Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliyim. B sınıfı ehliyet için nasıl bir rapor almam gerek?

MaXo

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar ben bu sene b sınıfı şartlarını tamamladığım için bu sene behliyetine başvuracağım.
Fakat hastanaye gitmeden önce size bir kaç soru sormak istiyorum
Benim şuan üzerimde taşıdığım işitme kaybı mevcut B olarak belirtilmiş geçen sene aldığım raporda onun dışında bedensel ruhsen ve ortopedik iç ve dış hastalık bir sıkıntım yok her hangi bir kaza ameliyat geçirmedim.

Bu konuda yardımcı olur musunuz?

Hangi konuda yardımcı olmamızı bekliyorsunuz sorunuzu anlayamadım ? işitme engelliler hangi ehliyet türlerini alacağı yasa ile belirlenmiştir. Ayrıca elinizdeki eski tarihli bir raporu Emniyet kabul eder mi ? Ehliyet ve araba alımlarında güncel ve yeni rapor şartı aranmaktadır.
İlgili kanunun ekte...

MADDE 7 – (1) İşitme kaybında;

a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB’den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.

b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir.

c) İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır.

ç) E Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlar ile B Sınıfı Sürücü Belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da bu durumda olanların ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir.

d) Rudimental aurikula ve dış kulak yolu atrezisi olmamalı, eğer iki ve tek taraflı rudimental aurikula ve dış kulak yolu atrezisi bulunanlarda iletim tipi işitme kaybı varsa, (b) bendine göre değerlendirilir.

e) Otoskleroz, presbiakuzi, skatrisiel otit, timpanoskleroz, kolesteatomlu veya kolesteastomsuz kronik otit, gibi ilerleyici kulak hastalıklarında yukarıdaki şartları taşımak koşuluyla en az 2 yılda bir muayene kaydı istenir.

f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.​

yukarıda yazdım zaten bu sene yeni rapor alacağım martın 15şinde

Nasıl alamıyormuş? Kanıt varmı? Geçen sene yazın işitme kaybı olan birisinin arabasını görmüştüm önde ve arkada işitme engellidir işareti vardı.sürücüye baktığımda her 2 kulakta cihaz bulumakta

Yasaya göre alamaz,veren varsa çok büyük suç işler
dyelim ki cihaz bozuldu sesi duymadı motor sesi korna sesi ??
Ne olacak sadece aynalar yeterli mi ?

tabii ehliyet bu ülkeden kasaplardan alındığı için almak çok kolay
hiç sağlık kontrolü yok bi şey yok oh ne ala !

Yasa nerde? peki öyle bir yasa geçerli söz konusu değil? Amerikada omiricik felçi olan adam şöför 2 ayağı olmayıp formula 1 şampiyonu olan var.Bir üstteki moderatör arkadaş bahsettiğin yasayla ile ilgili maddelerini açıklamış daha önce sağlık raporu almaya gittiğimde ehliyet konusunu alabileceğimi söylediler.Ankara numune devlet hastanesinden alıyorum raporları en sağlıklı en güvenilir yer orası özür oranı%42 yazılmakta bir önceki mesajda belirttiğim adamın yüzdesi benden büyük tam hatırlamıyorum kaç olduğunu

Tabii ki sürücü olabilir ve tüm araçları kullanaiblirsiniz. Yukarıda İlker'İn aktardığı sürücü yönetmeliği maddesi bu konuda çok nettir. Maddeyi okursan, B mi H mi alabileceğin konusunda net bir bilgi edinebilirsin...

B + A2 ehliyetim mevcut.. kanal içi işitme cihazı kullanıyorum tek kulakta hiç sıkıntım yok.. motosiklette arabada kullanıyorum polis kontrolündende geçiyorum ehliyetimi sordular bir çok kez bir şey demiyorlar demediler..

omkazım,
Bazen bilmediğin konularda susmak da,yanlış yönlendirmeye mahal vermemek açısından bir faydadır.
Hiç hiç hiç duymayan,cihaz dahi kullanmayan ve hatta konuşamayan tamamen sağır dilsizler dahi H sınıfı sürücü belgesi alabilirler.
Kasaptan almak gibi deyimlerle de itici olmaya gerek yok,seviyeyi korumanızı öneririm.

omkazim;

Sen kasaptan mı aldın ehliyeti Ömer ?

Verilen cevaplar için teşekkürler ederim arkadaşlar

kanal içi işitme cihazı nasıl oluyor? Herkese yapılan bir sistemmidir?

:confused:

benim işitme sorunum 25 db altında iken almıştım ehliyetimi

işitme kaybına ÖTVsiz araç vermeyen yasal düzenleme
ehliyetleri rahatlıkla dağıtıyor
bunda bir çelişki yok mu?

ayrıca Türkiye'deki sürücü kurslarının mantıgını bilmeyen yok heralde ??? kasaptan farksız mı parayı verdin mi sana en iyi ehliyetide verirler arabayıda ;)

Üst Alt