Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliler MTV'den muaf olabilir mi?

on1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba

forum daki arkadaşlara bir sorum olacak annem % 96 engelli raporu ile 2014 yılında bir araç aldık ve arac 5 yılı dolduğu için % 62 sürekli engeli raporu olan kardeşime devrettim. Vergi dairesine gidip motorlu taşıtlar vergisinden muaf olması için başvuru yapacaktım oradaki beyfendi olamıyacağını özel tertibat gerektiğini vs vs birşeyler anlattı bede dedimki beyfendi bu cocuk engelli % 62 raporu var hemde sürekli kolu bacağı sağlam tertibata gerek yok h sınıfı ehliyet için bile sadece arkasında stiker olacak sekilde otomobili kulanan işitme engelli ibaresi olsun yeterli dedim daha önce böyle bir uygulama başlarına gelmemiş bilmiyoruz dediler başına gelen arkadaşlar var ise nasıl bir yol izlemeliyim ?????

cevaplar için şimdiden teşekürler......

Araçta özel tertibat yapılması söz konusu olmadığından, sadece işitme ve konuşma bozukluğu olanların ÖTV, MTV istisnasından yararlanamayacaklarını söylemeye çalışmışlardır.

c) (Değişik: 25/12/2003-5035/22 md.) Engellilik oranı % 90 ve daha fazla olan malûlve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun halegetirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.

sadece bu madde var mtv kanununda fakat burda işitme engeli vs diye bir sınıflandırma yapılmamış sadece burada % 90 ve diğer engelliler şeklinde sınıflandırılmış

Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır

kanun madesini bulup paylasabilirmisiniz ben bulamadım malesef ? birde bu tertibat vs için nereye başvurmamız gerekmekte ? kim belirliyor bunları nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor.

[FONT=&quot]2-Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması[/FONT]
[FONT=&quot]Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

burada işitme engeliler yararlanamaz kolu bacağı olmması gerekiyor şeklinde bir ibare varmı demişki engeline göre özel tertibat !!!! işitme engelli için fazladan araç üzerine uyarıcı ibareler vs uygulanabilir kanun yoruma açık sınıflandırma sadece % 90 ve altı için geçerli ya ben okuduğumu anlamıyorum ya siz[/FONT]

Gelir İdaresi Başkanlığının şu açıklamasına bakınız:
Açıklama
Ayrıca işitme engelli olup %90 altı raporu olan ve de özel tertibatsız araç için MTV istisnasından faydalanan bir arkadaş varsa buraya ben faydalanıyorum derse biz de öğrenmiş oluruz.

İşitme engeli olanların bazılarının ehliyetlerine ilave ayna ve kör nokta tertibatı istenen kodlar yazıldığı duyuluyor.Bunlar için tadilat proje gerekmiyor mu? Tadilat proje gerekip ruhsata işleniyorsa mtv ve ötv de de indirim olması gerekmiyor mu?

Özel tertibatlı araçtan kasıt hareket ettirici tertibattır.
Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.
Örnek bir video:

Sadece sol bacağında problem olan engellilerin tertibatı uygulanmadan kullandığı otomatik vitesli araçlar MTV den muaf değil mi?

Üst Alt