Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelimden dolayı bazen hayata yenik düşüyorum

• Konbuyu başlatan derya_1986
  • Başlangıç tarihi
D

derya_1986

İşitme engelli nasıl bir şey ya? Bende işitme engelliyim, hayatta hem yenik düşüyoruz. Düşününüz, uzaktan baktımı hiçbir şeyiniz yok ama size bir şey soruyorlar siz cevaplayamıyorsunuz. Ortopedik engelli, engelli olduğu belli ama bizim belli değil. Bu yüzden sıradan insanlar gibi hareket ediyoruz, ama anlamıyoruz tatmıyoruz hayatı.

Bence bu kadar karamsar düşünme her engel grubunun kendi içerisinde sıkıntıları vardır ....

Demi ibo kardeşim herkezinki çok farklı herkez birşeylerden, hata çogumuz çoğu şeyden mahrum :( Mesala ben yıllardır koşamıyorum :( koşmayı bırak uzun mesafe yol yürüyemiyorum bile ama karamsar olmadım olmayalım.

Derya'cım hayat duymasak ta çok güzel. Sevdiklerimiz, ailelerimiz, bizi anlayanlar sağolsun:eek: Ayaklarımız, kollarımız, kafamız o iyi çalıştıktan sonra biraz yalnız hissetsekte kendimizi yaşamaya değer.
Çareler tükenmez, yapabildiklerimizde az degil iletişim için. Hayatı doya doya yaşa, sevdiklerinle iletişim halinde olmaya bak. Doğadaki güzel şeyler duymak istemiyor gördükten sonra:)
Üçbeş kisi bizi anlamıyorsa, oda onların sorunu olsun.

Derya her engellinin kendine göre zorlukları var, bence durumundan şikayetçi olma. Çünkü neler var, sorunu sadece seninki kadar olmasını isteyen okadar insan var ki! Kendini üzmene gerek yok, buna da şükür demek lazım. Tabiki de hiç bir sorunun olmasını istemeyiz ama kader işte buna şükretmek lazım. Mesela benim yürüme sorunum var, kızım 1,5 yaşında yolda yürüken kucağıma gelmek istiyor ama onu kucağıma alıp yürüyemiyorum. Onun elini bırakamıyorum, giderse yakalayamam, araba felan gelse koşup alamam zorluklar var evet ama insan üstesinden geliyor... Canını hiç sıkma oldumu.

Sakın ağlamak yok keyfimizi hiç bozmadan
Bizi terkedip de gidenlere boşver eğlenelim
Eski dostlar gibi o geçmişe bir şişe açalım
Bardaklar tokuşsun şerefe, şerefe, şerefe :D

Ben de yanmışım, senin gibi arkadaş
Dünyanın derdi bitmez, böyle arkadaş

Beterin beteri vardır. Bende işitme engeliyim implant ile duyuyorum. Hem ortopedik engelli arkadaşlara sor bakalım onlar senden daha güçlüler. Biraz empati yap kelime bile kullansan dikkatli seç. Hem şükür et sadece kulakların yok. Ya gözlerinde olmasaydı ?

Derya hanım;
İşitme engeli fazla büyütülecek bir konu değil, en azından kendi işlerinizi başkalarına (eşin bile olsa) muhtaç olmadan yapabiliyorsun. Tek sıkıntı çalıştığın işyerinde olabilir. Onu da biraz arkadaşların anlayış gösterir, biraz da sen gayret gösterirsin hallolur gider. Birazda kafaya pek takma, sanki karşındaki konuşabilenler engelsizmi? Hiç görmüyormusun anormal davranış sergileyenleri? Yapılan araştırmalarda normal gibi görünen insanların çoğunda psikolojik rahatsızlıklar tespit edilmiş, bu daha kötü. Ya ben 11 yıldır sol tarafımdan felçliyim, eşim olmasa gömleğimi dahi çıkarıp giyemem. Kendine yakın gördüğün birileryle konuş, yani yazış, açılırsın. İyi günler...

Mert fazla büyütülecek bir konu değil demek de yarama tuz bastı nedense:) yani tabi ki beterin beteri var ama bu kelimeyi de söyleyemezsin tam takır sağlam olanların bile derdi var... Herkesin derdi kendine dağ gibi görünür..

Derya öncelikle geçmiş olsun ve herkese acil şifalar dilerim..
İstediğin zaman yazabilirsin, sıkıldığında, bir şeyler paylaşmak istediğinde vs. ne kadar iyi gelir bilemem ama yine de biraz iyi gelir sanırım:)
Hayatta birçok şey var ve bunlar sadece duymakla görmekle olmuyor ha belki seslerini duyduğumuzda neşesi,zevki daha güzel ama görmesini bildikten sonra her şeyin zevkini alabilirsin.
Engel belli değil diye nasıl üzülebilirsin:) bazıları engelinden unutuyor hala. Hani herkes bakıyo rahatsız oluyoruz misali. En azından senin böyle bir derdin yok. Şayet ben biriyle konuşacaksam "öncelikle kusura bakmayın işitme engelliyim, bana bakarak konuşursanız dudak okuyabilirim" diye başlıyorum konuya ve karşımdaki çok şaşırmış olsa da :D benim için kolaylık oluyo hatta bazen bu cümleyi kullanmadan konuşuyorum sonra bana bakmadan konuşursa uyarıyorum "ben duymuyorum bana bakarak konuşun lütfen" diye. Yani birileriyle konuşurken bu uyarı senin için çok zor olmasa gerek.

İşitme engelli yada diğer engel türleri olmasa da sağlıklı olsan da insanın derdi hiç tükenmiyor zaten. Yani örneğin babam vefat etmiş ben çok küçükken e bak işte hayata direk yenik düşerek adım atmışım, ablamda hiç bir problem yok çok şükür e o da babam olmadığından yenik başlamış kim hayata yenik düşmüyor ki? Boşanan var, ailesini kaybeden var, işi gücü evi barkı olmayan var.

Hayat her şeye rağmen çok güzel yeter ki yaşamayı, her şeyi değerlendirmeyi bil...

ya bilmiyorum uzaktan bakınca engelsiz görünüyorsuz ama biri sana bir adres sorduğunda veya bir şey sorduğunda yüzüne bakıyorsun sadece bu zor olan işte insanalr seni sağlam görüyor derdini anlatıyor sen yüzüne bakıyorsun geçen başımda bir olay geçti cadde yürürken bir kişi derdi bir şeyler söyledi ben hiçbir şey söylemedim sadece baktım oda bana imalı bir şey söyledi havan kime felan kimi

derya bak plumeria kendini çok güzel geliştirmiş dudak okuya biliyorum diyor sende bunu öğrenmeye çalışsan olmazmı?

çok güzel bir yetenek plumeria tebrik ederim seni hakikaten helal olsun

türkiyenin dört bir yanında SGK ile anlaşmalı tüm devlet hastanelerinde İşitme ve Konuşma Bozuklukları Tedavi Merkezleri gibisinden her yaştan ve her seviyeden İşitme Engelli bireylere hitap eden, hastanelerden ayrı binalarda ya da hastaneye yakın bir yerde blok binalar oluşturularak tedavi eğitimleri kurulsa, bu konuda odyoloji uzmanlarına eğitim verilse ve bizler de böyle bir tedaviye tabi olsak belki kendimizi geliştirebiliriz. Çünkü karşımızda bizi programa ve düzenli çalışmaya sevk edecek bir uzman odyolog olmaz ise biz kendi başımıza kendimizi geliştirmek adına çaba gösteremiyoruz. Tabi zeka seviyesi ve ayırt etme kabiliyeti çok yüksek olan bazı işitme engelli arkadaşlarımız bu durumu yırttığı için muaf oluyorlar. Özel eğitim merkezlerinde bu durum sadece çocuk yaşta kişilere veriliyor.

İşitme cihazı takarak ya da implant kullanarak sesleri duyan ancak duyduğu kelimeleri ayırt etmede güçlük yaşayan işitme engelliler için özel olsun devlet hastanesinde olsun her uzman odyolog şunları öneriyor: Tek başına sesli roman okuma, iki kişi arasında telsizle konuşarak sesleri algılama ne denildiğini ayırt etme çalışmaları, karşında bir kişinin herhangi bir konudan sesli olarak bir paragraf kısmı okuyarak neleri duyduğunu not etmek ve kendini sınamak, isim bitki şehir oyunu oynayarak süre bitiminde kelimeler okununca karşındakinin sana yazdığı isim bitki ve şehri okurken onun dediğini anlamaya çalışmak, türkçe dublaj ve alt yazı özelliği olan yabancı filmler izlemek (dudak okumadan sesleri ayır edebilme yeteneğini geliştirme), radyoyu hergün 10-15 dakikalıgına dinlemek, hergün sevdiğin ya da merak ettiğin sanatçıların söylediği şarkıların şarkısözlerine bakarak şarkıyı dinlemek, hergün yanındaki kişiye arkanı dönük birşekilde 10 - 15 kelimeyi tekrar ettirmek, duyduklarını not ettikten sonra süre bitiminde durumunu kontrol etmek, birbirine çok benzeyen seslere sahip kelimeleri yazarak onları arkamıza dönük şekilde okuyan yanımızdakinin söyledikleri tekrar etmek... liste uzman odyologların aldıkları eğitim ve önerdikleri tavsiyelere göre uzayabilir. İlk başlarda sıkıntı yaratabilir. Örneğin ilk iki hafta kelimeyi ayırt etme gücünüz hızla yükselirken daha sonra bu formunuz düşebilir hatta hiç anlayamayabilirsiniz. bu da öğrenilmiş çaresizlik durumuna dönüşürse yapacagızın kelimeleri ayırt etme egzersizlerinden soğumanıza neden olabilir.

Ben tembelliğimden dolayı 9 yaşımdan 21 yaşıma kadar işitme cihazı ile ve 21 yaşımdan da 26 yaşıma kadar takmış olduğum implant cihazı ile yukarıda belirtmiş olduğum egzersizleri yapmadım. eger düzenli ve planlı bir şekilde yapmış olsaydım. derya arkadaşın başına gelen olayların benzerlerini günümüz normal insanları ile iletişim kurma becerilerinde meydana gelen iletişim sorunlarımı belki de minimum seviyeye indirip anlıyor olacaktım. 2-3 yıl boyunca düzenli ve programlı olarak kendini kasmadan yormadan bu egzersizleri yaparsan belki işitme cihazını takarak daha iyi seviyede konuşmaları ayırt ederek duyabilirsin. sana sorulan sorulara daha iyi bir şekilde yanıt verebilirsin. İşitme cihazı takmakla olay bitmiyor. yaşam boyu kendi kenidimizi kelime egzersizi yaparak eğitmemiz gerekiyor.

Derya ben ortopedik engelliyim,işitme engelli olmak istemezdim ama bunun sebebi senin gibi birşey sorduklarından cevaplayamadığımdan olmazdı ..Müziğe çok ilgiliyim işitme engelli olmak bu hobimi kısıtlardı bu yüzden istemezdim..İnsanların bütün beklentilerini gerçekleştirmek gibi bir zorunluluğumuz yokki bizim :) Başkalarının düşüncelerine göre yaşayacak olursak zaten işitme engelli olmasanda mutlu olamazsın.."Bir insana bir vadi dolusu altın verseniz bir ikincisi yok mu ? der diyor " Peygamber efendimiz (s.a.v).. Umarım anlamışsındır anlatmak istediğimi..Ama düşünsene ortopedik engelli olsan bu sefer soruları cevaplayamadığından değil sana yöneltilen soruları duymaktan bıkacaktın,duymak bile istemeyecektin :)

Kemane işte bu durum benim durumum :) Ben Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencisiydim,mezun oldum ve ayılmalar bayılmalar başladı derken ameliyatlar ve sonunda sağırım gitti müzik,gitar,piyano,viyolonsel,konserler...
müzik öğretmenliği isteğim arzum her türlü şey gitti bitti.. Ama yine de her şeyin vardır bir sebebi diyip susup oturuyorum yapacak bir şey yok.. Kaldığım yerden devam müzik olmasa da ben duymasam da hala söylüyorum:)

Olsun Plumeria herşeyin vardır bir hikmeti.. Ama sen bana insanın her zaman en çok değer verdiği şeyle imtihan olduğunu bir kez daha hatırlattın :)

Evet sanırım öyle oluyoruz.. Yaşadıklarımı bir bilsen ohooo yani sadece işitme de değil derdim.. Ben bile nasıl dayandığımı hala nasıl şükredebildiğimi yada bu yaşadıklarıma nasıl göğüs gerdiğimi bilmiyorum hani diyorum ki bazen acaba bu fırtına öncesi sessizlik mi :) bir yerde patlamamak için direniyorum.Hakkımızdan hayırlısı her şey gönlümüzce olur inşallah.Herkese Allah acil şifalar versin.

plumeria insanın hayatı bi anda değişiyor.....hayatta yalnız sende yok bu ama benimde 2009 dan bu yana hayatım değişti tam işitme gitmedi ama heran gidebilir.benim çektiklerimi ablam görünce sende ne sabır var diyor ben olsam senin olduğun ameliyata girerken korkudan ölürdüm :) hayatta cesur olmak lazım...zorluğun derecesi ne kadar artarsa bi gün onun mükafatının derecesi de o kadar artar...Allah hepimizin yardımcısı olsun.....

Malesef bir işitme engelli olarak derya arkadaşımızın yaşadığı sıkıntıları bende yaşadım ama artık pek umursamıyorum biliyormusunuz? Çünkü insanları neden ben düşüneyim? Neden Hep ben ezilen taraf olayım? Bazen akışına bırakmak lazım diye düşünüyorum... Bırak sevgilin mi olmuyor yada seni takmıyor mu? Bir weasley çekersin olur biter:) weasley de ne dersiniz; Potterin arkadaşı varya o geldi aklıma:)
Takma fazla kafana...

Ne insanlar gördüm üstünde elbisesi yok, ne elbiseler gördüm içinde insan yok misali ; )

Deniz kızı çok güzel yazmışsın ağzına sağlık

aynı bizi tarif ediyorsunuz..

diyecek söylenecek sözü kelamları söylüyorsunuz...

ben de kafamı sürekli buna takıyorum. bazılarınız kızar bama bende de sol kulakta 70 civarı sağda ise 50 civarı var. ben zaten bildiğim bileli işitme sorunum vardı. işitme cihazı ile daha kötüye gidecek korkusu ile işitme cihazı da takmıyorum. kafamı resmen buna taktım çünkü gazetecilik okuyorum aynı zamanda, bu işitme ile nasıl iş bulacağım kim beni alacak gazeteci olarak çok merak ediyorum.

işitme sorunum yüzünden insanlar ile ilişkimde sorun yaşıyorum, 20 yaşındayım sadece bir tane sevgilim oldu, açıkcası bu konuda da umudumu yitirdim, hayatını bana göre düzenleyecek hayat arkadaşı bulmak imkansız gibi bir şey.

yalnız doğduk, yalnız öleceğiz işte.

Ben hiç bir zaman sorun etmedim işitme engelli olduğumu :) hatta aksine iyiki işitme engelli olmuşum dediğim olmuştur, Derya hanım sizin yazı dilinize bakılırsa sanırım sonradan işitme engelli oldunuz ya da yavaş yavaş işitme kaybınız oluyor. Türkiye'deki işitme engellileri (yani doğuştan olanlar) tanısan kendinizin çok farklı olduğunuzu ve şanslı olduğunuzu goreceksınız. Ben bu ülkede çok işitme engelli tanıyorum ama sizi burada tanımış oldum. Hiç bir özürü olmayan bazı insanlar bile halinden memnun değil, Bana derler keşke senin gibi olabilseydim diye, Evet gerçekten öyle, İşitme engelli olmak farklı olmaktır, Farklı olduğunu hisset yeter :) Karşımdaki kişiye cevap veremiyorum, soyledıklerını anlayamıyorum diyorsun bu sizin sorununuz değil karşı tarafın sorunu ya bi şekilde anlatmayı bılecek ya da kendisini sorgulayacak neden iletişim kuramıyorum diye :) Bana soru soranları anlamazsam yazıyla istiyorum, Kesinlikle içimde bi üzüntü olmuyor karşımdakını neden anlayamıyorum diye aksine gülümsüyorum karşımdakinin zor duruma düştüğünü anladığımda :)

Yazılanları okudukça çok etkilendim bende ortapedik engelliyim ama çok sevdiğim bir arkş işitme engelli o geldi aklıma manken gibi güzel mi güzel tatlı bir bir bayan ama işte konuşurken zorlanıyor ve herkes ne oldu neyin var deyip moralini bozuyor:( Keşke sen gibi ortapedik engelli olsam diyor bende ona çok kızıyorum sonuçta her işini yapıyorsun seni engelleyen hiçbirşey yok varsın anlamasın herkes seni, seni seven zaten gönül gözü ile anlıyor olucak gerisini boşverin.Onlar üzülsün sizinle iletişim kuramadıklarına.sıkma canını o şu an benle arkş olduğu için çok mutlu çünkü ben daha o bakarken gözlerime ne demek istediğini anlıyorum .

bende işitme engelliyim 5 yasından beri cihaz kullanıyorum halimden memnunum hiç bir şikayetim yok şükürler olsun bu hayat bir sınav bende kimi zaman zorluklar cekiyorum hayatta ama npayım alnımıza kaderimize böle yazılmış bende dudakdan okuma yetenegim var dudakdan okuyabiliyorum insanları anlamaya calışıyorum dediklerini hayat bize ne gösteriyorsa ona göre o şekilde yasıyoruz

Derya;
Öncelikle Yüce Allah'ın sana böylesine ayrımcalıklı davranıp ve diğer insanlardan farkı olarak dünyaya gelmene vesile olduğu için yaradana dua etmelisin.
Her insan doğar, yaşar, büyür ve ölür. Doğa'nın kanunu böyledir. Ve insanların için hiç kimse ama hiç kimse (sadece Hz.Muhammed hariç) 4*4 lük bir insan değildir ve yine 4*4 lük bir yaşam sürmemiştir. Duyan ve konuşan insanların emin ol senden kat be kat daha fazla dertleri, sıkıntıları vardır. O yüzden kafana takmadan bu işin üstesinden gelebilirsin. "İnsanların senin hakkında ne düşündüğünü umursamayarak yaşamını uzatabilirsin"

Hz. Mevlana'nın bir sözü var;

İnsanlar başkalarının kusurlarını görmek hususunda keskin gözlere sahip kartallara benzerler. Kendi kusurlarını görmede ise, başını kuma batırmış deve kuşuna..

Bak Hz. Mevlana ne güzel söylemiş dimi. O yüzden bu yaşadığın günler bir daha asla ve asla geri gelmeyecek. İlerde diyaceksin ki; ben niye bu kadar dert etmişim bak yaşım 50'e gelmiş gençliğim bir hiç takıntısı yüzünden geçip gitmiş...
O yüzden yaşadığın ve yaşayacağın günlerin tadını çıkar, hayat sevince daha güzel oluyor.
Selamlar,

Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Engelimiz ile mutlu olmayı,sevinçli olarak yaşamayı bilmeyiz. Bu beden bizim.Karamsar olsan ne yarar daha da kötü olur yine kendine yaparsın.Ben kendim şahsım olarak engelim ile barışık ve gayet mutlu yaşıyorum.

Bir arakadaş demiş ki keşke ben de sizin gibi herşeyi duymasam demiş, İşin gerçeği bana da diyenler oluyor! Neden böyle deme ihtiyacı hissediyorlar ki? Demek ki onların da yaşadığı acılar var
Arkadaşlar ben belki işitme engelli olmasaydım devlet memuru olamıyacaktım çünkü KPSS'den hakkikaten zor yerleşmek; Yüce mevlam çektiğimiz sıkıntıların acı meyvesini geç te olsa veriyor ve o o acı meyve yerini tatlıya dönüşüyor... Ben bunu yaşadım ve asla pes etmeyin!

Üst Alt