Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşe gireceğim ama askerlikten muaf olmam sorun yaratıyor. Bir çözümü var mı?

darter

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

sol total işitme kaybından dolayı sağlık yönetmeliği uyarınca muaf tutuldum.. ancak şimdi iş başvurusu yaptığım yerlerde bu engel yaratmaya başladı..

mesela vakıfbank sınav açtı, ancak askerliğini fiilen yapmış veya tecilli şartı var.. belge olarak da terhis belgesi isteniyor..

şimdi keşke muaf raporu almayıp y.lisans vs.. ile askerliği tecil ettirseydim diyorum.. en azından işe girdikten sonra muaf olunca çıkartamazlardı..

VakıfBank Bilgi Sistemi
Erkek Adayların fiili askerlik görevini yapmış veya erteletmiş olmaları, (Yazılı Sınav gününe kadar askerlik hizmetini tamamlayacak adaylar ile sağlık sebepleri dışındaki haklı bir sebep dolayısıyla yetkili makamlarca onaylanmış özel durumları nedeniyle askerlikten muaf tutulan adayların başvuruları kabul edilebilecektir.)

burdaki sağlık sebepleri dışındaki özel durumlardan sanırım homoseksüel olmak kastediliyor ki sınav başvuruları ayrımcılık yapmamak adına kabul edilse bile ben mülakat aşamasında eleneceklerini düşünüyorum. bu da tamamen sembolik.

görüleceği üzere başvuru yaptığımız yerler bizi sağlık sebepleri nedeniyle elemiyor, açıkça çürük damgası yiyorsunuz.

şimdi şu bir günlük askerlik konusunu merak ediyorum: bir arkadaş benzer sebeple sormuş ancak net bir yanıt gelmemiş; http://www.engelliler.biz/forum/ask...-gunluk-askerlik-uygulamasi-nasil-oluyor.html

ben bir günlük temsili askerlik yapsam bunu askerliğini fiilen yapmış olmak şartı arayan yerlere göstererek bu ayrımcılığın önüne geçebilir miyim.

terhis belgesinde tam olarak ne yazıyor merak ediyorum. bu belge normal süresi içinde askerliğini yapanlara verileninki gibi yoksa daha mı farklı.

askerlik süresi yazıyor mu. yada üzerinde temsili olarak askerlik yapmıştır gibi bir ibare var mı?

bir şekilde bu engeli aşmam gerekiyor. eğer bir çözüm bulamazsam normal şekilde askerlik yapabilmek için dava açmayı bile düşünüyorum.

en kötü durumda olanlardansınız malesef hem askerlikten muaf tutarlar hemde %40 engelli raporu vermezler yani sizin durumunuz ne engelli nede sağlam durumdasınız işe girene kadar bu tarz mıameleler ile karşı karşıya kalıcaksınız etkili iletişimle durumunuzu anlatıp karşı tarafın insafına kalıyorsunuz

Cevaplar için teşekkür ederim,

Açıkçası elimden geleni yapmak niyetindeyim, ancak bu şekilde davranan kurumları dava etmek ne kazandırır bilmiyorum. En fazla ilanlardaki askerlikten muaf olmama şartını kaldırırlar ama iş görüşmesi sırasında elemeye devam ederler. Sonuç değişmez.

Burda ayrımcılığın sebebi bizzat idarenin uygulaması. Şubeler askerlik yapana tersih, muaf olana da bunu belirten durum belgesi düzenliyor. Siz bunu yaptığınız sürece günlük hayatta engel olmaya devam edecektir. Bu yüzden çözümün askerlik yapan ve muaf tutulan herkese aynı tip belge düzenlenerek günlük hayatta ayrımcılık uygulanmasının imkansız hale getirilmesi olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bir kişinin askerlik yapıp yapmadığı özel bir bilgidir, herkes ile paylaşılması gerekmez. Ancak daha düne kadar belgelerde muafiyet sebebinin dahi açıkca yazıldığını düşünürsek kurumun ne kadar özensiz olduğu görülebilir.

Bundan bir süre önce savunma bakanlığına durumu belirten bir dilekçe göndermiştim. Beklediğim üzere olumlu cevap alamadım.

Şimdi Vakıfbank'ın bu sınavına başvurmayı düşünüyorum, buradan aldığım red cevabını da ekleyerek TBMM dilekçe komisyonuna başvurmak niyetindeyim. Geçtiğimiz aylarda bir askeri okul öğrencisi komisyon aracılığı ile orduda askerlere verilen disiplin cezaları ile ilgili bir kazanım elde etmişti. Sonuç alınabileceğine inanıyorum.

Ancak kısa vadede çözüm olarak şu bir günlük askerlik konusu merak ediyorum: ilk mesajımda belirttim, eğer bir günlük askerlik sonucu düzenlenen terhis belgesi diğerlerinden farksız ise bir süre için faydalı olabilir, ama her durumda ayrımcılığın önüne geçmeyi sağlayacak kesin bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum. Sonuçta Türk Silahlı Kuvettleri Sağlık Yönetmeliği kişilerin askerlik yapıp yapamayacaklarını tespit etmek üzere düzenlenmiştir, bunun diğer mesleklerin yerine getirilmesinde gösterge olarak alınmasının mantıksızlığını birilerinin görmesi gerek.

çok çok doğru bir tespit darter. Askerlik yapana da muaf olana da "askerlikle ilişiği bulunmamaktadır" ibareli bir yazı verilse (hoş, bu saçma sapan kağıt bile anlamsız ya, neyse) bu bahsettiğin saçma sapan ayrımcılık ortaya çıkmaz.

Ben olsam, bu konuyu mahkemeye taşır, gerekirse AHİM'e kadar götürürüm. Dayanağım da Anayasa'nın "Özel hayatın gizliliği"ni düzenleyen 20. madde olur: "Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir"

Bir günlük temsili askerlik o açıdan bir işine yaramaz.

bu açacağın davayla ilgili yani süreçle ilgili bilgi verirsen süper olur darter benimde sorunum aynı

Üst Alt