Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme cihazı bir çözüm mü? Hangi durumlarda çözüm, hangi durumlarda değil?

Konular
19
Reaksiyonlar
0
Merhaba sayın forum üyeleri bir çoğunuzla artık tanıştık diye varsayıyorum güzel bir arkadaşlık ilişkisi kurduk bir çoğunuzla shukufe olsun suat65 olsun ayrıca bu forumda açtığım orta kulak implantını okuyup bu vesileyle yıldırım hocada cochlear implant ameliyatı olan asadas05 özelinde hepinize merhabalar demek istiyorum öğrencilik dönemimde sizlerle kurduğum iletişim şikayetleriniz sorularınızı cevaplamam sizlerle empati yapmayı öğrenmemin meyvelerini 3.ayını doldurduğum iş hayatımda fazlasıyla alıyorum.
İstanbul Bahçeşehir de İstinye üniversite hastanesi karşısında ışıl işitme merkezinin mesul müdürlüğünü yapıyorum.

Forumda genel olarak konuları uzun zaman sonra incelediğimde pek çok işitme cihazı ve memnuniyetsizlik konularına rastladım nacizane bir kaç bir şey karalamak istedim bu konuda umarım faydam dokunur.

Öncelikle işitme cihazı bir çözüm mü diyerekten başlayarak işitme cihazı nedir bunu tanımlayalım yeni bir kulak mı ? yoksa bir ses yükseltici amplifikatör mü ? nedir bu işitme cihazı ? ...
İşitme cihazı temel olarak dış ortamdaki sesleri yükselterek hastanın duymasını sağlayan bir cihazdır. Cihazın mikrofonu, içindeki diyaframa herhangi bir basınç sonucu çarpan havanın etkisi ile diyaframın titreşmesi sonucu çıkışlarında küçük gerilimler elde edilen, özel bir parçadır. Mikrofon, aynı zamanda akustik enerji olan ses dalgalarını toplayarak elektrik sinyaline çevirir. Mikrofondan alınan bu elektrik sinyallerinin boyutu amplifikatörde yükseltilerek hoparlöre iletilir. Hoparlör, kendisine ulaşan elektrik sinyallerini, tekrar ses dalgalarına çeviren bir transducer olarak görev yapar. Hoparlörde tekrar akustik enerjiye çevrilen sinyaller hastanın kulağına iletilir ve böylece hastanın duyması sağlanır.

İşitme cihazı uygulamasında ne hedefliyoruz ?

"İşitme cihazı uygulamasında yapılan, dış
kulak yolu girişini bir kalıp kapatarak,
zarla kalıp arasında kalan havayı
şiddetli biçimde titreştirip, iç kulağa
yapılacak basıncı arttırmaktır. Böylece
hasar görmemiş işitme hücrelerinin (Dış
Saç ve/veya İç Saç Hücreleri) titreşmesi
sağlanarak işitme ve anlama azlığı
şikayeti çözülmeye çalışılır."
-Mehmet Akşit

Buraya kadar işitme cihazının ne olduğunu nasıl bir çözüm sağlamaya çalıştığını öğrendik peki işitme cihazı gerçekten bir çözüm mü çözüm ise hangi durumlarda çözüm hangi durumlarda değil ?

"İşitme kaybı, sıklıkla, iç kulak ve orta kulakta görülen patolojilerin bir sonucu olarak
ortaya çıkar. Orta kulak patolojilerinde, iç kulak yapıları bozulmadığından
konuşmayı anlama şikayeti pek belirgin değildir. Ancak iç kulakta ortaya çıkan
problemler, sadece işitmeyi değil, anlamayı da oldukça olumsuz etkiler."
-Mehmet Akşit

Yani işitme kaybınız orta kulak patalojisinden kaynaklanıyorsa işitme cihazı sizin için çözüm! diyebiliriz

Peki sensörinöral dediğimiz iç kulak patolojilerinden kaynaklı bir işitme kaybı varsa işitme cihazı çözüm mü ?

Buna karar verebilmek için bir çok test sonucunun test bataryası dahilinde değerlendirilmesi gerekiyor.İşitme testi yaptırdığınızda düdük seslerinin ölçümü bittikten sonra konuşma testleri başlar odyometrist veya odyolog size bir takım tek heceli kelimeler gönderip o kelimeleri sizin tekrar etmenizi ister sensörinöral tip işitme kayıplarında hastanın cihazdan fayda görüp göremeyeceğini belirleyen test ; Konuşmayı Ayırt Etme testi yani işitme test formlarının sağ köşesinde Bulunan ;
Speech Discrimination (SD) ölçümüdür % işareti ile ifade edilir.Örneğin %64 SD Skoru olan bir hasta işitebildiği en rahat ses seviyesinde okunan 25 adet kelimenin 16 tanesini ayırt edebilip tekrar ediyor.Yani işitebildiği en rahat ses seviyesinde bile iç kulağı hasarlı olduğu için konuşmaları tam olarak ayırt edememektedir.

Kısaca şöyle özetleyebileceğim sanırım en sade haliyle orta kulak patolojilerinde işitme cihazı bir çözüm...
İç kulak patolojilerinde ise SD skoruna göre işitme cihazı bir çözüm veya çözüm değil diyebiliyoruz.

Odym. Fatih ARIÖZ

merhabaaa fatih bey, ne guzel ara ara burada olmaniz:eek:ealalem gibi isitme kayipli numarasiyle bizlere masal okumadan bildiklerinizi paylasmaniz. size cok tesekkur ediyorum.

ic kulak patolojilerinde cozum veya degil diyorsunuz ama,de vallahi de billahide sensorinoral isitme kayipli biri olarak isitme cihazim olmazsa hayat benim icin kolay cekilmezdi. burdan odyoloji camiasina minnetlerimi sunarim. Mehmet bey olsun siz olun cok emekleriniz gecti siteye.

size bisey sormak istiyorum.

son cihazimi aldigimda odyometristlerin bazilari ses yok ama bisey gonderiyorlar, acitiyor. cihaz ayarlarken.
bu havami nedir. neden yapiyorlar bunu. eski cihazlarimi alirken boyle bir muamele gormemistim.

shukufe

Mutlaka sensörinöral tipte ki işitme kayıplarına da fayda sağlıyor işitme cihazı fakat burda dokundurmak istediğim olay şu sensörinöral kelimesi aslında iki başlık barındırıyor 1) sensör ( cochlea ) 2) Nöral ( sesi taşıyan yollar ) ileri testler ile işitme kaybının sensör mü yoksa nöral mi olduğuda belirlenebilir ayrıca...

Sensörinöral hastalarda işitme cihazı konusunda ayırıcı değer dediğim gibi SD % skoru işitme cihazından faydalanabiliyorsan çok kötü derecede değil benim tahminimce mutlaka %50'den fazla konuşmayı ayırt etme skorun vardır diye tahmin ediyorum ben.

<Sorduğun sorunun cevabına gelecek olursam ben böyle bir uygulamayı bilmiyorum acıtacak düzeyde birşey göndermek bilemiyorum... merak ettim ne yaptıklarını açıkcası araştıracağım ama.

sızın dedıgınız gıbı yuzde50 konusmayı ayırdetme olsa ben sagırım hıc demem:) dudaklara konuya durusa dıkkat ederekkonusma anlıyorum. ama ısıtme cıhazından gelen sesler oyle yardımcıkı konusma anlamaya. bunu lutfen goze alın emı. sessız dunyamıza ses veren ısıtme cıhazımı cok sevıyorum.

bısey daha var. cıhaz takmayınca oyle sessızkı dunyam. o sessızlıktekı cınlamalar korkunc. cıhazı takınca ses duyup cınlamalardan azda olsa rahatlıyorum.bunları meslegınızın kutsıyetını takdır edın dıye soyluyorum sıze.

benım sorum hakkında arastıracak olmanıza sevındım. tesekkur ederım. herhalde bır bılgıyle karsılasırsanız burdan paylasırsınız degılmı.

Acaba feedback testinden mi bahsediyorsunuz yaklaşık 30 saniye sürer kulağa çeşitli sesler gönderilir farklı tonlar rüzgar sesi yüksek bir uğultu vb.White noise dedikleri beyaz gürültü vb gönderilir cihaz kulaktayken
Yada rem ölçümü olabilir ?

İşitme testini gönderir misin bana odyoakademi@gmail.com üzerinden ayrıca sen odyo bilimine çok heveslisin ben bir youtube kanalı oluşturdum nacizane kendi çapımda odyometri ve odyoloji öğrencilerine eğitim veriyorum :https://www.youtube.com/channel/UCDAuc_PpQ-XYoeiGu-e7M4Q?view_as=subscriber izlemek istersen

[FONT=sans-serif]yada timpanometri testidir orta kulak basıncı ölçülür kulağa bi probe takılıp[/FONT]

Üst Alt