Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliyim. ÖTV indirimli araç alabilir miyim?

weetbeck

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İlgili Olduğu Maddeler: ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.

B-Sakatlık Derecesi %90’nın Altında Olanlar

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan araçların bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;

· Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,

· Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,

· Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,

Eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.

Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.

Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Bunu okuduğun gibi. Bende 69 oranı sağır özürlüyüm raporum Özel tertibatlı araç kullanabilir "EVET" yazıyor. ve H sınıf ehliyetim var. Tüm vücut herhangi bir sakatım yoktur. Yanı ÖTV'suz ile düz vitesli araç alabilir miyim?

Cevabı bekliyorum saygılırım...

Ford bayii de bir anlaşması vardır. 9 gün içinde araba alacağımı Yüzde "0" faiz kredisi için. Biri bilen olan "olur mu olmaz mı" diye acil cevap yazsanız sevinirim.

Hayır, araç alımından vergi avantajından yararlanamazsınız

Bülent bey aynen ama Araç almak için ÖTV indirimli olur. MTV muaf olmaz olduğunu biliyorum. öyle değil mi? İşitme engelli bakma gerek yok. Rapor yüzde kaç göre yeter bence neden işitme engelli ötv indirim yokmuş? :(

%90 raporunuz varsa alabilirsiniz yoksa alamazsınız.

2 çeşit araç alınabilir.
1-) rapor oranı gözetmeksizin özel tertibat gerektiren
2-) özel tertibat gerektirmeyen %90 raporu olan herkes alabilir.

ÖZel tertibat oalrak ne kullanacaksınız?

MTV için ayrıca bildirmekle yükümlüsünüz. ÖTV.sz araç aldın, sonra gidip vergi dairesine MTV konusunda da bilgilendirmelisiniz. bilgilendirmezseniz ödemekle yükümlüsünüz. Bir an önce bildirin...

Tekrar soruyorum işitme engelli olarak nasıl bir özel tertibat kullanacaksınız?

işitme engelli biri özel tertibat olarak ne kullanabilir ki?
otomatik vites mi? HAYIR
koldan gaz mı? HAYIR
koldan vites mi? HAYIR.
Bakın aldanmalara gelmeyin sonra ötv yi geri almak için dava açarlar mahkemelerde sürünürsünüz başıma geldi biliyorum.!

Merak ettim anlatır mısın? Nasıl bir süreç işlendi?

2005 de reno clio aldık babama gel kardeş gel sana ötv yok dediler aldık.
kullandık ettik. 2007 de bir kağıt geldi mahkeme. EEE ne mahkemesi reno bayisi dava açmış ötv almak için.
Tam tamına 12 dava yapıldı ticari mahkemede ve karar reno kazanmıştır. yıl 2010 temyiz e yolladık.
6 ay sonra cevap geldi neymiş yanlış mahkemede yapılmış.
İnsafsızlar 12 mahkeme yapıldı yeni mi aklınıza düştü?
Tüketici mahkemesinde yeniden dava başladı ve 3 dava sonunda yine kaybettik.
7 milyar lık indirim oldu bize 14 milyar.

Valla gözüm korktu, geçmiş olsun...
Başımıza örnek oldun...
Bu saatten sonra bayilerden taahhüt alırız...

İşitme engelliler kesinlikle uzak duracaklar bu işlerden.
Bayiden aldığımız kağıt var ötv den muaftır diye ama yinede kaybettik helal olsun böyle adalete!

% 67 engelli raporum var nörolojik (medullablastoma) .Tertibat denilebilecek sadece işitme cihazlarım var.Arkadaşın tanıma uyuyor sanırım :) Biz araç alırken ötv indiriöminden yararlanamıyoruz sanırım.Doğru biliyorum değil mi arkadaşlar?

Teşekkürler.Bazen haklı olmayı hiç istemiyor insan.:) Yine o anlardan birini yaşıyoruz...

Mr.No;

Mrh Erol bey ben işitme cihaz var ama kullanmıyorum. Araç alırken Arka kamera takıcam o yüzden arka birşey olup olmadığı hiç bir duymuyorum. Erkan görecem. O demek özel tertibatlı olur :D Olmaz mı?

fatih530;

Doğru bi cevabın tamam. O zaman ben araç alırken Arka kamera takıcam o yüzden arka birşey olup olmadığı hiç bir duymuyorum. Erkan görecem. O demek özel tertibatlı olur :D Olmaz mı?

Oldu canım özel tertibat(!) ama sen memurlara nasıl izah edicen?

Doğrusu söylemek gerekirse valla ben memur olsam ÖTV.i paşa paşa isterim. Öyle özel tertibat olur mu yahu? Kibar Feyzo filmine döndü bu özel tertibat işi.

Eskiden işitme engelliler özel tertibat diye ekstradan fazladan ayna takarlardı. Mesela 3 orta dikiz aynası sonra sağda 2 dikiz aynası solda 2 dikiz aynası. Oldu al sana 7 tane özel tertibat deyip hindistan memurluğundan ÖTV almaya çalışırlardı. Tabiri caizse Türk memuru yemezdi tabiii.

;) tamam bakalım maliyeye gidecem biri soracam olup olmadığı öğrenecem. İnş

ya öyle özel tertibat mı olur arkadaşım!
Daha boşa uğraşıyon sonra ah vah uh puh puf of deme.

:)belki olur. ama bir gitsem iyi olur. Arka kamera takma bu özel tertibatlı araç olur mu? diye soracam

en son işitme engelli olup rapor ve H sınıfı alan benim galiba.raporumda "H sınıfı sürücü belgesi alır.İşitme Cihazı ve Özel Tertibatlı "dikiz aynaları ile donatılmış" otomobil kullanır yazıyor. maalesef dikiz aynası özel tertibat kabul edilmiyor yoksa aldığım ikinci el ford fiesta nın aynı paraya sıfırını almak mümkün.

İşitme engelli birisine; "H sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır" diye hangi doktor rapor verebilir ki... Özel donanım yazınca biz de haliyle ÖTV indiriminden yararlanıyoruz diye ümitleniyoruz.. Demek ki, doktorlar da işini bilmiyor...

Biz işitme engelliler ÖTV indiriminden faydalanamaz.. Bu kadar basit... :)

Hangi hastane, hangi doktor: alalım adres... :) Bütün işitme engelliler şayet okuyorsa bu yazıyı: HUCÜM!...

KUDURMUŞUZ valla...

NOT: satıcıdan taaahhütbelgesi alın ve mahkemede sürüneceğinizi iyi bilin ve aldığınız yakıt, tamir vs dahil tüm faturaları hiç kaybetmeyin.

İsitme engelli icin ozel tertibat otomotik vitesdir bence. Arabanın motor sesini duymayan biri vitesi değistirmekde zorlanır bence. Motor sesini duyan zaten özürlu degildir. ;)

Üst Alt