Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş-Kur'un engelli kadrosuna dair ilanlarını kullanarak engellilerle dalga geçiliyor!?

hasankodan

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
0
Sayın Arkadaslar ,Ben Hasan KODAN,

11.09.2007'de is kazası sonucu sakat kaldım. % 42 (ortopedik) ozurluyum, iskur'a 1 sene oldu basvuralı ve hala da kayıtlıyım. iskur'dan is basvurularına gittigimde bana ilk seferler sana masa bası is lazım ama tecruben (Sertifikan) yok diyorlardı. Simdi Bilgisayar isletmenligi sertifikası aldım. Simdi de bize çay servisi yapacak, temizlik yapacak eleman lazım diyorlar, sen yapamazsın diyorlar.
Bazı Sirketlere 2,3 kere gittigim oldu. Bu zaman zarfında biz eleman aldık iskur'a bildirdik, ama hala yolluyor gibi türlü hikayeler anlatıyorlar. Gittigim firma sayısı 40' ı gecti artık is basvrularına gitmek istemiyorum. Cunku Düpeduz insanlarla oynuyorlar (moralim çok bozuk, bu yüzden.)

Acaba bunlar yasa acıgı var da cezadan kurtulmak için mi basvuru yapıyorlar? Bunları denetleyen yok mu? Kime sikayet edecegiz o da belli degil? ben dilekçeyi nereye yazayım?
Lütfen bana yol gösterin.. 1- iskur mu, 2-Çalısma Bakanlıgı mı, 3- Basbakanlık mı.
Biliyorum benim isim zor ama bir sekilde baslamak Lazım.. Bunlar bizi heralde koyun zannediyor.

Acele cevaplarınızı bekliyorum. ilginize simdiden tesekkur ederim....!

bu çok önemli bir konu hasan gercekten araştırmak lazım anlattığına göre bir su istimal var.

hasan kardeş dost acı söyler aslında alıyolarda saglam insandan daha fazla iş yapacak adam arıyolar sen malum yürüyemiyon her halde o yüzden başlarından savuyolar.özel sektörde adamın yoksa biraz zor masa başıiş bulursun.bence iş kura deyilde calışma bakanlına yaz saygılar

Bence hemen İş-Kur'a şikayet dilekçesi yazın. Firmanın incelenmesini ve kanunen sakat statüsünde istihdam etmesi gereken sayıda istihdam etmediğini, işe alım sürecinde oyalama yoluna gittiğini söyleyin. Dayanacağınız Yönetmelik:

Özürlü ve eski hükümlü talebinin karşılanması
MADDE 15 – (1) Özel sektör işvereni, özürlü açığını yükümlülüğün doğduğu andan itibaren otuz gün içinde karşılamak zorundadır.
(2) Kurum, özel sektör işvereninin özürlü talep tarihinden itibaren en geç on gün içinde, başvuranlardan nitelikleri uygun özürlüleri durumlarını ve niteliklerini belirten belgelerle birlikte işverene gönderir. İşveren özürlü açığını, en geç on beş gün içinde, Kurum tarafından gönderilenler ya da Kurum portalında kayıtlı diğer özürlü iş arayanları bizzat seçerek veya kendi imkanlarıyla temin edeceği özürlüler arasından karşılar. İşe alınanları ve alınmayanları, alınmayış nedenlerini de belirterek Kuruma bildirir.

[...]
Denetim ve idari para cezası
MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinde çalıştırılacak özürlü ve eski hükümlü işçilerle ilgili yapılacak denetim, 4857 sayılı İş Kanununun öngördüğü çalışma hayatının denetimi ve teftişi esaslarına göre yapılır.
(2) Özürlü ve eski hükümlü çalıştırılmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen işveren hakkında 4857 sayılı İş Kanununun 101 inci maddesinde belirtilen idari para cezası, aynı Kanunun 108 inci maddesi gereğince, işyerinin bulunduğu yerdeki Kurum İl Müdürü tarafından doğrudan verilir.
(3) Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince idari para cezası verilir. Toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz.

albenden de okadar benımde 2001 dekayıt yaptırmıştım işkura, 4-5yıl işbulamadım gııtığım şiırket sayısı hemen hemen o kadar tıcaret liseli ve butun muhasebe proğramlarını bılmeme ragmen (sertıfıkalı) sağ olsunlar hiç işbulamadılar.bırkaç yere gıtığımde bişey tasıyıp tasıyamadığımı sordular netaşıması kardeşim kendıne amele mı arıyosun. ılandaburo memuru olarak geçiyodu bıde,beden işçisi değil. ozel sektorde herşeyınden faydalanmak ıstıyolar onlar için ozurlu olup olmaman onemlı değil. .2001-2002 ılanlarından bazıları hala duruyodu enson gııtığımde buyuk bankaların ılanlarıydu bunlar, demekkı yasal boşluk var ılanver kurtul demek oluyo bu devlet bu kadar denetlıyor demekkı .4-5yıldır iş aramıyorum işe gıdecek ne heves nede guç kaldı.sanırım endoğrusu çalışma bakanlığına şikayet et.

oturanboğa abi işkura şikayet et diyorsun da. onların zaten arkadalarında işkur devlet olduğu için o kadar cesur davranıyorlar.

biz sadece özel sektörlerde değil de kamu da bile bazen çok saçma sapan ilanlara denk geldiğimiz oluyor. atıyorum bir engelli işçi mi alınacak

bilmem ne bölümü mezunu
bilmem ne engellisi olmaması gerekiyor
bilmem ehliyeti şu olmalı
bilmem şu kadar yıl bu sektörde çalışmış olmalı...

onun için suçu özel sektörlere değil kamuya atalım... kamun da es geçecek ama başka bir yol varsa buyrun.

evet ya birde rapor veriyorsun işkura kayıt olunca ne yapıp yapamayacağın raporda açık ama özrüne göre yönlendirmiyor.bir şirketle görüşmeye gidiyorsun bakıyorsunki alakasız yapamayacağın bir işe yönlendirilmişsin.bikeresinde işkur tarafından gönderildiğim iş görüşmesinde insan kaynaklarındaki personel, bana o işin uygun olmayacağını söylerken kıvrandı ya .bizler içinde işveren içinde vahim bi durum. yönlendirilmelerinde artık insan onuru rencide edilmeden daha sistematik yapılması gerekiyor.işkurun bunu yapacak elemanları yoksa alsınlar alla alla:)

Tesekkürler Arkadaslar, ben de bos durmadım 4 yere e-mail attım cevap vereceklerini de zannetmiyorum Oturan Boga abi, ve bilgisi olanlar bu konu ile ilgili yasal düzenleme evrak Varmı Biz dilekçe yollamazsak Hatalı olan Nereden bilinecek... Ben yanlıssamda, doğrusunu ögrenmis olurum en azından. evrağa kanun maddesi felan varsa ona göre davranacagım. Yanlısları düzeltmek gerekir.. Birde bu isi kuru gültüyle degil delil lazım arkadaslar bu iste ciddi... Bu evrakların Tarih ve nosu vesairesi gerek.. Nasıl bulabilirim....

Selamlar. Tesekkürler Oturan Boga Abi Kanun'u senin verdigin Linkten aldım.Arkadaslar Saçma dediginiz ilan veren isyerlerinin gazetedeki ilan sayfa no, tarih ve hangi gazete bulabilirmiyiz.

hasankodan sana söylenenlerin ayynen banada söylendi ve söyleniyor hala. Binbir türlü bahane bulurlar işine gelmeyenleri işe almamak için.Genellikle söyledikleri form doldurum biz değerlendirip size haber vericez.iş ilanında tecrübe bölümü boş olur gidince biz tecrübeli eleman arıyoruz derler.iş ilanında bilgisayar bilgisi aranıyor yazmaz görüşmeye gidince biz bilgisayar bilgisi olan eleman arıyoruz derler vs.tahsilin bahane edilir.Bir gün gittiğim bir işyerinin sorumlu görevlisi bana"sizin gibileri niye gönderiyorlar bize anlamıyorum.sizin gibileri göndermeyin biz ne gerekiyorsa yapalım diye söylüyoruz işkura"demezmi."sizin gibiden kastı engel durumu)"
Bir gün işkurdaki görevliye şikayette bulundum .Nereye gönderseniz hep form doldur biz ararız diyorlar.koşturmaktan bıktım artık dedim. Dur ben bi arayım dedi.aradı.Karşıdaki işyeri sahibinin dediği" Bizi idare edin böyle zaten iş yok bizde kazanamıyoruz olmuş.Diyorum ya hep al gülüm ver gülüm bizim işler.hem ilan veriyor hem iş yok idare edin diyor.Yani açıkca belli oluyor ki laf olsun kural yerini bulsun diye ilan verildiği buradan. ben şehir merkezinde oturuyorum bana ilçelerden iş daveti geliyor !!! hani derler ya oha oldum diye.Oha oluyorum bende artık .

E-mail'lere cevap geldi.

Selam Arkadaslar. Hiç ummuyordum ama E-mail'lere cevap geldi.
Valilikten iskur'a uyarı yazısı gelmis beni cepten arayıp iskur'a Davet ettiler.
Neden is bulamadıgım hakkında; bana Fikir ve Tavsiyede bulundular.
Suçlu bulundu ? Tahsil; Orta 3 terk. sonuç.9 adet isyeri kağıdı+Fikir ve Tavsiye, yine aynımı olacak bakalım. iskur bence elinden geleni yapıyor. bence. Yani Arkadaslar birinin gözü dönecek.. O Zaman birileride artık biyerlerine..... Sonuç buraya gitmiyormu...
ALLAH Sonumuzu hayırlı etsin...

Yazılı başvurular ve şikayetler he zaman önemlidir. O anda etkili olmasa bile, emin olun sonraki zamanlarda başkasının işine yarayacaktır...

Bu ülkede kesinlikle amcan enişten dayın yoksa yüksek mevkilerde bir milletvekili hısmın yoksa iş bulamıyorsun herhalde. Yukarıda mesaj atan arkadaşların hemen hemen tüm fikirlerine katılıyorum. Benimde son yaşadığım bir iş görüşmemde engelli ve bir çok spesifik özellik istenen işe (örneğin ehliyet ya da fransızca,ingilizce gibi yabancı dil) gidip başvuruldugunda adam seni karşısına alıp açık açık "vallahi bilader mekanı görüyorsun biz sadece çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının rızası ile o ilanı verip açtık fakat gel gelelim KADRO AÇIĞIMIZ YOK" diyebiliyor. Adamda kendine göre haklı, belki 50 100 kişi ile işi tam ilerletiyor tutup bir engelliyi başına bela etmek hele hele ona ayda 1000liraya yakın masraf yapmak istemiyor fakat ben inanıyorum 18 yaşını aşıp reşit olmuş engellilerin %90ı işsiz durumdadır şu an. Ne devlet gönüllü engellileri bir yere atamaya ne de özel sektör sahip çıkmaya. Adamlar ilanı açıyor ama almak istemiyor, kadro yok diyor ya da aradan denildigi gibi 1 gün dahi geçmiş olsa biz aldık bile diyor, insan sorar ne ara aldınız ne ara mülakat yaptınız, yani bir işin etiği kuralı olmalı ilk gelene buyur kardeşim başla diyemezsin. Ben bu iş arama mevzularında yeniyim fakat balık baştan kokarmış derler ya, durum bu yani.

bence bazı engel gruplarını engelikten kaldırcan mesala göz sorunu olanları engel saymaycan sonuçta onlaer her işi yapabilecek nitelikte

Belki kimileri için haksızlık olur bu fakat en son yaptığım iş başvurusunda büro elemanı aranıyordu, büyük bir şirkete 4 kişiyi alıcaklardı ve bugun uğrayıp kaç başvuru oldugunu duyunca şaşırdım doğrusu, 150 kişi başvurmuştu. Bu değerlendirilmelerin genel ağırlıklı olarak ortapedik engeli olan yani işini oturduğu yerden yapabilecek birilerinin seçilmesi daha uygun olacağını düşünüyorum, velhasıl 250 kişide başvursa o 4 kişilik kadro ne dolar ne de birilerini istihdam ederler, tabiiki arkanda kapı gibi birileri yoksa.

İşkurdan gelen davetlere bende hiç önem vermiyorum.Çünkü davet eden firmayı aradığım zaman bizim haberimiz yok böyle şeyden işkura sarun diyorlar.İşkura sorduğum zaman da sistem otomatikman davet gönderiyor siz gidin bir firmaya görüşün diyor...Anlıyorum ki bu anlamda işkur hiçbirşey yapmıyor...

bence haksızlık olmaz mesala gözden rahatsız olan biri ayakta çalışabilir ama ortabedik biri ayakta çalışmaz işverdende büro elamanı olarak çalıştırmak zorunda kalcak

feyyam esasında konuyu basitçe özetlemiş.
kendimden bir örnek vereyim :kadıköy işkurumu 02.07.2009 tarihi itibari ile elek.posta yoluyla tarafıma davetiye gönderdi.ama neyazıkki,görüşme tarihi 01.07.2009 idi.
bukez yazılı bildirimde bulundum ve mesaj gönderdim.(gereken özenin gösterilmesi ricası ile )mesaj kabul edilmişti,AMA ŞARTLI İDİ,GEREKLİ GÖRÜLÜRSE YANITLANACAK bilgisi verileceği belirtiliydi.
nedenirki?

Yasalar,düzenin sağlanması için çıkarılır.Engellilerin işe yerleşmesi için nice yasalar çıktı.Uygulamaya gelince, netice bir fiyasko.Peki neden fiyasko diye sorarsanız,Devletin gerekli organlarının denetimi yapamamasından kaynaklanmakta.

Hepimiz zaman zaman is-kurun sacma engelli ilanlarini okumusuzdur, sonunda lan bunlar sat komandosumu ariyor engellimi dedigimiz ilanlar muhakkak bundan sonrada olmaya devam edecek sanirim.

Bolgemizde turizm dolayisiyla yuzlerce otel ve bir o kadar istihdam var. Ama alanyada benim bildigim yaklasik 450 engelli issiz var. Peki is-kur ne yapiyor?

Raporunda `ayakta durmayi gerektiren islerde calisamaz ibaresi bulunan adami sisteme BEDEN ISCISI olarak giriyor. Sonuc is yerine gittiginizde abi bize cayci lazim meydanci lazim seni bosuna gondermisler......

Gidip itiraz ediyorsun olmaaaaaz cok biliyorlarya cevap hazir, iyide bobrek hastasi engelliler filan var onlar orda calisabilir biz tum sisteme hepinizi ayni giriyoruzki herkesin isten haberi olsun.. Yuh ozrun kabahatinden buyuk...

Gorevli bayana sordum dedimki burda onlarca ilan var kac kisi yerlestirdiniz 8-9 maksimum, peki geri kalana ceza kestinizmi? ``` VALLA biz antalyaya bildiriyoz ama onlarda adamini buluyor kestirmiyorlar diyip cikiverdi isin icinden.

Beni taniyanlar Denizcilik Mustesarligi ile halen devam eden munakasami bilir bilmeyende buyursun okusun.

http://www.engelliler.biz/forum/cal...tesarligi-engelli-personel-kotasi-ve-ben.html

Sonuc olarak;

http://www.engelliler.biz/forum/diger/21434-devletle-cebellesecek-avukat-lazim.html#post273911

Iskurun bazı ilanlarında "basvuru yapmayınız, tecil içindir" yazıyor. Bu nasıl bir şakadır? Yani sadece biz ilanı verdik numarası mı? Kimsenin engelli çalıştırıp sözde "başına bela" etme gibi bir isteği yok. Herhalde engelli olupta iş başvurusu yapanların %80ı kapıdan saçma sapan sebeplerle geri dönüyor. Son iş başvurumdaki örneği yenilemem gerekirse, hem engelli olup hem iki dil bilen birini arıyorlardı, muhtemelen telefon falan baktıracaklardı ama gittiginde aldıgın cevap "kadroda açık yok, sosyal güvenlik kurumu istedigi için ilanı verdik, haydi eyvallah".

Üst Alt