Kullanıma bağlı değişen şeyler bunlar tam bir süre verilemez. Cihaz satanlar 3 ayda bakım yapılmasını, sanırım 6 ayda bir de kalıbın yenilenmesini söylüyor mesela. Benimki 25 yıllık dediğim gibi herşeyi ile
Boynuz filtresi dahil değişmedi. Şimdi size değiştirmeyin desem de doğru olmaz, satıcılar gibi 3 ayda bir bakım yaptırın desem de kendi adıma mantıklı olmaz.. Dediğim gibi duymadığınızı, sesin azaldığını düşündüğünüzde değiştirin.
Ayrıca bunlar cihazınıza nasıl baktığınıza, nerede yaşadığınıza, nasıl kullandığınıza göre de değişen şeyler. Bulunduğunuz ortam nemlidir daha erken değişmesi gerekir. Kanal içi cihazdır daha erken değişmesi gerekir gibi.
Duymak başka, anlamak başka birşey. Cihazınızın ayarları normalse duymanız lazım. ama bulunduğunuz ortamdaki gürültü gibi faktörlerde önemli. Ahmeti rahat duyup Mehmeti duyamayabilirsiniz. İkisinin konuşması farklıdır sesi farklıdır. Tiz dediğiniz sesler cihazda ayarlanıyor. İşitme cihazındaki ayarın amacı bu zaten. Yoksa normal mikrofon / kulaklıktan farkı olmaz bunların.
İşitme cihazı satan yerlerde, sizin onları doğru yönlendirmeniz kadar onlarında olaya doğru bakması önemli maalesef. Kişiler bunun bilincinde değilse 40 kerede gitseniz çok değişen birşey olmaz.
Örneğin Babam cihazlara rağmen zor duyuyor diye gittiğimizde adam o kadar yüksek sesle ve tane tane konuşuyordu ki. Bakın bende de cihaz var ama sizi cihazsızda duyabiliyorum demiştim ve babamın duyma kontrolünü benimle yapmıştık. Ben normal sesle konuştuğumda söylediğim hiçbir şeyi anlamamıştı. Verilen cihaz en başta yanlıştı vs vs..