Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşe ilk girişim 2001, %85 raporum var. Emeklilik şartlarım nedir?

gul087

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

1978 doğumluyum. ilk işe giriş tarihim 2001 toplam 460 gün sgk günüm var. 2010 yılından bu yana Bağkur isteğe bağlı pirim ödüyoruz. Hesaplarımıza göre Mayıs ayında emekliliği hakediyorum. Yapmam gereken işlemler için yardımcı olurmusunuz? 2018 yılında almış olduğum heyet raporuna göre % 50 psikiyatr % 49 kulak işitme kaybı ve % 40 epilepsi oranlarına göre %85 sürekli raporum var.
(Bağkur 3960 günden emekli olma) Sgk ya gittiğimizde günümüz dolunca 28/5 den başvuru yapmamızı söyledi. Önceden vergi indirimi falan yazıyorsunuz yada tekrar heyete girmek gibi önceden yapmam gereken birşey var mı acaba ? Birde %60 ve üzerinden emekli olacağım için 3960 gün diyorum. 3 farklı rahatsızlığım var ve 1 tanesi tek başına 60 ın üzerinde değil toplamı 60 üzerinde olması 3960 günden emekli olmama yetiyor değil mi? @OturanBoğa yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler

gul087,
prim ve yıl şartını tamamladıktan sonra bağ-kur a 5510/28 sayılı kanundan faydalanarak emekli olma talebinde bulunacaksınız. Kurum sizi rapor vermeye yetkili hastaneye sevk edecek.

Merhaba Ufukalp benim 9 yaşında işitme kaybından %40 raporum var. 2001 de sgk girişim ve 2010 dan sonra da isteğe bğlı bağkur. 2018 rapor oranım %85 (işitme-epilepsi-psikiyatr). Mayıs 2020 de 3960 günüm doluyor. 3960 gün bağkurdan emekli olabiliyor muyum acaba?

gul087
Evet olabilirsiniz.
Tek hastalıktan en az %60 oran şartı malulen emeklilik için geçerlidir, sizinki maluliyet değil erken yaşlılık aylığı olacak.

Ufukalp Merhabalar,
Bende 22.05.2020 tarihinde 28/5 -18 yıl 3960 gün üzerinden emekli olmak için başvuruda bulundum. Sgk 4300 günden az olması durumunda 28/5 den başvuru yapamadıklarını, öncelikle malulen başvuru yapacağımızı ve sağlık kurulunun bizim malul değil de hastane raporları ve gerekli evraklar (askeriyeye gitmediğimize dair rapor ve belge) incelenerek 28/5 emeklilikten yararlanmamız gerektiğine dair rapor hazırlaması gerektiğini ilettiler.Sonrasında işlemler 28/5 den devam edecekmiş. Askere gitmediğime dair rapor için askeri şubeye başvuru yaptım.Arşivden gelmesini bekliyoruz 3 ayı bulur dediler. Bu süreç içinde sgk nın beni hastaneye sevk etmelerini istedim. Hastane randevusu nu bekliyorum şu anda. Bu arada Sgk ya gerekli evrakları verdiğim zaman ayrıca bir dilekçe yazdım 28/5 den emekli olmak istediğimi fakut mamulen başvuru yapmam gerektiğini çocukluktan olma ve işe girmeden önce aldığım 40 engelli raporumu ekledim. Sevkimi 2018 yılında 85 oranında aldığım hastaneye istedim. Hastane bana sgk malulluk istediği için buna göre cevap yazarız başka yazamayız zaten eski heyet raporunuz sürekli o yüzden birdaha istemezler dedi. Bu işlem nasıl olacak acaba maul olarak ret geldğinde tekrar mı hastaneye yönlendirecekler bizi yeni heyet için bilgilendirme yapabilirmisiniz.

gul087
Maalesef önce malulen sevk işini iyice oturtup standart uygulama haline getirdiler. Bunun sebebi de 28.maddedeki aşağıdaki cümle:

"[FONT=&quot]Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya [/FONT][FONT=&quot]özürü[/FONT][FONT=&quot] bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az [/FONT][FONT=&quot]onbeş[/FONT][FONT=&quot] yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır."

Bu cümleye bakınca %60 üzerinde raporu olanların önce, sigorta başlangıç tarihinde bu rahatsızlığı var mı, doğuştan mı, sonradan mı oluşmuş gibi sorular yönünden değerlendirilmesi, uygunsa önce malulen emekli edilmesi gibi bir anlam çıkıyor.
Bana göre tamamen yanlış bir yaklaşım. Kişi zaten malulen emekliliği tercih edecek olsa ta 4000 prim ödeme günlerine kadar gelmez, 10 yıl 1800 günde emekli olurdu. 15 yıl 3960 gününü tamamlamış biri, malulen emeklilik için uygun olsa dahi erken yaşlılık emekliliğini tercih edebilmelidir.
Raporunuz "malul değil" kararıyla döndükten sonra kuruma raporumun bu kez de 5510 sayılı yasanın 28.maddesi kapsamında değerlendirilmesini talep ediyorum şeklinde bir dilekçe vermeniz yerinde olur. Yeniden hastaneye sevk edileceğini düşünmüyorum. Zaten bu klasik bir yöntem olmuş malulen değerlendirmesi olumsuz döndükten sonra yönlendirirler. [/FONT]

Ufukalp OturanBoğa
Merhaba 28/4 malulen emeklilik için yapmış olduğumuz başvuru için red kararı çıktı ve görevliden 28/5 üzerinden değerlendirilmesini istedik. Ankara ya raporlar gitti. Ve %85 üzerinden emekli olabilir diye karar çıktı. Tam emekli işlemleri tamamlanırken bsk dan gelen raporda işe girişten önce engelli olarak kabul edilmediği iletilmiş. Raporlarımız tekrar bsk ya gönderildi ve yine red kararı çıkmış. Bizi tekrar hastaneye sevk ettiler di ki bölgedeki sağlık kurulunda raporu yazan kişi ile irtibata geçtik bir şekilde. hastene sevkini iptal ettirip 3960 günden emekli olamayacağımızı öğrendik.(kurul askerlikte işitme kaybı olduğunu malul sayılmadığı kararı çıkıyormuş) 4320 günden emekli olabiliyormuşuz. (bu arada mayıs 2020 ayında başvurumuzu yapmıştık ve eylül 2020 ye kadar isteğe bağlıyı kapatmayıp aynı zamanda ödemesini de yapmıyorduk aksi bir durumda toplu yapalım diye. Emekli işlemleri oldu diye isteğe bağlıyı kapattırıp gss açtırdılar 500 küsur lira oraya ödedik. 21.10.2020 tarihinde sağlık işlemlerinden yararlanamıyoruz diye tekrar isteğe bağlı açtırdılar. Şimdi emekli olamayacağımızı da öğrenince geriye dönük o ara için de ödeme yapılamıyor. 1 sene daha uzadı.) şimdi size sorum şu ;
elimizdeki rapor 10 yaşındayken 1987 yılına ait ağır işitme kaybı yazan rapor.oran yazmıyor.
bir sonraki rapor ise askere gitmediği için askerlik raporu onda da bir oran yok sol total işitme kaybı sağ hafif işitme kaybı askere elverişli değildir.
bir sonraki rapor 98 yılında %40
işe giriş tarihi 2001 yılı.
2018 yılında da %85 engelli raporu(arada k1-2 raporu yazmadım)
Günümüz 4007 (bağkur istemeğe bağlı)
bizim emeklilik koşulumuz nedir?
28/4 den gerçekten olamıyormuyuz?
28/5 de de 3960 gün yok mu?
yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler.

gul087

red gerekçesine temel sayılan 28. maddenin ilgili fıkrası şu:

"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır."

Ancak bu ahmakça bir şey. O nedenle de SGK bunu düzelten bir yazı yayınlamıştı. Yazının bağlantısını ve ilgili bölümünü aşağıya ekliyorum. Bu yazının çıktısını alıp başvurduğunuz ilk günden itibaren maaşınızın bağlanmasını isteyin. Ve lütfen gelişmeleri burada paylaşın.

Kurum: İstanbul sosyal güvenlik il müdürlüğü
Sayı: 77996094

"[...]
Malülen emeklilik talebinde bulunanların engel derecelerinin %60 ve üzerinde bulunması rağmen engelliliğin sigortalı olduğu tarihten önce olduğu tespit edilenlerin, yani malülük aylığı kapsamı dışında bulunan sigortalıların, sigortalı oldukları tarihte malül olanlara mahsus, 28 inci madde kapsamında yaşlılık aylığı şartlarından emekli olabileceklerse, sigortalılardan ikinci talep alınmaksızın yaşlılık aylığı bağlanması hususunda bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim."

OturanBoğa
teşekkür ederim. Göndermiş olduğunuz yazıyı çıkardım. Fakat hala anlayamadığım durum şu. Bölge sağlık kurulu bizi işe girişten önce malul olarak saymıyor. Gerekçe olarak da ilk raporumuz %40 ve askerlik raporuna bakıyor.Böyle olunca da sgk emekli yapamıyor.Göndermiş olduğunuz belgede tam olarak neresini renklendirip onay almamız gerektiğini söyleyebilir misiniz? bir de bu kağıtları bölge sağlık kurulu sekreterine mi sgk memuruna mı vermeliyim.

gul087

Yukarıda alıntıladığım ve kırmızıyla belirginleştirdiğim son paragraf. "Önce-sonra diye bakmayın, vatandaşı emekli edin" diyor.

Üst Alt