Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme Cihazı Kullanmam Gerekiyor mu?

Konular
12
Reaksiyonlar
0
Ben yaklaşık 3 ay önce heyet raporu çıkarmaya gittiğimde işitme problemim olduğu ortaya çıktı. Aslında öncesinde fark ediyordum işitme sorunum olduğunu ama hiç üzerine düşmedim, cihaz da kullanmak istemediğim için gitmedim. Açıkçası hala da kullanma taraftarı değilim. Testte sağ 35 sol 40 dB çıktı. Karşılıklı konuşurken filan sorunum yok çok şükür. Sadece fısıldaşmaları az sesli konuşmaları duyamıyorum bazen de yarım yamalak duyuyorum. Doktor yazalım dedi de ben eğer kullanmazsam çabuk ilerler mi diye sordum. O da yaşlanınca zaten ilerler de onun haricinde ilerlemeyi etkilemez dedi. Ben de öyleyse şimdilik kalsın dedim. Söylediği gibi gerçekten kullanmamam ilerlemeyi etkilemez mi? Kullanmam gerekiyor mu illa, bir sorun oluşturur mu -şimdilik duyma sorunum dışında- ?

keyf sizin kulak sizin:eek: elalem sanki tak derse takacaktiniz bu kadar az bi isitme kaybiyla:eek:isitme cihazini sus diye takmiyoruz. takin bakin deneyin. ama dogal duymaniz yeterliyken yapma seslerle yapabilirseniz alin kullanin bi goreyim sizi:)
isitme cihazi takmakla isitme kaybi ilerlemeseydi butun paramizi isitme cihazlarina yatirirdik.

shufke haklısın vallaha bütün paramızı işitme cihazlarına yatırdık :D :D

sizin kayıp oranları fazla değil ve kulak içi cihazları denemedizde fayda olabilir

bir cihaz 4 bin tl yuh yahu otticon birde : para olsa yatırıcam işitme cihazına ama

ben 55-58 işitme kaybıyla idare ediyorum iş hayatı hariç. bence takma, yerinde olmayı isterdim.

Cihazı ben ankaraya giderken orada ayarladılar yanlız tabak çatal sesi çok gürültülü onu kısmaları için gönderecegim shukufe bey

Son düzenleme:
ayar icin cihazi gondereceksinde, kulagini nasil gondereceksin:eek:

msteriousxyz,
Cihaz takmadığın için işitmen azalmaz ama konuşmayı anlaman giderek bozulur. Bir süre sonra cihaz taksan bile, konuşmayı anlaman hiç düzelmeyebilir.
Gözlerinde 3 numara miyop olan bir kişiye gözlük takmamayı önerebilir misin? Gözlük takmazsa gözü daha kötü olmaz ama uzağı da iyi göremez. Yarım numara bozukluk için insanlar gözlük takıyor da 30 - 40 dB kayıp için cihaz takılmaz mı?
Cihaz takmanın amacı, işitme kaybının daha da kötüleşmesini engellemek değil zaten. Amaç, konuşma seslerinin anlaşılmasını sağlamak ve sosyal hayatı daha zengin, daha dolu yaşamaktır. Eğer cihaz işe yaramıyorsa, yarayacak hale getirmek lazım. Bu da işin erbabını bulmayı gerektiriyor. Bence işin en zor tarafı da bu!..

mehmet bey, siz bu isin bilimadamisiniz. biz kullanan cekeniz:eek: 35 40 db isitme kaybiyle isitme cihazi takipta kullanan kullanabilen biri varsa bilemem:(

isitme cihazi ses duyurmakta basarili ama konusma anlamayi bozuyor hatiri sayilir bi sekilde. en iyi ayarda bile. sizin dediginiz erbabini bulmak burada odyometristleri tohmet altinda birakmak olur.
ama napalimki ses duymuyoruz frekanslarina gore isitme kaybimizin elverdigi kadar anliyoruz.ilerice kayiplarda.az bi kayipla dogal duyma varken hickimsenin yapma sesleri kaldiripta mutlu olamayacagini dusunuyorum.

shukufe,
"İyi, kötünün halinden anlamaz" derler. Ama "kötü" de "iyi"nin durumunu pek bilmez!
Çok hafif/Hafif derece işitme kayıplılar, işitme cihazından en fazla faydalanan gruptur. Bu sitede derdine çare arayan veya sıkıntısını ifade edenler daha çok, ileri/çok ileri derece işitme kayıplı insanlar. Ve bu insanların sıkıntısını çözmek gerçekten de zor. Halbuki hafif derece işitme kayıplılar bilgili bir uzmana denk geldiklerinde, şikayetlerini büyük ölçüde giderirler.
Bir de tabii işin sosyal boyutu var: İşitme kaybı az olanlar ne "normal" kabul ediliyor ne de "sağır".. Bir konuşmayı anlamadıklarında "Sağır mısın lan sen!" diye tersleniyorlar; cihaz taktıklarında da "senin ki de işitme kaybı mı? cihaz takmana hiç gerek yok" deniyor. Bu sosyal algıyla baş etmek çok kolay olmuyor. Ama öncelikle yapılması gereken şey, işitme cihazını işe yarar hale getirmek. Bu da kaliteli uzman yetiştirmeyi gerektiriyor.
Ek bilgi: Yapılan bir çalışmada, adaptif mikrofonlu işitme cihazı kullanan "normal işiten" denekler, gürültülü ortamlarda konuşmayı belirgin olarak daha iyi anlamışlar. Yani modern cihazlar normal işitenlerde bile işe yarıyor!

Son düzenleme:
isin otoritesinden bilgi almak iyi birsey. cok tesekkur ederim.mehmet bey:eek:bilhassa kendi cekmeyen ceken soyledikte ukalalik sinifina almadan dogru bildiklerini aciklayan bilgili uzman bulunmaz nimet. sizden cok seyler ogreniyorum ve ogreniyoruz. sag olun var olun MEHMET AKSITbey.
ama cevremde goruyorum:eek:ben sagirim tamam. az kayipliular hicbir zaman begenmiyorlar isitme cihazini. bu kadar odyometrist isin erbabi degilse ulkemizde odyoloji bilimi cope atilmali bence.
mesela gecenlerde anneme az isitmeye basladim dedigi icin doktora goturduk. doktor cihaz yazdi.iyi bildigimiz bi uzman dedigimiz birincen aldik cihazi. isitme kaybida 4000 ve 6000 hertz de az bisey dusuk. kadincagiz para verildi diye takiyor. ama telefonla cok konusur annem:eek:obur cihazsiz kulagiyla konusuyor hep:confused:neden cihazli kulaginla konusmuyorsun dedigimdede anlasilmiyorki diyor. kalabalik bi ortam oldugundada amaaan gurultu etmeyin diyor. cok seyrek takar oldu.
bazen iyi iste bana kucuklugumden beri ne kizardin aldigimiz cihazlari hic takmiyorsun diyip diye dalga geciyorum annemle:eek:hakliymissin simdi hak veriyorum. ne cirkin sesleri var allah sana sabir versin diyor annem bana.:eek:basina gelen bilsede ben isitme cihazima toz kondurmuyorum:eek:konsma anlamasamda ses duyuyorum sukur:eek:

Anlattığın şeyler çözülebilir şikayetler. Cihazı uygulayan sadece kazancın değil, yüksek seslerin çıkış seviyesinin de ayarlanması gerektiğini ve bunun nasıl yapılacağını bilseydi, hiç problem olmazdı.
Bu ayarı yapabilmek için ses bilgisinin olması ve REM kullanılması gerekiyor.

Not: REM kullanımı işitme cihaz satıcıları için zorunlu ama çoğu kullanmayı bilmiyor. Diğer yandan üniversite ve devlet hastanelerindeki uzmanların REM kullanılması İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yasaklandı. Öyle ki, bu yüzden öğrencilere eğitim de verilemez oldu. Türkiye'nin işleri...

Cevap verenlere teşekkür ediyorum. Ama Mehmet Bey'in söylediğini tam anlayamadım. "Cihaz takmadığın için işitmen azalmaz ama konuşmayı anlaman giderek bozulur." İşitmem azalmıyor ama konuşmayı anlamam güçleşiyor, nasıl yani?

Yani işleyen demir ışıldar, işlemeyen paslanır!Eğer kulak uzun süre konuşma sesi duymazsa, duyduğunu da anlamaz olur.

mehmet bey,

10 sene önceki işitme kaybım sag 55 sol 58 1 hafta önce yaptığım işitme testimle aynı çıktı yani kayıp yaşamamışım. ancak demeniz gibi duyuyorum ancak anlayamıyorum denileni.

ben cihazı denemenizi tavsiye ederim anlayamadıgınız zaman cihazla daha iyi duyar anlarsınız tabi gine karar sizin

bende aynı düsünüyorum cihaz alsan bile alışman çok zor olacak kullandıgım cihaz analok ve dijital cihaz çok rahatım yenı dijital olan cihazlara gürültüde çok rahatsız oldun onun için başka cihazlara alısamadım

Üst Alt