İşitme Engelliler Bisiklet Topluluğu olarak İşitme Engelli Bölgesel Bisiklet Takımlarına katılmak için başvuran kişi sayısı 85 olmuştur. Şimdi arkadaşlarımızdan imzalı dilekçe topluyoruz. Nasipse Ocak veya Şubat ayında federasyonla görüşmek için Ankara'ya gideceğim. İlgi ve destekleriniz için teşekkür ederim.
Son katılanlar:
- Dila BÜYÜKAVCI – Yaş: 14 – İzmir – Kulüp: İzmir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Hikmet TEMİZYÜREK – Yaş: 24 – Kayseri – Kulüp: Kayseri Deniz İşitme Eng. G. ve Spor Kulübü
- Derya DEDEOĞLU – Yaş: 15 – İstanbul – Kulüp: İstanbul Sessizler Spor Kulübü
- Murat AYAN – Yaş: 22 – İstanbul/Gaziosmanpaşa – Kulüp: Zonguldak İşitme Eng. Spor Kulübü
- Emmar SAĞIROĞLU – Yaş: 24 – İzmir – Kulüp: İzmir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- İsa COŞKUN – Yaş. 37 – Eskişehir - Ferdi
- Taner DEMİRCİ – Yaş: 19 – Adana – Kulüp: Adana İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Aykut KAHVECİ – Yaş: 26 – Bursa – Kulüp: Bursa İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Asutay MUTLU – Yaş: 20 – İzmir – Kulüp: İzmir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Erhan DÜZGÜN – Yaş: 22 – Amasya – Kulüp: Amasya Lokman Hekim İşitme Eng. Spor Kulübü
- Özgür GEDİKLİ – Yaş: 18 – İstanbul – Kulüp: İstanbul Sessizler Spor Kulübü
- Gizem SEZGİN – Yaş: 17 – Bursa – Kulüp: Bursa Yıldırım İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Cansu YANIK – Yaş: 20 – Bursa – Kulüp: Bursa Yıldırım İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Mehmet Berk BÜYÜKAVCI – Yaş: 13 – İzmir – Kulüp: İzmir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Aykut KARABULUT – Yaş: 18 – İstanbul – Kulüp: İstanbul Sessizler Spor Kulübü
- Mehmet ŞİRİN – Yaş: 23 – Isparta – Kulüp: Isparta İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Türkay YATBAZ – Yaş: 38 – İzmir – Kulüp: İzmir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Selin Meryem İLHAN – Yaş: 18 – İstanbul/Avcılar – Kulüp: İstanbul Sessizler Spor Kulübü
- Uğur İlker YAVUZSOY – Yaş: 32 – Eskişehir – Kulüp: Eskişehir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Burak KAHRAMAN – Yaş: 25 – Eskişehir – Kulüp: Eskişehir Engelliler Spor Kulübü
- Muammer ES – Yaş: 22 – Tekirdağ – Kulüp: Çorlu İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Ömer Faruk SEZER – Yaş: 27 – Ankara – Ferdi
- Betül TUTUK – Yaş: 24 – İzmir – Ferdi
- Fatih ÖZDEMİR – Yaş: 21 – Bursa – Kulüp: Sefaköy İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Polat ÇELİK – Yaş: 27 – Isparta – Kulüp: Isparta İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Nilay TÜTER – Yaş: 20 – İstanbul – Ferdi
- Büşra GÖKÇE – Yaş: 20 – Eskişehir – Kulüp: Eskişehir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Samet SAKARYA – Yaş: 25 – Bursa – Kulüp: Bursa İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Bünyamin IŞIK – Yaş: 28 – Bursa – Kulüp: Bursa İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Bora DEĞİRMENCİOĞLU – Yaş: 14 – İzmir/Bornova – Ferdi
- Gülşah SEMERCİ – Yaş: 20 – Eskişehir – Kulüp: Eskişehir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Ahmet GENÇ – Yaş: 22 – Trabzon – Kulüp: Trabzon İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Muhammed SELÇUK – Yaş: 26 – Isparta – Kulüp: Isparta İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Hakan ÇOBAN – Yaş: 18 – Bursa – Kulüp: İzmir İşitme Engelliler Spor Kulübü
- Haydar SELVİ – Yaş: 30 – Eskişehir – Kulüp: Eskişehir İşitme Engelliler Spor Kulübü
Bir video paylaşmak istiyorum. İnşallah bu çalışmaları ülkemizde de olacağına inanıyorum.
İşaret dilinin Türkçesi ve açıklanışı :
Merhaba adım Paul Wood. ABD işitme engelliler bisiklet federasyonu tarafından dağ ve düz yol bisiklet biniciliği için milli baş koç (antrenör) seçildim. Bunun için çok heyecanlıyım zira bisiklet yarışlarında 22 yıllık tecrübem var. 2 kez dünya işitme engelliler bisiklet şampiyonası ve 6 kez Deaflympics şampiyonasına katıldım. Ulusal şampiyonluğu kazandım.
Bisiklet kariyerim boyunca bir hayli tecrübe kazandım ve bunu başkalarıyla paylaşmak en büyük hedefim diyebilirim. Ayrıca maalesef bisiklet sürücüleri arasında bilinçlilik seviyesi çok düşük ve ben bunu yükseltmek istiyorum. Hiçbir işitme engelli bisiklet sporcusunun Deaflympic ve dünya şampiyonası gibi yarışma fırsatları konusunda bilgisiz kalmasını istemem. Hepsinin bu fırsatlardan haberdar olmalarını istiyorum, katılmak isteselerde istemeselerde.
Bunu başarmak için internet üzerinden videolar aracılığıyla bilgi aktarımı ve paylaşımı gerekiyor. Tabii ki koç olarak bir başka sorumluluğumda potansiyel işitme engelli yarışmacılara odaklanıp onlara kendilerini nasıl eğitmeleri ve nasıl etkili yarışmaları gerektiği konusunda ipucları ve tavsiyeler vermektir. Onlarla aramızda güçlü bir iletişimin oluşmasını isitiyorum. Birinci hedefimiz dünya şampiyonasına ve Deaflympic’e eğlenmek için değil, madalyalar kazanmak için gitmektir.
Benim için önemli olan bir diğer nokta ise yarışan bisikletçilere motivasyon vermek, onları tutkulu hale getirmektir. Bunu sağlamanın en garanti yolu ise onların bu etkinlik ve yarışmalardan haberdar olduklarından emin olmaktır. Yapmam gereken en önemli şeylerden biride onlara nasıl kazanacaklarını öğretmektir. Bir kere kazanmanın tadına varınca bir bisikletçi buna bağımlı olur ve hep daha fazlasını ister. Tüm mesele güven aşılamaktır. Bunu yapmak için viziyonum daha çok video paylaşımlarıyla nasıl ustaca yarışmak gerektiği konusunda tavsiyeler ve ipuçları vermek olacak.
İhtiyaç duyduğunuz herhangi bir bilgiye ulaşmak için benimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin (e-posta ve videotelefon aracılığıyla bana ulaşabilirisiniz). Ben iletişimde karşıma çıkan engeller yüzünden işitme engelli bir bisikletçiyken bir çok engeller ve hayal kırıklıkları yaşadım. Bu engelleri aşmak için bisiklet klüplerine üye olarak ve yeni teknikler ve ipuçları öğrenmek için çekinmeden sorular sorarak çok çalışmam gerekmişti( doğru bisiklet ölçüleri, oturak yüksekliği vb. konularda).
Ben tüm bu tecrübeleri ve bilgileri zor bir şekilde öğrenmek zorunda kaldım. Şimdi amacım tüm bildiklerimi paylaşarak sizin daha kolay bir yoldan öğrenmenizi sağlamak. Sizlerle birlikte çalışmak, sizleri motive etmek ve cesaretlendirmek için can atıyorum.
1980 li yıllardan beri Avrupa'da ve Olimpiyatlarda işitme engelliler bisiklet yarışları ve organizasyonları yapılıyor ve çok büyük çalışmalar gerçekleştiriliyor. Fakat malesef ülkemizde Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde " BİSİKLET " branşı dahi yok.
Son yıllarda atağa geçen bisiklet sporu görme engelliler ve bedensel engelliler bisiklet takımları kurulmuş ve paralimpik olimpiyatlarına hazırlıklar yapılıyor ve ileriye dönük yatırımlar yapılıyor. Fakat hala daha bizlerin çırpınışları dışında Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonunun bu konuda herhangi bir adım atmaması düşündürücü.
Bizlerde bu vesileyle işitme engellilerin sesi olmaya , onlara liderlik ve rehberlik yapmaya çalışıyor ve Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bisiklet branşının açılmasına katkı sağlamak için uğraşıyoruz.
Çalışmalarımıza destek verenler:
Nilgül ERTEKİN –
İşitme Engelliler Spor Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi
Ercüment TANRIVERDİ
Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı
Serkan URAL
Türkiye Sağırlar Federasyonu İstanbul Baş Temsilcisi , Kadıköy Anadolu Sağırlar Derneği ve Spor Kulübü Asbaşkanı
Tuzla Rotary İlköğretim Okulu
İstanbul
Maltepe Belediyesi
İstanbul
TİV Türkiye İşitme engelliler Vakfı
Erdal SELİMOĞLU
Eski Bolu Gençlik ve Spor İl müdürü.. ( Halen GSGM Ankara)
Kazım YILMAZ
Kırıkkale GSİM Şube Müdürü
Atilla ÇELİKTÜRK – Karate Milli Takım Antrenörü
Muzaffer ILICAK
Beyazkuşak.com Medya - Gazete ve Dergi sahibi
Kenan AYDIN
Uluslararası Karate Federasyonu Kurucularından
Prof. Dr. Yusuf KEMALOĞLU
Gazi Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı
Pınar Yaprak KEMALOĞLU
Gazi Üniversitesi Spor Yönetim Bilimleri Uzmanı
Banu TÜRKUĞUR ŞAHİN
Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu İşaret Dili Tercümanı
Nermin MERDANOĞLU
TRT de yıllardır işaret dili tercümanlığı yapan spiker
Köksal AYDOĞDU
İşitme engelli dernekler ve spor kulüpleri ...
2010 Kasım ayında tek başıma çıktığım bu yolda duyurularımızı gören Nilgül ERTEKİN hanımın bizlere ithafen yazmış olduğu köşe yazısı
Çırpınıyor Karadeniz ( Köşe yazısından aynen aktarılmıştır )
15.12.2010
“Beni ben yapan ; gönlümde yatanlar değil , ortaya çıkartıp yapmaya çalıştıklarımdır .
1987 Samsun-Bafralı o bir Karadenizli. Çalışkan ,hırslı ve tutkulu…, o bir öğretmen çocuğu , o bir sanatçı 5 yıl Tiyatro yapmış , şiir dalında derecesi var ,Müzikte Org ve flütü başarı ile çalıyor… o bir öğrenci.. Lise hazırlık sınıfında okul bahçesinde arkadaşları ile basketbol oynarken , geleceğin gençlerini terbiye etmeye kalkışan işgüzar bir Polis memuruna , Kendini okulun öğrencisi olduğuna inandıramayınca , aniden ensesine yediği darbe ile İşitme engelli kategorisine terfi eden Mustafa Önder Atik…. diyor yukarıdaki sözleri....
Gözlerini zorlu bir hayata , hastanede açtıktan sonra sanatla , sporla , müzikle , Takdir ve Teşekkürlerle nişanlanmış öğrencilik yıllarıyla dolu hayatı bir anda kararmış , dersler alabora olmuş , arkadaşları ondan uzaklaşmış , çevrenin acıma duygularından daha çok ailesi ile yaşadığı problemlerle buluğ çağında kimseye güveninin , itimadının kalmadığı zor günlerinde tek dostu kitaplar olmuştu..
Zamanla hayata tekrar sarılmaya başladığı bir sırada , Sessiz dünyasında bir kitap ona şöyle diyordu…
“ Ulaşabileceğiniz , yapabileceğiniz çok basit ama çokta zor olmayacak bir hedef belirleyin . Sizin sınırlarınızı sizden başka kimse bilemez. “
Çok düşündü …Ne yapabilirim……
Bir gün , dertlerinden bir kenarda unuttuğu eski bisikletini gördü ve içinden bir ses yankılandı…
BAŞARACAĞIM … YAPABİLİRİM….
İlk iş İnternetten araştırdı , inceledi Bisiklet hakkında öğrenebileceği her şeyi buldu.. Tek öğretmen maaşı ile idare edilen bir evde nasıl yeni bir bisikleti olacaktı…. Babası , Mustafa nın isteğini kırmamak , onu derslerinede teşvik etmek için "Başarılı ol sana bisiklet alacağım " diyerek yapamayacağı sözleri verdi….Başka ne yapabilirdi ki.....
Mustafa , ailesinden habersiz servise binmedi , Okula yürüyerek gitti… harçlıklarını harcamadı… yemedi ,içmedi eğlenmeye gitmedi….. Hafta sonları dershane ,Lise mezuniyet sınavları , ÖSS Sınavının yanı sıra aklına koyduğu bisiklete sonunda sahip oldu….
Sonuca bakarsak = % 60 çift cihazlı işitme engelli , Takdirle Lise mezuniyeti , ÖSS 318.429 Puanla Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve bir Bisiklet…
Kısa sürede Karadeniz insanına yakışan bir azim ve hırsla bisiklet çalışmalarına başladı. O yıllarda Lance Armstong kanseri yenmiş ve Bisiklet Şampiyonu olmuştu. Başarılı bisikletçiyi kendine idol almıştı… Maddi- Manevi arkasına baktığında neleri aşıp gelmişti bu güne… Bende yapacağım başaracağım diye kendine söz verdi..
3-5 yarıştan sonra başarılar arka arkaya geldi ..Engelli olarak Engelsiz sporcularla yarıştı . Başarmıştı….Kaç engelli bunu tek başına başarabiliyor ….
Yıl 2010 Üniversite son sınıf öğrencisi Mustafa Önder Atik Cihazlarını takmadığında iletişimi kesiliyor… Hız ve taktiğin önemi büyük olan , Bisiklet sporunda rakiplerle yarışmakla kalmıyor, engellerle de yarışıyordu… Bu engelleri ortadan kaldırmak ve daha başarılı olmak , kendi gibi diğer İşitme engelli Bisikletçilerle , bilgisini , deneyimini ve enerjisini paylaşmak ,Bayrağını uluslararası platformlarda göndere yükseltmek için İşitme Engelliler Federasyonunda Bisiklet branşının açılmasını istiyordu….
Karadenizin bağrında doğmuş , büyümüş Hayatı boyunca mücadeleler vermiş öğretmen adayı , İşitme Engelli genç sporcu Mustafa nın bu konudaki çabaları çırpınışlara dönüşmüştü artık….
Karadenizin sert ve koyu lacivert dalgaları gibi kabarıyor , tüm hızıyla kayalıklarda patlayıp hızını alamayarak yükseliyor, yükseliyor ve bembeyaz su damlacıkları olarak tekrar Karadenizin sularına gömülüyordu….Yılmadan geri çekilip daha büyük dalgalar yaratmaya çalışıyordu… ÇIRPINIYOR KARADENİZ….
İşitme Engelliler Spor Federasyonu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ankara Ulus İş Hanı A Blok Binasında , Federasyon Başkanı Sn. Oktay Aktaş Çalışkan ve duyarlı bir başkan… Karadenizden gelen çırpınışları duyuyor musunuz değerli başkanım….. Lütfen duyun bu sesleri….
Edindiğimiz bilgilere göre 15 kişi olun iletelim Başkana ve faaliyete geçilsin denilmiş….Şu anda 20 kişiler ..Öğrenci Mustafa nasıl ulaşsın Ankara ya….Yazıyor çiziyor gönderiyor.. Çırpınıyor Karadeniz…
İşitme Engelli Spor Federasyonu Başkanı Sn Oktay Aktaş size sesleniyoruz.. Duyun sesimizi ve açın Bisiklet branşını… Duymuşsunuzdur Görme Engelliler Bisiklet branşı açıldı… halen eğitim kampı yapılıyor… Yetişmiş işitme engelli sporcularsa sizden Müjde bekliyor….
Değerli Beyaz Kuşak Mücadele Sporları okuyucuları…
Çevrenizdeki engelli arkadaş , dost ve kardeşlerimizi spora yönlendirelim… Onları sporla topluma kaynaştıralım. Mustafa Önder Atik tek başına başarmaya çalışıyor.. Engelleri yok etmek için , onun gibi engelli gençlere ihtiyacımız var... Onlara destek olalım..
“ Üretilen fikirler , yapılan olağanüstü çabalar ve özveriler ; arkasında yeterli destek , güven ve iyi bir ekibi bulamasa sararan bir yaprak gibi dalından düşer ve kuruyup yok olmaya mahkum olur .“
Mustafa Önder Atik'ler kurumasın ve yok olmasın ….
Nilgül Ertekin
Judo 3.Dan
Orjinal link:
Nilgl ERTEKN rpnyor Karadeniz
29.04.2011 tarihinde "
Toplumda işitme engelliler adına farkındalık yaratmak " amacıyla organizatörlüğü bana ait olan "
İşiten Yürekler " panelini düzenledik.
11.09.2011 tarihinde Engelsiz Karadeniz Bisiklet Turu'nda İstanbuldan / Samsun Bafra'ya 878 km pedal çeviren ilk işitme engelli TÜRK Bisikletçi oldum. Bu tur sayesinde " İşitme Engelliler Bisiklet Topluluğu " olarak sesimizi duyurma fırsatımız oldu.
Cihan Haber Ajansı'yla yapmış olduğumuz röportajımız
Yaşanan sorunlar nedeniyle Samsun / Bafra da bitirilen tur 878 km de kaldı. Eğerki bahar aylarında sponsor ayarlayabilirsek ve destek bulabilirsek Artvin / Hopa ya kadar gidip turu 1400 km ye tamamlayıp Karadenizi Pedallayarak Geçen İlk İşitme Engelli Türk Bisikletçi olarak bu başarıya imza atmak istiyorum.
21 - 23 Ekim 2011 tarihlerinde Ankara Gazi Üniversitesi Uluslararası Sign5 Konferansına idol olarak davet edildim. Konferansın amacı bütün dünyadaki saygın bireyler , kurum ve kuruluşların katılım gösterdiği uluslararası işaret dilini geliştirme programıdır.
Sign5 Konferansında Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu başkanı sayın Ercüment TANRIVERDİ nin özel olarak desteklerini talep ettim ve " İşitme Engelliler Bisiklet Topluluğu " olarak çalışmalarımız hakkında bilgi verdim.
Yeni Projelerimiz:
Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bisiklet branşı açıldıktan sonra , gerekli ilgi ve desteği bulabilirsek 2 önemli projeyi hayata geçirme düşüncemiz var.
1.
Bir grup işitme engelli ( 5 veya 8 kişi ) İstanbuldan Ankaraya ( Meclise veya Çankaya Köşküne ) pedal çevirecekler. Ve meclis başkanıyla veya cumhurbaşkanıyla veya başbakanla özel randevu alıp 550 km pedal çeviren işitme engelliler , hem ziyaret edeceğimiz kişiyi makamında ziyaret edeceğiz hemde asıl pedal çevirmemizin bir anlamı olacak. Bir mektup vereceğiz.
O mektupta neler mi olacak. İşaret dilinin geliştirilmesi , işitme engellilerin sağlık / eğitim / sportif alanlarda yapılabilecek düzenlemeler çalışmalar , televizyonlarda alt yazı gibi bu örnekleri çoğaltabiliriz. Kısacası işitme engellilerin hayatına bir fark katmak amacıyla taleplerimizi ileten bir mektup vereceğiz.
2. Eğerki o günleri görebilirsek 2012 yaz tatilinde ( federasyon bisiklet branşını hala daha açmazsa eğer ) İstanbulda Çekmeköy ormanında veya Belgrad ormanında işitme engelliler dağ bisikleti yarışı düzenleme düşüncem var. İnsanlarla , belediyelerle , bisiklet firmalarıyla , işitme engelli dernek ve kurum kuruluşlarla görüşüp sponsor tarzı destekler bulup bu projeyi gerçekleştirme düşüncem var. Eğer ki bunu da gerçekleştirirsem TÜRKİYEDE İLK DEFA İŞİTME ENGELLİLER BİSİKLET YARIŞI YAPMIŞ OLACAKLAR.
Şimdilik son durum itibariyle çalışmalarımız devam ediyor.
Temennimiz en kısa zamanda Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bisiklet branşının açılmasıdır.
İlgi ve destekleriniz için teşekkür ederim.