Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş görmezlik ve tazminat başvurularını ayrı ayrı mı yapmalıyım?

GamzeKaya1990

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar iyi sabahlar;

Karar veremediğim bir konu hakkında fikirlerinizi bekliyorum. Kamu personeliyim ve 2015 yılında göreve giderken resmi araçla trafik kazası geçirdik yolcu konumundaydım, hatanın tamamı karşı tarafa verildi. Kazayla ilgili olarak bir sigorta şirketiyle anlaştım. adli tıpın %13 raporuna göre 95.000 karşı tarafın sigortasından tazminat aldık.

Kaza kayıtlara iş kazası olarak geçti ve adli tıp hazırladığı diğer raporda meslekte çalışma gücü kaybı olarak %25 oran çıkardı. Ben SGK'ya sürekli iş göremezlik geliri için başvuru yapacaktım fakat tazminatı alan avukat Sgk'nın tarafıma bağlayacağı iş görmezlik gelirinin karşı tarafın sigortasına rücu ettireceğini söyledi. Sigorta aynı dava için iki farklı ödeme yapacağından (hem tarafıma tazminat hem de SGK'ya iş göremezlik davası için) SGK'ya ödediği tutarı mahkeme yoluyla tarafımdan tahsil edeceğini söyledi ve İş görmezlik ödeneğine başvurmamın benim için zararlı olabileceğini söyledi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce İş Göremezlik ödeneğine başvuru yapmalımıyım? Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Öncelikle geçmiş olsun sadece sigorta şirketiyle ilgili yorum yapmak istiyorum daha çnce %13 e göre tazminat almışssınız şuan %25 ile tekrar başvuru yapıp aradaki farkı isteyebilirsiniz.

Çok teşekkür ederim raporların ikisini de aynı kurum aynı tarihte hazırladı birisi Özürlülük Ölçütü Yönetmeliğine göre (%13 olan) diğeri ise Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Yönetmeliğine göre hesaplandı (%25) olan.

Karşı tarafın araç sigortası Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı'na göre olanı kabul etmediği için rapor yeniden düzenlendi. ilginiz için teşekkür ederim

ikisinide aynı kurumun aynı anda yazması biraz garip olmuş Hangi adli tıp acaba ?
%25 daha sonra yazılsa daha iyi olurmuş.

Öncelikle geçmiş olsun. Avukatınız doğru söylemiş. Ancak bu bilgiyi siz sigorta şirketine dava açarken yada anlaşmaya giderken söylese daha iyi olurdu. Bu aşamadan sonra siz sürekli iş göremezlik geliri için başvuru yaptığınızda, SGK size bir gelir bağlayacak. Bağladığı gelirin ilk PSD denilen peşin sermaye değerini sizin tazminat aldığınız sigorta şirketinden almak isteyecek. Bu sefer sigorta şirketi hem size hem SGK'na mükerrer ödeme yaptığı için, size ödediği bedeli faiziyle beraber geri isteyecektir.

Olması gereken ise şuydu; Dava açarken olayın bir iş kazası olduğunun beyan edilmesi, sizinde iş kazası aylığına başvurmanız gerekliydi. Yapılan başvurudan sonra size bir maaş bağlandıktan sonra tazminat hesaplanacak, bağlanan maaşın ilk PSD'si bu tazminattan düşecekti.

Yalnız sizin durumunuzda başka bir şey dikkatimi çekti. İş kazası raporunun da Adli TIP'tan çıktığını söylediniz. Piyasada bazı avukatlar asliye ticaret mahkemesinde sigorta şirketine, iş mahkemesinde işverene ve 3. kişiye dava açıyor. Ancak bu şekilde açılan davalar cehaletten kaynaklanmakta olup, çoğu zaman sigorta şirketleri olaydan kendi müşterileri sebebiyle haberdar oluyor ve bize daha önce dava açılmıştı, biz ödeme yaptık diye dosyaya müdahil oluyor. Bazende sonradan fark edip "mükerrer ödeme" sebebiyle parayı faiziyle ve masraflarıyla beraber geri almak için dava açıyor. Tabi olan aldığı parayı faiziyle ve masraflarıyla geri ödemek zorunda kalan kazalıya oluyor.

Sormak istediğiniz birşey olursa yvzselim@outlook.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz.

sosa sigorta
Kurum ilk olarak Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı yönetmeliğine göre hazırladı, bu raporu sigorta şirketi kabul etmedi ve Özürlülük Ölçütü Yönetmeliğine göre hazırlanmasını istedi ve rapor yeniden düzenlendi.
Yani iki raporda farklı oran çıkmasının nedeni yönetmelik farkı.

yvzselim
Tazminat dava yoluyla alınmadı sigorta ile anlaşma yoluyla alındı. Tazminatı alırken veya farklı bir nedenle hiçbir şekilde dava açılmadı.

O zaman SGK'ndan işgöremezlik aylığı içi başvuru yapılırken artı ve eksisini iyice düşünüp, gerekirse bi sosyal güvenlik müşavirinden alabileceğiniz iş göremezlik aylığı miktarını tespit ettirip ondan sonra başvuruda bulunmak lazım.

yvzselim

Cevabınız için çok teşekkür ederim, peki SGK PSD miktarının tamamını mı yoksa yarısını mı karşı tarafın sigortasına yansıtır?

Kazaya sebebiyet veren 3. kişi konumunda olduğu ve 3. kişinin rücu sorumluluğu, ilk PSD'nin yarısının kusuruna oranı olduğundan; 3. kişinin sigorta şirketinin de SGK'na karşı sorumluluğu aynı miktarla sınırlıdır. Yani sizin olayınızda kusur %100 karşıda olduğundan, SGK'mu ilk PSD'nin yarısını sigorta şirketine rücu etmek isteyecektir.

Eğer işvereninize ait aracın sürücüsünde kusur bulunmuş olsaydı (sizin yolcu olduğunuzu varsayıyorum), işvereninize ilk PSD'nin tamamını rücu etmek isteyecekti.

yvzselim
Bu bilgi önemli galiba tarafıma ödenecek gelirin yarısı tekrar alınmak istese bile kar zarar dengesinde kar daha ağır basıyor. Başvuru yapmak şimdi mantıklı geldi.
Yavuz Selim Bey ilginiz için çok teşekkür ederim iyi çalışmalar.

Üst Alt