Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşgücü kaybıma rağmen Malulen emeklilik için yaptığım başvuru red edilmiş..?

uzunkaya35

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba ;
2008 yılında sigortalı olarak çalışırken geçirmiş olduğum beyin ameliyatı sonunda, kurugöz sendromu, yüz felci ve sağ kulağımda duyum sıfır.

şubat 2014 te Balıkesir S.g.K da yapılan işlemler ve muayneler sonucunda malulen emeklilik için başvurumuzu
yaptık. az önce telefon açarak durumu sorguladım. Red kararı çıkmış.oran belirtilmeden red denilmiş. :(:(:(

itiraz hakkım var mı ne gibi bir dilekçe hazırlayıp. hangi makama yolluycam bilgi verirseniz sevinirim.

Red kararı elinize ulaştığında sağlık yüksek kurulu tarafından yeniden değerlendirilmesi talebiyle karara itiraz edin. Maluliyet cetveli'ne göre malul durumdaysanız er geç hakkınızı alırsınız diye düşünüyorum.

telefon ile ulaştım.bana gelen herhangi bir evrak yok.red edildiğini söylediler illa evrak bekleyecekmiyim. yoksa direk itiraz edebilirmiyim.

Evrak bekleyin ya da kuruma gidip reddedildiğini teyit ettikten sonra orada bir dilekçe ile itiraz edin

hafta sonu evrak geldi

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Balıkesir Sosyal Güvenlik İl Müfürlüğü
Altıeylül Sosyal Güvenlik Merkezi

28/04/2014

İLGİ : 18.02.2014 tarih 2747336 sayılı dilekçe

18.02.2014 tarihinde yapmış olduğum malulen emeklilik başvurum "işgücü kaybımı %60 oranında kaybetmediğim" gerekçesiyle reddedildi. Oysa tedavi gördüğüm hastanedeki doktorlarım çalışamayacak durumda olduğumu çok açık olarak belirtmektedir ve kurumunuz sevki ile hastaneden almış olduğum raporda da bu durum açık olarak belirtilmiştir.

11.10.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ÇALIŞMA GÜCÜ VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'ne göre malul sayılmam gerektiğini, 16.12.2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK kapsamında çalışma gücümü %60'ın üzerinde kaybettiğimi düşünüyorum.

İş bu nedenle malulen emeklilik başvurumun Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu tarafından yeniden değerlendirilmesini ve maluliyetimin onanmasını arz ve talep ederim.

Dİlerim sonuç olumlu olur. Gelişmelerden bizleri de haberdar edin lütfen

bülent bey merhaba;

az önce Balıkesir il SGK yı aradım ama sonuç olumsuzmuş. bu durumda başka bir itiraz ediceğim mercii varmı

yardım edermisiniz

Baktığım işgücü kaybı listesine göre;

Göz için % 10
Kulak için %13
Yüz siniri felci için % 10

İŞGÜCÜ kaybı gözüküyor. (Not: Bunlar özür oranı değil, işgücü kaybıdır.)
Bu oranlarla malülen emeklilik pek mümkün gözükmüyor.

Eğer MeTePe'nin aktardığı gibiyse iş gücü kaybı, zaten malulen emeklilik mümkün olamaz. SGK malulen emeklilik için kişide maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak derecede işgücü kaybı olması şartını arar.

Bu maluliyet ceteveli dışında ekler içerisinde bir de maluliyet oranlarının verildiği bir liste var. Bu listeyi yorumlamak biraz zor. Ancak, örnek olarak tek kulağın hiç duymaması durumunda % 13 değeri verilmiş.

Bu listede en belirsiz olan yüz felciyle ilgili kısım. Yüzdeki şekil bozuklukları, ağızda işlev bozukluklarına vs. bağlı olarak % 60'ların üstüne bile çıkabiliyor. Ancak, kişisel kanaatimce, kişinin sosyal hayatını ciddi boyutta etkileyecek bir yüz fonksiyon bozukluğu durumu olmadıkça SGK heyetlerinin "malüliyet" kararı vereceğini pek sanmıyorum. Kalp hastası olup bir ayağı çukurdaki adama bile ıkına sıkına malüliyet kararı veriyorlar. Malüliyet açısından bakıldığında bunlar heyetin gözünde ıvır zıvır konular.

Malüliyet esas olarak kişinin çalışamaz durumda olması, çalışmasının durumunu kötüleştirmesi, hayati tehlike oluşturması veya çalışmasının çok zor şartlara bağlı olmasıdır. Bahsi geçen engellerin hiç biri tek başına bu şartları sağlamaz. Belki de bu sorunlara yol açan beyin ameliyatı (örneğin kötü huylu bir tümör ameliyatı vs. gibi) daha güçlü bir gerekçe olabilir.

Üst Alt