Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş yerimdeki çalışma koşullarım kötü. Bu durumda haklarım..?

Norman

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar ben 20 gün önce özel bir şirkette işe başladim . işkur araciliğiyla buldugum bu ilanda büro memuru ilaninda başvurdum iş adresi olarakda merkezdeki fabrika yaziyordu ..
neyse beni o fabrika yerine 30 kmdeki fabrikaya verdiler bana iş görüşmesinde rahatsizliğim soruldu ve ben de gece körü oldugumu söyledim excell bilmediğimide belirttim
neyse beni işe başlattilar ama büroyla alakasi yok 8 tane fabrika gezyorum yayan elimde dosyalarla ve 3 katli büyük fabrika bunlar ve çogu yerde ışık yok telefon feneriyle geziyorum

şimdi benim sormak istedigim benim haklarim neler ?

hangi yolu izlemeliyim bana oda yerine etiket basim yerinde tiner baly kokusu içinde oturmami söylediler hep geziyorum
hukuksal olarak haklarim neler nereye şikayet etmem lazim şimdiden saygılarimi sunarim...

Valla iş özel sektör olunca bir şey diyemiyorum hak istesen kapı önüne koyarlar..

işkura şikayet etsem düzelirmi ? iş ilani büro memuru diyip bunu yapmaya ne haklari var

aynı sorun benim arkadasın basında da var ozel soktör engellilerin başvuracagı adam gibi bir yer yok adam en kotu ihtimal begenmiyorsan cık der Kİ cogu zaman oyle diyor

ya işi bırakıcan yada insan kaynaklarıyla bir gorus beni başka bir yere verme imkanınız varmı diye konus ama adamlar yok derse yapacak bir sey varmı bilmiyorum

bölge çalışma müdürlüğüne dilekçe yaz ekine raporunu koy ve işyerini ve adresini belirt hemen gelir inceleme yaparlar ve seni uygun bi yerde çalıştırmaları hususunda iş yeri yazılı ve sözlü uyarırlar

Özel soktorde boyle bir şey olmaz bence adama zorla calıstır diyemezsinki iyi o zaman calısma der adamlar

A. Anayasa
Anayasa açısından bakıldığında 1982 Anayasa’sının özellikle 50 ve 61. maddelerinin engellilere ilişkin olduğu görülmektedir:
Madde 50 – Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.

halen geçerlimi bilmiyorum

Sanırım size yardımcı olur. Çalışma koşulları ile alakalı sorunlarınızı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne bildirdiğinizde gerekli tedbirler alınacaktır ama öncelikle işyerinizle yazılı olarak sorununuzu çözmeye çalışırsanız sizin için çok daha iyi olacaktır.

24 Mart 2004 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25412

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından;
Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik
Özürlülerin Çalıştırılabilecekleri İşler
Madde 11 – Özürlülerin çalıştırılabilecekleri işler, Yönetmeliğe bağlı Ek 1 nolu çizelgede gösterilmiştir.
Özürlülere çizelgede gösterilen işlerden herhangi biri verilemiyorsa, işyerinin özelliğine göre işyeri hekimince belirlenecek herhangi bir başka iş verilir.
Özürlülere Yeni İstihdam Alanları Oluşturulmasına Dair Çalışmalar
Madde 12 - Kurum, işyerinde yapılan işlerin, bir insanın hangi organlarıyla görülebileceğini belirlemek üzere, gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği yaparak, iş analizi yapabilir veya varsa işyerlerinden buna ilişkin rapor ve listeler isteyebilir.
Kurum; bu bilgilerle, özürlülerin çalışma güçlerini ve çalışabilecekleri işlerle ilgili diğer bilgileri, iş gücü arz ve talep karşılaştırma usullerine uygun biçimde formlara dökerek kayıt ve sıraya koyma işlemlerini yapar.
İşyerinin Özürlülerin Çalışma Şartlarına Göre Hazırlanması
Madde 14 - İşverenler, işyerlerini imkanları ölçüsünde, özürlülerin çalışmalarını kolaylaştırabilecek şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
Özürlüler, yapabilecekleri işler dışında sağlıklarına zarar verecek diğer işlerde çalıştırılamaz.
Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri , özürlünün durumuna göre belirlenebilir.

işe alınan ozurlu elemanlar cıkartılamaz diye bir şey varmı ben anlamadım ? bu konuda net bilgisi olan varmı arkadaşlar

İşten çıkartılamaz diye bir durum söz konusu değil bu tamamen kişiye bağlı. Eğer sessiz kalmaz haklarını ararsa işten kendi istemediği ve kurallara uygun davrandığı sürece bir sorunla karşılazmaz. Ama işverenleri belli öyle zorluyorlar ki sonunda istifa etmek zorunda kalınabiliyor işverenin haklı bir sebep arayarak çıkartmasınada gerek kalmıyor.

son durum aynen devam etmekde genel müdür yardimcimla konuştum şartlarimin düzeltileceğini söyledi ama ne zaman belli degil ... bende dilekçe vermek istemiyorum ayrica avukata sordurdum 6 ay süre geçmesi lazim miş atsalar bile mahkeme işe geri veriyormuş yapabileceğimde birşey yok görünüyor şuan sanırım çıkacağim ... işten öyle görünüyor 1 ay oldu hala ne iş yaptiğim belli değil

phantom120;

Öyle güzel çıkarıyorlarki hemde istediğiniz yere müracat edebilirsiniz diyorlar kardeşim-ben 6-yıldır özel bir şirkette çalışıyorum özürlü kadrosunda ama bizide kapı önüne koyuyorlar sebep olarakda bize bölüm kapatıyoruz diyorlar,başka bir bölümede gecirmiyorlar neden?diyorum donanım olarak yterli deyilmişiz diyor insan kaynakları personel müdürü.
Ben bu durumu araştırdım biraz baktımki adamların çıkarma hakları var kanunda sen nereye baş vurursan vur hiç bir şey yapamassın enfazla iş mahkemesine gidersin oda geri dönüş hakkı verir onuda 8 maaş olarak sana verirler ve kapı önüne koyarlar.
Senin ve benim durumumda olan arkadaşlar bu konularda kapsamlı bilgisi olan arkadaşlar bizleri aydınlatsın.
Kanunlarda özel şirketlerde özürlüleri çıkaramama gibi bir kanunla izahı varsa bizleri bilgilendirsin lütfen.

Yapılacak iş senı o işe gonderen memura gıdeceksın resmen benı ıstıfaya zoruyorlar dıyeceksın 1 e 1 olayın ıcınde oldugumdan bu kadar emınım
1 ımzaladıgın sozlesmede 2 yada 3 ay deneme surecı yazıyordur ısten cıkarılmaz dıye bır olay kesınlıkle yok o surecte cıkarılırsan ne tazmınat ne mahkeme sansın var
2 dıyelımkı mahkemeye verdın? adamın dıyecegı ılk sey ben beden ıscısı aradım bana bunu yolladılar banane?
tekrar soyluyorum senı ıse yollayan işkurcu o ınsanlarla dırek muhattap ondan baska care yok (engellı calıstırmıyor dıye tutanak tutup cezayı yollayanda o memur)
bu arada kım soyluyor bu engellı ısten cıkarılamaz dfıye anlamıyorum? 657 lıye atıp tutması kolay tabı

Üst Alt