Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme kaybı olanların ehliyet yenileme prosedürü nasıl olacak?

asikkb

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Mrb arkadaşlar,

İki kulağımda da işitme cihazı var ve işitme kayıp oranı ikisinde de %55 civarında. Halihazırda B grubu ehliyetim var(İşitme cihazıyla kullanabilir şeklinde).Şimdi ehliyetimi yenilemek istiyorum.Aile hekimine gittiğimde:
1-Devlet hastanesine gönderip işitme cihazı raporu isteyecek mi?
2-İşitme kayıp oranım %50 den fazla olduğu için ehliyetim nasıl değişecek?Hangi gruba girecek?
3-Aracım için özel bir tertibat olacak mı?Olacaksa nasıl olacak?İnternette işitme kaybı olanlar için özel tertibatlı araç resmi bulamadım. Eğer elinizde varsa paylaşabilir misiniz?
4-Aracımın plakasına veya camına bir etiket, işaret yapıştırılacak mı?
5-Yenilemekten vazgeçmeli miyim?Çünkü daha 4 yıl var.Acele mi ediyorum?

Selamlar.

İşitme cihazı kullanan sürücüler için yeni ehliyetlere hangi kod yazılacak.Yardımcı olursanız memnun olurum.

asikkb
Öncelikle, var olan ehliyetinizi 5 yıl boyunca kullanmaya devam edebilirsiniz.
1- Hayır
2- Herkes gibi B sınıfı alacaksınız. Sadece (sanırım) 02 kodu eklenecek. Yani araç kullanırken işitme cihazınızın olması şartını getirecek.
3- Donanım felan olmayacak. Her aracı kullanabilirsiniz.
4- Evet, görünür bir yerine işitme engelli olduğunuzu gösteren etiket tutuşturmalısınız.
5- Bence yenilemeyin. Neden bugünden uğraşasınız ki.

Muttalip Mutlucan
Şu kod olsa gerek: 02. İşitme desteği/iletişim desteği

Arkadaşlar işitme engeli olupta ehliyetini yenileyebilen var mı?
Ben aile hekimime gittim, oradan beni devlet hastanesine sevk etti, devlet hastanesi işitme cihazı kulaktayken ölçüm yapabileceği odyolojik ekipmanı olmadığı için ölçüm yapamadı ve üniversite hastanesine gitmelisin dedi, doktorun dediği ne kadar doğru bilemiyorum ama 35 dblik sesi işitme cihazınla ayrıt edebilirsen sürücü belgeni yenileyebilirsin dedi. ve ondan sonra üniversitede hastanesine gitmedim beklemedeyim işitme cihazımla 35 dblik sesi zor duyuyorum. ne yapacağım bilemiyorum :(

veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.
bu şartları sağlayamazsam nasıl her halukarda ehliyetimi yenileyebilirim açıklar mısınız rica etsem?

omkazim

Yanlış anlaşılır şekilde ifade etmişim. Evet, 35 dB şartı yönetmelikte var. Bu şart sağlanırsa alınabilir.

İşitme Cihazı ve Aile Hekimi

Merhaba. İşitme cihazı kullanıyorum. Mevcut ehliyetimde "Kullandığı cihaz" kısmında "işitme cihazı" ibaresi yazıyor. (Bu arada eski raporuma göre işitme cihazı olmadan kaybım 55-56 Db civarı. Daha önce hiç işitme cihazıyla odyometrik ölçüme girmediğim için cihazla birlikte kaç Db kaybım var bilmiyorum) Malumunuz üzere bu yıl ehliyetleri yenilemek için çok az zaman kaldı.
Sorum şu: Aile hekimine gittiğimizde diyelim ki işitme testi için uzman doktora/hastaneye yönlendirmeden direkt "Sürücü olur" raporu verdi. Bu durumda herhangi bir sıkıntı çıkar mı? Bu şekilde yeni ehliyette herhangi bir kod yazmadan direkt B grubu ehliyet alınabilir mi? Nüfus müdürlüklerindeki görevliler aile hekiminin bu raporuna itiraz edebilir mi? Çünkü buna benzer bir şekilde ehliyet alanları duydum ama pek inanmadım. Forumda da aile hekimlerinin genelde devlet/şehir hastanelerine yönlendirdikleri yazıyor. Ne dersiniz?

asikkb

Aile hekimi işitme cihazını/kaybını görmezden gelebilir mi bilmiyorum. O verse nüfus müdürlüğünden döner mi, bu da bir ihtimaldir.

Görüldüğü üzere soruyu mükemmel cevaplamadım :)

genelde aile hekimleri işitme cihazı kullananları özel hastaneden alması için sevk ediyor. Hem cihazla hemde cihazsız odyo testi istiyor özeldeki doktor. Bilginize.

NOT: KOMŞUNUN BABASINA YENİLEME İÇİN ALDIK..

Bir kere ehliyet aldım, bir kere de ehliyet değiştirdim. İkisinde de işitme cihazı olmadan test yapıldı. Ömrümde onlarca kez odyo testi yapmışımdır, işitme cihazlı testi ilk defa şimdi burada okudum.
asikkb Ehliyete tertibat kotları işlenir ve iki tekerlekli motorlu araç ile ticari araç süremezsiniz (ticari araç nedir bilmiyorum). Araç tertibatını ben de merak edip kodlara bakmıştım. Uyarı işareti ve aynalarla ilgili şeylerdi. Eskiden araç sürerdim, polis kontrolüne çok takıldım, herhangi bir özel tertibatım yoktu, bir şey diyen olmadı hiç. Sadece bir polis özel tertibatınız nedir diye sordu. Ben de kulağımdaki cihazı gösterdim. Tamam geç dedi:)

asikkb

ben yardımcı olayım. siz aile hekımıne gidip kbb sevkı yazısı alıp resmi hastaneye odyo testi için gitmeniz gerekıyor odyo testınde resmi hastane şartı aranıyor. rapor için ozel hastaneden alabılırsınız sizin için kolay olur obur türlü komısyon abuk sabuk kodlar uğraşmaya değmez. size verilecek kod 02 işitme iletişim desteği 102 ticari araç kullanamaz kodu verilir ki size verilecek 1.grub sürücü olur kısıt kodlarıyla verilecek rapordur. onun dışından başka şeye gerek yok. her hangi işarete gerek yok güvenlik açısından daha ıyı olur sizin için. sakın ha resmi hastaneye gidip rapor almaya kalkmayın sonucu komısyona gidiyor komısyon sıkıcı. ozel tertibat ek ayna aparatları için geçerlidir oda şöyle yonetmelıkte bahsedılen işitme eşik değerini taşıyamıyorsanız doktorunuz komısyona gönderebilir tertibat için onun dışında başka sorun oluşturmaz

Teşekkürler. Ama yukarıdaki sorumda kısaca şunu sormuştum.. Aile hekimi sevk vermeden direkt "sürücü olur" raporu verirse bir sıkıntı olur mu?Nüfus mudurlugunde iptal olma gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

asikkb Tahmini cevap veriyorum; bence nüfus müdürlüğü iptal etmez. Her kurumun bir görevi var, sorumluluk alanı var. Nüfusa verilen görev ilgili belgeleri tamamlayanlara ehliyet basıp vermektir bence. Nüfus müdürlüğünün hastalığınla ilgileneceğini hiç sanmıyorum, o getirdiğin belgeye bakar. Sahte olması gibi bir durum söz konusu değilse gerisi onu ilgilendirmiyordur.

Yalnız bir gün önemli bir kaza, durum vs olursa ve sizde işitme sorunu olmasına rağmen yokmuş gibi ehliyet almışsanız karşı taraf sizi bununla mahkemeye verebilir "bence". Hukukçu da değilim, tahmin sadece.

Cihaz kullanıyor iseniz olur hem o doktorun dizin başınız belaya girer

Üst Alt