Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş görememezlik raporluyken emekliliğe başvurma sorunu..?

minoset_plus

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
İyi Günler Arkadaşlar,

Öncelikle yardımlarınız için peşinen teşekkür ederim.

Ben 15 Mayıs 2018 günü Cauda Equina/At Kuyruğu Sendromu rahatsızlığı nedeniyle ameliyat oldum. Hastalığımın etkilerini geçen sürede maalesef atlatamadım.

Konu rahatsızlığıma ek olarak doğuştan kalp anamolim var, kalbimin sağ tarafında damar bulunmayıp tüm damarlarım soldan çıkış vermiş haldedir.

Ek olarak Hiper Tansiyon hastasıyım, uzun süreli ilaç kullanıyorum. Mayıs ayından bu yana her bir ay için iş görememezlik raporu alıyor ve maaşımı SGK dan rapor parası olarak alıyorum.

Bu arada gerek doktorumun gerekse de çevremin tavsiyesiyle malulen emeklilik konusunu araştırmaya da başladım. Araştırmalarımın neticesinde Malulen Emeklilikten ayrı olarak Vergiden Muaf Emeklilik gibi bir seçeneğimiz olduğunu da öğrendim. Öğrendim lakin Vergiden Muaf Emeklilik nedir? Tam olarak anlamış değilim.

Vergiden Muafta nereden emekli oluyoruz SGK üzerinden mi Gelir İdaresi üzerinden mi, bu noktada belki sana ne, nereden emekli olursan ol diyeceksiniz belki haklısınız ama yine de öğrenmek istiyorum.

Bir başka konu da ikisi arasında ki maaş farkı, bazı yerde çok fark olmaz diyor ama bazıları da vergiden muaf lehine ciddi fark olur diyorlar.

Ek olarak Vergiden Muaf için ilgili kanun ( 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 31. Maddesi ) maddesini okudum, maddede engellilik indirimi ve tutarları mevcut lakin emekliliğin E si dahi geçmiyor. Ben, her ne kadar ne olduğunu tam anlamamış olsam da ve her ne kadar başvurum sırasında doldurmuş olduğu dilekçe de bahsi geçen kanun maddesi emeklilikten bahsetmese de (193/31 ) geçtiğimiz hafta içinde bahsi geçen rahatsızlıklarıma istinaden Mersin Vergi Dairesine, Vergiden Muaf Emeklilik için başvurumu yapmaya gittim ancak bana son 6 ay'da raporlu olduğum, 4A Hizmet Dökümümde son 6 ay'da herhangi bir gelir olmadığı için hastaneye sevkimi yapamayacaklarını bir başka deyişle başvurumu alamayacaklarını belirttiler.

Bende bunun üstüne Vergi İletişim Merkezini arayıp, durumumu anlattım. Merkez, mevzuatta durumum için net bir bilgi olmadığını bildirip, konuyu Gelir İdaresi Başkanlığına iletip bana döneceklerini söylediler.

Sonuç olarak GİB de Mersin Vergi Dairesinin uygulamasını haklı buldu. İş yerim halen çıkışımı vermedi, fiili olarak çalışmıyorum, raporluyum ama halen firmanın elemanıyım, bununla ilgili yazımı da kendilerinden aldım.

Uzun yazdım kusura bakmayın lakin durumumun net olarak anlaşılmasını istedim. Bu noktada aşağıda bahsi geçen konular için bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.

1) Aralık ayı raporumu 20 gün alıp diğer 10 gün iş yerimde çalışmış görünsem, başvurum kabul olur mu?
2) Eğer kabul olursa bu 10 günü yıllık iznimden yazabilir miyim yani yıllık iznim sırasında Vergiden Muaf Emeklilik için başvuru yapabilir miyim?
3) Vergi Dairesine başvurumu yapıp hastaneye sevkimden sonra iş yerimden ayrılsam ya da yine iş görememezlik raporu alsam olur mu?

Son olarak yukarıda da bahsettiğim gibi Vergiden Muaf Emeklilik nedir ve Malulen Emeklilik ile arasında ciddi bir maaş farkı var mıdır?

Bilgisi olan arkadaşların bilgi ve yardımları ricasıyla

minoset_plus

Rapor süresii bittiğinde hemen çalışan statüsünde devam ederken vergi indirimine başvurabilirsiniz. 10 gün vb. bir süre şartı da yok. Başvuru sonrası yeniden raporlu olmanızın ya da işten çıkmanızın bir mahsuru yok.

Ben olsam önce kendi başıma yetkili hastaleneler'den birin engelli raporu için başvurur ve raporu elime alır onunla vergi indirimine başvururdum.

Vergi indirimi ile emekli olacaksınız, malulen değil. Çünkü malulen emeklilik için maluliyet cetveli'ne göre malul düzeyde işgücü kaybı şartı vardır, o da kolay değildir.

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?

İyi Akşamlar Bülent Bey,

Öncelikle cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
Ben 11.01.1978 doğumluyum.
21.12.2006 sigorta girişliyim, primlerim bu tarihten Mayıs/2018 e kadar işçi statüsünde ( pazarlama elemanı/uzmanı, Lojistik Elemanı vb... ) yattı. Son altı aydır raporlu olduğum için primim yatmıyor.
Toplam prim gün sayım 3343'dür.
Vergi dairesinden sevk alamayınca bende direk hastaneden rapor alıp, başvurmayı düşündüm lakin bu seferde vergi dairesi bu şekilde bir başvuru kabul edemeyeceğini kendilerinin sevkinin şart olduğunu belirttiler.
Malulen emeklilik için şartların zorluğunun farkındayım, bundan dolayı da düşünmüyorum.
Sizin de paylaşmış olduğunuz bilgi ve yapmış olduğum araştırmalara istinaden ben 2 Ocak günü başvurumu yapıp 3 Ocak günü tekrar raporu almayı planlıyorum.
Bu noktada umarım iş yerimle vergi dairesi arasında bir sorun çıkmaz çünkü vergi dairesi başvurudan sonra ne rapor alabileceğimi ne de işten ayrılabileceğimi belirtip, bir teftiş neticesinde iş yeriminde sıkıntı yaşayabileceği uyarısını yaptı.
Paylaşmış olduğum yeni bilgiler neticesinde benimle paylaşabileceğiniz ek bilgileriniz varsa bildirmenizi rica ederim.

Saygılarımla

Semih ÖZTÜRK

minoset_plus

kendi aldığınız raporla vergi indirimine başvurabilirsiniz. Aksini söyleyen memur işgüzarlık etmiş, bilmiyor. Şefine çıkın...

İşyerinde ne kadar sigortalı olacağınızı vs. vergi dairesi ile konuşmanıza gerek yok ki zaten. Onlara sormayın bile. Bakın işinize...

Emeklilik kriterleri:

2008_oncesi.PNG

Üstad, bilgiler ve tablo için çok teşekkür ederim.
Tam salağına çattık diyeceksiniz belki ama tam olarak emin olmak için son kez yardımınızı rica ediyorum.
Ben 12/2006 girişliyim ve 3343 gün primim var buna göre emekli olmam için eğer yüzde 60'a kadar rapor alırsam 20 yıl 4400 gün yüzde 80'e kadar rapor alırsam 18 yıl 4000 gün'e ihiyacım var doğru mudur yani ben şu anda vergiden muaf emeklilik için uygun değilim değil mi?
Ek olarak tablo da ki kırmızı rakamların özel bir anlamı var mı yoksa sadece sıralama için mi?
Yardımlarınız ve zamanınız için bir kez daha teşekkür ederim.
Saygılarımla

minoset_plus...hocam kırmızı işaretler emeklilik sıralama kıstasları dereceleri yani,aldığınız rapora ve gün yıl ödenen prime göre de engelli emekliliğiniz şekillenecek..siz herhangi bir rapor aldınızmı bu arada hastalıklarınızla ilgili?

Bülent Bey,

Bilgi için teşekkür ederim.

Hocam, rapordan kastınız sanırım engellik derecemi belli edecek olan rapor, yok onunla ilgili hiçbir şey yapmadım.

Mersin vergi dairesinde karşılaştığım sorunla alakalı gelir idaresi başkanlığından özelge talebinde bulundum, cevaplarından sonra rapor için işlemlere başlarım demiştim ama cevabın geldiği geleceği yok bundan dolayı pazartesi hastaneye gideceğim.

Ben sizlerle yaptığım yazışmalar neticesinde anladım ki boşa zaman harcıyorum, öncelikle raporumu elime alayım ne olduğumu bileyim, vergi dairesi ile yaşadığım sorun bir sonra ki aşama olsun.

Malulen emeklilik maaşı hakkında...

İyi Günler Arkadaşlar,

Benim sigorta başlangıç tarihim Aralık/2006, prim gün sayım 3343, primlerimin toplamı 320000 tl civarındadır.
Engellilik oranım % 88.
Ben bu şartlar altında anladığım kadarıyla malulen emeklilik için başvurabiliyorum lakin bilgisi olan arkadaşlardan ricam, ilgili bilgilerimin ışığında eğer başvurum kabul görürse maaşım tahmini kaç tl olur bilgi verebilir misniz.
SGK nın https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/servlet sayfasından kontol ettim, prim günüm 3600 den aşağı olduğu için hesaplanamadı uyarısı aldım.
Ek olarak netten araştırdım ancak net bir bilgiye ulaşamadım, malulen emeklilik maaşı sabit bir rakam mı?
ya da sigorta başlangıç tarihim on yılı geçtiği ve prim gün sayım 1800 den fazla olduktan sonra değişen bir şey olmuyor mu?başka bir anlatımla prim gün sayım 1800 e ulaştıktan sonra maaş belirlenirken prim günümün 3343 olmasının, yılımın yeterli şart 10 yıl yerine 13 yıl olmasının bir anlamı yok mu?
Biraz karışık anlattım kusura bakmayın, anlayan ve bilgisi olan arkadaşlarımın yardımları ricasıyla...

Maluliyet te yatan prime göre hesaplanır

Ersin Bey, bilgi için teşekkür ederim. Pazartesi sgk ya gidecez bakalım hayırlısı artık

Üst Alt