Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş görmezlik gelirim olmasaydı emeklilik aylığım çok düşük olacaktı!?

35efe35

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
0
[FONT=arial]Arkadaşlar merhaba;

Ben 2013 yılında geçirmiş olduğum bir iş-trafik kazasına bağlı olarak engelli oldum. Ortopedik engel + .... şeklinde engeliliğim söz konusu.

Altta yer alan engelli raporumu 2017 yılında aldım (%41 - SÜREKLİ) ve bu raporla 2018 yılında bulunduğum şehirdeki vergi dairesine VERGİ İNİDİRİMİ için başvuruda bulundum.
Uzunca bir süreden sonra yaklaşık 9 ay, Ankara'dan çalıştığım işyerine VERGİ indirimi başvurumun sonucu Engelli raporumdaki %41 sürekli şekliyle onaylanıp geldi.
Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle (2020 Aralık) oranıma bağlı olarak, SSK'lı çalışanlar için 19 yıl, 4240 gün şartını doldurmuş oldum ve SGK'ya işyerimden emeklilik için çıkış alıp başvuru yaptım. Bu ay başı itibariyle (Mart ayı) emekli maaşımın bağlandığı sgk'dan bir sms ile bildirildi.

Ben geçirmiş olduğum iş-trafik kazasına bağlı olarak, Sürekli İş Görmezlik Maaşı alıyorum. Emekli maaşı bağlanırken, önemli olan nüans şu oluyor; hangi maaşınız yüksekse o maaşınızın tamamı + düşük olan maaşınızın yarısı şeklinde toplam bir maaşa dönüşmüş olduğunu düşünebilirsiniz arkadaşlar.

Bu yüzden benim 4240 günden emekliliğimden dolayı emekli maaşım düşük olduğu için, düşük olan bu maaşımın yarısını alıyorum. 900 TL.
Demek oluyor ki eğer benim sürekli iş görmezlik maaşım olmasaydı, bana bağlanan emekli maaşı 1800 TL civarıymış.
Şimdi demek istediğim şudur ki arkadaşlar; benim geçmişte sigorta primlerim oldukça yüksek yatmasına rağmen (asgari ücretin en az 3,5 katı civarı) bağlanan maaş bu.

Sağlıklı günler dilerim.[/FONT]

Asgarî ücretin 3.5 katı gelirin olsa en az 3.500tl yada 4.500tl arası bağlanması lazım. İtiraz et! Çok komik bir rakam bu 1800tl adil değil

Oscar

Merhaba,emekli maaşının hesaplaması yönteminde pek bahsedilmeyen bir durum söz konusudur.Asgari ücretin en az 3,5 katı ve daha fazla SGK primi yatırılması olayının aslı şöyle ki;

2008 yılından önce kişinin adına yatırılmış SGK primleri olmalıdır.Yani 2008 yılından önce işe girişi yapılmış ve adına bir süredir SGK primleri ödeniyor olmalıdır.2008 yılı Ekim ayından sonra yasa değişikliği nedeni ile emekli maaşı hesaplama oranı %60 'dan %35 düşürülmüştür.Bu durum 2008 yılında sonra yatırılan her SGK primi 2008 yılından önce kişinin adına ödenmiş her primin emekli maaşına olan % 6o 'lık etkisini aşağıya çekmekte tabii bilindiği üzere emekli maaşı azar azar düşürmektedir.

İşte bu durum gerçekleşmemesi ve hatta emekli maaşının biraz olsun artması için bilinen basit hesaplama yöntemi 2008 yılından sonra primin yatırıldığı ilgili yılın asgari ücret tutarının en az 3,5 katı şeklinde ödenebilirse emekli maaşını korur ve çok az bir miktar artırarak küçük bir fayda sağlayabilmektedir.

Aslında 2008 öncesi SGK primleri ile kişinin emekli olduğunda alınabileceği maaşını korumak için 2008 yılından sonraki SGK primleri asgari ücretin 3,5 katı yatırılmalıdır.Daha az bir tutar emekli maaşını aşağıya çekmeye devam edecek ve emekli maaşı azalması gerçekleşecektir.

Bu durumda sizin söylediğiniz 4.000 TL'den 7.000 TL'ye kadar olan tutar aralığında emekli maaşı alınabilmesi için 2008 yılından sonra kişinin adına yatırılan SGK prim tutarlarının asgari ücretin 5 kat ila 7,5 katı arasında yatırılması gerekmektedir.Bu durum sanıyorum 35efe35 arkadaşımız haklı olarak gerçekleştirmesi mümkün olamadığı için sizin bahsettiğiniz emekli maaşları alabilmesi de mümkün olmamıştır.

35efe35 arkadaşımızın durumu benim tahminime göre ilk sigorta başlangıç yılı 2000 ila 2003 yılları arasında olmakla birlikte çalışarak hak kazandığı maaşı genel olarak asgari ücretin 3 kat ila 3,5 katı arasında seyir etmiştir.Yani 2008 yılına kadar adına yatırılan SGK prim tutarları ile hesaplanan emekli maaşlarını 2008 yılından sonra yatırılan adına yatırılan SGK prim tutarları ile yukarıda bahsettiğim şekilde korumuş,ortalama fayda sağlamış ve belkide az olsa negatif bir azalma yaratmıştır.

Bunu 1 ay önce emekli olan bir arkadaşım emekli maaşı üzerinden örneklemek isterim;

2003 yılı ilk sigorta başlanıç tarihi olan ve 1 ay önce engelli vergi indirimi ile emekli olan arkadaşım (18 yıl 4.000 SGK prim gün şartı) 2. derece ile emekli olmuştur.Emekli olduğu anda mevcut SGK verileri yaklaşık 17 yıllık hizmeti süresi ve 5.500 SGK prim günüdür.Çalışırken adına yatırılan SGK prim tutarları 2008 yılı Ekim ayına kadar asgari ücretin 3,5 katı ila 4 katı kadardır.2008 ve 2010 yılları da bu katsayı ile ş devam ederek 2010 yılına gelindiğinde adına yatırılan SGK prim tutarları asgari ücretin 5,5 katından başlayarak emekli olduğu zaman kadar asgari ücretin 6,5 katına kadar çıkmış ve emekli olmuştur.Kendisi şu an 5.100 TL emekli maaşı almaktadır.

Umarım ifade ettiğim bilgileri sizlere doğru anlatabilmişimdir.

Saygılar.

Hocam 2007 öncesinde abo %70 bağlanır. 2008 sonrası %35 bunu herkes biliyor. Benim anlamadığım en düşük emekli aylığı 1.500tl oldu ve bu arkadaş asgarî ücretin 3.5 katı prim ödemiş yani mantık dışı bir maaş bağlamışlar 1.800tl çok düşük bir maaş ve haksızlık bu akp nin eseri

Oscar

Anlatmak istediğinizi anladım.Bağlanan emekli maaşı ile hayatın içinde yaşamını idame edebilme şansı sağlıklı gözükmüyor.

Benim paylaşımların yönetmeliklerin üzerinde yazan maddelere göre yapılan hesaplamanın matematiksel açıklamasıdır.Bu durum tamamen tutarların sonucudur.Bu konuda herkesin biribirine destek olması gerektiğini düşünüyorum.Yaşadıkları zorlukları sözlerle ifade edemeyen o kadar çok vatandaşımız var ki inanın sözler yetersiz kalıyor ve ben insanlığımdan utanıyorum.

İnşAllah herkesin hakkında hayırlısı olur ve herkes sağlıklı,mutlu ve huzurlu bir yaşam yaşayabilir.

Saygılar.

Abo 2007 öncesi emekliler gibi %70 olmazsa çok zor.

Üst Alt