Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilere ehliyet vermiyorlar!?

nuran

Üye
Konular
47
Reaksiyonlar
1
Toral işitme engelliyim işitme cihazı kullanıyorum konusabiliyorum ehliyetimi yenilemediler işitme engelim fazla diye
ÖTV muhafiyetli araç almak isteyince işitme engellilere muafiyet yok ama ehliyete gelince işitme engellilere engelli diye ehliyet yok ...
Ya yakinlarimziin kullanabileceği araba için ÖTV muafiyeti versinler ya da ehliyetimizi versinler.

merhaba yüzde kaç engeliniz ve sağ sol db kaç?

Total dedim ya sağ sol hiç yok yani

orta derecedekilere bile zar zor veriyorlar

E ne olacak şimdi ehliyetim yenilenmeyecek mi hiçbir sekilde

Google'nin çöplüğe döndüğünü ve kurumlarımızın da bir o kadar güncelleme yapmadığını düşünürseniz net bilgi verememekle birlikte yakın zamanlı bir değişiklik olmadıysa ehliyet alabilmeniz gerekiyor. Koyu renkli olarak işaretlediğim kısım sizin durumunuzdaki kişileri gösteriyor. Zaten eskiden de bildiğiniz gibi konuşma ve işitme kaybı olan kişilerde ehliyet alır fakat plakalarında işitme engelli olduğunu gösterir işaret bulunurdu. Değişen tek şey o zorunlulukların ve H sınıfı ehliyetin kaldırılması ve yerine kodların çıkması. Doktorlar bu işleri iyice savsaklamaya başladı, İtiraz edin.

Kulak-burun-boğaz muayenesine ilişkin esaslar

MADDE 7 – (Değişik:RG-29/12/2015-29577)

(1) İşitme ile ilgili olarak; tabip tarafından, işitmenin normal kabul edilmesi için kişinin gürültüsüz ortamda dudak okumasına imkan vermeyecek şekilde normal konuşma sesi veya güçlü fısıltı ile değerlendirmesi yapılır. İşitme kaybı şüphesi olması durumunda kişi uzman tabibe yönlendirilir.

a) İlgili uzman tabip tarafından gerek görülmesi halinde kişinin; Sağlık Bakanlığı veya Üniversitelere bağlı kurumlarda bir odyolog veya odyometrist tarafından saf ses ve konuşma odyometrisi yapılır. Saf ses ortalaması; 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarda elde edilen hava yolu işitme eşiklerinin aritmetik ortalaması ile her iki kulak için ayrı ayrı belirlenir. İşitme kaybı olanlarda gerektiğinde işitme cihazı ile işitme testi tekrar edilip işitme cihazlı eşikler belirlenir.

b) Birinci grup sürücü belgeleri için;

1) En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sağlık raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına da bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır.

Bana cihaz ile anlama testi yaptılar dudak kapatıp konuştular tekrar etmemi istediler tekrar edemedim tabi.direkt olmaz dediler

bu konuda oldukça mücadele ettim ve inadım inat olunca hedefime ulaştım, soracağım sorular doğru yanıt verilirse ona göre yorum yapacağım
cihazsız kayıp db oranlarınız nedir ?
işitme cihazınız ile odyo testine girdiniz mi ? girdiniz ise db oranlar kaça kaç
ve genel ortalama olarak %kaç rapor verdiler ?

ÖTV muafiyet söz konusu ise oldukça karmaşık bir durum bunun yönetmelikte neticesi halen yok, söylentilerde ayna terdibatları donanım sınıfına alındığını iddia edilerek dava yolu ile ÖTV muafiyetini kazanma durumu vs. varmış ama bu durum oldukça karmaşık olduğundan hiç bulaşmadım normal B ve A sınıfı için mücadele ettim

@16Caner16,
ay vallahi herkesin derdi farklı. ben 02 koduyla ehliyet aldım başka kodları bana eklemediler ekleseler o kodlarla ötv indirimi alacaktım. daha önce konuşmuştuk sizinle de.
benim şitme kaybım 100 db iki kulak cihazlı sınırda geçtim aldım. ama bana kod lazımmış halbuki araba istiyorum :D

Caner bey benim iki kulakta Total kayıp cihazsiz duyma sıfır yani
Cihazla yapılan testte ses var ama söylenenleri dudağa bakmadan anlamadığım için direkt elediler beni olmaz dediler ehliyeti yenileyemeyix konuşulanları ayirtededemiyorsun dediler...var mı yapabilecegim birsey

Üst Alt