Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erişilebilir İstanbul 5. Koordinasyon Toplantısı

alifatih1958

Aktif Üye
Konular
93
Reaksiyonlar
328
Muhterem arkadaşlar biliyorsunuz sakatlarla ilgili problemlerin çözümünde mahalli idarelerin merkezi idareye nazaran daha aktif ve çok daha verimli bir rol oynayabileceği düşüncesi ile sıkıntılarımızı ve taleplerimizi dile getirmek amacıyla tüm belediyelere ortak veya sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesine bir talepname verelim diye bir görüş ortaya atmıştım. Ve gelen yorumlardan da sizlerin de buna sıcak baktığınız anlaşılıyor.

Ancak bugün Zeytinburnu Belediyesi Sosyal Tesislerinde Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü Sayın Abdurrahman Uçak Bey’in başkanlığında, İBB’nin ilgili birimlerinden yetkililerin ve yine ilçe belediyelerden yetkililerin ve birkaç sakat/engelli/özürlü arkadaşın katıldığı bir toplantıda (yaklaşık 70-80 kişilik bir katılımcı ile) listenin 6 ve 7’nci maddelerinde yer alan hususlar hariç olmak üzere geri kalan tüm maddeler ile bunlara ilaveten birkaç husus daha uzun uzun konuşulup tartışılmış ve Sn.Abdurrahman Bey ve konu ile ilgili başta Müberra Hanım olmak üzere diğer belediye yetkilileri açıklama getirmişlerdir. Yani bu konular Belediyenin gündemine çoktan girmiş, konu belediyeye çok daha önce iletilmiş ve talepler kendilerine sıralanmış. Kısacası İBB bütün bu taleplerden haberdar. Dolayısıyla benim şahsi düşüncem çeşitli dernekler konuyu zaten İBB’ye iletmişken sanal ortamda malumun tekrarından öteye gitmeyecek olan bir girişimde daha bulunmak ne derece yarar sağlayacak, açıkçası ben pek emin değilim. Zaten bazı arkadaşlar da yorumlarında bunun pek bir fayda sağlamayacağını ifade buyurmuşlar.
Bütün samimiyetimle diyorum ki ben bütün bunların İBB’ye iletildiğini bilseydim böyle bir forum açmazdım. Tabi ne derece doğrudur bilemiyorum lakin duyduğuma göre bizim buradaki “Taleplerimizi İBB veya belediyelere iletelim” şeklindeki forumumuzdan sonra TSD’nin kendisi veya bağlı olduğu federasyon da İBB yetkilileri ile bu doğrultuda bir toplantı yapacakmış. Az önce de yazdığım gibi tabii bu ne derece doğru bilemiyorum lakin doğru ise o taraf ta aynı talepleri iletecek. Keza 6 nokta körler derneğinin de bu yönde bir girişimi var. Kısacası çeşitli dernek ve federasyonlar İBB’ye konuyu iletmişken bizim de bir e-posta yollamamız bilemiyorum ne etki yapar? Açıkçası bu şartlardan sonra ben ilave bir talep göndermemizin gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Bugünkü toplantıya gelince o konuda da sizlere birkaç konuda bilgi vermek istiyorum:

- Toplantıda Kas Hastalıkları Derneğinden Sn.Hakan Bey ve bendeniz sıkıntılarımızı direkt olarak ifade etme imkanını bulduk.Daha önce başlatılan program çerçevesindeki bu türden toplantılara ben şahsen bundan sonra da katılmayı düşünüyorum.
- Ayrıca İBB Fen İşleri Daire Başkanı ile bu konudaki toplantıları organize eden Müberra hanımı meselelerimize yaklaşımları ve çözümleri açısından samimi gördüm.
- Metro duraklarına tuvalet güvenlik gerekçesi ile yapılmayacakmış ancak şehrin en azından merkezi bölgelerine wc yapılması talebimiz not edildi, makul karşılandı.
- Metrobüs duraklarında sıkıntılar olduğu ancak buna rağmen her durağı biz sakatların kullanımına uygun şekilde yapmaya gayret ettiklerini, buna mukabil hem planlama ve trafik akışından hem de özellikle enerji nakil hatlarının alta alınamamasından ötürü oluşan sıkıntı nedeniyle bazı durakların maalesef tekerlekli iskemle kullanmak zorunda olan arkadaşların kullanımına uygun olmadığı kendileri de bildiklerini ifade ettiler. Böyle durumlarda da bir önceki veya bir sonraki durağı kullanmaktan başka çare olmadığını belirttiler.
- Hizmete uygunluk merkezi veya komisyonu kurulması bürokrasiyi arttıracağı nedeni ile pek sıcak karşılanmamakla birlikte bunun olabilirliğinin tekrar ele alınıp görüşüleceği ifade edildi.
- Üst ve alt geçitlerden bizleri sıkıntıya soktuğu ifade edildiğinde mümkün olduğunca bunları bizlerin kullanımına uygun hale getirilmeye çalışıldığı belirtildi. Bazılarındaki eğimin dik olması yer azlığından kaynaklanıyor denildi.
- Halk otobüslerinde nahoş bir durumla karşılaşmamız halinde derhal konuyu IETT’ye gerekli detaylar ile birlikte aktarılması istendi ki ceza kesilsin ve gerekiyorsa ruhsat iptali yapılsın.
- Özürlü vatandaşların kullandığı ancak plakasında sakat amblemi bulunmayan araçlar ile tekerlekli sandalyede bulunan arkadaşlarımızı taşıyan araçların da ISPARK otoparklarını ücretsiz kullanımı için IBB’nin bir karar değişikliğine gitmesi şeklindeki talebimizin ilgili yere/makama iletileceği belirtildi,
- Eski Trabzonsporlu İsmail vardı bilirsiniz sanırım, şimdi ALS hastası kendisi. Onun eşi olan hanımefendi dün oy kullanımında kolaylık sağlanması için durumu mahalle muhtarına bildirdiklerini, muhtarın da konuyu ilçe seçim kuruluna intikal ettirdiğini ve kendilerinin her zaman alt katlarda ve son derece rahat bir şekilde oy kullanma imkanı bulduklarını belirtti. Demek ki talep olduğunda bu gibi durumlara hassasiyet gösteriyor ilgili makamlarımız.
- Ama arkadaşlarımızın özellikle metro istasyonlarındaki renkli emniyet şeritlerinin ayakla fark edilebilecek kabartma zemin özelliğine kavuşturulması taleplerini ilettiğimizde hemen hemen tüm istasyonlarda bunun bulunduğunu ancak bir iki tane metro istasyonunda bunun eksik olduğunu bildikleri ifade edilerek bunların da derhal tamamlanacağı sözü verildi.
- Toplantıda yine şikayetiniz üzerine Ümraniye kaldırımlarından arkadaşlarımızın mağdur oldukları dile getirilince Fen işleri Daire Başkanı Ümraniye belediyesinden gelen arkadaşın konu ile ilgilenmesini istedi.
- Toplantıda belediyeye ait spor tesislerinden ve özellikle de havuzlardan sakatların ücretsiz yararlanabilmesi gündeme geldiğinden ve bu konunun da araştırılacağı ve müteakip toplantıda bilgi verilmeye çalışılacağı ifade edildiğinden toplantı sonrası Zeytinburnu’nda bulunan belediye spor tesislerine giderek yetkili ile görüşerek bilgi almak istediğimi söyledim.

IBB’ye ait havuzlardaki durum şu arkadaşlar. Sakat kişi bizzat Tophanede bulunan İSÖM’ne bizzat gidecek ve oradaki kişiler ile görüşecek. Kişinin sakatlara yönelik rehabilitasyon programı çerçevesinde havuzdan faydalanması söz konusu olacak ise haftanın 2 günü, 1 veya 1,5 saat bir tesis belirlenerek kendisi o belirlenecek tesisten bedava faydalanacak. Bu rehabilitasyon programına tabi tutulanlar genellikle kendi başlarına havuzdan faydalanma imkanı olmayan, mutlaka yanında bir yardımcı olması gereken sakat arkadaşlar oluyormuş. Yardıma gerek olmaksızın tek başına havuzdan faydalanma imkanına sahip olan kişiler de bu rehabilitasyon saatlerinde havuzdan faydalanacaklar ise (ki bunun da kararını İSÖM veriyormuş) yine bedava para ödemiyorlar. Lakin yardıma gerek olmaksızın tek başına havuzdan faydalanma imkanına sahip olan kişiler sakatlara mahsus rehabilitasyon saatlerinde değil de başka saatlerde sakat olmayan kişiler ile birlikte havuzdan faydalanmak isterler ise bu taktirde kendilerinden ücret alınıyormuş ancak %5o tenzilat yapılıyormuş yani aylık 100 TL yerine 50 TL ödüyormuş ve yine haftanın 2 günü 1,5 saat havuzdan faydalanıyormuş. Soyunma kabinleri ile havuz arasında mutlaka terlik giyilmesi gerektiği, tamamen mermer olan bu 20-25 metrelik ıslak ve dolayısıyla da kaygan zeminde yalınayak yürümenin yasak olduğu söylendi. Havuzdan faydalanmak isteyen kişiden Hepatit B ve idrar testleri isteniyormuş. Yani iş İSÖM’de bitiyor anladığım kadarı ile.

- Kaldırımlardaki kanal uygulamasına son verildiği, bundan böyle kanal yapılmadığı belirtildi.
- Araçları ile kaldırımları ve özürlü otoparklarını işgal eden ÖZÜRSÜZ AYILARIN resimlenerek derhal kendilerine bildirilmeleri istendi ki cezai müeyyide yapılabilsin. Arkadaşlar bunun üzerinde ısrarla durdular, adamcağız adeta yalvardı bize bunları ihbar edin diye. Yalnız dediğim gibi resim veya görüntü ile ispat istiyorlar işlem yapabilmek için.

Durum bu şekil.
Saygılar, sevgiler.

Çok çok aydınlatıcı oldu, teşekkürler.

Bugünkü toplantı için Müberra hanım aracılığıyla habedar edildim, ama maalesef katılamadım. Keza, her perşembe günü küçük toplantılar yapılıyor orada...

Yalnız, benim bu tür toplantılara ya da hizmet geliştirme çalışmalarına katılmamamın en önemli nedeni görüyorum ki bu toplantıda da gerçekleşmiş. Benim hevesimi kıran şey şu: Sakatların herkes gibi kent yaşamından yararlanabilmesi için yapılması gereken şeyler de bellidir, sorunlar da ortadadır. Yani bu tür tespitler için sürekli sürekli toplantı yapmaya gerek yok aslında. Olması gereken, bu sorunların çözümü için irade gösterilmesidir! Yani, "metrobüsten bi durak önce in" cevabını verememeyi gerektirecek bir iradenin sergilenmesidir! O cevabı alacaksam, ne işim var benim o toplantılarda!?
Efendim kaldırıma rampa yapıyoruz... Deme yaaa! :) Yapıcaksın tabii ki. Belediye o işi yapsın diye var. Önemli olan, toplu taşıma için geliştirilen bütün projelerin -hiç bir bahaneye sığınılmadan- herkesin kullanabileceği şekilde hayata geçirilmesidir..

Aydınlatıcı bilgi için teşekkür ederim.
Bende zaman zaman ihtiyacını hiissettiğim konularda belediyeye şahsen başvuruda bulunuyorum.
Bizim şansımızın İBB' nin diğer belediyelerden farklı oalarak ihtiyaçlarımız ve taleplerimize olabildiğince olumlu yaklaşıp, uygulamaya sokuyor.

Üst Alt