Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliyim. H sınıfı ehliyetimle her aracı kullanamayacak mıyım!?

Sametylmz

Yeni Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
İşitme problemim var. ve H sınıfı ehliyet aldım. fakat otomatik ve yarı otomatik araçdan başka araç kullanamayacağım söylendi hatta kendi arabam dışında başka araç kullanamıyormuşum. Şimdi bu saçmalığı biri bana açıklasın. 20 yaşındayım gencim illaki arabaya ihtiyacım olacak gezmek olsun iş olsun güç olsun.

1. devlet bana neden kendi arabanı kullanacaksın şartı koyuyor. ?
2- babamın manuel aracını neden kullanamıyorum ? (bedensel hiçbir engelim yok. ve işitme cihazınıda ben sesleri duymak için kullanıyorum zaten. arkadamdan gelen aracın sesini kornasını motorun sesini gayet rahat duyuyorum.)
3- trafikte normal araçla yakalanırsam sorun olu mu ? Cezası mükellefi nedir ?

sürücü yönetmeliği :
f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.

Bu şartları tamamladığınız da ticari olmamak kaydıyla bütün araçları kullanabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim. bana sadece otomatik ve kendi arabamı kullanabileceğim söylenmişti.

H ehliyet aldığın raporunda böyle bir ibare var mı?

Karar (Oy birliği ile) : H sınıfı Ehliyet alır. (İşitme cihazı ile kullanması uygundur.) (Gözlükle veya kontakt lens kullanmak koşuluyla.) başkada bir ibare yok.

Tamam o üzerindeki şartları yerine getirdiğinizde hiçbir sakıncası olmaz otomatik olması şart olmaz.

Ticari olmayan tüm araçları -görünür yerine işitme engelli olduğunu gösteren stikır iliştirmen kaydıyla- kullanabilirsin Samet.

Iyi geceler ben 10 seneden fazladır işitme cihazım dan yararlanmaktayım ve de bu süre içersinde devamlı ( h ) belgem ile otomobil kullandım trafik kotrollerinde hiç bir görevli stıkır sorunu yaratmadı ... Aracıma hiç yapıştırmadım...

H sınıfı ehliyeti cezası

Arkadaşlar 2014/12 ay da işitme engelimden dolayı H sınıfı ehliyet aldım Fiziken hiç bir problemim yok. Ehliyetimde sadece “işitme cihazı ve gözlük” ile kullanabilir yazıyordu ve ehliyette de herhangi otomatik araç kullanır tertibatlı araç kullanır notu yoktu ki bunun için bana rapor verip indirimli araç almam sağlanmalıydı öyle bir şey de söz konusu değil. Az önce yaşadığım çevirmede babama ait manuel araç kullandığım için yetersiz ehliyet 39/2 sen 1228 TL ceza yedim. Daha önce başına böyle bir şey gelen kişiler tecrübelerini paylaşabilir mi ceza iptalini nasıl sağlayabilirim.

Hayır işitme cihazı takılıydı ama gözlük yoktu. Ceza yazarken onun için değil ehliyetin sınıfından dolayı yazdıklarını söylediler. 39/2 de zaten ehliyet sınıfı yetersizliği hakkında Bilgi veriyor

Sametylmz

Olamaz! Tümüyle haksız bir uygulama. İstisnasız her aracı kullanabilirsin (ticari olmaması şartı ile). Hemen itiraz edin.

Üst Alt