Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelli bir çocuk için özel eğitim önerisi olan var mı?

• Konbuyu başlatan ELİF755
  • Başlangıç tarihi
E

ELİF755

sevgili arkadaşlarbenim yakın dostumun kızı var 6 yaşında bir kulağı hiç duymuyor birindede %85 işitme kaybı var. Dijital cihazla duyduğu ile konuşuyor. yaşıtlarından konuşmada çok büyük farklılık yok. şu an normal bir anaokuluna gidiyor. Bu arkadaşım devlet memuru. Çocuğunun geleceği için daha iyi imkanları olan şehirlerden birine atama yaptıracak. Bu iyi imkanda normal okula giderken uyum için özel eğitim olanağı olan okul. Bu anlamda iyi bir öğretim kurumu biliyorsanız yardımlarınızı bekliyorum.....

Benim önereceğim okul, Eskişehir - İÇEM (İşitme Engelli Çocukları Eğitim Merkezi)

Kısa adı İÇEM olan İşitme Engellileri Eğitim Merkezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi bünyesine 1979 Yılında ilk kez işitme engelli çocuklara tam kapsamlı bir eğitim verilmek üzere kuruldu.

Anadolu Üniversitesi İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Merkezi'nde işitme engelli çocuklar ile normal çocuklar birlikte eğitim görüyorlar. Çocuklar oyun saatinde çamurdan şekiller yapıyor, deniz kıyafetleri giyip kendilerince tatil oyunu oynuyorlar. İşitme seviyelerine göre özel sınıflara alınan çocuklar öğretmenleriyle karşılıklı eğitim yapıp konuşma ve duyma yetisini geliştiriyorlar. İÇEM'de müzik derslerinde de işitme engelli çocuklar kulaklarına taktıkları özel cihazlarla öğretmenleriyle birlikte şarkılar söylüyorlar. Türkiye'nin her yöresinden işitme engelli öğrenciler gelmektedir. Bu okulda işitme engelli çocuklarını okutabilmek için Eskişehir e taşınan ailelerde var.

En önemlisi, İÇEM ülke çapında en iyi adres olarak gösteriliyor. İki yaşını aşmamış çocukların yuva eğitiminden başlayarak lise ve üniversite de dahil olmak üzere toplumla entegre edilebildikleri tek yer.

Adres
İÇEM İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Merkezi Anadolu ÜniversitesiYunus Emre Kampusü Eskişehir

Tel:(222)3350580 Faks (222) 3355310
eskisehir0032am.jpg

bu tavsiyen için teşekkürler kardeşim. Bu konuyu Eskişehir deki kardeşlerime ilettim bana geniş çaplı araştırma yapacaklar. Tüm güzellikler senin ve sevdiklerinin olsun....

elif hanım size ulaşmam lazım... yegenim neredeyse sizin dostunuzun kızı ile eş durumda duymuyo... eğitimi için ve doktoru için

eğitim almasi buyuk avantaj saglıcak derim.fakat ben ailemden destek aldim dogrusu soylemek gerekırse sevgısıyle ılgısıyle herseyı duzeltebılır.fakat kendımden ornek verıyım ileri derece işitme kaybı olan bır sayisal öğrencisiyım bu yil öss'ye hazırlanıyorum.sayısalda sıkıltım yok fakat türkçe yapmakta zorlanıyorum.sizden önerim çok fazla kitap okumasını sağlayın ..

slm desperado benim 4 aylık kızım var bir kulağı 90 db diğeri 85 db işitme kaybı var dijital cihaz kullanıyor fakat çok endişeliyim geleceği nasıl olacak diye tecrübelerini paylaşırmısın neler tavsiye edersin bu şekilde yaşamak nasıl

slm nurbeylıhe
Sonuçta çok erkenden tespıt etmenız çok buyuk avantaj ben 3 yasından fark edıldım 5 yasına gelseydım hıç konusamucaktım.TIp fakultulerınden kulak burun bogaz ana bılım dallarında egitim verıyorlar ordan egıtım alması buyuk olcusuden yarar saglıcak sonuçta bu halıme ordan borçluyum sonra kendımı hep yetıştırdım ılkokulu zorlandım ama bır yerden sonra tamamen takdır alarak bıtırdım onemlı olan sızın ona sevgınızı ılgınızı vermenız bunu hıssettıkten sonra yapamıcagını hıç bır sey yoktur.zamanla engellerı kırıcaktır kendısını.çok fazla kıtap okumasını saglayın turkçeyele ılgılenmesını bır sekılde gostersın.bazı kelımelerını yanlış soylese dahıl ıyılıgı için dogru telafuz etmesını saglayın ıyı gunler

gümüşhanede oturuyoruz

işitme dereceniz kaç acaba

by_desperado; blgiler için teşekkurler.

benim kızım da iştme egelli

31 martta biyonik kulak ameliyatı geçirdi. haftaya dış parçayı kullamaya başlayacağız. umarım sizin gibi duyma konuşma eğitim vs sorunyaşamaz.

tanisma

merhaba, oglum mehmet 1997 dogumlu ve isitme engelli. almanyada okuyor. yüzde 70 engelli. yakininizla bilgi alisverisi yapmak isteriz.mesela almanyada isitme engelliler okul imkanlari vs.. bize ulasma icin skutsi@samanyolutv.eu veya ekoportre@hotmail.com selamlar

nurbehiye;

Ablacım Ben İşitme engelliler öğretmenliği okuyorum olaki merak ettiğin birşey olursa yardımcı olmaya çalışırım benimde tereddüt ettiğim yada bilmediğim konular olursa hocalarıma danışırım..aşağıdakı yazıyı daha önce başka birisi için yazmıştım bunlar sizin çocuğunuz içinde geçerli olur..ayrıca cihazı tam ve etkin bir şekilde kullanmasını sağlayın... bir çok işitme engelli çocuk işaret dilini öğrenince konuşmayı edinmek istemiyor buna dikkat edin siz mesajı yazalı uzun bir süre olmuş çocuğun dil düzeyinin son durumu nedir acaba

Mehmet Turan Ayrancı.
mtayranci@anadolu.edu.tr

İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA KONUŞMAYI, NORMAL AKRANLARININ EDİNDİĞİ ŞEKİLDE EDİNİRLER…
Çocuğunuzla Konuşun

Bu sohbet başlatma girişimlerinde çocuğun kendisiyle konuşan kişiye doğru bakmasını, ismi söylendiği zaman bakmasını veya sohbeti başlatan kendisi ise karşısındaki kişi ile göz teması kurmasını sağlamak birincil amacınız olmalıdır.
Sohbet Başladığında Ne Yapmalıyım?
Çocuğunuzun kendisi bir iletişim başlatmak istediğinde veya sizin iletişim talebinize karşılık verdiğinde gösterdiği her türlü tepkiyi olumlu bir biçimde karşılayın ve bundan mutlu olduğunuzu farketmesini sağlayın.İletişime geçmeye istekli olmayan bir çocukla ilerleyemezsiniz. Bu isteği ise ancak onun iletişim girişimlerini ve sizin girişimlerinize verdiği tepkileri olumlu olarak pekiştirdiğinizde arttırabilirsiniz.
Sohbetiniz başladığında (çocuğunuzun sözlü ifade edici dili -konuşma dili- bir iki sözcükten ibaret dahi olsa yahut hiç kelimesi olmasa dahi) çocukla olan iletşiminizi oldukça sürekli tutmaya uzatmaya çalışın. Zihinsel gelişimine bağlı olarak dikkat süresi değişkenlik göstersede siz sınırları zorlayarak çozuğun dikkatini iletişime çekmeye çalışın.
Bunu sağlayabilmek çocuğunuzun ilgisine paralel davranın. Çocuğunuzun ilgisi bir kaşıkta ise sizin onun oyuncağı ile ilgili konuşmanız onun dikkatini çekmeyecek ve dil gelişimine katkısı olmayacaktır. İlgisi ne üzerinde ise onunla ilgili konuşun. Öyle ki gözleyerek öğrenme modelinde öğrenmenin ilk basamağı dikkati sağlamaktır. Dikkati yöneltme-Davranışı hatırlama-Davranışı sergileme-Güdülenme sırası ile davranış öğrenilir.
Çocuğunuzun ilgisi konuşmanız üzerinde yoğunlaştırmanız için; çocuğunuzla konuştuğunuz nesne arasında göz teması kurun, konuşmasını yarıda kesmeyin cümlelerini tamamlamayın sabredin, sıra ile konuşmaya özen gösterin, abartılı tonlama kullanın (bunu dikkat çekmeye çalışırken yapın diğer zamanlarda tonlamayı abartmayın gerektiği şekilde kullanın), jest ve mimiklerinizi onun dikkatini çekecek şekilde uygulayın, dikkatin üzerinde olduğu nesneyi saklayın, havadan yere bırakın nesnenin dikkat çekiciliğini arttırın ve tüm bunları yaparken çocuğunuzla konuşmaya devam edin ve iletişimi sürdürmek adına onu onayladığınızı, dinlediğinizi gösterin. (hımm.., sonra.., yaa.., gibi)
Çocuğunuzla konuşurken ise dil düzeyi henüz yeterince ileride değilse; uzun ve karmaşık cümleler kurmaktan kaçının, sesinizi alçaltıp yükselterek tonlama ve vurgu yaratın, hızlı veya yavaş değil normal olan hızda konuşun, kelimeleriniz açık olsun ağzınızda gevelemeyin, çok abartılı dudak hareketlerinden kaçının.
Sohbeti uzun tutmanın yanında sohbet fırsatlarını da arttırın. Gündelik yaşamda karşınıza çıkacak sohbet ortam ve zamanları – Oyunlar, Rutin Etkinlikler (uyku zamanı, kahvaltı, alışveriş vb.), Okuma (uygun bir kitabı çocuğa okuma resimleri hakkında konuşma), Resim Yapma (çizilenler üzerinde konuşma), Olaylar Üzerinde Konuşma, Zaman Üzerinde Konuşma – gibi bir çok durumu konuşma fırsatı haline getirin. Radyo dinleyerek bunu bir oyun haline getirein. örneğin spikerin her ‘ben’ deyişini yakalamaya çalışın.Çocuğunuzla konuşurken neden sonuç ilişkilerinden bahsedin. Çocuğunuzun sorularına ‘evet,hayır’ gibi kısa cevaplar vermekten kaçının. İyi bir dinleyici olun ve çocuğu konuşmaya teşvik edin. Konuşma mesafenizi uzatmayın çocuğun görme alanında olmaya çalışın ve 1,5 m yarıçapında bulunmaya özen gösterin. Daha iyi duyan kulağına doğru konuşun.
Eğer çocuğunuz sözlü olmayan bir şekilde iletişimi denediğinde söylemeye çalıştığı ile ilgili çevresinden de ipucu alarak en iyi tahminizi yapın ve karşılık verin.
Bir Sohbet Örneği

Çocuk: Anne! (pencereye gelen kuşu göstererek)
Anne: Pencereye kuş gelmiş.
Çocuk: Kuş (Kuşun Uctuğunu gösterir elleriyle)
Anne :Kuş uçtu, evet. (Anne kuş taklidi yaparak uçuşu canlandırır ve bunu yaparken konuşmaya devam eder) Kuş uçtu!
Çocuk : Kuş uç.
Anne :Kuş uçtu
Çocuk : Uçtu, kuş uçtu
Çocuğunuzun ona söylediğiniz birşeyi anlayamadığını farkettiğinizde;

Önce çocuğun cihazını, çevredeki gürültü ses oranını inceleyin.
Bahsettiğiniz şeyle ilgili görsel ipucu verin.
Cümlenizi daha basit bir hale getirin.
Cümlenizin uzunluğunu kısaltın.
Bilinmeyen sözcükleri açıklayın.
Mehmet Turan AyrancI

ahidem ;

bende 11 yıldır biyonik kulak kullanıyorum. Türkiyede bu ameliyatı geçiren ilklerdenim. Sormak istediğiniz birşey olursa cevaplayabilirim :):eek:

Üst Alt