Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşe girersem Evde Bakım ve 2022 Maaşı kesilir mi?

CrystaL

Üye
Konular
54
Reaksiyonlar
1
merhabalar iş hayatına başlamayı düşüniyorum evde bakım ücreti ve 2022 maaşı almaktayız iş'e başlar isem evde bakım ücreti kesilirmi bildiğim kadarı ile 2022 maaşı kesiliyor ama evde bakım ücreti kesilirmi kesilmez mi bilgim yok bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler.

dostum hatırladığım kadarı ile evdeki kişi sayısına göre her bir kişiye aylık gelir 360.00 tl yi geçmiyorsa yani evde 5 kişi varsa ve aylık gelir 1500.00 tl ise kişi başına düşen aylık gelir 300.00 tl olur yani kesilmez ama bu gelir 2.000.00 tl ise o zaman kesilir çünkü kişi başına 400.00 tl olur ve tabiiki kesilir ama sen yinede en son çıkan genel geye bir göz at derim.haa unutmadan 2022 kesinlikle kesilir çünkü devlet aynı isim adı altında 2 defa ödeme yapmaz 2 side emekli sandığı yanii sgk dan çıkıyoo :)))) Bakma Muhta zrllerin Tesbiti ve Bakm Hizmeti Esaslarnn Belirlenmesine likin Ynetmelik bu linke tıkla

Ozi, ablası işe başlarsan bir sene içinde en fazla 90 gün sigortalı olarak çalışma hakkın var. Geriye dönük olarak bir sene içinde başka sigortalı çalışman yoksa varsa da bu çalışmanla birlikte 90 gün sigortalı çalışma halinde aylık kesme işlemi uygulanmaz. Fakat 91. gün primin yatırılmasından sonra 2022 aylık hak sahipliğin sonlanır. Bunun takibini SGk yapmaz. Sen işe başladıktan sonra en geç 90 gün içinde sigortalı olarak çalışmaya başladıgını bildir. Feragatta bulunma. Sadece bildir. Bu durumda sgk sigorta priminin yatırıldıgı 91. günün içinde bulundugu aydan sonraki dönem başında aylıgını keser. Eğer 90 günü doldurmadan işten çıkarsan da aylık durdurma işlemi yapmaz aylıgın devam eeder.

Bazen şahit oluyorum çalışmaya başladıktan sonra işten çıkabiliolar. Böyle bir durumda kalmayasın diye bunları detaylıca yazıyorum. Çalışmaya başladıgını bildir, bildirim yukumlulugunu yerine getir, gerekeni sgk yapar yani.
Özetlemek gerekirse, 90 günü geçen sigortalı çalışma durumunda yersiz ödeme iddiasıyla sana borç çıkartılır. 90 günü geçmeyen (1 sene içinde toplam olarak) sigortalı çalışma durumunda aylık kesme işlemi uygulanmaz. Çalışmaya başladıktan sonra en geç doksan gün içinde sigortalı olarak çalışmaya başladıgını bildir.

Evde bakım aylıgına gelelim.
Çalışırsan evde bakım aylıgında iki açıdan sorun olur.
1. Gelir açısından: Eğer çalışmaya başlarsan bir gelirin olacak. Haliyle bu geliri kuruma en geç 1 ay içinde bildirmekle yükümlüsün. Aksi takdirde hakkında işlem yapılır. Yeni gelirinle birlikte kişi başına düşen miktar 423 TL'yi geçmiyorsa gelir açısından sorun olmaz çalışman. Ama sınırı geçmese bile yeni gelirini vaktinde kuruma bildirmekle yükümlüsün unutma.
2. Bakıma muhtaçlık açısından: Biliyorsun bakım hizmeti 7/24 saat bakım hizmeti karşılıgında ödenir. Sen çalışmaya başlayınca haliyle 7/24 saatlik bakım hizmeti alıp almadıgının incelenmesi gerekir. Çalışırken bir başkasının bakımına ihtiyaç duyup duymadıgının yeniden Heyet tarafından degerlendirilmesi gerekir. İşe giderken gelirken ve işte bakım hizmetine ihtiyaç duyuyorsan ve 24 saatlik bakımın bakıcın tarafından karşılanıyorsa ve bu konuda Bakım Hizmetleri Degerlendirme heyeti ikna olursa aylıgın devam eder. Aksi takdirde aylık kesme işlemi uygulanır. Burada heyetin kanaati önemlidir yani.

Dolayısıyla bakıma muhtaçlık kriterlerini kendini çalışma hayatında düşünerek tekrar incele. BU şekilde başkasının bakımına muhtaçlıgın devam ediyorsa işe giderken gelirken bir bagımsızlıgın söz konusu olmayacaksa (çalışma sırasında bakıcıya ihtiyacın olmasa bile eger bakıcın 24 saatlik bakım hizmetini zaten saglıyorsa) heyeti ikna etmeye çalış. Bu konuda kurum çalışanları çalışan bakıma muhtaç engelliyi bakıma muhtaçlıktan çıkmış olarak degerlendirebilior çünkü.
Bakım hizmetleri degerlendirme heyetinin bakım raporunu hazırlarken nelere dikkat ettiğini anlamak açısından bir Genelge ekleyeceğim buraya.
Bunları da incele ve olası sorunlara karşı şimdiden bilinçli ol. hakkını ara.

Bakıma muhtaçlıgın degerlendirilirken oylesine yapılan bilinçsiz bir incelemeye kurban gitme.
Çünkü çalışma hayatı daha zor, bakıma muhtaç engelli açısından. Bakıma aylığı alan birey, çalışmakla bagımsızlıgını kazanmış olmuor. Hem çalışma hayatında yaşadıgı zorluklar, hem gidiş gelişi, hem günlük hayatındaki sorunlar daha da yorabilior onu.
Üstelik evde kendisinin ihtiyaçlarını karşılayanlar da var yani. Çalışmaya gidior diye yemeğini yapıyor, çamaşınırı yıkıyor, alışverişini yapıyor vs değil yani. Ya da rampasız yolları, merdivenleri ya da tüm engelleri atlamaya başlamıyor yani. Bakıcısı yardım edior zaten her konuda.
Böyle bir durumda 24 saatlik bakımını bakıcın zaten karşılıyor olacak.
Fakat evin, işin ve şehir senin için hazırlanmış olup sen tek başına bagımsız her işini yapabilior durumdaysan bakıma muhtaçlıktan çıkmış olursun haliyle.
Markete gidip alışverişini yapabiliorsun mesela. Çünkü market sana uygun ve ustelik araban da var. Her yer rampalı evinde hiç bir yerde asansörsüz yer yok. Evin sana uygun yapılmış düzenlenmiş. şehir sana uygun. E kime ihtiyacın olacak?:)
Eger durumun boyleyse aylıgın kesilir ablam:)
Birazcık da saglanan imkanlarla bagımsızlıgını kazanmana baglı yani her şey. İmkanların artmış, teknolojiden yararlanıyorsun vs böyle bir durumda bagımsızlıgını kazanmışsan ve bakıcıya gerek yoksa aylıgın kesilir yani.

2007/17 Sayılı Bakım Raporuna İlişkin Genelge | Shçek | Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Zaten SHCEk kaldırıldı. Bakım hizmetleri özürlü ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğüne aktarıldı ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıgının bünyesine katıldı:) El değişti yani. Dolayısıyla bu tarzdaki yanlış politikalara "dur!" deme şansımız artacak:)
Hizmetin taşınması dolayısıyla da yeni düzenlemeler olacaktır. Şu an karmaşa dönemindeyiz:)

Melek; Abla Evde bakım kesilmesi bizim için zor bir durum olur eve gelir maaşlardan sağlanıyor ayrıca ev kira durumlar iyi değil işe başladığım zaman evde bakıma bildirmediğim zaman neler olur ?

teşekkürler

Kısa sürede tesbit ederler çalıştıgını hakkında işlem yapılır. Tesbit ettikleri an aylıgını keserler ve yersiz ödenen aylıkları geri alırlar.

Sorunlarını yazıyla Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildir ve ne yapabileceğin konusunda yazılı görüş al:Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü | Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı | İletişim
Hem bu şekilde kuruma sorunlarımızı taşımız oluruz. İşleri bu onların. çalışsınlar biraz.

Ablam; yarın iş görüşmesine gidicem büyük özel bir kurum servis vs herşey sağlanıyor olum olarak işe başlar isem ilk yapacağım evde bakım hizmetine bildirmek olacak iş'e başladığımı anlatmamı gerekiyor nasıl bildiricem kesilmesini istemiyorum çünki kiramız vs oradan karşılıyoruz kesilirse bizim için kötü olur durumumu anlatıcam artık evdeki tüm işlevlerimde ailem yardımcı oluyor...

çalışırsanız 2022 maaşınız sigortalı olacağınızdan kesilir. bakım ücretide size başkasının bakımı olmadan hayatınızı idame edemiyeceğiniz için veriliyor iş hayatına atıldığınızda büyük ihtimalle kesilir...

Ablam, sen çalışmaya başladıktan sonra evde bakım aylıgı aldıgın yere en geç 1 ay içinde bildir. Bildirmeye gittiğinde de çalışmaya başlamakla bakıma muhtaçlıktan çıkmadıgını ve ihtiyaçlarınızdan dolayı bunu istediğini belirt. bakıma muhtaçlıgın zaten yeniden degerlendirilecektir. Oyle degerlendirilmeden aylıgın kesilemez. Kurumla konuşmaya çalış. Buradaki yazdıklarımı dikkatle oku. Linkini verdiğim bakım raporuna ait Genelgê'yi dikkatle oku. Hazırlıklı git. Onlarla konuşmaya çalış kısacası. Eger bakıma muhtaçlıgın devam ediorsa ve bu şekilde knaat oluşursa aylıgın devam eder. Aksi takdirde kesilir. Dediğim yazıları sen oku iyi çalış.

2022 ve evde bakım zaten alacağın maaş kadar olur belkide daha azdır asgari ücret veriyolar engelliye zaten alacağın maaş şimdiki aldığındna az olur ve keserler evde bakıma muhtaç sandıkları kişi çalışıyor görünürse ikiside kesilir

öyle yapıcam teşekkürler herşey ortada evde kendi işlerimi yapabilecek durumda değilim

benim başımdan geçti çalışıyordum ssk lı olarak bakıma muhtac rapıru aldım emekliliğime az vardı sosyal hizmetler evraklarımı kabul etmnedi emekli ol ondan sonra gel şu anda çalışıyor gözüküyorsun bakım ücreti değerlendirmesi olumsuz sonuçlanır denildi bende evrakları vermedim emekli olunca müracaat ettim şimdi bakım ücreti alıyorum...

çok saçmaca sistem değilmi ? evde tüm bakım hizmeti ailem tarafımdan yapılıyor ise ayrıca gelirim olmadığı halde böyle birşey oluyor ise anlamı yok bence bunun

İş'e başlarsam 2022 maaşını nasıl bildiricem dilekçe ile mi ? ayrıca tekrar işten çıkarsam yeniden mi başvuru yapmam gerekicek yoksa tekrar dosyalarım aktif olurmu bilgi almak istiyorum teşekkürler.

İşe başlarsan bir dilekçe ile sigortalı olarak işe başladıgını bildireceksin ablam. Hele işle başla buradan yazarsın zaten.
İşe başlayıp da 90 gün dolmadan çıkarsan aylıgın kesilmez devam eder. Ama işte kalıcıysan ve 90 gunden sonra çalışmaya devam edersen bu durumda ise 91. prim gününün içinde bulundugu aydan sonraki dönem başında aylıgın kesilir.
Aylığın kesildikten sonra her şey sil baştan:)
Daha önceki raporun beş seneyi geçmemişse sadece rapor vermekten kurtuluyorsn. Rapor hariç her işlemini yeni baştan yapacakksın. başvuracaksın vs vs...

ben de alıyorum bakım aylıgı mesala ben işe başlarsam yetim aylıgı ve bakım aylıgı kesilir mi sınırı geçmezse kesilir mi melek abla ben akülü sandalye var ama yollar uygun degl işe gidip gelirken işyerinde başka birinin yardımına ihtiyacım olabilir bu durumda kesilir mi

Kalem;

rapor 2006'da başvuru yapmıştım 6 sene oldu tam böyle bir durum olursa tekrardan rapor vermeme gerek kalmayacak o zaman bir gelişme olursa bilgilendiriceğim teşekkürler :)

Nacar, çalışmaya başladıgın takdirde işe gidip gelirken bakım hizmeti veren bakıcın seni götürüp getirebilir ve orada ihtiyaç duydugun bakım hizmetini de saglayabilir. Zaten günün belli saatlerinde çalışıyor olacaksın. Bu durumda da 7/24 saatlik bakım hizmetini bakıcın aksatmayacaktır. Bu şekilde kurumla konuşmaya çalış. Hatta olmadı bu şartlarda sana iş bulabilmeleri için Kurum'dan görüş ve yardım al. Onların görüş ve kanaati dogrultusunda hareket et. çalışmaya başladıgında alacagın aylık miktarla kişi başına düşen aylık miktar 423 TL'yi geçmemelidir. Kurum'la işbirliği içinde kalkış bu işe.

İşe gidip gelirken başkası değil bakıcın yardımcın olsun. BU şekilde olursa zaten kabul ederler. kurumla işbirliğinde bulunmadan onlardan görüş almadan bir işe kalkışma.

Kurum'u da çalışmaya ruhen ihtiyacın duydugunu söyle ve psikolojik olarak kendini daha iyi hissedeceğini soyle ve evde sıkıldıgını belirt. Ama evde bakım aylıgının da kesilmesini istemediğini soyle. Bu konuda zaten sana yani istihdam konusunda sana yardımcı olmaları gerekior. En azından işi sen bulursun ama onlar da bu konuda daha insani davransınlar, bunları konuş onlarla.

Sonuçta bakıcın bakım hizmetini vermeye devam edecek bunu sürekli belirt.
...
Ozi, raporun 5 seneyi geçmiş. Dolayısıyla işten çıkıp sonra şartların uygun olup tekrar 2022 aylıgı için başvurdugunda senden yeni bir rapor istenir.

ssk lı işe başladım 6 gün sonra maaş yatacak çekimmi parayı yoksa parayı alfıktan sonra bildirmem gerekirmi daha önce ssk lı işe başlamadım hiç ilk girişim

emildan25 şubat ayı içinde sgk'lı işe girmişsen ve SGK kaydın yapılmışsa, mart dönem başında 2022 aylığın feshedilir, mart dönem ödemen de yapılmaz. ama olur da mart dönem aylığı yatırılmışsa (ki sanmıyorum) alma hakkın yoktur. aldığın mart dönem aylığını geri isterler senden.
ama şubat ayında sgk kaydın yapılmamışsa sorun çıkmaz.

şubat ayı içinde sgk kaydın yapılmışsa, e-devletten 2022 aylık durumuna bak bi.

01.03.2018. tarihinde başladı kısacası maaşı hak ediyorum galiba edevlette aktif görünüyor 2022 maaşım

emildan25
sgk kaydın 1 mart ise bu durumda elbet,te aylığın feshedilmez:) bu durumda mart dönem aylığını da çekebilirsin. lakin sgk kaydı tespitin yapıldığında 2022 aylığın kesilecektir. haziran dönem ödemesini alamayacaksın. zaten haziran ödemesi de yapılmaz sana (aylığın feshedileceği için.

ama bak sgk kaydın şubat ayında ise isterse 28 şubat olsun, mart dönem aylığını çekme/çeksen bile geri isteneceğini bil.

işe giriş tarihi 01.03.2018 çünkü ilk defa sgk girişim oldu edevlette gösteriyor şuan baktığımda ödeniz hazır yazıyor edevlette yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim kalem abla

emildan25 tamam ablası. sgk girişin 1 mart ise mart dönem aylığını gönül rahatlığıyla çekebilirsin. yersiz ödeme konusu olmaz borç çıkartılmaz.

Üst Alt