Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliler için bir ürün geliştiriyorum ve yardımınıza ihtiyacım var..?

enginerdogan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar, şu anda engelliler için özel yazılımlar geliştiren bir şirkette Elektrik Elektronik mühendisi olarak çalışıyorum. Reklama girmemesi için hiç bir şekilde ürün veya firma adı vermeyeceğim. Amacım reklam değil siz işitme engellilerin sorunlarını öğrenmektir.

2013 yılı içinde işitme engelliler için tasarladığım bir ürünü devlet destekli olarak üretmek üzere bir projem var. Ürün etraftan gelen sesli uyaranları yönleriyle beraber gösteren, ve yakındaki konuşmaları yazıya dökerek kullanıcıya aktaran bir artırılmış gerçeklik gözlüğünden oluşuyor. Görünümü yaklaşık olarak şöyle olacak.

http://cdn.pocket-lint.com/images/F...y-glasses-project-glass-0.jpg?20120408-184133

(daha ayrıntılı bilgiye google üzerinden "augmented reality" anahtar kelimesini aratarak ulaşabilirsiniz)

Görüntüler gözün içerisine yansıtılacak ve etrafın normal görüşünü etkilemeyecek, normal görüntülerin üzerine yazılı olarak konuşmalar ve görsel uyarılar (örneğin etraftaki yüksek sesleri haber veren) eklenecek. Şu konsept videosundaki gibi görüntüler bekleyebilirsiniz (tabi ki işitme engelliler için özelleştirilmiş olarak):

http://www.youtube.com/watch?v=9c6W4CCU9M4

Bu tarz gözlükler dünya çapında bulunmakla beraber (Google'ın ürünü henüz fikir aşamasında ama Brother, Sony gibi Japon şirketlerinin gözlükleri ticari olarak mevcut) hiçbirisi işitme engellilerin kullanımı için tasarlanmış değil, bu anlamda dünyada bir ilk olacak.

Aygıt aynı zamanda internet bağlantısına sahip olacak ve bir tablet bilgisayarla yapılan her şeyi (internete girme, sosyal ağlara bağlanma, haritalar ve gps ile navigasyon) bu aygıtla yapmak mümkün olacak. Henüz kullanılacak gözlük ve diğer bileşenler ile ilgili fiyat araştırması devam ettiği için maalesef bir fiyat aralığı vermem mümkün değil, eğer bunun dışında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bana her zaman özel mesaj ya da e-posta atabilirsiniz.

Şimdi sizin yardımına ihtiyaç duyduğum bir noktadayım. Görme engelliler için olan ürünlerden biliyorum ki tasarım sürecinde ürünü kullanacak engellilerin görüşlerini dikkate almak çok büyük fark yaratıyor. Sonuçta ben kendimce mükemmel bir ürün geliştirsem de eğer engelliler bu aygıtı kullanamazsa bütün çabalarım boşa gitmiş demektir. Bu yüzden aşağıdaki sorulara elinizden geldiğince yanıtlar verirseniz bana çok yardımcı olursunuz.

1) Verdiğim bilgilere göre kafanızda ürünü canlandırabildiniz mi? Yoksa daha fazla bilgi sunmam mı gerekiyor?
2) Böyle bir aygıtı kullanmayı ister misiniz? Her iki yanıt için de gerekçelerinizi lütfen belirtiniz.

3) Böyle bir aygıtta başka ne özellikler olsun, işitme engellilerin yaşadığı başka insanların konuşmalarını anlama, etraftan gelen tehlike belirten seslerden (örneğin korna, bağıran insanlar, siren sesi) haberdar olma dışında hangi sorunlara daha çözüm bulsun isterdiniz?

4) Bu ürünün halihazırda kullandığınız yöntemlere (dudak okuma, kağıt kalem taşıma) göre avantajlı olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?

5) Bildiğiniz (veya bilmediğiniz) gibi ulaştırma bakanlığı yakın bir geçmişte görme engellilere sesli bir navigasyon aygıtı dağıtmıştı. Yine bir devlet kurumunun böyle bir aygıta ilgi göstererek işitme engellilere ücretsiz dağıtmasını ister misiniz? Sizce devlet böyle bir çalışma içine girmeli midir? Girme olasılığı nedir?

Ürün henüz proje aşamasındadır, eğer tasarıma ve üretime geçirilrse haberdar olacağınızdan kuşkunuz olmasın. Hepinize iyi günler, hayatınızda kolaylıklar dilerim.

Engin Arkadaşım Merhaba

Ben web tasarımla ilgileniyorum, sektörüm de gençlerin potansiyelini gördükçe ayrıca basından tubitak vb. alanlarda gençlerin geliştirdiği projeleri okudukça ülkemizin geleceği adına çok ümitli olduğumu söyleyebilirim. Bizi -işitme engellileri- ilgilendiren bir proje geliştirdiğin için seni ayrıca tebrik ederim.

Öncelikle şunu belirteyim, cihazı sadece biz işitme engellilere yönelik geliştirmeniz pek mantıklı değil bence, bu hem maliyeti yükseltir hemde bizim açımızdan servis kalitesini düşürür. Bunu biraz açarsak, mevcut işitme cihazlarının fiyatlarının yüksek olmasının sebebini üretim sayısının düşük olmasından kaynaklandığını söylerler, cep telefonu örneğinden yola çıkarsak ne kadar çok üretim o kadar düşük maliyet diyebiliriz. Servis kalitesine gelince, mevcut durumda işitme cihazı satıcınıza neredeyse mahkum oluyorsunuz, alternatif bir servis hizmeti geliştirmeniz çok zor, min. 1000-2000 TL verdiğiniz cihazda böyle bir durumda kalmak gerçekten can sıkıcı. Kısaca söylemek gerekirse, genele hitap eden bir cihaz geliştirseniz ve bu cihaz biz işitme engelliler için de faydalı özellikler barındırsa ve bütün elektronik mağazalarda satılıp yaygın servis ağından faydalansa ve kullanıcı tarafından basit kullanım ayarları yapılabilir olsa çok şey mi istemiş oluruz :)

Türkiye'deki bildiğimiz elektronik üreticileri genelde toplama üretim yapıyorlar ancak ücret konusunda dünya çapında firmaların ürünleri aynı politikayı izliyorlar, atıyorum bir led tv alacaksınız çok güvenilir bir marka x TL aynı ürünün eşdeğer yerli markası da x TL, ancak fiyat/performans ve hizmet kalitesi açısından arada dağlar kadar fark var, bu şartlarda tüketici olarak benim benim yerli markayı almamın/destek vermemin bir anlamı olmuyor, umarım sizin fiyat politikanız bu şekil de olmaz :)

Sağırlar zengindir parası boldur deyip 1500 TL'ye son teknoloji ürünlerinin satıldığı bir dünya'da cihazınıza uçuk fiyatlar koymazsınız inşallah :). Parası olmayanın ücretini devlet karşılasın diye düşünmeyin, siz makul ücret belirleyin biz kendimiz alalım devlet'de daha çok ihtiyacı olanlara yardımcı olsun :)

Cihaz hakkındaki yazından anladığım kadarıyla kafam da canlananları buraya aktarmaya çalışacağım. Sanırım cihaz ses olarak bir iletim yapmayacak sadece ekranı vasıtası ile sesi yazıya dökerek bize iletmiş olacak ve extra uyarı özellikleri barındıracak (korna vb.). Eğer doğru anladıysam bu bana çok faydalı bir ürün olabilir, ben yukarıda bahsettiğim gibi web tasarımla ilgilenmekteyim müşteri ile diyaloğum genelde bir masa etrafında karşılıklı konuşarak gerçekleşiyor, orta ileri düzeyde kaybı olan birisi olarak bu diyaloğu sağlıklı olarak yapamıyorum işitme cihazı bana bu konuda faydalı olmuyor ve müşteri ile diyalog sağlıklı gerçekleşmediği için bir çok problem oluşuyor ayrıca böyle bir olumsuz durum olduğunda insanlar çekiniyor ve sizi web tasarımcı olarak sizi başkasına tavsiye etmiyor. Benim açımdan cihaz bu diyaloğu sağlıklı olarak % 90 çeviri isabet oranı gerçekleştirse mükemmel bir şey olurdu sanırım :)

Bahsettiğiniz cihazın temel özelliği işitme sorunu gidermeli yada değişik bir yöntemle çözmeli, extra özellikler daha sonra gelen nitelikler olmalı. Örneğin iPhone aldığınız zaman temel işlevi telefon olmasıdır extra özellikleri onu çok daha faydalı bir ürün haline getirir, telefon özelliği olmasaydı o zaman aldığınız ürün iPade olur ve ayrıca bir telefon almanız gerekirdi, bilmem anlatabildim mi :)

Nacizane görüşlerimi aktarmaya çalıştım umarım bir faydası olur.

Sizi bu konudaki çalışmalarınızdan dolayı tekrar tebrik ediyorum, kolay gelsin :)

Geri dönüşünüz için teşekkür ederim sayın optix. Ürünün sadece işitme engellilere hitap etmemesi gerektiği konusunda oldukça haklısınız. Zaten artırılmış gerçekliğin eğlence, ticaret ve sanayi alanında pek çok uygulamaları mevcut. Örneğin bir montaj hattında işçilere ellerindeki parçaları nasıl birleştirmeleri gerektiği gözlükle anlatılabiliyor, veya henüz tamamlanmamış bir ürünün nasıl görüneceği bu teknolojiyle incelenebiliyor, bu yöntemle oynanan bilgisayar oyunları da var. Oturduğunuz yerden dev bir perdede sinema izleme keyfi yaşamanız bile mümkün. Ana platform oluşturulduktan sonra elbette ki bu aygıtın başka amaçlarla kullanılacak farklı yazılıma sahip sürümleri de tarafımızdan üretilerek yerli piyasaya sunulacaktır, aşırı özelleştirilmiş üretimden kaynaklanan sorunların (servis desteğinin azlığı, az bilinirlik gibi) farkındayım ve başka amaçlarla da üretim yapacağımız için yaşanmayacağını düşünüyorum. Özelleştirme konusunda da sizin gibi düşünüyorum. Gönlümden geçen aygıtın android platformu üzerinde çalışması ve en basit hassaslık ayarından üzerinde çalışan yazılıma kadar her şeyin özelleştirilebilir olması. Tüketicinin aldığı ürünü istediği gibi kullanabilmesinden yanayım, kısıtlamalara karşıyım.

Fiyat konusunda da haklısınız ancak bilmelisiniz ki ülkemiz teknoloji konusunda maalesef pek gelişmiş durumda değil. Bir ara bir otomobil fabrikası için "montaj sanayii" yakıştırması yapılırdı, kendi deneyimlerimden de biliyorum ki bunu meşhur elektronik "devlerimiz" için de söylemek çok yanlış olmaz, örneği yerli malı bir lcd televizyonu açarsanız içinde göreceğiniz istisnasız her şey uzak doğu üretimidir, Türkiye'de yapılan tek şey bunların nasıl birleştirileceğinin tasarlanması ve birleştirilmesidir. Umarım bu konuda yakın dönemde gelişmeler olur ama o zamana kadar bileşenleri yurt dışından getirtmek ve sadece tasarımla ilgilenmek durumundayız. Fiyatlandırma konusunda da, ürünün en büyük maliyet kaynağı artırılmış gerçeklik gözlüğü. Normal bir gözlükten ayırt edilemeyen gözlükler olduğu gibi biraz daha ağır ve optik gözlüğe benzemeyen ama daha ucuz gözlükler de var. Belki bu konuda bir çeşitlilik sağlayarak maddi durumu iyi olmayanlara görece daha ucuz modeller sunabiliriz diye düşünüyorum.

Görüşlerinizin çok yararlı olduğuna emin olabilirsiniz. Umarım ürünümüz size de fayda sunabilir.

Doğrusu verdiğiniz son bilgilerden sonra cihazı daha çok merak etmeye başladım :)

Not olarak belirteyim ben yerli üretimi küçümsemedim sadece albenisi olması gerektiğini belirttim :). Örneğin ülkemizde çok başarılı beyaz eşya markaları mevcut. Ürün kalitesi, yaygın servis ağı ve kalitesi, ayrıca doğru fiyat politikası nedeniyle beyaz eşya'da genelde ülkemizde yerli markalar tercih edilir.

Bursa'da yaşayan biri olarak "Montaj Sanayi'nin" gümrük birliğinden sonra ne kadar geliştiğini ve ürün kalitesini yükselterek müşteri memnuniyetini arttırdığını ayrı bir not olarak düşeyim :).

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum, allah yardımcınız olsun...

sesi text dönüştürsün başka hiç birşey istemiyorum............... yani muhteşem olur...

sesi nasıl çevireçek text? adam lehçe konuşuyorsa? evet e avat diyen var.. yok ya diyene yok yaw diyen var vs vs vs gibi?

lehçe ile kafamızı karıştırmayalım. konuşmaları yazıya çevirsin. gerçekten çok ihtiyaç var!!!

1) Verdiğim bilgilere göre kafanızda ürünü canlandırabildiniz mi? Yoksa daha fazla bilgi sunmam mı gerekiyor?

google glass ile canlandırabildim.

2) Böyle bir aygıtı kullanmayı ister misiniz? Her iki yanıt için de gerekçelerinizi lütfen belirtiniz.

isterim. konuşmayı yazıya çevirirse daha çok isterim. işitme engelliyim.

3) Böyle bir aygıtta başka ne özellikler olsun, işitme engellilerin yaşadığı başka insanların konuşmalarını anlama, etraftan gelen tehlike belirten seslerden (örneğin korna, bağıran insanlar, siren sesi) haberdar olma dışında hangi sorunlara daha çözüm bulsun isterdiniz?

hastanelerde anons gibi durumları ekranda haber versin. sıramızın geldiğini anlayalım...sinemalarda oynayan türk filmlerinde türkçe altyazı göstersin

4) Bu ürünün halihazırda kullandığınız yöntemlere (dudak okuma, kağıt kalem taşıma) göre avantajlı olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?

daha avantajlı. çünkü her yerde her işe yarar

5) Bildiğiniz (veya bilmediğiniz) gibi ulaştırma bakanlığı yakın bir geçmişte görme engellilere sesli bir navigasyon aygıtı dağıtmıştı. Yine bir devlet kurumunun böyle bir aygıta ilgi göstererek işitme engellilere ücretsiz dağıtmasını ister misiniz? Sizce devlet böyle bir çalışma içine girmeli midir? Girme olasılığı nedir?

KOSGEB ile devlet kesinlikle desteklemelidir. aile ve sosyal politikalar bakanlığı ilgi göstermelidir.

Merhaba arkadaşım çok güzel ve değerli bir üretkenlik peşindesiniz eğer gerçekleştirebilirseniz bence çok faydalı olur kanaatindeyim.sorularınıza gelince tek tek cevap vermeye çalışacağım.
1-verdiğiniz bilgiler ve internet adreslerindeki görüntüler gayet açıklayıcı gibi geldi bana ama yinede verebileceğiniz başka örnekler var eklemenizi isterim.ve bence şuda önemli o görüntüler göz önüne gelince kullanıcıya yürürken bir rahatsızlık vermezmi acaba ?
2-Böyle bir aygıtı kullanmayı tabiki isterim ama bu işin ekonomik yönü çok önemli yani bu genellikle dar gelirli ailelere sgk yolu ile hitap edebilirse bence çok büyük bir patlama yapar.
3-Bence çok ekstra şeylere girip fiyata yüklenmeyin bir işitme engelli için düşündüğünüz şeyler yeterli geliyor benim için ha daha fazla özellik isteyen biri için ekstra sipariş anlamında bir şeyler düşünebilirsiniz isteğe göre yani.
4-tabi ki düşünüyorum hali hazırda koca memlekette dudak okuma ile ilgili eğitim verecek bir kurs yapan yok eh insanın kendi kendinede bunu öğrenmesi kolay değil ve uzun zaman alır,yazarak konuşmada herkez için uygun olmuyor veya karşınızdaki insan buna sıcak bakmıyor ne hikmetse her şeye rağmen sizin duymadığınızı bildiği halde kulağınıza yaklaşarak size bir şeyler anlatmaya çalıiıyor buda yurdum insanı işte.
5-tabiki isterim neden olmasın değerli görme engelli kardeşlerimize bu hizmet verildiyse ne güzel tabi biz işitme engelli vatandaşlarında hakkıdır bu bence devletin bu tür bir çalışma içine girmesi gayet olumlu bir harekettir.

değerli katkılarınızdan dolayı tteşekkürü bir borç bilirim.sevgiler.

engin bey ilk olarak biz isitme engellilerin sorununa isik olmak istemeniz icin size minnettarim okudum ama oyle teknik bilgim olmaddigindan sadece resimlerle idare edicem galiba ama niyetiniz icin duygulandim insallah basarili olursunuz
ben bu konuda muzoya katiliyorum
soyle simdi coluk cocuk elinde tabletler var bu sekilde olup karsimizda bizimle konusan insanlarin konustugunu yaziya ceviren yani o konusuyor bizde elde kolay tutulan tabletten okuyoruz oyle birsey hayal ediyorum:eek: boyle bir olanak olursa cok guzel birsey olurdu
korna bagiran ses zaten isitme cihazi kullanan en agir isiten bile duyar bu pek onemli degilmis gibi bizlerin zorlandigi birebir konusmalarda kacirilan seyler ahhh ne guzel olurdu okuyarak duymak:(
cok fazla teferruatli olmazsa daha uygun fiata cikabilir
cunku isitme engelinin ne oldugunu bilmeyenler bilhassa devletimiz isitme engelini engelden saymiyor oyle gorme engelli icin ayirdigi odenegi emin olun bir isitme engelli icin vermez devlet baba olabildigince iktisatli olmali
ama su hayatta bizde variz demek icin calisma yasaminda engelimizi en aza indirmek icin boyle bir konusmayi yaziya ceviren bir aygit olursa degmeyin keyfimize:eek:

arkadaşlar bu proje eğer sesleri gözlük aracılığı ile kişiye uyarlaması budurum genele uygun olur birde bu gözlüğü sanayi ve ticaret alanında kullananılabilir bu araştırma işitme engellilere göre geliştirirse alt yazı olarak gözlüğe aktarımı mükemmel sonuç verir umut olur bence

engin erdoğan cabana öncelik teşekür ediyorum umarık bu konuda başarılı olursun yaptığın proje rafa kalkmaz devlet pojenin geliştirmesine yardım eder souruya cevap veriyoırum burdan
1 sorunun cevebı evet ürünü çanlandırdım ama bu ama mesele uyarı nitelleği taşıyan örnek araba motorbisiklet bibi taşıtların sesini sesleri uyarı olarak kişiye altyazı olarak aktarırısan sevinirim birde konuşmaları alt yazıya dökersen çevredeki korna sesi altyazı olarak aktarım yapsa iyi olur birde tv de gelen sesleri alt yazı olarak aktarabilirse sevininrim birde telefanda gelen sesleri alt yazı olarak gözlüğe aktarım yapsan eye olur bunlar işitme egellilerin enbüyük sıkıntısı çok ileri derecede işitme kayıpları olanlar için diyorum

2 soru böyle bir aygıtı kullanmayı çok isterim ama güzel bir proje umarım kimse elinde almaz proje hırsızlığığ yapmaz
3 soruya cevap metre çevredeki insan sesini altyazı olarak aktarırsan sevinirim çünkü o mesafedeki sesler yakındaki arkadaş olasılığı yüksek 10 metre etrafta gelen televizyon seslerini altyazı olarak amkarması ve radyoda gelen sesleri alt yazı olarak aktarması avantajlı olacağı kanaatindeyim
4 soruya cevap evet avantajlı olduğunu düşünüyorum dudak okumayı her insenın gerçek sesindeki gibi anlamıyoruz sazen kelimeler karışıyor ondan alt yazı olarak aktarması daha anlaşılır yazılar okuduğumuz zaman hemen alt yazı beynimize işliyor buda yanlış anlamak gibi derdemez olmuyor kağıt kalem taşımak ama çevrendeki insanları hem sıkmış oluyorsun hemde kısa sürede bitecek kanu uzuyor buda zaman kaybına neden oluyor gözlük yolu ile 10 metre cevredeki insanların sesini alt yazı olarak aktarması daha avantajlı olacağı kanaatindayim
5 soruya cevap ama yakın geçmişte üçretsiz dağıttığından haberim yok ama devlet üçretsiz dağıtsa herkes memunu olu amıa dağıtacağını sanmıyorum ama bir şekilde devlet teşvik eder ama mesele şöyle yapar örnet işitme cihazı için ödene paranın bir bölümünü devlet karşılar geri kalanın gözlüğü alan kişi karşılar

devlet baba ısıtme engellının ısıtme cıhazını karsılamıstaaa artık yan urun ıcın bolesıne teferruatlı pahalı teknık cıhaz verıceeek:p
cok ılerı ısıtme kaybında bızlerı memnun edıcek ıhtıyacımızı karsılıyacak bı cıhaz mınımum 3500 lıra devlet baba 500 lıracık katkı saglarken al bakalım sagıra verılen maasla:mad:

bu tıp gozluk takmak sagırı bozar nedenmı
cunku bız dudak okuyarak ısıtme cıhazından gelen seslerle ıkısını bırlestırerek konusmaları cozebılıyoruz kafamızda devasa cıhazın kucucuk ekranına dıkkat edersek GOZLE DUYAN SAGIR nası dıkkat edecek ekranaderım

sımdı o tablet gıbısınden okuyarak kelımelerı kacırmadan duyarsak sahane dıyorum:eek:

lakın lakın bole bı proje uzerınde calısanlar egerkı basarılı olursa bııısuru adamı ekmegınden edıcekkk :eek: ahhhhaaa cooook yasa derımde buna odyocular ısıtme cıhazı satıcıları elllerınden geldıgı kadar engel olurlar ama ama bız sagırlar yasarız valla
nedenmı
bole bı aygıt olurda yapılırsa alırız bı ucuz analog nasısa ses duyurur
okuyarakda bıza cok lazım konusmaları tam anlarız
ıste buna sevıne sevıne devlet babadan destek beklemeden paramı helal ederdım:eek:

devlet ar -ge destegi veriyor bu tip projler için..

ar*ge ama bızene
bunu tasarım asamasında calısana
bıze bu cıhazı versede kac lıralık cıhaza kac para verecek
buda pek onemlı dııl
parası olan alır parası olmayan yaratır bı sekılde yanı kısar bogazından
maksat bı alet yapılırken bız sagırların ısını en guzel sekılde gormesı:eek:

aslında gözlüge gerek yok.... sesi text çeviren cep telefonu olsa yeter bize............. gözlük olmaz imkansız gibi..

;):p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p

GVZ ve DİKTE programlarına nazaran daha iyi program yapabilinirse sevinirim. Günümüz devlet hastanelerinde ve morglarda bu tür sistem var. Ucube avukatlarda o tür sistem kullanıyor ancak İşitme engellilere gelince yok.

Eğer Devlet Desteği alabilecekseniz Bu firmaların yaptığından daha iyisini yapmak zorunda kalacaksınız. Yapabilirseniz bazı bilgileri özel olarak verebilirim.

Bu tür projelerde gelişim safhasında devlet desteği mutlaka olmalı.

Araç korna meselesinde cihaz korna sesine tepki vermek yerine motor sesine göre tepki verse bana göre daha mantıklı olur, arkadaşların belirttiği gibi korna sesini duymakta pek sorun yok, sorun bizim şöförlerin kornayı çarpacağı anda çalması :).

Google'ın 'süper gözlükleri'

ses ses
en agır ısıtme kaybında ufakta olsa ısıtme kırıntısı oldugu bılımsel olarak bılınıyor
kotu bı analog bıle sesı duyurur
ısıtme engellılerde bılhassa cok ılerı olanlarda en buyuk sorun konusmaları anlamaktır
kendıne lazım tehlıke uyarı seslerının bır analog cıhaz nasılsa duyurur
ıste odyometrıst meslegı bızım gıbı agır ısıtenlerın konusmaları cozmesı ıcın o gelısmıs pahalı dıjıtal cıhazlara program yuklemelerı en onemlı ıslerı
buna ragmen sımdıkı en gelısmıs cıhazlar bıle ısımızı gormede yetersız kalıyor az bır cozum sunuyor
ama okuyarak duymak bızlere engın gelısmıslık sunar dıyorum:eek:

Engin Bey,

1-Evet kafamda canlandırabildim. Bilgiler yeterli bence. Ama uğultulu ortamlarda sesleri ayırt edebilecek mi? Bu bilgi biraz detaylı olabilir; projenin hangi aşamasında olduğunuzu bilmiyorum; öğrenme şansım varsa bilgilendirirseniz çok sevinirim.

2- Duyma ve anlamada pek bir sorunum yok ama yine de gürültülü ortamlarda işime yararsa kullanmak isterim. Fakat sanıyorum gürültülü ortamlarda çok fazla ses ve özellikle restoran cafe alışveriş merkezi vb.gibi yerlerde insanların konuşma sesleri çok fazla olduğu için geliştireceğiniz cihaz bunları ayırt edebilecek mi?

3-Gürültülü ortamlarda o sırada konuştuğunuz insanları algılayıp gürültüden ayırıp sadece onların sesini yazıya çevirebilirse süper olurdu. Çünkü çoğu, işitme cihazı ve cochlear implant kullanan veya hiçbirini kullanmayan işitme engellilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri gürültülü ortamlarda anlayamamak. Sessiz ortamlarda cochlear implantlı çoğu kişi anlama işini gayet iyi şekilde hallediyor zaten, ama gürültülü ortamlar her zaman sıkıntılı oluyor. Cochlear implanttan %98 yararlanan ben gürültülü ortamlarda çok zorlanıyorum ve insanlarla mümkün olduğunca basit konuşmalar yapmaya çalışıyorum; yoksa dudak okumak bazı derin konuşmaları anlamaya yetmez yoksa bu iletişim kopukluğuna sebep oluyor. Ama konuşulanları yazıya döken bir şey olursa çok rahat ederdim.

4-Evet düşünüyorum çünkü dudak okumayla bir insanın söylediklerinin ancak en fazla %30unu anlayabiliriz. Duymayanlarımız dudak okuyarak konuşulanları anlamaya çalışırken aynı zamanda tahmin ediyor. Eğer anlıyorsa tahminleri ve o büyük konsantrasyonu sayesinde anlıyordur; dudak okuma yeterli değil bence ama bu cihazı geliştirip iişitme engellilerin kullanmasını sağlayabilirseniz kesinlikle dudak okuma ve kağıt kalem taşımaya göre daha avantajlı olur. Böylece konuşularnların birazını anlamak ve kağıt kalemde konuşmaların kısaltılışını yazdırmak yerine bütün konuşmayı anlar bu cihazdaki yazılar sayesinde. Ayrıca anlamak için de çok effort sarfetmesine gerek kalmaz yani böylece hem fiziksel hem psikolojik yorgunluğu olmaz.

5-Eğer bu cihaz konuşulanları gerçekten de düzgün bir şekilde yazıya dökebilirse, bütün işitme engellilere gerçekten çok yararlı olacak. Böylece tüm sağlık, devlet, hukuki vb.gibi önemli işlerini hallederken anlamadıklarından dolayı kazıklanmazlar. Bence bu sadece işitme engellilere değil topluma da faydalı olacak bir şey; çünkü işitme engellilere bir şey anlatmak gerçekten çok zor olabiliyor ve çok sabır gerektiriyor. Bu cihaz sayesinde onlar da rahatlarlar. O yüzden bence devlet kesinlikle böyle bir çalışma içine girmeli.

Kolay gelsin.

Yanıtlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Görüyorum ki fiyat konusunda sıkıntılısınız, şu anda devletin teknolojik girişimlere desteği için başvurmuş durumdayım, (karar aşamasında juriye sizin görüşlerinizi de ileteceğimden kuşkunuz olmasın) destek araştırma geliştirme kalemlerini ödese de üründe kullanacağım hazır bileşenleri ödemiyor ne yazık ki, ben de maliyeti son kullanıcı için elimden geldiğince düşürmek çabasında olacağım. Halen en uygun fiyatlı ürünleri araştırıyorum.

Gürültülü ortamlar sorununun farkındayım, çeşitli ortamlarda gürültü ölçümleri yaptım ve hakikaten bir cafede bile yüksek sayılabilecek gürültü oranları gördüm. Bunu gidermek için kendim etraftaki gürültüyü gözardı edip sadece konuşmaya odaklanan bir çip ve mikrofon sistemi geliştireceğim, Ece hanım bu konuda detaylı bilgiyi size mailimde iletiyorum.Sadece tablet olsa da olur demişsiniz, bu da dikkate değer bir nokta, gözlükten daha az maliyetli olacağı kesindir, ürettiğim çip tablete de bağlanabilir, tabletlerin ses tanıma kapasitesini de geliştirebilirim.

En sağır insan bile korna sesini duyar demişsiniz, mesela bu bilmediğim bir konuydu. İşitme engelli derneklerinden yetkililer ile görüşeceğim yakın zamanda onlara da bu konuyu soracağım.

Başarılı bulduğunuz bir ses tanıma yazılımı varsa lütfen onu da belirtiniz araştırmalarıma dahil edeyim.

Hepinize iyi günler dilerim. Lütfen görüşlerinizi belirtmeye devam edin.

eces koklear implant kullanipta tam verim alan cok az kisiye nasip olan sansli azinliktan
ben 7 yil kullandim bu koklear implanti dudak okumadan hicbir konusmayi anlamadim tabi en gelismis isitme cihazindan biraz daha avantajli ammaaaa seslerden bilhassa cok yuksek seslerden ananiz agliyo koklear implat kullanirken

gurultulu ortamlarda isitme cihazlarinin dijital olanlari gurultu suzuyor yani birtek insan konusmalarini duyurup cevre seslerini sakliyor
bu yazilim sizin isinize yarar
okuyarak kelimesi kelimesine her konusmayi anlamak icin her seyimi verirdim
kalem kagit tasimak hep yaptigim ama karsinizda isi basindan askin size tam istedigini yazacak sabsi zamani bulamiyor ne yazikki cok kulfetli goruyor yarim yamalak ehhh iste anlayin zahmet ediyor
misal gecen bankada isim vardi tel nosu dermis bende bikac kere sordum anlamayinca yazin dedim
bana uzattigim kagida yazdigi aynen TV
bundan sonraki diyalogu siz tahmin edin
en zorlandigim telefon konusmasini omrumce hic anlamadim bilmedigim
su faydalandigimiz cep telefonlariyle SMS gelin gorun bunuda COK MESGUL INSANLAR buyuuuk kulfet olarak goruyor onlarda hakli kolaycacik konusmak varken sagira tik tik telefonmu tusliycak bir cumle icin

iste bu herkesin alabilecegi bir fiata yaklasik okuyarak birebir konusmalari bize sunan CIHAZ diyorum

Öncelikle kolay gelsin...
Çok güzel bir çalışma olur.. Benim hayallerimden biridir her zaman sesi metiene çevirebilmek....
Maliyeti açısından sade tutmakta fayda vbar diye düşünüyorum. Elbette ineerneti olsun falan filan ama o aşamada iş biraz eğlenceye kaçar .. O yüzden sadece kelimelere odaklansa bile eyeterli gelir. Hele bir de bluetooth ile cep telefonuna ya da harici bir mikrofon ile ev telefonuna bağlama imaknımız olsa tadından yenmez...
Bir de yazıların renk seçimi havanın durumuna göre yapılabilir. Örneğin yeşil veya sarının renk toınunu ışığın şiddetine göre azaltıp artırmak gibi... Benim kendi gözlemlerim en okunaklı rengin sarı-yeşil arası bnir renk olduğu bve bu rengin gözü diğer renklere nazaran daha az yorduğu... Tramvaydaki durak isimlerinin olduğu yere bakarsanız anlarsınız zaten ..
Çok mikrofon sistemli olursa sesin geldiği yöne doğru otomatik yönlenebilir... Mesela çevre seslerini izole edip yakınakikonuşmaya odaklansa yeterli olur bence...
Yoksa ayırt etmesi oldukça güç olur...
Muhtemelen KOSGEB destekler hatta Avrupa Birliği fonlarıondan da yararlanabilirsiniz...
Böyle bir ürün prototipi bile çıksa işitme engelliler olarak bir çalışma yapar devleti buna ikna ederiz sanırım....

Bu proje gerçekleşirse işitme cihazına göre şöyle bir avantajı daha olur; malum işitme cihazının ayarı yapılırken odyometrist işitme engellinin verdiği bilgiler doğrultusunda ayarı yapıyor bu da her zaman iyi sonuç vermiyor malesef ayrıca zaman kaybına neden oluyor, gözlükte ise teknik desteği verecek kişi cihazı kendi gözüne takıp ayar işlemini rahatlıkla yapabilir.

Benim aklıma gelen diğer bir konu da belli sesleri biz cihaza kendimiz tanımlayabilsek örneğin kapı zili sesini, bu şekilde belli sayıda sesi tanımlama limiti olsa bence iyi olurdu.

sevgili optix
sayin muhendisimiz kapali kutu gibi bitek gozlugu surdu cekildi:eek: olsuun umit cok guzel birseydir hic bir calisma olmayan biz sagirlar icin gerekli olan aletler icin:eek:
isitme cihazsiz odyologgsuz bir dunya bizler icin hic olmayacak bunlar sart en gelismis aparatlar surselerde bu isitme cihazlari bizlerin can damarlari:)
hic konusma anlamasak bile ses duymak az sey midir:( bizleri terkeden veya olmayan bi duyuyu geri getiren isitme cihazi her daim bastacimiz olacak

ben kapi zili derdini cep telefonuyla bi guzel hallettim :pkapiya gelen disarida kalmamasi icin konusmaya yaramasada hic yanimdan ayirmadigim cep telefonumu caldirir bende kim oldugunu anlarim ona gore kapi acarim:eek: careler tukenmiyor yani:eek:

shukufe, ben arkadaşın sayfayı takip ettiğine eminim, sen rahat ol :)

Kapı zilinde cep telefonu kullanmak bizde sanırım standart hale geldi :) çok işe yarıyor doğrusu...

Forumdan fikir almaktansa birebir gönüllü birkaç kişi ile proje aşamasındayken bu çalışmayı yürütmek daha faydalı olur.

tesekkurler optix:)
bizim muhendisin tasarimi gibi :)
kemik yollu isitme oldum olasi ilgimi ceksede biz gibi olanlar faydalanamadigini ogrendim
ama rus bunu daha gelistirmistir bakalim gorelim 1500 dolarda neymis ise yarayinca

İnş güzel bir proje bizlerde elimizden geldiğince yardımcı oluruz login arkadaşıma da katılıyorum forumdan bilgi vermekle kalmayın bu sürece dahil edin bir kaç işitme engeli olanları . En kısa sürede piyasaya sürersiniz inş.

@shukufe piyasada kemik ile ses ileten cihazlar olduğunu biliyoruz ama burada kulaklık yerine kemik yolu ile müzik iletiminden bahsediyor, yani müzik kulaklığının yerini alacak, kemik yolu ile iletimin kalitesi hakkında bilgi veriyor aslında.

Google'ın piyasaya hayal kırıklığı meydana getirecek bir proje'yi süreceğini sanmıyorum, gerçi başarısız projeleri olmadı değil ancak bizi burada ilgilendiren gözlükten ziyade kemik yolu iletimin kulaklık kadar kaliteli müzik iletmesi.

Son zamanlarda enginerdogan arkadaşımızın projesi gibi bizi ilgilendiren umut veren gelişmeler okuyoruz, Esaretin Bedeli filminde Andy Dufresne'nin dediği gibi : "Unutma Red umut etmek güzel bir şeydir, belki de en güzel şeydir ve güzel şeyler asla ölmez..." :)

Filmi izlemediysen mutlaka izlemeni tavsiye ederim...

Öncelikle çalışmalarınız için başarılar dilerim. Gerçekten büyük bir olay beni oldukça mutlu etti, her zaman istediğim bir şeydi. bir işitme engelli olarak fikirlerimi daha sonra detaylı olarak belirteceğim.

Üst Alt