Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşe girmeden önce alınan raporun yenilenmesi istenerek emekli edilmedim!?

knngm

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Buradaki herkese konuyla ilgili yaşadıklarımı aktarmak istedim, çünkü herkes karşılaşabilir aynı durumla. Anlayışınız için teşekkürler.

2003 işe memur olarak girişim. (2008 öncesi 5434 sy. kanun herkesin bildiği gibi)
işe normal kadroda girdim, ama İŞE GİRMEDEN ÖNCE %55 engelli raporum vardı.
2012'de engelli memur sınavıyla ENGELLİ KADROSUNDA başka kuruma atandım. (Gih->Th, kimsenin hakkını almadım yani)
Şimdi 5434 sayılı kanunu 39. madde j bendine göre 15 yılım dolduğu için ERKEN (malulen değil) emeklilik başvurusu yaptım.

Başvuru yapmadan önce bu forumu ve heryeri çok araştırdım. Yıllardır da araştırıyorum. Hatta konuyla ilgili KAMU EMEKLİLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI'NA bile sordum, yeni rapor istenir mi diye, 5434 olduğu için "İSTENMEMEKTEDİR" diye cevap gelmesine, forumda bir çok kişi yeni rapor istenmez demesine rağmen SGK Sağlık Kurulu "RAPOR YETERSİZ" diye yeni rapor istemiş. Sanki raporu ben evde yazdım!

Hani kanuna dayanarak bunu istiyorsunuz? Çok merak ediyorum. 5510 sayılı kanuna tabi olsam, orada kontrol muayenesi istenir diye bir ibare var, doğru ve haklılar (94. md. 2. fıkra), ama 5434'de yok. Parantez açayım (5434 sk.'da 61. maddede VAZİFE MALÜLLERİNDEN istenir diye bir ibare var ama ben vazife malülü değilim.)

Uğraşmayayım yeni raporsa yeni rapor alayım dediğim zaman da zamanında yüzde 55 olarak verdikleri raporu şimdi yüzde 20 veriyorlar. (Çift kapakçık değişti -> kalp yetmezliği yok diye bu oran, yetmezlik olsa 40)

Bu konuyla ilgili forumda bir arkadaş ( lazut6161 ) dava sonucu paylaşmıştı ama o karara bir türlü ulaşamadım. Kendisinden rica ediyorum benimle iletişime geçip gönderebilirse çok memnun olurum. (https://www.engelliler.biz/forum/em...mekli-sandigindan-emekliligi.html#post1589293)

Okuduğum forumlar:
https://www.engelliler.biz/forum/em...memurun-emekli-sandigindan-emekliligi-26.html

Gördüğüm kadarıyla birçok kişi mağdur. Ben bir adım atacaksam sadece kendimi düşünerek atmıyorum. Diğer insanların da (burda engelliler oluyor) aynı şeylerle karşılaşacağını düşünerek bir yanlışlık varsa herkes için düzeltilmesi yönünde uğraşıyorum. Konuyla ilgili dava açmayı düşünüyorum. Görüşleriniz değerli. Bir iki satır birşeyler yazarsanız izlememiz gereken yol konusunda umarım faydası olur.

Misal eskiden maliye oranları düşürürdü, bir kişi buna itiraz etti ve kazandı, şu an da SGK'nın sağlık kurulu aynı şeyi yapıyor.
Benim oranım şimdi %20 ise benim suçum ne? ben 15 yıldır neden Devletin bana vermiş olduğu "ENGELLİ KİMLİĞİ"ni taşıyorum engelli değilsem? Siz oranı düşürdüyseniz benim günahım ne? Zamanında ben mi istedim engelli olmayı? bana 55 verin diye ağlamadım kimseye, işe girebilmek için herkesten istenen sağlık raporunu gidip usulüne uygun tam teşekküllü hastaneden aldım. "Ağır bedeni faaliyetleri gerektirmeyen işlerde çalışabilir" dediler.

Uzun lafın kısası; işte herşey anlatıldığı gibi ve görüldüğü gibi olmuyor malesef. Kazanılmış hakkım varsa alacağım..
Selametle..

Aynı sorun yaşıyoruz işe engelli memur statüsünde giriyoruz emeklilik için sgk başvuruyoruz eski raporu kabul etmeyip eğitim ve araştırma hastanesine sevk ediyor oradan %65 raporu alıyoruz bu defa bu raporu %37 düşürülerek emeli olamasın diyor

Bu saçmalıkla kimse muhatap olmaz umarım..

emir79

malesef oluyoruz, yargı kararları olmasına rağmen SGK engellileri mağdur etmeye devam ediyor, hiç bir kararı dinlemiyor okumuyor, gitsin belki vazgeçer, bir kişiyi emekli etmezsek kazanırız diye düşünüyor galiba.

knngm

5510 geçici 4. maddeye göre aşağıda kırmızı ile belirginleştirdiğim ifadeler sizden yeniden rapor istenmemesini gerektirir:

"Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır."

OturanBoğa

malesef üstat öyle olmuyor ki arkadaş taa 2014 te yazmış ne olduğunu aynen geçerli dedikleri

evet kamu görevlilerin erken özürlülü emeklilik taleblerinde sgk şahsi kararlar veriyor.

''5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Geçici Madde 5' de ifadesini bulan;
"Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.'' sgk bunu uygulamıyor

bu şekilde değerlediriyor;

2- Göreve girmeden önce özür olmasına rağmen engelli olarak göreve başlanmaması;

İlgili sağlık birimlerinden alınacak olan sağlık kurulu raporları,Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmektedir. Bu raporlar neticesinde çalışma gücündeki kayıp oranı;

- % 50 - % 59 arasında olması durumunda en az 16 yıl,
- % 40 - % 49 arasında olması durumunda en az 18 yıl,

hizmet süresinin aranmaktadır. Yaş şartı aranmamaktadır.

Bu durumda bulunuyor iseniz; yeni sağlık kurulu raporunuzun(eğitim araştırma hastanesi veya üniversite hatanesi) Kurumunuz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir.

ve almış olduğunuz yeni raporu sgk sağlık kurulu değiştirebiliyor...

knngm

Ben yukarıda alıntıladığım maddenin lehimizde olduğunu düşünüyorum. Bu konuda ısrarcı olmak, itiraz etmek lazım

ettim, kamu denetçiliği kurumuna bile yazdım, onlar da kabul edilmesi gerektiğini söylediler ama yeni raporda ısrarcı SGK, nuh diyor peygamber demiyor.. bu nasıl bi kurum ya Allah aşkına?!

Memurluktaki prosuduru bilmiyorum ,özel sektörde erken emeklilik için maliyenin gönderdiği hastaneden erken emeklilik raporu almak gerekiyor.Diğer işe giriş raporları geçerli olmuyor.Yönetmelikler devamlı değiştiği için oranlar düşüyor veya cıkıyor.Tek raporlu sısteme gecemedik daha cok eksıklık ve karmaşa var 2019 Türkiyesinde.Kişinin yüzde kaç raporu var bılgisini sorgulayacak sistem yok.Yeni çipli kartlar da buna çözüm olamadı.Elinde fotokopi rapor varsa hiçsin.Herhangi bir kuruma rapor ibraz ettiğin zaman aslına uygundur veya noter onaylı olması lazım.İş raporu ayrı , sağlık ayrı ,ehliyet ayrı ,vergi indirimi ayrı ,malulü ayrı, mılletın kafası karışıyor.

knngm

O halde dava etmekten başka yol yok. Ombutsman kararı da mahkemede olumlu etki eder.

Üst Alt