Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme kaybı olanlar ne iş yapabilir?

goralland

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
11
Merhabalar şu an çalışıyorum ancak sene sonu belli olmaz 6 ayda da falan çalıştığım işyeri işitme kaybım ilerlediği için isisme son verecek kısa sürede gecirdigim rahatsızlıklardan dolayı sebebini ben de bilmiyorum doktorlar da bulamadı
isistme kaybım baya ilerledi bu ay isistme cihazi alacağım işitme kaybım 50-59 db idi en son ama ondan buyana konuşmayı anlama yetim daha fazla kayboldu yani belki 70-80 db çıkmıştır
ben ilkokul mezunuyum ve elimde ağır sektör inşaat ve tersane gibi tecruberlerden başka tecrübe yok
ne tür işler yapabilirim
inanın çok çaresizim artık etrafımdaki insanlar beni psikoloğa götürmek istiyorlar çünkü çok kafayı takıyorum bildiğim kadarıyla bu durumda ne engellisiniz nede engelsiz ikisinin arasında kalmak oluyor işverene göre engellisin iş yok devlete göre de engelli ddegilsin
inanın çok çaresizim yaşım 39 . 5000 gün sigorta primim var 2004 girişim emekliliğe 19 yıl var
kendi işimi yapayım desem bunun için 300 bin lira kadar sermayemden başka birseyim yok evim kredili aldim 4800 lira taksit ödüyorum 1 kızım var daha 6 yaşında anaokuluna gidiyor ve ben kızımı okutmak istiyordum 6 yaşında olmasına rağmen 15-20 yaşında gibi herşeyi biliyor anlıyor ben kızımın yuzund bakamıyorum kendimi suclamaktan bitiriyorum her gün mesela tam araba alacaktık hayallerimiz vardı büyük olmasada mesela kızıma bisiklet alacaktım bir anda bütün hayaller yıkıldı kapkaranlık oldu dünyam geceleri uyku uyuyamıyorum
düşünmekten biraz karmaşık oldu ama kusura bakmayın

Isitme engelli degil isitme kayipli olarak yazdiklriniz inanin onuruma dokundu veee size antipati duyma sebebim oldu
Sagir bile degilsinizki ne bu abarti

Benim turkiye tarihinde en buyukhayrani oldugum ismet inonu sagirdi
gene yakin tarihimizde turkiyemiz8n buyuk siyasetcisi bulent ecevit
Bilim dunyasinin ennn buyuklerinden edison buluslariyla dunyaya cag atlatmistir
isitme engelli kadin olan annesinin gayretleri ve emekleriyle graham bell gibi bir mucit dunya tarihinde insanlara faydali seyler icat etmistir

Kendisine aciyarak yasayip kendisini heba edenler aklini kullanmiyorsa diyecek birsey yoktur
Burada milyonlarca uretim ve is dunyasindaki sagir ve isitme engellilere selam ve sevgilerimi yolluyorum

@GRAHAM BELL,

Evet sevgili kardeşim öncelikle cevabın için teşekkür ederim ama isistmem hızlı ilerliyor ve sağır olacağımı biliyorum haklısın söylediklerinde hayata tutunup bana ihtiyacı olanlara ve sevdiklerime karşı mutlu mesut olmam gerekiyor aslında ama yapamıyorum hep üzuyorum onları mesela elin ayağın olmasa bile ben sana bakarım yeterki sen üzülme diyen bir eşim var mesela baba ben büyüyünce doktor olup senin kulaklarını iyilestirecem diyen bir kızım ama ne varki kendime söz geciremiyorum kardesim bu konu altına en azından işitme kaybı isistme engeli yaşayanlarin yazmasını istiyorum lütfen ben geleceğin ne getireceğinden çok endişe duyuyorum bu yüzden kafam çok karışık günde belki bin tane hayal kuruyorum şunu yaparım bunu yaparım diye ama halime baksan umutsuz vaka....

geçmiş olsun hocam, kbb doktoru sağır olacağını mı söyledi yoksa bu senin endişen mi? chatgpt'ye sordum her iki kulaktada 50-59db işitme kaybı varsa %25 engellilik raporu veriliyormuş, bu %40 sınırının altında maalesef. tekrar kbb'ye gitmende fayda var eğer işitme kaybın ilerlediyse en azından %40 bir oran alabilirsen engelli kadrosundan işe girebilirsin.

Esinize selam soyleyin😀simdiye kadarvkulagi duymuyor diye insanin bakima ihtiyaci oldugunu hiccc duymadim
Pardon sagirim ama hiccc dillendireni bilmiyordum

@mojojojo,
Teşekkür ederim kardeşim tabiki doktor söylemedi doktorum İzmit'te profesör Dr Mete işeri hocam Almanya ve Amerika'da KBB alaninda eğitim görmüş ve herkesin eliyle gösterdiği KBB denince akla ilk gelen doktorlardan olduğu söylenen bir hoca ne ona nede diğer ozellerde devlet hastanelerinde araştırmalardaki doktora derdimi anlatamadim 2021 de isistme kaybım başladığını öğrendim fazla ilerlemiyordu ama iş yerim Ocak ayında işitmem ilerledigini söyledi benimde o sıra kulaklarımda çınlama ve çıt çıt sesler başlamıştı bende bundan kaynaklı olduğunu düşündüm doktor egzama olduğunu söyledi cihaz. Kullanmam gerektiğini söyledi ve çalışabilir raporu verdi ne olduysa ondan sonra oldu kulaklarım tıkandı ve birşey duyamaz oldum gittigim doktorlar birşey yok deyip geçtiler kulak zarlarının çok iyi olduğunu söylediler İmr çekildi temiz çıktı ama kulaklarımda sürekli basınç pat pat sesler kesilmedi daha ve gün geçtikçe 5 ayda ilerledi isitme kaybım artık doktora gitmekten yoruldum bıktım kualklarimdaki citirtili sesler geçti gibi ama isistme de çok kaybım oldu mesela telefofan artık sesli hiç birşey dinlemiyorum duyamayinca psikolojim bozuluyor TV izleyemiyorum duymuyorum insanların etrafımda ne konuştuğunu anlamlandiramiyorum yüzyüze konuşmalarda çoğu insanda problem yaşamıyorum ama kısık sesle konuşanları anlamıyorum daha doğrusu ne yapacağımı bilmediğim için sizin tecrubelerinize ihtiyacim var

@GRAHAM BELL,
Sanırım yanlış anladınız kardeşim eşim seni. Elin ayağın tutuyor gözün görüyor şükür etmen lazım diyor yani elin ayağın olmasa yatalak biri olsan bile ben bakarım sana demek istiyor onu demek istedim

Her iki kulakta işitme kaybı (dB)Yaklaşık engellilik oranı (%)
50-59 dB%20 - %30
60-64 dB%35 civarı
65 dB ve üzeri%40 ve üzeri
70-79 dB%50-60
80 dB ve üzeri%70-90

Bu oranlar her iki kulakta simetrik kayıp varsa geçerlidir. Eğer bir kulakta ciddi kayıp, diğerinde hafif kayıp varsa oran düşer.

Tekrardan çok geçmiş olsun hocam umarım her şey gönlünüzce olur.

Sektör Listesi*Sektörler bunlar. Ama tabi işten anlamanız lazım.
İşitme engelli iseniz temizlik görevlisi işi yapabilirsiniz. Gün boyunca kimse ile iletişimiz olmaz.

Aklıma gelen, tekstilde makinacı, paketlemeci, ütücü, ortacı olarak çalışabilirsiniz. Çok fazla iletişim gerektirmeyen işlerdir.
1Adalet ve Güvenlik
2Ağaç İşleri, Kağıt ve Kağıt Ürünleri
3Bilişim Teknolojileri
4Cam, Çimento ve Toprak
5Çevre
6Eğitim
7Elektrik ve Elektronik
8Enerji
9Finans
10Gıda
11İnşaat
12İş ve Yönetim
13Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik
14Kültür, Sanat ve Tasarım
15Maden
16Makine
17Medya, İletişim ve Yayıncılık
18Metal
19Otomotiv
20Sağlık ve Sosyal Hizmetler
21Spor ve Rekreasyon
22Tarım, Avcılık ve Balıkçılık
23Tekstil, Hazır Giyim, Deri
24Ticaret (Satış ve Pazarlama)
25Toplumsal ve Kişisel Hizmetler
26Turizm, Konaklama, Yiyecek-İçecek Hizmetleri
27Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme

Çok teşekkür ederim kardeşim sanırım benim 65 üzeri çıkar çünkü 59 db çıktığında bundan daha iyi duyurdum prim günüm ve sigortalılık surem malulen emekliliğe yetiyor ama ben çalışmak istiyorum yani isistme kaybım ilerlemese ne emeklilik nede başka birşey istemiyorum

Yazdiginiz sikayetler icin hep hep kulak doktorlarina kurcalattirip jafayi kaybetme derecesine gelmissiniz ama
Tavsiyem bir kan testi yaptirin veee en onemlisi gurultulerden bilhassa yuksek seslerden koruyun
Birde usutmemek cok onemli
Azbir nezle bile cok etkiliyor iditmeyi
Vitamin mineral eksikligide etkilidir

@Kobra_,

Teşekkür ederim kardeşim cevabın için bulunduğum yer küçük aslında iş imkanı var ama geneli tersane onlar da maaş ve emeklilik gibi durumlarda ağır sanayi olarak geçmiyor diyorlar ki devlet de ne hikmetse ağır sektörden çıkarmış tersaneleri ama çalışmaya gelince burası ağır sanayi senin isistme kaybın var calisamazsin diyorlar ya tersane icjne girmeden bir sürü yapabilecegim iş var ama bir türlü kabul etmiyorlar neymiş her iş yerinin kendine özgü prosedürleri varmıs bu arada yaşadığım yer Yalova Altınova Subaşı beldesi

@GRAHAM BELL,
Bu konuda çok haklısınız zaten bir zature atlattıktan sonra şikayetlerim başladı ayın 13 ünde yine doktora gideceğim gitmeyin diyorum ama dönüp dolaşıp çaresizlikten yine gidiyorum

@goralland, çok geçmiş olsun. bakmakla yükümlü olduğun birileri olduğunda ve yollar kapandığında insan buna dayanamaz . engelli raporu alabiliyorsanız almaya çalışın. en azından erken emekli olma hakkınız olur.
aklıma gelen ilk iş örnekleri marketler geliyor,rafları düzenleme, temizlik ,koli taşıma gibi işleri yapabilirsiniz.
ama inşallah tedavisi mümkündür ve elinizdeki meslekten devam edip ailenizle rahatça yaşarsınız. Hakkınızda hayırlısı neyse o olsun

@Ben_Claudius,

Güzel dileklerin için çok teşekkür ediyorum kardeşim lakin hangi doktora gitsem sensöral isistme kaybı tedavisi yok dediler elimdeki meslekten devam etme şansım malesef yok olsa isim güzeldi aslında yani fazla yorulmuyor sorumlu olduğum yerde yanımdaki adamlara iş yonlendirmesi yapıyor takibini yapıyordum bundan sonra hayatın ne gostercegini nasıl sekillenecegi konusundaki endiselerim ve kaygılarım psikolojik bunalıma soktu beni açıkçası

İşitme cihazı taksan normal hayatına devam edersin. İşitme problemin kalmaz. İşte terlemiyorsan, toz duman yoksa yani cihaz takabiliyorsan işinde de hiç sorun yaşamazsın. İşitme cihazı takmadığın için bu sorunun geçeceğine inanmıyorsun. İşitme cihazı ile senin sorunun kalmayacak. Benim de lise 2de bu duruma düşmüştüm. Cihaz takmaya başladım, 15 yıldır işitme kaybım neredeyse aynı yani çok az kayıp yaşadım cihazdan sonra. Merak etme seni emekli de eder işitme cihazı.

Gerçi benim miks tipi işitme kaybını. Sen sensöral diyorsun. Bu teknik kelimeler ne anlama geliyor bilmiyorum.

@Tenê,

Teşekkür ederim tene kardeşim cihazı maddi sebeplerden dolayı alamadım ama bu ay içinde 60 bin TL kadar bütçe ayarladım cihaz için alacağım inşallah sensorial tıp işitme kaybı sinirsel kayıp oluyor mix tıp isistme kaybı hem sensörüal hemde iletim tipi karışımı oluyor yani senin bir kısmı sinirsel bir kısmı ise isistme yollarındaki sorunlardan kaynaklı umarım dediğiniz gibi olur bana tavsiye edebileceğiniz isistme cihazı varmı bazıları hiç memnun değil cihazda artık görüntüsünü de geçtim ötüyor diyorlar cihazlar rahatsız ediyor diyorlar falan

Birde senin kulaklarında mantar problemi vardı ne yaptın geçtimi bende de aynı problem olmuştu mantar değilde doktor egzama demişti özelde gittiğim doktor 2 adet damla 1 adet recetesiz temizleme damlası 1 adet de merhem verdi o gün bu gün kaşıntı egzama kalmadı geçen gub gittiğim prof da bana sirke damlatmami tavsiye etti rahatlatır diye iki gündür damlatiyorum biraz kaşıntı yapıyor ama iyi geliyor sanki

Valla cok guzel isitme cihazi reklami oldu yeni nesil odyocular gibi😀😀😀
Aslinda arkadas zaturrieden sonra vitamin mineral eksikligiyle psikolojiyi dagitmis bana kalirsa
bu daginik psikolojiyle yapabildigi idareci gibi islevlerxe cevresinin saygisini kaybedecek caresizmis gibi davranarak

Adamin iyi meslegi birikmis parasi varken en kotusu emekli ederler
O da bayila bayila yeni bir is kurabilir
Yeterki psikolojiyi saglam tutmali ne sagirlar bilirim sifirdan kendi islerinin patronu olan

Son düzenleme:
@goralland,
Hallolmadı maalesef ama bu yeni cihazlarım ötmediği için (bazı cihazların bu özelliği var) kalıbı kulağımdan çıkarıyorum, duymam gerektiğinde parmakla itiyorum sadece. Böylece az cihaz kullanmış oluyorum ve idare ediyorum.

Cihaz tavsiye etmek herkesin harcı değil valla. İşitme cihazı ayarı yapacak olan kişi de en az cihaz kadar önemli diye biliyorum. İşitme cihazını iki kulağa da takarsan işitme cihazı ile beraber iki kulağın da eşit duyduğuna emin olmaya çalış derim. Dikkat etmezsen bir kulak daha fazla duyar, yorulur ve diğerine de neredeyse boşuna cihaz takmış olursun. İkisi de eşit duyarsa çok daha sağlıklı olur. Ayar yaparken bir cihazı çıkar kalan tek cihazın sesine bak. Sonra diğer cihazı çıkar ve önceden çıkardığın cihazı tak ve ne kadar duyduğunu kontrol et.

Profesörün sirke damlat demesi çok ilginç. Sanki burada sakın yapmayın diyen olduğu için hiç oralı olmadım. Acaba sirkeyi ben de mi damlatsam? Prof önerdi öyle mi?

@Tenê,
Evet kardeşim rahatlatır enfeksiyona falan iyi gelir dedi bende sirke farkeder mi dedim yok farketmez istediğini damlat dedi elma üzüm vs

@mojojojo,

bunun kaynağı nedir ?

100-105 db kayıplı biri olarak söylüyorum her türlü iş yapılır şükür el ayak tutuyor değil mi ?, sadece ağır vasıta araç kullanmanızda kısıtlama olabilir, yani araç ehliyetinize 102, ticari araç kullanamaz kodunu yapıştırabilirler

@goralland,

Merhaba abi bende 21 yaşında hem gözde hem kulakta sorun yaşıyorum bir gözüm kör diğer gözüm gözlük ile %50 görüyor işitme ise benim ahmaklıgım sebebiyle oldu 3 yıl boyunca saatlerce yüksek sesli müzik film dinledim izledim telefon uyarı yapıyordu çok fazla kullandınız diye ama ben umursamadım ve maalesef işitme kaybım oldu fark ettim an kulaklıkları çöpe attım 40-44 DB aralarında kaybım var daha da kötüsü 50 bin TL cihaz aldım Philips minirete 5040 serisi cihazı aldım ama kullanamıyorum ne kadar ayar yaparsak yapalım cihazdan gelen sesleri anlayamıyorum mesala yakinimdaki birini duyarım ama cihaz ile ses anlamsız geliyor anlamdım mecbur cihazı kullanmıyorum 4 ay işsiz kaldım ve sonunda zar zor taşeron olarak bir depoda işe başladim işe girerken gözümde sorun var dedim ama işitmeden bahsetmedim sağlık raporuna zaten bakmıyorlar bile (taşeron firmalar) 2 haftadır çalışıyorum ancak sorunlar çıkmaya başladı zaten ortam gürültülü olduğu için duymak zor bana bı iş veriyorlar anlamakta zorlanıyorum ve işi düzgün yapamıyorum ve konuda baskı görüyorum senin kulağında sorun mu var diye bağırıyorlar böyle giderse bu işten atılcam gibi çok fazla borcum var ne yapacamı şaşırdım derdimi utandığım için kimseye anlatmadım buradan sadece okuyanlar sizler bileceksiniz engelli degilmiş gibi davranıyorum her ortamda şu anda yaptığım araştırmalar a göre engelli belgesi alabilirim ama alınca işe girmek daha zor oluyor üstelik şartları daha kötüye gidiyor işkur engelli alımı yapan firmalar ile konuştum çoğu engele uygun değil uygun olan da 8-5 çalıştırıyor asgari ücret veriyor o İşler girmek bile birçok kişi arasında seçilmen lazim intihar bile düşünüyorum...

Sizin durumunuz bana göre yine iyi gibi en azından görüyorsunuz araba kullanabilirsiniz bir aile kurabilmişsiniz benim durumum da bunlar hayal

@gok5255,

Öncelikle merhaba kardeşim işitme cihazlarından hiç birşey anlamadım bazıları çok iyi diyor bazıları kötü bende bir haftaya alacağım isitme cihazı ama iki kulağımda çınlama ve citirtili sesler tıkanıklık var isistme cihazı ne kadar fayda eder bilmiyorum iş yerine girerken söyleseydin işitme problemi olduğunu nerede oturuyorsun sen bence engelli raporu cikarabilirsen engelli kadrosundan girersin ise yada prim günün yeterliyse malulen emekli olursun sanırım açıkçası üzülmek yada psikolojiyi bozmak birşeye fayda etmiyor üzülüp sıkma canını

@16Caner16,
Merhaba Caner kardeşim teşekkür ederim güzel düşüncelerin için şükürler olsun haricinde fmf hastalığı var yani Akdeniz ateşi onun dışında el ayak sağlam yanlız arabam yok tam almak için hazırlanırken böyle oldum şimdi araba da kullanamiyormusuz öğrendiğim kadarıyla

@goralland,
Cinlamaya cok faydasi var isitme cihazinin
Kulak sesleri duyunca cinlama basiliyor bende cihazi cikarip ses duymayinca cok cinliyor
Aman cihaz alirken dikkat et yuksek ses ayarlamasinlar
Ben duymak icin degilde daha cok cinlama seslerini bastirmak icin kullanirim cihazi
illallah diyorum cunku cinlamalardan

@GRAHAM BELL,
Teşekkür ederim kardeşim inşallah çınlamaya faydası olur isistme cihazı yoksa çınlama sürekli olunca psikolojik alt üst oluyor evde kulak üstü kulaklık ile düşük seste sürekli birşeyler dinliyorum son zamanlarda cinlamayi bastırması için

@goralland,

Merhaba, hiç koklear implant ameliyatını düşündünüz mü veya doktor buna uygunluğunuz konusunda bilgi verdi mi? İşitme kaybınızın hızla ilerlediğinden söz etmişsiniz ve bu durumda bir noktadan sonra işitme cihazından da verim alamayacaksınız.

Kendimden örnek vereyim: Her iki kulağımda da sensörinöral işitme kaybım var. Çocukluğumda duyduğum sesler ilerleyen yaşlarda yavaş yavaş kayboldu. 20'li yaşlarda doktorlar beni ilerisi için uyarmıştı ama henüz kaybım ciddi bir boyutta olmadığı için dikkate almamıştım. 35-40 yaş arası ise artık konuşulanların çoğunu ancak dudak okuyarak anlayabilecek noktaya gelmiştim. 2 sene önce ameliyat oldum ve şu an, iyi ki diyorum. Duymak ve insanları anlamak ne güzelmiş :)
Ayrıca ameliyatı zaten sadece kaybınız ileri derecedeyse yapıyorlar ve durumda da ameliyat sonrası tek kulak total, diğer kulak da ileri derecede değerlendirileceği için rahatlıkla engelli raporu alır ve engelli kadrolarından iş bularak mesleki açıdan rahat edersiniz (Bana iki kulaktan %52 verdiler). Odyo testlerinizi yaptırıp, durumu tekrar doktorunuzla değerlendirmenizi öneririm.

Teşekkür ederim güzel düşüncelerin ve cevabın için bu senin gibi koklear deneyimleri olan insalarin bilgisine deneyimine çok ihtiyacımız var koklear için malesef maddi imkanım yok zaten Geçen doktorumla konuştuk tabi her gitmemde konuşuyoruz bu konuları ben koklear implant bana uygunmu dedim bana yok daha oralara gelmedik dur bakalım dedi önce işitme cihazı kullan 2 3 ay şikayetlerin devam ederse tekrar gel bana dedi size 52 oranı işitme kaybınız kaç iken verildi benim iki kulak isistme kaybı 60db üzeri çıkıyor

@16Caner16,

Yok Caner kardeşim ÖTV muhafiyetinden bahsetmiyorum zaten sıfır araba alacak imkan yok benim bildiğim ehliyet yenileme durumunda isistme cihazıyla 35 db yakalaman lazımmış ya onu yakalayamazsak mesela ben ehliyetimi yeniledim 2024 sonunda 5 yıl sonra yenilemem gerekmiyor mu yada mesela trafik polisi durdurdu duymadığımi anladı o zama ehliyete el koymaz mi bilmiyorum bunun gibi problemler

35 üstü gelirse yine kullanırsın sıkıntı yok ilavede ayna tertibatları gerekir yani sürücü kurslarında gördüklerimiz gibidir ;)

Üst Alt