebeci ilgilenirmi bilmem normalde ilgilenmesi gerekiyor...

Uygulama tamamen İlker arkadaşın belirttiği şekildedir.
Her iş değiştirdiğinizde orada çalıştığınıza dair çalışma belgesi almak ve maliyeye vermek zorundasınız.
Vergi indirim yazıları işverene hitaben düzenlenmektedir,evet vergi indirimi tek ama o vergi indiriminin yeni işvereninize maliye tarafından tebliği gerekmektedir.
Erdem kardeşim,siz burada sorunuza cevap aramıyor,size kolay gelen cevabı sipariş ediyorsunuz.
İlker arkadaş mevzuata uygun cevabı verdiği halde kafa karıştırıyorsun gibi hoş olmayan yorumlar yapıyorsunuz.
Evet dediğiniz şekilde yapanlar vardır şüphesiz,hatta hiç vergi indirimi olmayan birine sırf sakat raporu var diye kafadan vergi indirimi uygulayan mevzuattan habersiz muhasebeciler dahi var.Onlar o şekilde uyguluyor diye doğrusu o demek değildir.

erdem01;

Siz sordunuz biz mevzuat çerçevesinde cevap vermeye çalıştık ve yanlış cevap vermedik sizde en net bilgiyi Defterdarlıktan almışsınız zaten kafanız karışıyor ise direk ilgili birime müracaat ederek kafa karışıklığını ortadan kaldırmanız gerekli diye düşünüyorum. İbrahim kardeşim yanlış mı söylüyor hayır ne diyor bak diyor ki eski iş yerinden vergi indirimini alıyorsun yeni iş yerine veriyorsun onlar yazışmaları yapıyor diyor yani her hâlükârda yeni iş yerinize verilmek üzere, yeni iş yerinize hitaben belge almak zorundasınız.

Sayın Officer bir dediğin ikincisini tutmuyor bir o yazı iş yerine hitaben yazılmış diyorsun sonrada eski iş yerinden yazıyı alıp yeni iş yerine ver onlar halleder demekle yetiniyorsun.Bu neden Bio arkadaşımız gibi başında bu şekilde söylemedinde kulak arkasından elini uzatmak zorunda kaldın bana.Şayet iş yerim bunu benim adıma yani yazışmayı yapabilme durumu söz konusu ise ben neden uğraşayım bunlarla doğru değilmi.Ben burada senle bio arkadaşımızın yorumları arasında çelişkiye kaldım.Neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemedim.Birde Deftarlığı aradım lakin onlara rski iş yerimden raporu alıp yeni iş yerime versem onlar benim adıma yazışma yapsalar demedim o kısmı yırtıp atmışsın officer.Böyle bir durum var ise onu tercih etmek daha iyi değilmi.Sakın eleştirimden dolayı bana kızma.Maksadım seni eleştirmke değil.

Arkadaşım; Yeni iş yerinizde bu işler ile uğraşmak zorunda değil siz beyan ederseniz vergi indirimini uygular yoksa uygulamaz. Engelli kadrosunda olmanız size vergi indirim hakkının yansıtılacağı anlamına gelmez. Maliyeyi bizzat arayıp ne yapılması gerektiğini öğrenmişsiniz, zaman kaybetmeden yeni iş yerinizden çalıştığınıza dair belge alarak maliyeye bildirimde bulunun

Bende yeni iş yerimden çalıştığıma dair belge alıp maliyeye bildirmeyi düşünüyorum yada gerçekten oluyor ise eski iş yerimden talep edeyim onlar yeni iş yerime bildirsinler bu daha kolay olurdu.

Üst Alt