Arkadaşlar Kulak kalıpları eski ve kirli olduğu zaman ötmelere, sık sık hortum değiştirmenize ve en önemlisi de zamanla dış kulak yolunda cild hastalıklarına sebep olabilir. Sağlıklı kulak kalıbı kullanımı için, kullandığınız kalıpları günlük olarak temizlemelisiniz. Kulak kalıplarınızı ılık sabunlu su ile en az iki günde bir yıkamalısınız, bunun yanında kulak kalıplarını temizlemek için işitme cihazı firmalarında satılan özel kulak kalıbı temizleme ürünleri vardır bunları kullanmanız daha da sağlıklı olur. Bunlar dışında temizlik için alkol, kolonya veya çamaşır suyu gibi güçlü kimysalar kesinlikle kullanılmamalıdır. Temizlik sonrasında kulak kalıbı güzelce kurulanmalı özellikle hortum içinde nemlenme ve su kalmamalıdır, nemlenmeyi önlemek için bir puar(lastik bir el pompası) kullanmanızı tavsiye ederim. Gün içinde de hortum içinde su kabarcıkları oluşur bunları da farkettiğiniz an hortumu havalandırmalısınız. Hortumdaki en ufak su damlası bile işitme cihazın sesini etkiler. Bunun dışında yetişkinlerde kulak kalıpları en az yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır. Özellikle çocuklarda zamanla büğümesine bağlı olarak kulak kepçesi ve kulak kanalı da değiştiğinden kulak kalıpların çok daha sık değişmesi gerekmektedir( sürekli ötme yapmaya başladığında ). Kalıp hortumları ise zamanla ışık, ısı, terdeki ve kulak kirindeki kimyasallar nedeni ile sararıp sertleşir ve kulak kalıbı içinde büzülerek yerinden çıkar ıslık sesi gibi ötmelere sebep olur ve cihazdan alınan verimi azaltır. Kalıptan çıkan hortumlar mutlaka yeni bir hortumla değiştirilmesi gerekmektedir. KalıpHortum değişimin ücreti genel olarak 2-2,5TL'dir. Kalıp hortumun değişim süresi kişiden kişiye kullanım tarzına bağlı olarak değişmekle birlikte yetişkinlerde 3-4 ayda bir deyiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.