Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşaret dili alfabesi ne ise yarar? Yazmak daha kolay değil mi?

GRAHAM BELL

Emektar Üye
Konular
286
Reaksiyonlar
258
sagir biri olarak konusmayi anlamanin onemini herkesten cok arastirir ilgi duyarim
ama insanlar cesit turlu iletisim icin kafa yoruyorlarmi acaba karsilarinda duymayanlar icin bi duyan olarak
bence isaret diliyle harf yazip okumaktansa kagida yazarak daha iyi degilmi iletisim icin
her iki taraf icin daha anlasilir

işaret dili farklı bir dil; imlası grameri ve konuşma tarzı çok farklıdır.. İçerisinde mimik ve hız önemli unsur olur.

Bende öyle düşünmüştüm neden işitme engelliler yanına kağıt kalem almaz:
Yorumum şu: bir ifadeyi yazarak anlatmak bir tomar kağıda neden olur: Kaldı ki işitme engelliler sizin gibi düzgün yazamaz bir şeyi ifade etmek için ille de normal insanların duyduğu tarzdan ifade eder gibi yazması lazım: Ki bu bahsettiğin şekilde olmuyor..

Basit bir kelime ile alışveriş yaparken kullanacaksa eyvallah ama sevgilisine bir duyguyu ifade edecekse işte burada sistem olmuyor.

bu arada belirteyim işaret dili çok zevkli; ister işitme engelli ol ister olma inan ki öğrendiklerinde asla bırakmayacaklar.

Her şart ve ortamda kağıt kalem bulunmaz,bulunsa da kullanım için uygun ortam olmayabilir.
Ayrıca iletişim de harf yazarak olmuyor sanırım,hemen her şeyi, ismi,nesneyi,eşyayı,şehri,vs kelime olarak belirten belli başlı işaretler var.Harf sadece kelime olarak işaret karşılığı olmayan şeyleri anlatmak için kullanılıyor diye biliyorum. Sanırım, emin değilim dedim çünkü ben işaret dili bilmem,işitme kaybım var ama normal iletişime çok fazla engel olacak kadar değil,konuşma normal. Ancak bazı arkadaşlarla iletişim için işaret dilini sadece alfabe olarak biliyorum o kadar.

Ufukalp kardeş ek olarak işaret dilini alfabe ile anlatırsanız: pilavı çubukla tane tane yemek gibi tat verir.
içerisine kurufasülye veya et sote katacaksanız o zaman pirinçleri tane tane yemekle zevk almazsınız.

İşaret dili farklı bir dil harf ile anlatmakla yetinmeyiz; Ritmi ve yüz mimikleri ve de el kol hareketleri ile birlikte tam uyumlu anlatılış olur. İşitme engelliler bir kelime ve bir duyguyu anlatırken sabit olmazlar. Dikkat çekerseniz filmlerde ve dizilerde değilde gerçek hayatta iki işitme engelliyi gördüğünüzde bir bütün olarak nasıl konuştuğunu görürsünüz. filmlerdeki vereklamlardaki gibi yapmacık roller değildir.

Tabii ki bazı işitme engelliler konuşmayı unutmamak için işaret dilinden uzak dururlar: Dediğin gibi harf harf anlatmayı tercih ederler.

aynen erol bey:):( neler yapabilirim derken pilavi tane tane yemek gibi oluyo. yane bana ekmek yok:(iyide normal duyan bunu hic kullanmak istemicek bence.
o zaman bi duyanla bi duymayanin anlasmasi kesin olmucak:(sagirligima kesin cozum aramak icin actim basligi. cihazi takmazssam burda fikirleri ogrenince bakalim ne cikicak.

Günümüzde işaret dilinin kullanıcıların çoğu işitme engelliler ama ilerleyen yıllarda herkese yayılacak gibime geliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı diğer deyişler Sosyal Hizmetlerde işaret dili uzmanları tarafından normal insanlara eğitim veriliyor. Hacettepe Gazi ve ODTÜ.de öğretim görevlileri de işaret dili öğreniyor. Turkcell Avea Vadofone ve THY de de sistem oturmuş durumda. Diğerleri saymıyorum.

Ne işe yarıcak?

Bilmiyorum bende Ufukalp kardeş gibiyim: Konuşuyorum normal bir konuşma tarzım var Ancak çevremde işitme engelli olunca ve konuşamayınca bende işaret dili var onu kullanıyorum. Gerekirse tercümanlık yapabiliyorum....

Nüfusumuz 100 bin civarında olunca tabii ki ne işe yarıcak?

bunu o arkadaşlara sordum: verdikleri cevapları buraya yazarım...

1. cisi güzel işte seviyorum der
2. cisi heryerde kalem kağıt mı var? kaldı ki bizde kelime hazinesi kıt der...

Mr.No
Haklısınız,ben de zaten işaret dilinin harf yazıp okumaktan ibaret olmadığını belirttim.
Evet gördükçe hayret ederim zaten, nasıl böyle akıcı konuşabiliyor,duygu ve düşünceleri nasıl canlandırabiliyorlar diye hem şaşşırır hem takdir ederim.
Ben günlük yaşantımda işaret diline gerek duymuyorum,üniversite de dahil normal okullarda okudum o yüzden kullanmıyorum ve çat pat dışında bilmiyorum zaten.
Alfabeyi ve çat pat iletişimi öğrenmem de çalışma hayatım boyunca işyerinde bulunan işitme engelli kardeşlerim ile idare arasında köprü olmam sayesinde oldu. Bir sorunu olup derdini anlatamayan bir işitme engelli kardeşimi görsem hemen ben koşardım onunla birlikte idareye.O kadar zorluğu haksızlığı var ki,okuma yazması olmayan işitme engelliden savunma istedikleri bile oldu inatla. Onu bile kendim yazdım komik ama gerçek malesef. Zamanla bir işitme engellinin idari bir işi olduğunda onunla birlikte ben de çağrılır oldum tercüman olarak.Bu kamuda görev yaptığım süre zarfında da özel sektörde de böyle oldu.

GVZ ve DİKTE programı yapanlar iyi becerirse; ki becerecekler hiç değilse birileri....

Ufukalp kardeş bütün bu dertlerimiz bitecek...

Yeni nesil kuşaklar; iş hayatında CEO bile olabilecekler...

ufukalp isitme sorununu az veya cok yasiyanlar hep hakkini koruyamiyor:(icimi yakiyor buda. ama maalesef duyanlar dunyasinda yasiyoruz:(bazen derim; keski herkes sagir olsada....

valla erol bey ne guzel hayal mi desem, umutmu desem.....

Shukufe ben 10 yıldır bekliyom, o programı yapan becerksiz adamları...

İphonede var bas bırak butonu olmazsaydı toplantım çok kusursuz gececekti.

Bi arkadaş daha yazdı: SESTEK firması ile iletişime girmiş

Mailde belirtmiş olduğunuz konuya doğrudan hitap eden “Görme ve İşitme Engelliler İçin Mobil Uygulamaları” isimli ve TÜBİTAK destekli bir projemiz var. Projemiz kapsamında işitme engelliler için mobil iletişim asistanı geliştiriyoruz. Böylece bir işitme engelli ile genel kullanıcı arasında telefon iletişimini gerçeklemeyi hedefliyoruz. İşitme engellinin yazacağı metin karşı tarafa elektronik olarak seslendirilerek iletilecek ve genel kullanıcıdan gelen sesli girdi metne çevrilerek işitme engellinin ekranında gösterilecektir.

Projemiz henüz başlangıç aşamasında fakat bir sene içerisinde ilk prototipimizi çıkarmayı hedefliyoruz. Dilerseniz sizinle beta testleri aşamasında tekrar iletişime geçebiliriz.

Saygılarımızla,

Üst Alt