Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme kaybının askerliğe etkisi ile ilgili

akadal

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar.

Bu sitede oldukça fazla araştırma yaptım ve çok şey buldum. Ancak kafamı karıştıran bir nokta var. Yorum yaparak yardımcı olursanız sevinirim.

Resmi kural şu şekilde:

Madde 19 - (Değişik : 7/1/2002-2002/3627 K.)
(Değişik paragraf: 16/06/2008 - 2008/13831 S.Yön/37.mad) Bu maddenin değerlendirilmesinde kullanılan ortalama işitme eşikleri, saf ses ortalamalarını (500,1000, 2000 Hz) ifade etmektedir. Odyolojik incelemede işitme kaybı seviyesi A fıkrası bentlerinden iyi olanlar sağlam kabul edilir.
A) 1. Bir kulağın sağlam olması durumunda (0-25dB arası) diğer kulağın total olmayan işitme kayıpları.
2. Her iki kulağın fısıltı sesini 2 (dahil) metreden yukarı (30-40 dB arası) mesafeden işitecek derecedeki sağırlıkları.
3. (Değişik fıkra: 16/06/2008 - 2008/13831 S.Yön/37.mad) Bir veya iki kulakta 4000 (dahil) frekanstan itibaren 60 dB'in üstünde nörosensoriyel işitme kayıpları.

B) 1. Bir kulak fısıltı sesini 3 (dahil) metreden (30 dB) mesafeden işittiği halde diğer kulağın fısıltı sesini 1 metreden daha az (65 dB ve daha fazla) mesafeden işitmesi, tam sağır olması ya da tam sağıra yakın olması.
2. Her iki kulağın fısıltı sesini 1 ilâ 2 metre arası (40-65 dB arası) mesafeden işitmesi.
3. Bir kulağın işitmesi normal olduğu halde diğer kulakta saf ses odyogramda konuşma frekanslarında total işitme kaybı veya 90 dB ve üzerindeki işitme kayıpları (Bu maddenin değerlendirilmesinde 100 dB seviyesindeki klik stimulusla yapılan işitsel uyarılmış potansiyeller (ABR) testinde cevap elde edilememiş olması şarttır).
4. İşitme kuvvetini, bu maddenin (A) diliminin (1) veya (2) numaralı fıkralarında belirtilen miktar kadar azaltmakla birlikte her iki kulakta 4000 (dahil) frekanstan itibaren 60 dB
in üzerinde nörosensoriyel işitme kaybı.

Buna göre, A'daki maddelere uygunlukta sağlam, B'deki maddelere uygunlukta çürük olunuyo.

Benim sol kulak duyma oranı 118 db (devlet hastanesinde bu oranı %100 duymuyor olarak kabul ediyorlar.), sağ kulak 12 db (devlet hastanesinde bu oran tam olarak duyuyor kabul ediliyor.)

Şimdi kafama takılan kısım şu;
A'nin 1. maddesi diyor ki:
"Bir kulağın sağlam olması durumunda (0-25dB arası) diğer kulağın total olmayan işitme kayıpları."
B'nin 2. maddesi ise;
"Bir kulağın işitmesi normal olduğu halde diğer kulakta saf ses odyogramda konuşma frekanslarında total işitme kaybı veya 90 dB ve üzerindeki işitme kayıpları"

Bu bir çelişki midir?
Ya da benim anlamadığım, kavrayamadığım bir durum mu mevcut?

Bilgisi olanların bilgisine, yorumu olanların yorumuna ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkürler.

arkadaşım aynı sorun bendede var değerlerde aynı gibi beni gataya sevk ettiler sonucu burda paylaşıcam

kenan88;

Merakla bekliyorum cevabınızı. Lütfen mutlaka yazın.
Bu arada hangi şehirdesiniz?

benim sağ kulağımda işitme kaybı 110 db sol kulağımda ise 15 db.sayın arkadasım mevcut kayıp bizim gibi olduğunda abr testi yapıyorlar.bu testte bir kulağın 100 db'e cevap vermemesi gerekiyor,çürük için.yani burda bir çelişki söz konusu değil.eğer odyo testindeki kayıp 118 ise abr testine girersin.

Üst Alt