Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin eğitimine dair görüşler

Konular
2
Reaksiyonlar
0
İşitme engellilerin eğitimi ile ilgili 2 farklı bakış açısı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi işaret dilinin öğretilmesi temellidir. Anadil olarak işaret dili öğretimini ve devamında dudak okuma çalışmaları yapılmasını savunur. 2. ise işaret dilini öğretmemeyi, önce dinleme sonra konuşma çalışmalarının gerekliliğini savunur.
Bir uzman olarak bu noktadaki görüşüm, yeni doğan işitme testinden kaldıysa bebeklik döneminde derhal cihazlandırılıp eğitime başlamalıdır. Ve bu durumdaki bir işitme engelliye işaret dili değil, dinleme ve konuşma çalışmalarını kapsayan eğitim sistemi belirlenmelidir.
Ergenlik itibariyle özel eğitime başladıysa birey, o yaşa gelinceye kadar büyük ihtimalle işaret dilini öğreneceği için, özel eğitimde çalışmalarda işaret dilinin tamamen reddedilmesi yanlış olacaktır. Fakat yine dinleme çalışmaları yapılmalıdır.
Ayrıca yapılan araştırmalar 0-6 yaşı cihazın ve eğitimin düzenli olarak takip edildiği bireylerde ilkokul döneminde engelsiz akranlarını yakalayabildiğini göstermektedir. [SIZE=3][FONT=Arial Black][/FONT][/SIZE]

Merhaba biruni üniversitesi odyometri bölümü 2.sınıf öğrencisiyim ismim Fatih , Forumda yazmaya yeni başladınız sanıyorum hayırlı olsun burda ki insanlarla kısa zaman içinde kaynaşacağınıza eminim.

İşitme kaybında erken teşhis en önemli konu burda ailelere büyük iş düşüyor. Özellikle ilk iki yaş, çocuğun konuşmasını geliştirebilmesi için en önemli dönemdir.Erken işitme kaybı tanısı konulup erken eğitilen bebeklerin, lisan gelişimine paralel olarak zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimleri de olumlu etkilenir.

Bebeklerin gelişiminde ilk 6 ayda ki önemli unsurları incelersek erken cihazlandırmanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz sanırım ;

0-2 Aylık Bebekler

Gürültülü ortamda uyanır,
Annesini görmese de sesine gülerek ya da ağlayarak tepki verir,
Normal tondaki müzik sesine tepki verir,

3-4 Aylık Bebekler

Gürültülü ortamda uyanır,
İlginç seslere başını çevirir,
Yalnızken kendi kendine mırıldanır,
Yüz yüze iletişim kurulduğunda gülerek ya da ses çıkararak tepki verir,

5-6 Aylık Bebekler

Gürültü ve konuşma sesinden uyanır,
Annesini görmese bile, annesinin sesinin geldiği yöne başını çevirerek tepki verir,
Yanı başındaki kişilerin konuşmalarını farkeder,
İlginç seslere başını çevirerek tepki verir,
Kendisine seslenen kişiyi görmese de ses çıkararak tepki verir,
Kaynak : http://www.tarikakay.com/?pnum=28&pt=İşitme+Kaybının+Teşhisi+ve+Tedavisi

Bu konuda sizin gibi uzman kişilerin yorumlarına çok saygı duyuyorum benimde nacizane bir odyometrist olarak yorumum
Konuşma terapisinde öncelikle çocuğun dinleme ve dudak okuma becerilerini geliştirme üzerinde çalışılmalı. Daha sonra çocuğun yaş düzeyine göre konuşma seslerinin öğretimine başlanması.

Sanıyorum hemfikiriz. Benim de kastettiğim bebeklik ve erken çocuklukta eğitime başlayan bir bireye işaret dili eğitimi verilmesinin doğru olmadığıdır. Kesinlikle dinleme çalışmaları yapılmalıdır. Sesin yönünü fark etme, sesleri ayırt etme ve tanıma temelli olarak devam etmelidir.
Bu arada forumda yeniyim, ama bu alanda pek yeni sayılmam. Bu tarz forum sitelerinde ne kadar çok uzman olursa o kadar iyi olacağını düşünerek katıldım :)
Size de başarılar, ülkenin odyolog ve odyometrist ihtiyacı fazla.

Üst Alt