Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş yerim zorla yıllık izin kullandırdı, şimdi de istirahat raporu almamı istiyor!?

kenan91

Aktif Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
2
Merhaba arkadaşlar, tüm devletler gibi devletimizde korona virüsü pandemisi sürecinde her türlü zorlukla karşı savaş veriyor, biz özel sektör çalışanları da işverenle savaş veriyoruz, hele birde engelli olarak... Daha önce iş yerimle yaşadığım sorunlarla ilgili bir konu açmıştım onu da ekliyorum buraya; İş yerimle sorun yaşadığıma dair konu.

23.03-20.04 tarihleri arası iş yerim virüsten dolayı mazeret izni olarak idari izin vermişti. Lakin iznin bitmesine yakın şef arayıp, herkes gibi yıllık izin kullanacaksın sadece sen değil diğer engelli çalışanlar da kullanacak deyip yıllık izin yazmamı istedi ve yıllık izin bittiğinde ise tekrar idari izinli sayılacağımı ekledi. Ben de durum böyle olunca zaten iznimizi normal zamanda virüsten dolayı rahat kullanamayacağımızı düşünerek yazayım dedim. Sorun şu ki yıllık iznim henüz yoktu ve mevcutta da -4,5 gün iznim vardı ve de 14 günlük yeni iznim de Eylül'de gelecekti. Neyse iznimi yazdım beklemeye geçtim.

Bugün (30.04.2020) ise şeften Whatsaap mesajı geldi; "rapor alman lazım" şeklinde. Cevap yazdım hemen aradı. 18.05'e kadar rapor almam gerektiğini herkesin rapor alacağını söyledi, iznim bitince idari izin olacaktı ne raporu ayrıca anlamadım dememe rağmen, yanlış hatırladığımı söyleyip rapor almaya bakmam yönünde tavsiyelerde bulundu sözde iyi niyetli biriymiş gibi, tıpkı yıllık izin kullandırırlarken verdiği tavsiyeler gibi.

Sahte istirahat raporu almak istemiyorum...

Yarın bir avukatı arayacağım 1 mayıs ama tanıdık bulup görüşmeye çalışacağım. Sizce ne yapmalıyım, ne diyorsunuz?

Ya ücretsiz izin isteyeceksiniz, ya rapor alacaksınız, ya işe başlayacaksınız, ya da istifa edeceksiniz.

İstifa ederseniz sağlık gerekçesi göstererek kıdem tazminatı alma şansınız var.

Ne yazık ki özel sektör engelli çalışanları için izinli sayılma, işe gitmeme vs. gibi bir seçenek söz konusu değil. Yani normal çalışma hükümlerine tabisiniz.

Amacım ücretsiz izin almak değil ki. Bana sahte rapor al diyorlar, ücretsiz izin değil konu.

MeTePe

Konuya istediğim tam cevap gelmedi tekrar bir gelişme oldu bu yüzden tekrar sormak istedim.

Şöyle ki; iş yerim 20 Nisan'a kadar mazeret izni vermişti, 4 Mayıs'a kadar ise zorla Yıllık izin kullandırttılar, bu tarihte normalde işbaşı yapmam gerekiyor fakat sokağa çıkma yasağım olması nedeniyle işe gidemiyorum, bana istirahat raporu almamı önerdiler ve buna zorladılar ben de hasta olmadığım halde rapor alamam yasaya aykırı iş yapamam dedim. Zaten yıllık iznim yoktu gelecek iznimden kullandırttılar eksiye düştü, bugün tekrara rapor almam veya bir daha yıllık izin yazmam için zorlandım ve kabul etmedim sonucunda, ücretsiz izine çıkartacaklarını belirtti, haftalık yarım maaş vereceklermiş. Ne yapabilirim, yardımlarınızı bekliyorum...

@Sardonyx35

Ücretsiz izine çıkarma hakları var. Bu konuda yapabileceğiniz çok bir şey olmadığı kanısındayım. Ücretsiz izinde paranızı zaten işyeri değil işkur verecek. Aylık 1200 küsür TL.

Şu an ücretsiz izin için rıza aranmıyor. Çünkü yasayla işten çıkarma yasaklandı. İşten çıkarma, ücretsiz izine çıkar deniliyor.

Siz sözleşmenizi haklı nedenle fesh edebilirsiniz veya işyeri ücretsiz izine çıkarır. Yukarıda yazmıştım. Hem işe gitmeyeyim, hem de maaş versinler gibi bir hakkınız yok. Size raporu işi kılıfına uydurmak için önermişler. O zaman işe gitmeseniz bile SGK'dan maaş alabilirsiniz.

MeTePe

170'i aradım, kısa çalışma ödeneği kapsamında ücretsiz izin için işçinin rızasının alınması gerektiği belirtildi.

Ayrıca işveren işçiyi mücbir sebep göstererek (Korona gibi) rızası dışında sadece bir (1) hafta ücretsiz izne çıkarabiliyormuş ve o hafta için ücretinin yarısını ödeme zorunluluğu varmış. Bir (1) hafta dolduktan sonra eğer ücretsiz izin kullandırmaya devam edecekse işçinin onayına sunması gerekiyormuş, eğer işçi kabul etmez ise haklarını vererek çıkış işlemi yapması gerekliymiş.

170'i aradım, kısa çalışma ödeneği kapsamında ücretsiz izin için işçinin rızasının alınması gerektiği belirtildi.

Kısa Çalışma Ödeneği ile Ücretsiz İzin ayrı şeyler...

Ben ne yazık ki 170'de çalışan arkadaştan farklı düşünüyorum.

17 nisan tarihli torba yasaya göre 3 ay boyunca işten çıkarma yasaklandı ve bu sürede işveren ücretsiz izin kullandırabiliyor.

https://www.haberturk.com/isten-cikarma-yasagi-resmi-gazete-de-yayimlandi-haberler-2648903-ekonomi

MADDE 9 – 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 10 – Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.
Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.
Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci fıkrada yer alan üç aylık süreleri altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.”

Bende mi sorun var yoksa 170'te mi yoksa işverenimde mi anlamadım valla :)

İşverenim geçen hafta yine her zamanki gibi artist artist senin rızan olmadan ücretsiz izne çıkartabiliyoruz seni demişti. Bugün tekrar aradı imzan gerekiyor dedi kabul etmeyip rıza göstermediğimi belirttim. İşsizlik ödeneği olduğunu belirtti, akabinde de rızan olmasa da başvurabiliyoruz zaten dedi.

Sonra 170'i aradım ücretsiz izin için bir (1) hafta rıza dışında çıkarılabilineceği bir hafta bitince işçinin rızası gerektiği belirtildi. Kısa çalışma ödeneği için ise işçinin rızası gerekmiyor dedi, geçen hafta işçinin rızası gerekiyor denmişti anlamadım ben bu işi :)

E siz de ücretsiz izinde rıza aranmıyor, üç (3) ay işten çıkartma yok dediniz :)

Kafam allak bullak...

E siz de ücretsiz izinde rıza aranmıyor, üç (3) ay işten çıkartma yok dediniz :)

Bakın ben yasa maddesini koydum. Kendiniz de okuyup bakabilirsiniz. 170 deki arkadaş bundan ne anlıyor onu bilemiyorum.

"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez."

kafam tamamen karıştı gerçekten. işyerim 18 mayıs'a kadar kısa çalışma ödeneğine başvurmuş benim adıma. ben onay vermiyorum rıza göstermiyorum dedim, ancak benim imzama gerek duyulmadığını belirttiler. İşin komik tarafı beni imza atmam için aramışlardı. Kısa çalışma ödeneği için rıza gerek demişti 170 şimdi ise gerek yok dedi.

Ücretsiz izin için ise (1) bir hafta çıkartabilir sadece diyorlar, e sizin dediğiniz de ortada 17 nisanda yasa çıkartıp işvereni koruma altına aldılar yine.

Ben anlamıyorum bu işten bir şey...

KÇÖ için onayınıza gerek yok. İşveren direk başvurabilir.

Bizim ki daha vahim direk ücretsiz izin kağıdı imzalatip karsiliginda dönüş tarihi yok benim 11 doldu bu sefer de Haziran 1 kadar izindesiniz diyorlar işveren kuruş destek vermiyor İşin garibide işyeri aktif çalışıyor

* Tüm olan biten sonunda anladığım, salgın nedeniyle işveren istediği kişiyi ücretsiz izne çıkartabilir. Çalışma saatlerinde herhangi bir aksama, azalma vs. olup olmadığına bakmaya gerek yok.

* Burada kafamı karıştıran 170'in işçi en fazla (1) bir hafta ücretsiz izne çıkartabilir o hafta sonunda işçinin rızası alınması gerek ifadesi oldu, ancak 17 Nisan'daki geçici yasa MeTePe'nin de belirttiği gibi; "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez." diyor.

*Siz işverenin ücretsiz izin kağıdını imzalamışsınız turan yılmaz yapacak bir şeyiniz yok maalesef...

*Benim için KÇÖ'den yararlandıracaklarmış, bunun için belirli şartlar var, şirket sanırım 18 Mayıs'a kadar bu şartlara uyuyor o tarihe kadar başvurmuşlar. Muhtemelen o tarih itibariyle yasak devam ederse ücretsiz izne döndürecekler, ben hiçbir yola gelmiyorum çünkü emeğimi hakkımı çok çaldılar, müstahak bunlara. Bir kaç avukatla daha görüşüp şikayette de bulunacağım, sahte istirahat raporu aldırdılar bir çok çalışana.

Şimdi şöyle bir durum var. İşveren diyor ki; ben bu hastalık salgını nedeniyle çalışamıyorum veya işi yavaşlatmak zorunda kalıyorum. Bunun için şu kişileri evine gönderiyorum.

Şartlar uyuyorsa Kısa Çalışma ödeneğine başvuruyor. İşçinin onayına gerek yok. Bu zaten iş müfettişinin onayına gidiyor. Eğer kabul edilirse ilk 1 haftayı işveren ödüyor. Sonrası için brüt maaşın %60'ı kadarını İşkur ödüyor. Asgari ücret için bu rakam 1600-1700TL civarı. Eğer 3000TL civarı maaş alan biriyse 2400-2500TL civarı ama 3 haftalık kısmını veriyor. Sonraki aylarda tamamını veriyor. Ama sadece 3 ay için.

Eğer KÇÖ şartları uymuyorsa, işyeri o kişiyi ücretsiz izne çıkartabiliyor. Çünkü işten çıkarması yasak. Bu durumda günlük yaklaşık 40TL'yi işkur ödüyor. O da aylık 1200TL civarı ediyor. Maaşı 10 bin olan için de, 2000 olan kişi için de aynı. Bu sadece 3 ay için geçerli. Yani 17 Temmuz'a kadar. Sonrası ne olacak belli değil.

Bizim ki daha vahim direk ücretsiz izin kağıdı imzalatip karsiliginda dönüş tarihi yok benim 11 doldu bu sefer de Haziran 1 kadar izindesiniz diyorlar işveren kuruş destek vermiyor İşin garibide işyeri aktif çalışıyor

Şartlarınız uyuyorsa sizin için KÇÖ'ye başvurmaları lazımdı. O zaman maaşınızın yaklaşık %80'ini alırdınız.

MeTePe normalleşme takvimi diye bir şey dolaşıyor etrafta. 27 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağının kalkacağı yazıyor, 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı için ama kronikler belirtilmemiş. 1 Haziran'da herkesin işbaşı yapması planlanıyormuş böyle olursa tüm KÇÖ ve ücretsiz izin muhabbetleri ortadan kalkacak. AMA Ağustos'ta ikinci dalga gelecek bu sefer daha kötü olacak durum bence...

normalleşme takvimi diye bir şey dolaşıyor etrafta.

Gerçi onu yalanladılar ama bence doğru. Ancak o bir taslak plan. Oradaki tarihlere birebir uyulacak diye bir şey yok. Yol haritası çizilmiş. Duruma göre tarihleri öne alacaklar veya ileri atacaklar.

MeTePe Kısa çalışma ödeneği için şartlar uyuyor ama kısa çalışma ödeneği için bir işveren başvuruyor ve faydalanabilmesi için ya işyeri kapalı olacak yada çalışma gününü azaltacak yani 6 gün açık olan bı işyeri ise çalışma gününü 4 dusururse faydalanıyoruz işte konu bu patlıyor(işyeri 7 gün aktif açık olan bir yer ve bu viruste bile tam hafta çalıştılar sokağa çıkma yasağı hariç taksitli alışveriş mağazası) işveren kapatmaya razı değil eksik gün calimayada oyuzden en kolayı ücretsiz izin HALİ HAZİRDA DEVLET DE BUNA İMKAN TANIYOR

işyeri kapalı olacak yada çalışma gününü azaltacak yani 6 gün açık olan bı işyeri ise çalışma gününü 4 dusururse faydalanıyoruz

Çok emin değilim ama bildiğim bazı firmalar çalışan sayısını azaltıp çalışmayanlar için KÇÖ başvurusu yaptılar.

Yani yine 6 gün çalışıyor fabrika ama personel dönüşümlü geliyor.

Bana sanki yapılabilir gibi geliyor. Bir mali müşavire sormak lazım.

Bunu bizler değil maalesef sadece işveren yapabiliyor ücretsiz izin en basit ve kolayi oyuzden ona eğilim yüksek işin garibi benim firma yıllık iznide kullandirmiyor para gidecek diye vay ki vay halimize

3 ay işten çıkarma yasak ya ondan sonrası işsizlik de ciddi bir rekor olacak belkide yasak koyana kadar çözümler üretilmesi lazım

Üst Alt