Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelli olup motor ehliyeti almak mümkün mü?

utkangencpsn

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar ben Utkan. Koklear implanta sahibim ve Rondo adlı işitme cihazını kullanıyorum.

İnternetten araştırdığım kadarıyla işitme cihazı kullananların A1 ve A2 ehliyet alamayacaklarını öğrendim.

Fakat hali hazırda B sınıfı ehliyet aldığım için 50cc hacme sahip motoru olan motosikletleri kullanabiliyorum. Bundan dolayı merak ettimde A1 veya A2 ehliyet alabilmemiz için bir yasal boşluk veya illegal bir taktik var mıdır?

Saygılarımla, iyi forumlar..

Nerde buldun? Kullanmayacağına dait yazıları görelim kaynak inceleyelim.

Kulak-burun-boğaz muayenesine ilişkin esaslar
MADDE 7 – (1) İşitme kaybında;
a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB’den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir.
c) İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır.

2006 yönetmeliği o eski yönetmelik. sen 2015 yönetmeliği bir oku.

Teşekkürler hocam şimdi yenisini araştırdım, bu tarz bi engel görünmüyor. Umarım başka bir engel çıkmaz.

Kolay gelsin.. A ehliyeti al hem A1 hem A2 kullanmış olursun.

konuyu hortlatmak gibi olacak ama durum güncel midir ? bugün ehliyet yenileme ve ilave için heyete başvurdum 24 mayısta komisyona çağırdılar B haricinde ehliyet alamazsın dediler durum fena canımı sıktı

login

kesınlıkle öyle bir şey yok. yanlış bilgi verıp algı yapmayın. kbb bolumunde 50 db ustu kaybı olanlarda motosıklet ehlıyetı alamaz dıye ıbare yok. soz konusu yonetmeliği tekrar inceledım öyle bir ıfade yok. 35db sınırı var o sınırı kurtarıyorsanız 2.grub surucu olur oluru almanız mumkun. kaldı ben bu hususu sağlık bakanlığına cımer aracılığı ile sorduğumda sağlık sorunu olanların kısıt kodları ıle beraber 1. grub surucu oluru alabildıklerını soyledıler. soz konusu yonetmeliğin ılgılendıren bolumun neresinde yazıyor.
Birinci grup sürücü belgeleri için;

1) En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile
sağlayanların sağlık raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına da bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde birinci grup sürücü belgesisınıfları verilebilir.

2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin
kullanacaklarıaraçta kişinin görüş açısınıartırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır.

3) Bu bende göre sürücü belgesi verilebilen kişiler ambulans, resmi veya ticariaraç kullanamazlar.
c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul
edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu bendde belirtilen şartlarısağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesisınıfları verilebilir.

(2) İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesisınıfları verilemez.

(3) Kalıcı trakeostoması olanlara ambulans, resmi veya ticariamaçlı yolcu taşıyan araçları kullanmamak kaydıyla her iki gruptaki sürücü belgesi
sınıfları verilebilir. dikkat edersenız ek ayna tertibat kodlarından bahsedılıyor. kaldı motor 1.grub dahılında olduğu için alınabilmesi mumkun. yonetmelık ortada onun bunun lafına gelmeyın.

Üst Alt