Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş kazası sonucu oluşan görme sorunları için ne tür bir maaş alabilirim?

hayrettin28

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
selamınaleyküm arkadaşlarım

ben 2006 yılında sağ gözümden iş kazası geçirdim. sıgortılı olmadığımdan hakkımı aramak için ssk'ya verdiğim dilekçeyle iş kazası oldugu beyan edilmiştir.

ssk sağlık kurulana sevk edildim. sağlık raporunda kaza gören sağ göz %95 kayıp, buna bağlı sol gözümde de %60 kayıp belirlendi
bunun neticesini bir ay geçmesine rağmen cevabın ne geleceğini bilmiyoruz

malülen emeklı olma ıhtımalım söz konusu mudur, hiç bir bilgiye sahip değilim ?

olabıleceklerı onceden anlamak ıcın bana bıraz yardımcı olabılır mısınız? ne gıbı sonuclar cıkabılır?

herkez engelsiz engelli adayıdır arkadaşlarım.

2006 dan bu zaman kadar nie bekledin bi nedenimi var 3-4 sene geçmiş hala gelmedimi

2006 tıdakı kazanın mufettıs sorusturmaları takıbı derken bu tarıhe kadar geldı
15 gün önce heyete girdim .zaten ankaraya gonderılcegını soyledıler.

sonucu hakkında hıc bır prestur bılmedıgım ıcın bılgı almak ıstıyorum arkadaslar

İş kazası sonucu emekli olmayacaksınız, sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak size. Emeklilik ile iş göremezlik apayrı iki konudur.

Şimdi müfettiş raporu sonuçlanacak ve iş kazasının olduğu günden bugüne dek geçen süreye ait iş göremezlik gelirini toplu olarak alacaksınız.
Bu gelirin ne kadar olacağı çalışırken almış olduğunuz maaşınıza bağlı. Asgari ücretten maaş gösterilmişse, bence 500-600 tl arasında bir sürekli iş göremzlik geliri bağlanır size.

Emeklilik ise ayrı (yukarıdakine ilaveten) bir konu. Aynı zamanda hem sürekli iş göremezlik geliri hem de (prim vb. şartlar sağlanmışsa) emekli maaşı alabilirsiniz. İkisini de hak ettiğinizde, iki maaştan fazla olanın tamamını, az olanın yarısını alırsınız.
Sürekli iş göremezlik geliri alırken dilediğiniz gibi çalışmaya devam edebilirsiniz.

Emeklilik koşullarınız:
1- Malulen emekli olabilmek için maluliyet cetveli'ne göre malul olmanız gerek. Eğer o derecede maluliyet varsa, 10 yıl sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim bulunması halinde malulen emekli olabilirsiniz.

2- İşgücü kaybınız maluiyeti gerektirecek derecede değil ama işgücü kaybı cetveli'ne göre %40 ve üzerinde ise, o zaman çalışırken vergi indirim hakkı elde etmek için defterdarlığa başvuracaksınız (http://www.engelliler.biz/forum/cal...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html). Vergi indirim hakkı elde ettiğinizde, hangi dereceden vergi indirim hakkı elde ettiğinize, doğum tarihinize ve ilk kez sigortalı olduğunuz tarihe göre emeklilik koşullarınız belli olacak?

teşekkür ederim arkadşım ilgilendiğin için
benim pirim başlangıcım 1979 senesınden bu yanadır. 1200 gün ödenmiş sgk pirimim var. kaza gününden bu tarihe kadar gecen süre sigortalı olarak görünme şansı var mı? var ise 1800 gün zaten dolmus gözükecektır.
bir de sağ gözümde %95 kayıp ve buna bağlı sol gozumde ise %60 kayıp oldugu heyet tarafından saglık kurulunca onaylanmıstır. bu büyük görme kaybı hangı kırıtere gore hesaplanır, ne çıkar? bu malüllük sınıfına girmez mi? girmediğini varsayarsak sürekli iş göremez raporunamı cevrılır yada yüzde kaç oranında kayıp oranı belırlenır hesaplaması onemlıdır.
müfettiş raporunda askerı ucret uygundur ibaresı kullanılmıs ama calıstıgım sure ıcerısınde (800) tl maaş alıyordum. bu maaş belgesı dosyamda bulunmaktadır. buna ıhtıraz etme hakkım var mı?
tazminat davası acma hakkım olusmudur. iş mahkemesıne tazmınat davası acmam ıcın ne kadar sürem vardır.
kazanın olus tarıhı 2006 senesıdır şuanda evraklarımı ankaraya gıttıgını soyledıler bu ne kadar surede bana bıldırılır

bilgilerinize arz ederim
şimdiden teşekkür ederim.

Hayır, geçmişse dönük olarak sigorta primi yatıramazsınız.

Maluliyet cetveli'ni inceleyerek görme seviyenizin maluliyeti gerektirip gerektirmediğini anlayabilirsiniz.

Görme seviyenizin işgücü kaybıcetveli'ne göre hangi oranda işgücü kaybına karşılık geldiğini bilemiyorum. Bunun en iyi bilecek olan sürekli doktorunuz olan kişidir. Bence ona sorun.

İş kazası olduğu dönemde aldığınız maaşı gerek belgeyle gerekse şahitlerle ıspat edebiliyorsanız, bence müfettişin asgari ücret önerisine itiraz edebilirsiniz. Dilerseniz önce bağlanan geliri alın, sonra konuyu mahkemeye taşıyın.

İş kazası durumunda tazminat davası açmak için 10 yıl süreniz var.

Müfettiş raporu çıktıktan sonra çok uzun sürmez işgöremezlik gelirinin bağlanması. Bence en geç 1-2 aya bağlanır.

Üst Alt