Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş yerimle sorun yaşıyorum, görev dışı işlerde çalıştırıyorlar!?

kenan91

Aktif Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
2
Merhaba,

Ofis personeli olarak Eylül 2017'de başladığım işimde müdürümle sorun yaşıyorum.

Ofis personeli olmama rağmen yaklaşık 2 yıl sahada yine, aynı süre içinde, makine mühendisi olmama rağmen proje baktım. Fakat ben asgari ücret alıyorum, aynı işi yapan tekniker ve mühendisler farklı maaş benden yüksek maaş alıyor. Bende bir süredir ofis personeli olarak yani kendi görev tanımı dışında bir iş yapmıyorum.

Dün bir toplantı yaptık ve benden aynı işleri yapmamı bende zam yapılırsa yapacağımı yapılmazsa yapmayacağımı belirttim. Konuşma sonunda yarın istifanı yaz dedi müdür. Bende yazmam çıkışımı verin dedim. Hayır dedi. Tazminatsız çıkış verin işsizlik maaşı alayım dedim ona da hayır dedi ve bazı olumsuz yaklaşımları oldu.

Ben işe girerken ofis personeli olarak anlaştım ve hala da SGK'da büro personeli görünüyorum. Anlasirken de yapacağım iş şu an benden istedikleri iş değildi. Ofis yardımcı elemanı gibi evrak işlerini vs yapacaktım.

Müdür geçen sene civarında değişti ve şu anki kadın engelli olabilirsin ancak bu işi yapmana engel bir durumun yok diyor. Anlasirken görüştüğün kişi ben değilim ben bunları yapmanı istiyorum modunda. Ben de iyi niyetli bir şekilde 2 sene görevim dışında bu işleri yaptım önceki müdür zam yapabileceklerini belirtmişti böyle çalışırsam... Sahada çalıştım soğukta dışarıda, fazla mesai bile yaptım saat 22'lere kadar. Böbrek yetmezliği hastasıyım engel oranım 64'tü şu an 78. Kendimi psikolojik olarakta kötü hissediyorum artık.

Ne yapmalıyım?

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

geri adım atmayın.sakın ıstıfa etmeyın bırakın cıkarsınlar.sonrada dava acın en az 5 6 maas daha alırsınız.sakin olun.
erkek olsa ıkı tane cakacaksın.ıse ne unvanla alındıysanız da o ısı yapın.

ugir İki avukatla bir iş güvenliği uzmanı ile görüştüm. Onlar da mesai saatleri içerisinde ise git-çık sadece işini yap dedi.

İşten cikartsinlar diye bir aydır 5-10 dk bazen daha fazla süre ise geç gidiyordum. Konuşma sırasında en az 3 kez tutanak tutulmussa işe geç geldiğindeve bu notere onaylatilmissa işsizlik maaşı da alamazsın zaten dedi müdüre hanım. Beni düşündüren bu şu an.

Merhaba, çalışan ilişkileri insan kaynakları sorumlusu olarak şunları söyleyebilirim.

Duruşunuzu bozmayın. İstifa gibi bi duruma sakın girmeyin. "Tazminatsız çıkış verin işsizlik maaşı alayım" bir işlem sakın yapmayın.
Memnun değillerse onlar haklarını verip çıkarsınlar. Görev tanımın dışında bir görev yapmak zorunda değilsin. Çok zorda kalırsan noter aracılığı ile iş akdini haklı şekilde fesh edip dava yoluna gidebilirsin.

mesaı saatıne uyman gerekır zaten sen sadece ısını yap gorev tanımındakı ısı.ya baktın olmuyor gıt gıde senı uzuyor bu durum salla gıtsın dersın ıkı laf eder rahatlar cıkarsın.baska bır ıs elbet er gec bulursun demorıleze olmaktan mutlusuz olmaktan ıyıdır.neler yasadık bızde senden otesı hıkaye..

Sardonyx35 teşekkür ederim, peki yukarıda belirttiğim durumla işten çıkartırlarsa sorun yaşar mıyım. Blöf yapıyorlar gibi geldi biraz doğru da olabilir ama..
ugir teşekkür ederim... Haklısınız

kenan91

öyle bir şey yok ne alakası var. Ben insan kaynaklarıyım ilk defa böyle bir şey duyuyorum :D
İşe geç gitme ama bu senin zararına olur. sen vaktinde git gel vazifeni yap ekstra bişe yapmak zorunda değilsin. müdürün lafına bakma o seni caydırmaya çalışıyor :)

Teşekkür ederim içim rahatladı Allah razı olsun :)

bir güzel döveceksin aslında ama sonra işte siddete karsıyız vs vs boylelerı sopayı hakedıyor bence.Allahından bulsun.

Allah'tan soğuk kanlı sinir bozucu olabiliyorum sakın kaldığım için negatif puan toplamadim hiç :) gerek yok Allahindan bulsun dediğiniz gibi

Arkadaşım öncelikle geçmiş olsun. Makine mühendisi olduğunu söylemişsin. Seni makine mühendisi olarak göstermemelerinin sebebi SSK nın bu konuda çok sıkı denetim yapmaları çünkü mühendis maaşları bu yıl brüt 5000 TL olmak zorunda.Ayrıca işe girerken iş sözleşmesi imzalatmışlardır mutlaka okudunuz mu? İşveren hangi görevi verirse onu yapmak durumundasınız gibi bir madde var mıydı? İşe geç gitmeyin tutanak tutup noterden ihtarname ile sizden savunma isteyip haklı sebebiniz yoksa tazminatsız işten çıkarılabilirsiniz. duruşunuzu bozmayın. Tazminatsız işten çıkartıp sizi işsizlik maaşından faydalandırmazlar. Çünkü maaş tazminat gibi ödemeler banka hesabınıza yatmak zorunda. Bunu yapamazlar. Dava açmanızdan korkarlar. İçinde bulunduğunuz durum zor bir durum Allah kolaylık versin. Bende %48 engelliyim. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir im.Sormak istediğiniz konular olursa seve seve yardımcı olurum. Saygılarımla

Ben acicam maddi manevi tazminat davası engelli ve büro personeli bireyi sahada çalıştırdılar diye :):):)

Tazminat Hakkında

Eylül 2017'den bu yana asgari ücretle özel bir şirkette çalışıyorum. Eğer işten çıkartılırsam kaç para alabilirim?

tahminen 10-15 bin tl arası kıdem+ihbar alırsan. asgari ücret üzerinden hesaplarsak.

Peki engelliler 2 kat tazminat alıyor diye okumuştum o doğru mudur? Birde beni 2 yıl görevim olmayan işte çalıştırdılar, SGK'da diğer büro personeli diye göstermişler başladığım günden beri ancak sahada çalıştım ve mühendis olmamama rağmen proje baktirdilar dava açsam kazanır miyim ne sonuç elde ederim tüm belgeler var elimde.

Günaydın. Dün akşama doğru şef geldi, müdür yollamış sanırım yalnız konuştuk, sana abi olarak yaklaşıyorum diyor ama hikaye neyse. Bunlar benim istifa etmemi bekliyorlar, yipranirsin zararlı çıkarsın üzülürsün vs bir sürü laf. Görev değişikliği yapılacak muhtemelen dedi kabul etmem dedim o zaman tazminatsız işten çıkartırlar emre itaatsizlikten dedi. Masanı değiştirirler kapının önüne girişe koyarlar dedi. Bir sürü laf. Lanet olsun diyip istifa mı etmeliyim. Yoksa avukat bir dilekçe yaz ver hemen dedi, "görevimin başındayım istifa etmeye zorlanıyorum bu tip hukuk dışı baskı ve ayrımcılık içeren davranışların sonlandirilmasini talep ediyorum aksi halde yasal yollara başvuracağım." içeren bir dilekçeyi verip bunlarla mücadele mı edeyim.

Yukarda dedikleri doğru mu? Siz ne diyorsunuz konuyla ilgili.

Merhaba. Engelliler 2 kat falan tazminat almıyor.
Piayasa çok kötü, avukatın ne diyorsa onu yap.

Ofis elemanı (Büro personeli) olarak başladıysanız ofisteki bütün işleri yaparsınız. çalışanlara da yardımcı olabilirsiniz. saha da ne gibi işler yapıyorsunuz şantiye gibi mi yoksa banka işleri vs. mi? kendinizi zorla çıkartmayı denemeyin işe geç gelmek sizin aleyhinize olur. tutanak tutulması demek sizi isterlerse çıkarabilirler demektir. uzun süre çalışmışsınız tanıdığınız ortam uzlaşabilirsiniz. çıkınca değişen bir şey işinizin olmaması olacak. günümüz şartları ekonomik olarak zorlayıcı, çoğu kişi de işsiz ,çalışma hayatı herkes için aynı engelli olsakta. sınava girersin atanınca mesleğini yaparsın. şefinin dediği gibi belki zararlı çıkacaksın. senin iyiliğini istiyorlardır.

piyasa çok kötü bence bi orta yol bulmaya çalış cüzi bi zam iste rahatsızlıklarımdan dolayı haftanın 2 günü dışarda 3 gün ofiste gibi bi seçenek bul. bişeyler kesitirip atmak kolay iş orta yolu bulmak zordur. umarım sakin kalıp karşı tarafı da ikna edip işine devam edersin.

Zam gibi bir durum yok kesinlikle. Benden dışarı çıkmamı istemiyorlar artık ama ofiste durup proje bakmamı istiyorlardı. Bende zam yapmıyorsanız görev tanımım dışında herhangi bir iş yapmayacağım dedim. Görev tanımında proje bakmak gibi bir şey yok ayrıca mühendis olmam gerekiyor o iş için. Neyse bunlar benden istifa etmemi istiyorlar, iyi niyetli falan da değiller, şef dün kalemi kırmışlar şeklinde konuştu iki yüzlü biri zaten. Avukatta görevin dışında iş yapma dilekçe ver dedi, ciddi bir şey olmadığı için dilekçe vermedim. Yönetici asistanı da iyi biri konuştuk sen şefi ciddiye alma müdürlerle konuş dedi, ayrıca senle ilgili bir durum yok öyle görev değişikliği vs sen işini yap sadece dedi.

Geriliyorum stres yapıyorum bu pislikler yüzünden göz kapaklarim şişti, basım ağrıyor...

kenan91

özel sektör maalesef. bende de durumlar aynı yapabilseler ellerindeki bütün ileri yaptıracaklar ama sizin orda ki insanlar gibi pislik yapıp can sıkmıyolar. umarım en hayırlısı neyse o olur senin için.

Kotan umarım hepimiz için hayırlısı olsun...

Keşke işkur ve sosyal politikalar denetlese engellilerin çalıştığı iş yerlerini...

Görevi ve görev tanımı dışı iş ve işlerde çalıştırılan engelli

Herkese günaydın, nasılsınız hepiniz umarım iyisinizdir arkadaşlarım, bir sorunum var avukatım var onunla görüşeceğim fakat belki aynı durumda olan veya benzer bir konuya şahit olmuş/bilgisi olan vardır diye bu konuyu açıyorum.

Arkadaşlar ben şu anda son evde kronik böbrek yetmezliği hastasıyım. İşe girdiğim tarihte henüz başlangıç evresindeydim ve işe girerken İdari Birimde çalışmak üzere anlaştım ve Büro Memuru olarak işe başladım yalnız işe başladığım birim Teknik Birimdi. Gelgelelim zaman geçtikçe kısa sürede benim işi öğrenme ve daha fazlasını yapabileceğimi gören üstlerim kaba tabirle bana iş kitlemeye başladı, ilk başlarda bu beni mutlu ediyordu çünkü daha fazla sorumluluk verilmesi ve biraz daha fazla çalışmak hele hele engelli olduğu bilinen biri için mutluluk verici ayrıca insan eksikmiş gibi lanse edilip o gözle bakıldığında kendini ispatlamaya çalışıyor bu nedenle de önemliydi.

Ancak, ilk 2 ayım bittikten sonra bana görevim dışında ofiste bir iş verildi (ki bu işi yapmak için mühendis olmak gerekiyor) ve aynı zamanda ofiste olmam gerekirken sahaya çıkartılıp birimdeki bir yetkiliyle ev ev gezmeye başladık, öyle ki bu iki ayın sonunda bir karar vermem gerekecekti bana iki seçenek sunuldu ya hem ofiste verdiğimiz bu işi ve sahaya çıkarak istediğimiz bu işi yaparsın ya da çıkışını veririz. Ben de henüz çok yeni olmam nedeniyle mecbur kaldım ve kabul ettim. Zaman geçiyordu ilk yılım doldu. Bu kez ofis kısmındaki tüm işlerin bana yıkıldığını saha işinin de personel sayısına bölündüğünü gördüm yani destek personeli ben değildim de diğerleri gibiydi.

Sabır ettim başka iş bulma durumum da çok zordu kaldı ki bu işi de kolay bulmamıştım. 1 yıl daha geçti ve bu senenin içinde birimdeki bir yetkili, şef, işletme müdürü dahil benden üst olan herkesle tartışmalar yapmaya başladık. Çünkü asgari ücretle çalıştırılıyor ve kat kat iş yaptırılıyordu bana. Çok yoruluyorum dediğimde bana küçümseyici gözle baktılar. Engel diye bir şey yok engel kafadadır tarzında yaklaşımları vardı hep ve benim normal bir insan gibi çalışmam gerektiğini söylüyorlardı.

2. yılım bittiğinde ben görevimden kat kat fazla iş yaptım ayrılmak istiyorum hakkımı verin ayrılayım dediğimde asıl film başladı. Sürekli mobbingler, muhasebeye aldıracağız seni kabul etmeye mecbursun ya da müşteri hizmetlerine aldıracağız. Sürekli mobbing ve baskı. 2020'ye girdiğimizde ben bir avukatla görüştüm ve görev tanımın neyse onu yap sana hiçbir şey yapamazlar korkma dedi, bu tarih itibariyle de işime saatinde gidip saatinde çıkıyor görevimi yapıyordum sadece fazlasını değil ama bu durum hepsini iyice rahatsız etti, bir iş arkadaşım sana diş geçiremedikleri için iyice bileniyorlar demişti. Zaten hastalığımla yıllardır uğraşırken psikolojik bu baskılar ve mobbingle iyice tavan yapan durumum daha da kötüye gitmeye başladı. Her ay düzenli yaptırdığım tahlillerim gün geçtikçe artarak kötüye gitmeye devam etti.

8-10 Mart 2020 rahatsızlık yaşamıştım ama, 15-19 martta ağır bir grip geçirdim tam da o tarihte covid patlak vermişti, 1 Ocak'tan bu tarihe kadar baskı, psikolojik şiddet, mobbing durmadan devam etti artık dayanamıyordum. Hatta 18 Şubat'ta şirketten bir abimin babası vefaat etti cenazeye katılmak için Ankara'ya gittik dönüşte Bozüyük'te durduk, İşletme Müdürü ve birim yetkilisi ile toplantı yaptık ve orada hayatımın en kötü günlerinden birini geçirdim başımdan kaynar sular dökülmüş kadar kötü hissettim istifaya zorlandım defol git muamelesi gördüm...

Yönetici asistanı tarafından arandım ve 23 Mart-20 Nisan arasında Pandemi nedeniyle İdari izinli sayıldığım ve şirkete gelmemem gerektiği söylendi, bu tarihler arasında bir daha aranıp evrağı imzalamam için ofise uğramam söylendi. Düşünün virüs var evrağı yollatıp imzalattıramıyorlar. 17 Nisan akşam üzeri İşletme Şefi aradı ve idari iznin biteceğini yıllık izin kullanmam gerektiğini yıllık izin kullanımı bittiğinde tekrar idari izin kullanacağımızı söyledi, yıllık izni henüz hak etmiyordum buna rağmen zorla yıllık izin kullandırdılar. Normalde izinleri Online olarak talep ediyoruz ofise gelemem dediğimde birini yollatıp yıllık izin evrakını imzalattılar. Ayrıca 18 Mayısa kadar durumu idare etmem yıllık izin bitince de duruma bakacağız diye belirterek telefonu kapattı. Zorla kullandırdıkları izin bittiğinde avukatla görüşmüştüm neden kullandın dedi mecbur kaldım dedim, aynı gün sabah şef defalarca aradı ancak açmadım çünkü aradığı esnada "rapor alman lazım" şeklinde mesaj atmıştı, avukattan dönüş beklediğim için açmadım. Zaten sahte rapor almayacağımı belirtmeme rağmen ısrarlı arayış devam ettiği için not defterine bir dilekçe yazıp kendisine mesaj yoluyla ilettim. Bu kez delirmiş bir vaziyette mesajlar attı ancak bir müddet sonra mesajları sildi, bunların ekran görüntüsünü aldım.

İşte tamda bu gün aslında 17 Nisan'da ücretsiz izne çıkartabilme serbestliği geldiğini öğrendim. İşletme Müdürü aradı sahte rapor almam ben dediğimde o zaman seni ücretsiz izne çıkartacağız dediler. Mayıs başından beri ücretsiz izindeyim ve 5. ay ödeneği tarafıma yatmadı, İşkur ve SGK ile görüştüm bize doğru bildirim yapmamış işyeri dedi. Şirket'in İK birimini direkt aradım bu kez biz doğru bildirim yaptık vs deyip geçiştirdiler sözlü olarak Cimer'e yazacağım o zaman deyince bakar dönüş yaparız dediler ancak dönüş yapmadılar. O konuşma sonrasında 6. ay itibariyle ücretsiz nakdi yardımı almaya başladım ama 5. ay ödeneği hala yatmadı.

Eksik kalan bir kaç şey daha var hemen ekleyeyim, şirketteki arşıvde 2006 yılından bu yana toplanan birim belgeleri vardı tek tek koli yapmam istendi tam 66 tane koli hazırladım ve bir ilçedeki arşive gönderilecekti. Taşınacağı gün hammal vs tutmadılar benden kamyona taşımamı istediler vs salak gibi kabul ettim korkup. Hem yüklemesi hemde indirip raflara dizmesini de yine ben yaptım, tarih fotoğraf şeklinde kaydetmiştim bu işlemi de.

Ayrıca bunlara da ek zorla imza alarak fazla mesai yaptırdılar gece yarısı 22:00'lara kadar çalışmak zorunda kaldığım dönem de oldu.

Hikayemi okudunuz, yardımlarınızı bekliyorum. Bu zamana kadar resmi yollara gitmemek için kendimi çok tuttum ama neredeyse 1 yıldır da dışarı itilmek ve hastalığımın bunlar yüzünden çok ilerlemesi artık çizgiyi aşmasına neden oldu. 19 Ekimde sol elimin üstüne fistül takıldı doktorun diyalize başla demesini bekliyorum.

Yardım ve desteklerinizi bekliyorum...

Üst Alt