Görevi ve görev tanımı dışı iş ve işlerde çalıştırılan engelli
Herkese günaydın, nasılsınız hepiniz umarım iyisinizdir arkadaşlarım, bir sorunum var avukatım var onunla görüşeceğim fakat belki aynı durumda olan veya benzer bir konuya şahit olmuş/bilgisi olan vardır diye bu konuyu açıyorum.
Arkadaşlar ben şu anda son evde kronik böbrek yetmezliği hastasıyım. İşe girdiğim tarihte henüz başlangıç evresindeydim ve işe girerken İdari Birimde çalışmak üzere anlaştım ve Büro Memuru olarak işe başladım yalnız işe başladığım birim Teknik Birimdi. Gelgelelim zaman geçtikçe kısa sürede benim işi öğrenme ve daha fazlasını yapabileceğimi gören üstlerim kaba tabirle bana iş kitlemeye başladı, ilk başlarda bu beni mutlu ediyordu çünkü daha fazla sorumluluk verilmesi ve biraz daha fazla çalışmak hele hele engelli olduğu bilinen biri için mutluluk verici ayrıca insan eksikmiş gibi lanse edilip o gözle bakıldığında kendini ispatlamaya çalışıyor bu nedenle de önemliydi.
Ancak, ilk 2 ayım bittikten sonra bana görevim dışında ofiste bir iş verildi (ki bu işi yapmak için mühendis olmak gerekiyor) ve aynı zamanda ofiste olmam gerekirken sahaya çıkartılıp birimdeki bir yetkiliyle ev ev gezmeye başladık, öyle ki bu iki ayın sonunda bir karar vermem gerekecekti bana iki seçenek sunuldu ya hem ofiste verdiğimiz bu işi ve sahaya çıkarak istediğimiz bu işi yaparsın ya da çıkışını veririz. Ben de henüz çok yeni olmam nedeniyle mecbur kaldım ve kabul ettim. Zaman geçiyordu ilk yılım doldu. Bu kez ofis kısmındaki tüm işlerin bana yıkıldığını saha işinin de personel sayısına bölündüğünü gördüm yani destek personeli ben değildim de diğerleri gibiydi.
Sabır ettim başka iş bulma durumum da çok zordu kaldı ki bu işi de kolay bulmamıştım. 1 yıl daha geçti ve bu senenin içinde birimdeki bir yetkili, şef, işletme müdürü dahil benden üst olan herkesle tartışmalar yapmaya başladık. Çünkü asgari ücretle çalıştırılıyor ve kat kat iş yaptırılıyordu bana. Çok yoruluyorum dediğimde bana küçümseyici gözle baktılar. Engel diye bir şey yok engel kafadadır tarzında yaklaşımları vardı hep ve benim normal bir insan gibi çalışmam gerektiğini söylüyorlardı.
2. yılım bittiğinde ben görevimden kat kat fazla iş yaptım ayrılmak istiyorum hakkımı verin ayrılayım dediğimde asıl film başladı. Sürekli mobbingler, muhasebeye aldıracağız seni kabul etmeye mecbursun ya da müşteri hizmetlerine aldıracağız. Sürekli mobbing ve baskı. 2020'ye girdiğimizde ben bir avukatla görüştüm ve görev tanımın neyse onu yap sana hiçbir şey yapamazlar korkma dedi, bu tarih itibariyle de işime saatinde gidip saatinde çıkıyor görevimi yapıyordum sadece fazlasını değil ama bu durum hepsini iyice rahatsız etti, bir iş arkadaşım sana diş geçiremedikleri için iyice bileniyorlar demişti. Zaten hastalığımla yıllardır uğraşırken psikolojik bu baskılar ve mobbingle iyice tavan yapan durumum daha da kötüye gitmeye başladı. Her ay düzenli yaptırdığım tahlillerim gün geçtikçe artarak kötüye gitmeye devam etti.
8-10 Mart 2020 rahatsızlık yaşamıştım ama, 15-19 martta ağır bir grip geçirdim tam da o tarihte covid patlak vermişti, 1 Ocak'tan bu tarihe kadar baskı, psikolojik şiddet, mobbing durmadan devam etti artık dayanamıyordum. Hatta 18 Şubat'ta şirketten bir abimin babası vefaat etti cenazeye katılmak için Ankara'ya gittik dönüşte Bozüyük'te durduk, İşletme Müdürü ve birim yetkilisi ile toplantı yaptık ve orada hayatımın en kötü günlerinden birini geçirdim başımdan kaynar sular dökülmüş kadar kötü hissettim istifaya zorlandım defol git muamelesi gördüm...
Yönetici asistanı tarafından arandım ve 23 Mart-20 Nisan arasında Pandemi nedeniyle İdari izinli sayıldığım ve şirkete gelmemem gerektiği söylendi, bu tarihler arasında bir daha aranıp evrağı imzalamam için ofise uğramam söylendi. Düşünün virüs var evrağı yollatıp imzalattıramıyorlar. 17 Nisan akşam üzeri İşletme Şefi aradı ve idari iznin biteceğini yıllık izin kullanmam gerektiğini yıllık izin kullanımı bittiğinde tekrar idari izin kullanacağımızı söyledi, yıllık izni henüz hak etmiyordum buna rağmen zorla yıllık izin kullandırdılar. Normalde izinleri Online olarak talep ediyoruz ofise gelemem dediğimde birini yollatıp yıllık izin evrakını imzalattılar. Ayrıca 18 Mayısa kadar durumu idare etmem yıllık izin bitince de duruma bakacağız diye belirterek telefonu kapattı. Zorla kullandırdıkları izin bittiğinde avukatla görüşmüştüm neden kullandın dedi mecbur kaldım dedim, aynı gün sabah şef defalarca aradı ancak açmadım çünkü aradığı esnada "rapor alman lazım" şeklinde mesaj atmıştı, avukattan dönüş beklediğim için açmadım. Zaten sahte rapor almayacağımı belirtmeme rağmen ısrarlı arayış devam ettiği için not defterine bir dilekçe yazıp kendisine mesaj yoluyla ilettim. Bu kez delirmiş bir vaziyette mesajlar attı ancak bir müddet sonra mesajları sildi, bunların ekran görüntüsünü aldım.
İşte tamda bu gün aslında 17 Nisan'da ücretsiz izne çıkartabilme serbestliği geldiğini öğrendim. İşletme Müdürü aradı sahte rapor almam ben dediğimde o zaman seni ücretsiz izne çıkartacağız dediler. Mayıs başından beri ücretsiz izindeyim ve 5. ay ödeneği tarafıma yatmadı, İşkur ve SGK ile görüştüm bize doğru bildirim yapmamış işyeri dedi. Şirket'in İK birimini direkt aradım bu kez biz doğru bildirim yaptık vs deyip geçiştirdiler sözlü olarak Cimer'e yazacağım o zaman deyince bakar dönüş yaparız dediler ancak dönüş yapmadılar. O konuşma sonrasında 6. ay itibariyle ücretsiz nakdi yardımı almaya başladım ama 5. ay ödeneği hala yatmadı.
Eksik kalan bir kaç şey daha var hemen ekleyeyim, şirketteki arşıvde 2006 yılından bu yana toplanan birim belgeleri vardı tek tek koli yapmam istendi tam 66 tane koli hazırladım ve bir ilçedeki arşive gönderilecekti. Taşınacağı gün hammal vs tutmadılar benden kamyona taşımamı istediler vs salak gibi kabul ettim korkup. Hem yüklemesi hemde indirip raflara dizmesini de yine ben yaptım, tarih fotoğraf şeklinde kaydetmiştim bu işlemi de.
Ayrıca bunlara da ek zorla imza alarak fazla mesai yaptırdılar gece yarısı 22:00'lara kadar çalışmak zorunda kaldığım dönem de oldu.
Hikayemi okudunuz, yardımlarınızı bekliyorum. Bu zamana kadar resmi yollara gitmemek için kendimi çok tuttum ama neredeyse 1 yıldır da dışarı itilmek ve hastalığımın bunlar yüzünden çok ilerlemesi artık çizgiyi aşmasına neden oldu. 19 Ekimde sol elimin üstüne fistül takıldı doktorun diyalize başla demesini bekliyorum.
Yardım ve desteklerinizi bekliyorum...