Bu bilgileri shukufe'ye hediye ediyorum
Kalıp/hortum tipi cihazın akustik özelliklerini tümüyle değiştirebilir.
Genel bilgi:
1- Normalden uzun kalıp/hortum kalın seslerin daha yüksek duyulmasını sağlar (Erkeklerin ses borusu daha uzun olduğundan sesleri daha kalındır).
2- Normalden kısa kalıp/hortum tiz/ince seslerin daha iyi duyulmasını sağlar (çocukların ses borusu kısa olduğundan sesleri incedir).
3- Cihaz tarafındaki hortum ucu ince; kanala açılan hortum ucu daha genişse (Libby-Horn) tiz sesler yükselir (borazan etkisi).
4- Cihaz tarafındaki hortum ucu, kanala açılan uçtan daha genişse (biopor kalıp içinde büzülen hortum gibi) ince sesler kısılır.
Cihaz tipine göre hortum etkisi:
1- Standart hortum: Cihazın kataloğundaki kazanç/çıkış değerleri bu hortum tipine göre belirlenir.
2- İnce hortum (slim tüp/corda vb): Orta frekanslardaki kazanç, standart hortuma göre daha düşüktür. Kalınlar biraz daha yüksek olabilir. Cihaz kataloğuna bakmak gerekir.
3- RITE/RIT: Hortum kullanılmaz. Hoparlör doğrudan kulak kanalına açılır. Cihazla hoparlör bağlantısı bir kablo aracılığı ile yapılır. Cihaz kazancı, hoparlör tipine göre değişir.
Hortum şiayetleri:
1- Delik/yırtık: Feedback'a neden olur.
2- Kalıp içinde büzülme: Tiz sesler kısılır. Feedback yapar
3- Kalıp ucunda pürüz: Kanal içinde cildin tahriş olmasına ve kanamalara neden olabilir (özellikle bebeklerde dikkat edilmeli)
4- Hortumun sertleşmesi: Hortum çapı daralmadıysa, akustik etkisi olmaz. Kullanım zorluğuna neden olur.
(Hortumun kalıba kıvrılarak yerleştirilmesi veya adaptör kullanılarak yerleştirilmesi akustik etki yaratmaz.)