Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme cihazı şartı gelince E sınıfı ehliyetim düşer mi?

Kaanow

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba iyi akşamlar benim E sınıfı ehliyetim var ama heyet raporunda işitme cihazı ile 2. Sınıf sürücülük yapar yazdılar. Yaptığım iş toplu taşıma işi yapıyorum insan taşıyorum yani.
Bu sonuç ne anlama geliyor ehliyetim düşer mi veya düşmesi için ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz

isitme cihazi kullananlar ticari arac kullanamazmis.
yani insan tasiyarak meslek yapamazsiniz.

Ama okuduklarıma göre ehliyete kod yazıyorlarmış o şekilde oluyor diyorlar. İşin açıkçası ben zaten yapmak istemiyorum ama iş yeri bu şekilde çalışabilirsin diye idda ediyor

Kaanow

İşitme engelliler hiç bir şart altında E sınıfı sürücü olamaz. Hatta ticari hiç bir araç da kullanamazlar. Sizin işitme engelli olduğunuza dair tespit yapılmışsa asla ticari/yolcu taşıyan araç kullanamazsınız. sürücü yönetmeliği bu konuda nettir.

Pasif bir görev talep edebilir ya da sağın gerekçesiyle -tazminat alarak - işten çıkışınızı isteyebilirsiniz.

Peki iş yeri bu şekilde çalışabilirsin derse ben bu konuda nasıl ve nereye itiraz edebilirim.
Heyet raporunda her iki kulakta 46 kayıp gözüküyor. İşitme cihazı ile 2. Sınıf şoförlük yapabilir yazdılar.

Kaanow
Engellilerin sürücü belgelerine diğer kodlarla birlikte genellikle "[FONT=Verdana]102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz" kodu da eklenmektedir. Eğer bu kod varsa ticari olarak toplu taşıma işi yapamazsınız. [/FONT]

Ehliyetim eski ve raporu daha yeni almıştım. Ama ne yazık ki Her iki kulağımda %46 kayıp olmasına karşılık iş yeri çalışabilir raporu verdi. Özellikle ticari araç kullandığım halde. İnsanları yanlış yönlendirmeyin yani heyet o şekilde yazmadığı sürece iş yeri seni çalıştırabiliyor

Kaanow

sürücü yönetmeliği der ki: "c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir."

OturanBoğa

merhaba bende ehliyeti yenileceğim %24 işitme %30 gastrodan raporum var ehliyet alırken dikkat etmemiz gereken ne var B sınıfı

@Kaanow
@OturanBoğa
İşitme desteği kodu yazılan hiç kimse ticari araç kullanamaz şeklinde bir kural yoktur.
Bu sadece Yönetmeliğin kulak burun boğaz bölümündeki 1. grup sürücü şartlarını anlatan B bendi için geçerlidir.
2. grup sürücü belgesi almaya dair şartların anlatıldığı c bendinde böyle bir kısıtlama yoktur.
2.grup zaten büyük araçları kapsar.
İşitme cihazı ile c bendindeki şartları taşıyorsa sürücü belgesine işitme desteği kodu yazılır ancak ticari araç kullanamaz kısıtlaması getirilemez.
Sonuç olarak; arkadaşımızın ehliyetine 102 kodu yazılmamışsa ki ikinci grup sürücü belgelerine yazılacağını sanmıyorum, arkadaşımız ticari araç kullanabilir, işitme cihazı buna mani değildir.

[FONT=Calibri]c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.[/FONT]

Evet, işitme kaybının düzeyidir belirleyici olan

Üst Alt