Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme Kaybı ve Askerlik Sorunsalı..?

karakule_01

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Benim iki kulağımdada doğuştan sebebi belli olmayan işitme kaybım var. Çocukluğumdan beri gezmediğimiz hastane kalmadı. En somut tahmin doğuştan Östaki borusunun çökmüş olabileceğiydi. Sol kulağımda ileri derecede, sağ kulağımdada orta düzeyde işitme kaybım var. Öyle ki sağ kulağımın üzerine yattığımda top patlasa duymam. Yürürken insanların solundan yürümek zorundayım. Gürültülü ortamda sesleri ayırt edemiyorum, düşük seste konuşulanları anlamıyorum, solumdan gelen hiç bir sesi farkedemiyorum. Yani özetle çocukluğumdan beri günlük hayatta çok sıkıntı yaşıyorum.

Hal böyleyken geçtiğimiz günlerde üniversite eğitimim bitince askerlik yoklaması askerlik şubesine oradan muayeneye gittim. Muayene sonucu Balıkesir Asker Hastanesine, ordanda Odyo ve Bera testi için İzmir Asker Hastanesine sevk edildim. Büyük sıkıntılar sonucu bu her iki testide yaptırdım.

Odyo testi sonucunda: SAĞ:43/33dB SOL:88(M)/ 75+(M)dB STRANGER: NEGATİF SAol kulak eşikleri titreşim olarak algılanıyor.

BERA testi sonucunda: "Hastaya yapılan klik ABR sonucunda 2-4 nHZ bölgesinde SAĞ kulakta 25 dB nHZ'de, SOL kulakta ise; 85 dB nHZ'de cevap alındı."

şeklinde bir sonuç verildi.

Bende bu sonuçla Balıkesir Asker Hastanesi'nde ki KBB doktoruna gittiğimde ise direkt olarak askerliğe elverişli olduğumu ama komando olamayacağımı söyledi.

Şimdi arkadaşlar, günlük hayatında bile büyük sıkıntı yaşayan bir insan olarak heyete bile girmeden, direk doktor tarafından bu kararın verilmesi doğru mudur ? Normal şartlarda benim askerlikten muaf olmam gerekmez mi ? Çevremde benimle benzer bir çok kişinin askerlikten muaf edildiğini gördüm.Beni heyete bile sokmadan bu kararı vermiş olmaları normalmidir ?

Saygılarımla.

aynı durumdayım üstelik benden iyisin benim sol 90 db sağ 95 db kayıp ancak öğrenci olduğumu belgelediğim için tecil durumundayım ancak bu yılda memur olduğum için muaf diye not düşmüşler ancak askerlikten hiç bir işlem yapmadım :/ takipteyim :)

25 db kayip bile sayilmaz. saglam kulaktan cokta farki yoktur.diger kulaginda ilerice kayip olmakla birlikte senin dedigin kadar vahim degil:eek: cokta aglanma duymuyorum diye:pheyet dediginde doktorlarin beraber karar verdigi durumdur. askerden kacmak istiyorsan senin bilcegin is.aslanlar gibi olursun asker eger gonlunde varsa.

@shukufe

Öncelikle "ağlanma duymuyorum diye" şeklinde bir tabir hiç hoş bir tabir değil. Kimsenin ağladığı filan yok. Üslubunuza dikkat edin. Herkes kendi yaşadığı sıkıntıyı bilir, oradan böyle lakayık bir tavırla yazması kolay tabi.

Askerden kaçmak gibi bir amacım yok. Keşke işitme gibi bir problemim olmasada,ne askerde işitme problemi yaşasam, nede çürük raporu sonrası toplumsal tepkiye maruz kalsaydım.

Aydınlatabileceğiniz bir husus varsa başım gözüm üstüne. Yoksa eğer boş yere üslupsuz bir ifadeyle burada yer kaplamayın.

doktorlar da kafasından karar vermezler diye düşünüyorum. onlarında bağlı oldukları yönetmelik vardır, işitme kaybına bakıyor, yönetmeliğe bakıyor ve yönetmelik ne diyorsa karar veriyor. bu kişiler yıllardır bu işi yapıyorlar ve uzmanlar.
BERA testi sonucunda: "Hastaya yapılan klik ABR sonucunda 2-4 KHZ bölgesinde SAĞ kulakta 25 dB nHZ'de, SOL kulakta ise; 85 dB nHZ'de cevap alındı."
bu sonuca göre ki BERA objektif bir testtir, sende solda işitme kaybın var. ilgili yönetmeliklere göre askerlik yapabilirsin, heyete çıkmana gerek yok.

ilgili yönetmelik muafiyet için şu alt sınırları koyuyor:

B) 1. Bir kulak fısıltı sesini 3 (dahil) metreden (30 dB) mesafeden işittiği halde diğer kulağın fısıltı sesini 1 metreden daha az (65 dB ve daha fazla) mesafeden işitmesi, tam sağır olması ya da tam sağıra yakın olması.
2. Her iki kulağın fısıltı sesini 1 ilâ 2 metre arası (40-65 dB arası) mesafeden işitmesi.
3. Bir kulağın işitmesi normal olduğu halde diğer kulakta saf ses odyogramda konuşma frekanslarında total işitme kaybı veya 90 dB ve üzerindeki işitme kayıpları (Bu maddenin değerlendirilmesinde 100 dB seviyesindeki klik stimulusla yapılan işitsel uyarılmış potansiyeller (ABR) testinde cevap elde edilememiş olması şarttır).
4. İşitme kuvvetini, bu maddenin (A) diliminin (1) veya (2) numaralı fıkralarında belirtilen miktar kadar azaltmakla birlikte her iki kulakta 4000 (dahil) frekanstan itibaren 60 dB’in üzerinde nörosensoriyel işitme kaybı.

D) 1. Her iki kulağın fısıltı sesini 1 metreden aşağı (65 dB ve daha fazla) mesafeden işitecek olan ileri derecedeki sağırlıkları.

arkadaşalr merhaba benim de sol kulağımda 115 db yanıt alınamadı daha sonra gata ya sevk ettiler 100 db 100 yüz 2,4 khz yanıt alınamadı ve beni gönderdiler memleketime kurulda belli olacakmış acaba elverişli değil alırmıyım yardımcı olun lütfen

Üst Alt