Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme kaybım ve tüberkiloz hastalığım var. Bunlar malulen emekli olmama yeter mi?

sağırvedilsiz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben 1961 doğumluyum,kulağımdaki bir hasardan dolayı askerlik hizmetimi yapamadım ,çürük raporu verildi (1980yılında)
sigortaya giriş tarihim 1981 yılı. işime sağlam olarak başladım.
özel sektörde ve DSİ'de sağlam statüsünde çalışarak 1808 iş günümü tamamladım.
1992 yılında duyma zorluğum hat safhaya ulaşıp tamamiyle sağır oldum
1992 yılında devlet hastahanesinden almış olduğum %62 oranında iş göremez raporum mevcut.
bu arada 2000 yılında tüberkülöz hastalığına yakalanarak uzun bir süre verems avaş dispanserinde ve iki ay uludağ universitesinde yatarak tiberkülöz tedavisi gördüm
.2004 yılından beri çalışamamaktayım.
tüberkülöz tedavinin getirmiş olduğu yan etkiler olarak gastroentroloji bölümünde de halen tedavi görmekteyim.

Öğrenmek istediğim, malulen emekli olmak için şartlarım yeterli mi ve ne gibi bir yol izlemeliyim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...

Malulen emekli olabilmek için maluliyet cetveli'nde yer alan hastalıklardan/sakatlıklardan birinin olması gerek.
Eskiden birden fazla hastalık/sakatlık varsa bunlar balthazar formülüyle toplanıyor ve oran %67'yi geçerse malulen emekli olunuyordu. Ama artık bu uygulama kaldırıldı. Artık tek bir hastalıktan maluliyet derecesinde işgücü kaybı olması gerek.

İşitme kaybınızdan dolayı malulen emekli olamazsınız. Tüberkiloz'un maluliyet oranında işgücü kaybına neden olup olmadığını bilmiyorum. Sürekli tedavinizi üstlenen doktorunuza sorun, o bilir.

Eğer işgücü kaybınız maluliyeti gerektirecek düzeyde değilse, bu durumda vergi indirm hakkı elde ederek 3600 gün prim ile erken emekli olma hakkınız var: vergi indirim hakkı elde etmek için -çalışırken- defterdarlığa başvurun. güncel tarihli ve işgücü kaybı cetveli'ne göre %40 ve üzeri orana sahip sağlık raporu alırsanız (ki mutlaka alırsınız. sadece işitme kaybınız için bile %40 üzeri verilir. [işgücü kaybı oranının tespitinde -maluliyet tespitinin aksine- balthazar formülü de geçerlidir])

Şu andaki prim/gün sayınız kaç?

oturan boğa

bülent bey ben hastanın ağabeyiyim diğer mesajıda ben yazmıştım .

kardeşimin 1808 gün prim ödemişliği var. Ayrıca tüberkülözdenve gastroentrolojiden dolayı iş görememezlik raporu alabilirim. bu durumda ne olabilir ve 1808 günle kardeşimi nasıl emekli ettirebilirim.

şimdiden teşekkür ederim. Birde çalışıyor gösterileceği firma muayene için sevk verebilir mi

Dediğim gibi, maluliyet cetveli'ndeki tek bir hastalıktan dolayı malul olmak gerek. Doktorunuza bunu sorun, maluliyet cetveli'ne göre malul sayılabileceğini söylerse, 1800 gün prim malulen emeklilik için yeterli. Tek yapmanız gereken sigorta müdürlüğüne malulen emeklilik için başvurmak.

Ama yok, malulen emekli olamazyacaksa kardeşiniz, o zaman primlerin 3600'e tamamlanması gerek. Yani 5 yıl daha sigortalı çalışmak ve o arada defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde etmek gerek.

Vergi indirim hakkı için (evet işyerinden yazı alacak ve): http://www.engelliler.biz/forum/cal...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Üst Alt