Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşe girerken verilen özürlülük raporunu değiştirmek mümkün mü?

kardan_adam

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba
İşe girerken vermiş olduğum raporu, değiştirebilir miyim ?
Şöyle ki; işe girerken, telaştan işkurdan aldığım raporu değil, vergi indirimi için aldığım raporu verdim. Şa un verdiğim raporun oranı %70, işkurdan aldığım yüzde 55. Daha önce çalıştığım yerde zaten işkurdan aldığım raporla işe girmiştim.

%70 daha yüksek neden değiştirmek istiyorsunuz denebilir. Ancak SSK da malulen emeklilik için işe başladığından işgücünün 3/2 sini kaybetmemiş olmak gerekiyor. Yaşananlar öyle parayonak hale getirdiki ya başıma yeni birşey gelirde çalışamaz hale gelirsem diye düşünür oldum.
Bu yüzden raporu işkurdan aldığımla değiştirmek istiyorum.

Bu konuda bilgisi olan var mı ?
iyi Günler

Raporonuzu değiştirmenize gerek yok.Malulen emekli olabilmeniz için,malulen emeklilik için başvuru tarihiniz geçerli olacak ve yeniden rapor almak zorunda kalacaksınız.Alacağınız rapor geçerli olacağı için eski raporonuz malulen emeklilik işlemlerinizi etkilemiyecektir.

MADDE 25- Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûllük sigortası bakımından malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.​
Ben bu maddeye göre dayanarak öyle birşey düşündüm. Araştırmaya devam edeceğim.Adi Malüllük oluyor sorduğum şey.

Vergi indirimindeki aldığın %70 lik derecen, malulen 3/2 yani %60 aynı kategoride değil.Yani senin %70 lik raporun malulen olarak geçerli değildir.O raporu dediğin gibi vergi indirimi için almışsın. Bu nedenle malulen emekli olamazsın.

Raporunu değiştirmen sadeve vergi avantajını yükseltir.Senin için başka bir rsik yok.

Ama ben iş girerkende o raporu verdim, o zman burda yanlıslık var vergi indirimi için aldığım raporu, işe girmek için kullanmamam gerekirdi diye düşünüyorum.
Ayrıca işe girerken özürümün 2/3 oranında olup olmadığını işyerine girişte verdiğim rapora göre belli olacağını düşündüğüm için bu soruyu sordum.
Dediğim gibi elimde işe girmek için gereken rapor vardı ama karışıklıktan, vergi indirimi için aldığımı verdim.

Arkadaşı tamamen yanlış anladınız.
Anlatmak istediği şu;
İşe girerken %70 rapor vermiş,ilerde malulen emekli olmak istediğinde kurum,
-Siz işe girerken zaten maluliyet derecesi olan %60 ın üzerinde engele sahipmişsiniz,malulen emekli olamazsınız diyecek.
Eğer %55 olan diğer raporu verseydim %60 ın altında olduğundan böyle bir sorun olmayacaktı.
Arkadaş bunu söylemek istiyor.
Gelelim cevaba;

kardan_adam,
bahsettiğiniz iş sizin ilk sigortalı işiniz değil.
Önceki işime İşkur'un raporuyla girmiştim dediğinize göre,ilk girişinizde zaten %55 olan raporu ibraz etmişsiniz.
İşe girerken malul derecede engelli olmadığınızı isbat edecek olan ilk işe girerken ibraz ettiğiniz rapordur,şimdi diğer raporu vermeniz bu kaideyi bozmaz.
Siz iş hayatı sürecinde malul olmuş olarak değerlendirilirsiniz.Kurum her ne kadar sorun çıkarmaya çalışsada kural bu.

Ufukalp anlatmak istediğimiz çok iyi anlamış ve cevaplamışsın :)
Çok teşekküler
Saygılar

Üst Alt