Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme cihazı kullanıyorum, H sınıfı ehliyetim var. Motorsiklet kullanabilir miyim?

tekintekin

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Sevgili arkadaşlar işitme kaybımdan dolayı işitme cihazı kullanıyorum ve H sınıfı sürücü belgem var 150 cc motosiklet kullanabilir miyim?
LÜTFEN YARDIM...

A sınıfı ehliyet gerektireceğinden cevap hayır.

İşitme engelli olduğundan kesinlikle hayır

motosiklet değil bisiklet bile kullanman yasak.

meopius:H sınıfı Ehliyetiniz olduğunda yine
kullanamazmı?

işitme engelli olduğu için kullanamaz. Kullandığı takdirde cezası var, kaza yaptığında suçlu olmadığı halde tüm kusurlar ona yüklenir.

Senin düşüncenden bahsedersem tabiiki düşüncende yanılmadığımı varsayarsam bedensel engelliler kullanabiliyor. Özel yada normal donanımlı Motosiklet ve bisiklet(el ile çevirmeli olan bisiklet) bedensel engellilere mahsus. Tek gözü görmeyenleri bilemem ama h sınıfı ehliyet sahibi olan İşitme engellilere kesinlikle yasak.
Sadece ve yalnız otomobil kullanır (bu arada 4x4 ve jeep otomobil sınıfına 2001 yasasından dolayı girdiğinden kullanabiliyor)...

Sevgili meopius 2918 sayılı kara yolları trafik kanununun 38. maddesinde h sınıfı sürücü belgesinin tanımı, özel tertibatlı olarak imal, tadil veya techiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara verilen sürücü belgesi olarak yapılmış. buna göre işitme engelim olduğu için H sınıfı sürücü belgesi verilmiş ise benim kullanacağım araç motosiklet ya da otomobil olsun özel tertibatı olamayacağından benim duymayan kulağıma işitme techizatı yani ( iştme cihazı ) taktığımda kanun maddesindeki gerekenleri yerine getirmiş olmuyor muyum?

http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=21204

7. madde okumalısın. Senin okuduğun bedensel engelliler için özel madde idi.

MErak ettiğin varsa sorabilirsin elbette. Cevaplarım...

c) İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır.

Bedensel engelli olunmadığı halde,Teknolojinin geliştiği bu dönemde,İşitme Engelliler sorunlarını kulaklıkla hal edebildikleri halde,nasıl cezaya maruz kalabiliyor?

Abi iyide 7. maddede ticari araç kullanamaz dio ve de bedensel özürlü motosikleti diye bi açılım yok ve ne derece doğrudur bilmiyorum H-A2 olabiliyormuş , bizimle ilgili kanun maddeleri iyileştiriliyor .Maddi kazanç amaçlı kamyon veya kamyonet kullanılıyor .Yani abiben çelişkideyim ,naapcaamı bilmiyorum kimi trafikçi H ile kullanırsın kimide olmaz diyor kimiside git H-A2 al diyor ,nebiçim iş bu abi yaa...

Raman72;

Korna sesine o kadar geç tepki veriyoruz. Ses olmadığı için göz, olağandan fazla işlev görüyor. Geceleri sesları net duyamadığı için genelde denge sorunu yaşarlar. Kendileri farketmez, yürürken şarhoş gibi hafifçe yalpalanırlar. Sayabildiklerim bunlar, sayamadıklarımı bir düşün dağ kadar.

Bisiklet ve motosiklet tutkunuyuz, sadece duyamadığımız için dönüşlerde ölen arkadaşlarımız çok fazla. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, doğal kulak yerini hiç bir zaman tutmuyor.

Peki ben B sınıfı ehliyetimi 1992 de aldım. 2002'de özürlü raporumu alıp vergi indirimine tabi tutuldum. Ehliyetimde sadece gözlük yazıyor. İşitme cihazı kullandığımdan dolayı (ehliyet alırken o zamanda işitme kaybım vardı ama işitme cihazı kullanmıyordum nedeni de klasik ilerde kulaklar açılabilir diye) işitme cihazının ehliyetimde yazıp yazmaması fark ettirir mi?
Yani şöyle anlatayım.
Araba ile giderken polis çevirdiğinde kontrollerde ehliyetime bakıp işitme cihazıda kullandığımı fark ederse ehliyetimde yazmıyor diye ceza yazabilir veya ehliyetime el koyabilir mi?

tekintekin;

7 madde c şıkkı okuman gerekiyor. Polislerin bu maddeyi okumadıkları aşıkar.Düşünsene beni çevirdi ehliyet H sınıfı pkala düz. Adam diyor hanı bu plakanın amblemi?

sana dedikleri gibi A2 alabilirsin diyecekler çünkü 125cc altındaki motosiklet araçların ehliyeti ve zorunluğu yok diyecekler. Normal bisiklet gibi yani...

Sen kendin karar ver; ben yasal trafikte olarak kullanamazsın dedim. Yasal değil diye tüm Suçlar sana binsin istemiyorum.

Bu arada özel tertibat: bana gönderilen yazıda şöyleydi:
sağ sol dikiz ve ortada olmak üzere en az 3 ayna diyor. Başka birşey yok.

bulnes;

50 desibel ve üstü duymuyorsanız el koyabilir.
bu durum dışında birşey yapamaz... Ehliyet değiştirmeniz de gerekebilir.

Benim ehliyetim h sınıfı ve gözlük yazıyor(ehliyet alırken görevliye uyarmalıymışım)

nasil bu kadar emin yazabiliyorsunuz meopius hicte oyle sesi gec farketme olmuyor sagirlarda karanlikta denge sorunu kendisi farketmez ifadenize hic katilmiyorum
denge sorunu sarhoslar icindir bide tansiyon beyin hastaliklarinda gorulur
sizki isitme engelli oldugunuz halde inanarakmi yaziyorsunuz sagirlarda denge sorunu oldugunu

meopius;

50 desibel ve üstü duymuyorsanız el koyabilir.
bu durum dışında birşey yapamaz... Ehliyet değiştirmeniz de gerekebilir.

Benim ehliyetim h sınıfı ve gözlük yazıyor(ehliyet alırken görevliye uyarmalıymışım)[/quote]

Hadi yaaaa
Benim ki 50 desibelin hayda hayda üstü.Kulak arkası güçlü işitme cihazı kullanıyorum.
Peki ne yapmam lazım benim bu durumda,şak diye ehliyetime el koyarlarsa yarı yolda da kalırım o zaman bayağı kötü olur.
Şimdiden yapabileceğim nedir,nasıl yapılır detaylı bilgi verirseniz ilk boş vaktimde bunu halletmek istiyorum.

valla bilmiyom :(...

Kursa gönderirler (aklıma gelen ilk kötü seçenek).. h sınıfı için sil baştan...

meopius;

Ama ben bu ehliyeti alırken söyledim ağır işittiğimi doktora gönderip eğer bir sese tepki verebiliyorsan sorun yok dedi yani ehliyette anlama değil, bir korna çaldığında kornayı duyma yönünde idi.
Ayrıca ben işitme cihazı kullandığımdan dolayı H sınıfı ehliyet almak biraz saçma geliyor.Çünkü H sınıfı ehliyet alırsam H sınıfı araç kullanmam lazım.H sınıfı araç alımında da sanırım bizim gibilere her hangi bir yaptırım yok diye biliyorum.

2006 da bu yasa değişti.
Eskiden doktor bana B istermisin demişti. yıl 1992, o yıllarda H sınıfı ehliyete ceza %50 indirimliydi. B alıp da tamamı ödiceme H alıp yarıyarıya yırtarım dedimdi.
cidden %50 ödedim hep taa ki 2001 e kadar.

Benim kafam karıştı şimdi.
Benim iki kulağımda 50 db den yüksek işitme kaybı var.
Bir kulağımda işitme cihazı kullanıyorum ve hayatımı sürdürmekteyim.

7.Maddenin bir açıklaması ise aşağıda şöyle,
f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB'den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.

Ben işitme cihazından fayda görüyorum bu bir,

Diğer bir açıklamada da,
c) İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır.

Buna göre de demek ki B sınıfı ehliyet alabilir ama sadece ticari amaçla kullanamayacağı söyleniyor.

Ben yanlışmı düşünüyorum yani şimdi..

Gözlüklerinle gayet net görüyorsun. Merak etme...

Hiç bir yanlışın yok..

meopius;

Ciddisin di mi :D

Valla kalp atışlarım hızlandı ya.

Düşününce heyecanlanıyorum. Arkadaşın arabasını alıp gezmeye gidiyorum ve rutin bir kontrolde ehliyetime el konulursa ben acayip stres yaşarım.

Yani bilmediğimiz ve/veya yapmamız gereken bir şey varsa o strese girmeden yapalım derim. Ha şunuda belirteyim işin açıkcası H sınıfıda almak istemem.

H sınıfı aldım işime yarayan yasalardan çıktı aldım
sadece ehliyet değil çıktılarla dolaşıyorum. Rutin kontrölden geçmedim henüz.

Olurda kapışırsam aynasızlarla yazarım burada...

Tamam bakalım, anlaşılan bu işin sonucunu da zamanla göreceğiz.

meopius;

8 yıl önce yaşadığım talihsiz bir olay sonucu kulaklarım işitmesini kaybederek ben de işitme engelliler kategorisine katıldım.

Kendim aynı zamanda 6 yıldır profesyonel bisiklet yarışçısıyım. Ta ki bu yıla kadar sağlıklı ve üst seviye dağ bisikletçileri ile yarışırdım. Üniversiteler arası Türkiye Bisiklet Şampiyonasında Türkiye 13. lüğü , Zonguldak ta Cumhuriyet Kupası bisiklet yarışında 2. lik ve bunların dışında Türkiye Bisiklet Federasyonunun düzenlemiş olduğu ve aynı zamanda özel markaların istanbulda düzenlemiş olduğu antreman yarışlarında bir çok derece , başarım ve ödülüm bulunmakta.

Bu yıl işitme engellilerin sportif çalışmalarına katılmaya başladım. Bisiklet branşı yokmuş. Sporcu temin edilemediği için.

Konuya gelince işitme engelliler insan değil mi de bisiklete binemeyecek. Sırf bu yazınızı googldan denk gelip bulunca buna cevap yazabilmek için üye oldum. Açıkçası çok yanlış sözler bunlar.

Şunu belirtmekte fayda var. İşitme engelli kişinin buradaki trafik deneyimi tecrübesi , mekanı algılaması çok önemli. Algı ve kestirebilme reflekslerinin gücü ona yardımcı olacaktır. Kendim gibi profesyonel anlamda bisiklet yarışçısı bir çok arkadaşım var. O zaman bizler insan değiliz ???

Aynı zamanda işitme engelliler o zaman ehliyette alamaz ? ne dersiniz

29 Mayıs 2013 tarihinde çıkmış olan yeni sürücü kursu yönetmeliği ile işitme engelliler motorsiklet ehliyeti de alabiliyor. Yeni mevzuatta işitme engellilerle ilgili ifadeler şöyle:

ğ) Engelli bireylerin kullanabilecekleri şekilde özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil kullanacaklar için “H (motosiklet)”, “H (otomobil)” sınıfı sertifika,

(5) İşitme engelli bireylere “H (motosiklet)”, “H (otomobil)” sınıfı sertifika vermek isteyen kurslarda; kurs tarafından teklif edilen özel alan bakımından yeterli bir uzman, valilik izni ile görevlendirilir. İşitme engelli bireylere dersi aktaracak olan uzman, teorik ve direksiyon eğitimi derslerine usta öğreticilerle birlikte girerek öğreticilerin anlattıkları konuları özel metotlarıyla kursiyerlere aktarırlar.

bu yeni yasadan kimlerin haberi var: İşitme engelliler motosiklet kullanabilecek deniyor doğru mu?

Evet, yeni düzenlemede bu konuda maddeler var:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİ

Madde 6 -
ğ) Engelli bireylerin kullanabilecekleri şekilde özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil kullanacaklar için “H (motosiklet)”, “H (otomobil)” sınıfı sertifika,

Madde 7 -
g) “H (motosiklet)” sınıfı sertifikalarda; hasta ve engelli için özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet,

ğ) “H (otomobil)” sınıfı sertifikalarda; hasta ve engelli için özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş otomobil,

Madde 16 -
(5) İşitme engelli bireylere “H (motosiklet)”, “H (otomobil)” sınıfı sertifika vermek isteyen kurslarda; kurs tarafından teklif edilen özel alan bakımından yeterli bir uzman, valilik izni ile görevlendirilir. İşitme engelli bireylere dersi aktaracak olan uzman, teorik ve direksiyon eğitimi derslerine usta öğreticilerle birlikte girerek öğreticilerin anlattıkları konuları özel metotlarıyla kursiyerlere aktarırlar.

Madde 27 -
(2) “H (otomobil)” ve “H (motosiklet)” sınıfı sürücü sertifikası alacak işitme ve konuşma engelliler için işitme ve konuşma engellilerle iletişim kurma alanında belgesi bulunan personel geçici görevlendirilir.​

Aklıma takılan şu: Meopius arkadaşımızın yazdığı madde de otomobil dışında araç kullanamaz yazısı var: Kaldı ki Motosiklet ne iş?

Mevcut Ehliyetimiz değişecek mi? H ehliyetimizi değiştirip H (otomobil) ibre yazılı ehliyet mı alacağız yoksa...

Zaten şu yeni düzenlemeyle herkesi hastaneye gönderip sürücü belgeleri yeniletecekler ya, eğer bizler de buna dahil edileceksek, bu yeni düzenlemeye göre verilir heralde ehliyetler. Ama buna dahil edilmezsek, eldeki sürücü belgelerini kullanmaya devam...

Sevgili arkadaşlar bende H sınıfı ehliyet var %70 işitme kaybımdan dolayı...veyeni çıkan kaanuna göre motosiklet kullanma yetkisine sahibim,çanakkale devlet hastanesinden motosiklet kullanamilir raporumu aldım ve çanakkale ye en yakın , özürlülere ehliyet veren kurum balıkesir deymiş, gittim kursa yazıldım , sadece dreksiyon sınavı vereceğim, bilginize saygılar...

Evet Sevgili arkadaşlar motosiklet dreksiyon sınavımı Balıkesir de başarı ile tamamladım , setifikam kargo ile adresime gönderilecek hayırlı olsun bana :)

Üst Alt