Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İstanbul'a Ayrımsız Toplu Ulaşım Hakkı ve Metrobüs Davası hakkında [Araştırma]

proje

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sayın üyeler

İstanbul'da metrobüs sistemi üzerine araştırma yapmaktayım
Araştırmanın odak konusu metrobüs diye geçen hızlı ulaştırma sistemi, ve bireylerin eşit olarak kullanabileceği ayrımsız tasarlanmış araç ve ulaşım sistemleri

Hala istasyon ve üst geçitlerde herkesin kullanımına yönelik adımlar atılmış değil
Bu konuda ise maliyet değil umursamamak/plansızlık ön planda, çünkü ulaşımda önceliği olmayan pek çok kalemde çok büyük harcamalar yapılıyor

Toplu ulaşımda eşit ulaşım hakkı için metrobüs dernekler tarafından dava edildi biliyorsunuz
Bu konuda makaleler de yazılıp çiziliyor, ancak yeterince bilimsel değil

Dolayısıyla fiziksel dezavantajları olan bireyler olarak sizlerin toplu taşıma hakkınızın ne ölçüde engellendiğini nesnel olarak tespit edilip belgelenmesi önemli

Bu konuda sıkıntı çeken bireyler olarak, Metrobüsün her durağında veya en azından tüm ana duraklarında farklı dezavantaj tiplerine sahip en az birer birey gönüllü olup bazı ölçümler yapabilir mi

Metrobüse Ulaşım=Evden üstgeçide varmak+üstgeçide tırmanmak+üst geçidi geçmek+üstgeçitten aşağı inmek+turnikeden geçmek+istasyonda ilerlemek+kuyruk olup aracı beklemek+araca binmek+araçta seyahat+araçtan inmek+istasyondan çıkış

En azından ana metrobüs durakları olan Avcılar, Yenibosna, Cevizlibağ, Edirnekapı, Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu için her bir aşama için harcadığınız süreler ve karşılaştığınız sorunları bir de sizden dinlemek istiyorum

Eğer görme, işitme, hareket vs. gibi farklı dezavantajlara sahip en az birer birey gönüllü olup 2 aylık sürede bazı ölçümler yapmaya gönüllü olursa, ben de bu nesnel verileri araştırmamda kullanıp sesinizi duyurmaya çalışacağım

Şimdiden teşekkürler

Eğer düzenli bir çaba göstermeye çalışan gönüllüler çıkarsa
Günlük veya ara sıra yaptıkları seyahatlerde

... Tarihinde ... durağında
Üst geçit geçmenin (merdiven ve üzeri), istasyona gitmenin (merdivenden iniş, turnike, araca binebilme) ve çıkmanın ne kadar sürdüğünü (... dakika ... saniye) ne kadar yorulduklarını (az, çok, orta) not edebilirlerse şu ana kadar eksikliği hissedilen önemli bir kaynak oluşturabilir

İlgilenenler olursa beraber bazı standartlar oluşturup belirli bir düzende bir program oluşturabiliriz, ancak incelediğim kadarıyla forumun bu sayfasında gelen yanıt sayısı fazla yüksek olmuyor gibi, hakların iade edilebilmesi için önce ciddi bir çaba gerekli

Arkadaş güzel hoş düşünmüşsün..
Ama bir tane problem yokki..
Yeni yapılan binalar haric hiçbir kamusal alan engelli için düşünülmemiş!
Otobüsler bile üç beş kuruş ucuz olsun diye orta kapılardaki engelli gereçi manuel almışlar..
Şöför o kalabalıkta inecek size herkezin üzerine bastığı o aparatı kullanılır hale getirecek..
Sözde medeniyetle iç içe yaşayan kılık kıyafette, avrupadan da avrupalı bizler söz insanlığa gelince hiçbir gelişim gösteremiyoruz.
Acaba okullarda bunların eğitimi verilmemesi sebep olabilirmi?
Bir insan hakları dersi koymazmı MEB müfradatına,aynı şekilde Hukuk kanunlarla ilgili orta öğretime ders konulmaz mı?
Eğitim şart diyoruz batılı eğitim alıyoruz.Bir batılı kadar engelliyi düşünmüyoruz.
Din eğitimi keza öyle..Batılı her filminde dini öğeleri kullanıyor tv sinde bizde tam dersi dindarlığı öcü olarak gösteriyoruz..
Din eğitimi de şarttır ALLAH korkusu yerleştirmesseniz insanların kalbine böyle engelliyi düşünmeyen bencil nesiller türer.....
Şayet ben kızdığımda gözlerim kararır.Fakat inanç sahibi olduğum için zalimlere dersini verme fikrimden sakinleşince vazgeçerim.
Duyarsız toplumlarda haklar verilmez alınır.Almak için davalar açıp işi insan haklarına götürmek lazım gelir.

açıkçası her yıl 1-2 milyon dolar verip lale alan belediye, iş planlama ve halkın ihtiyaçlarına gelince aynı cömertliği göstermiyor
halktan çok yöneticilerin suçu denilebilir, ancak engelli bireyler hakları için gerekli çabayı göstermezse kimse haklarını kendiliğinden teslim etmeyecektir

Metrobüs için dava zaten açıldı, ancak bu ölçümler yapılmazsa dava nesnel temele oturmaz, kamuoyu veri olmadan bu konuyu tartışamaz
dediğim araştırma yapılmazsa ki engelli yurttaşlar kendileri gönüllü olmazsa zaten yapılamaz, bu konudaki tüm konuşmalar ve davalar bilimsel ve nesnel temelden yoksun olacaktır

eşitlikçi yaklaşım derslerinin elbette liselerde de konulması böylece halk bilincinin oluşturulması gereklidir, avrupa'da bu ilkokullarda bile yapılmaktadır
ancak bizde başlangıç olarak üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulan tasarım derslerinin mühendislik ve mimarlık fakültelerinde zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir

diğer konu dışı tartışmalara girmek istemiyorum

Merhaba;

Kas hastasıyım ve fiziksel aktivitelerim yavaş,merdiven,yokuş vb. desteksiz çıkamıyorum. Yaklaşık 1 ay önce doktora gittim ve Avcılardan ilk defa metrobüs kullandım (genellikle özel araçları mecburen tercih ediyorum), birçok metro,tranvay duraklarında olduğu gibi asansör vardı ama çalışmıyordu, bir yığın merdiveni babamla çıkmak zorunda kaldım, üstelik saat 19:30 suları tam bir tabir-i caizse ana baba günüydü, birde yağan yağmuru ve merdivenlerin kaygan olmasını,merdivenin yapısının çok bozuk olmasını, insanların saygısızca çarpmasını işin içine katarsak tam bir faciaydi. Yaklaşık 15 dakikada çıktım birde turnikelerde sıraya gir, sırada itiş kakış, araçta güya engelliler için ön kapıda sistem var ama bozuk...Daha sonra mecidiyeköyde indim ordada bir yığın yol yürümek zorunda kaldım,inanın tam bir faciaydı:((

mrb arkadaşlar bu ulkede bu standartlar altında bız engellılerın yaşaması gercekten cok zor avrupa ulkelerıne baktıgımız zaman o kadar rahat yaşıyorlar ve hareket edıyorları avrupalı engellıler tahmın bıle edemezzsınız adamalar her yıl engellılerın hayatlarını kolaylaştırmak ıcın o kadar buyuk bır butce ayırıyorlarkı tahmın bıle edemessınız ama bızım ulkemızde hernedense bır cok engellı sorunları gormezlıkten gelınıyor yapılmış gıbı gorunuyor ama ortada hıc bır şey yok umarım CENABI ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLUR engellıler ve engellı sorunları hakkındakı her turlu projelerımzı burda desteklıyorum :mad:

Tüm yanıtlar için teşekkürler, ileride bir anket çalışması yapmaya gayret edeceğim

o zamana kadar özellikle üst geçitler [merdiven çıkış/iniş, üst geçit üzerinde yürüme], metrobüs istasyonu/durakları [turnike/akbil basma/satın alma/sıra olma/otobüse binme], otobüs içinde seyahat ve diğer vatandaşların davranışları ile ilgili süre, kullanım kolaylığı/güçlüğü izlenimleriniz/deneyimleriniz, toplu taşımayı kullanabilme sıklığınız gibi verileri paylaşırsanız yavaş yavaş elimizde veriler oluşmaya başlar

simge_k;

Simge hanım en ayrıntılı yanıt sizinki olmuş teşekkür ederim
Ben de örneğin diz bölgesinde sakatlığım olduğu dönemlerde tek sağlam bacakla merdivenleri normalden en az 2-3 kat yavaş çıktığımı, artı ağrı hissetiğimi farketmiştim, yaşlılar kilolu insanlar gebeler için de aynı şeyler geçerli
Eğer bundan sonra dezavantajları olan üyeler ulaşım sürelerini not alırlarsa veya ilgilenenler olursa ileride bir anket çalışması yapmak istiyorum

Muhtemel anket sorularından bazıları:
Kapasite kaybı düzeyi (örneğin kas ve iskelet sistemi, bacaklarda %40 kapasite kaybı)
Refakatçi ihtiyacı duyuyor musunuz
Ulaşım altyapısına erişim süreniz süresi (ev-üst geçit arası ilerlemek ... dakika ... saniye, merdiveni çıkmak ... dakika ... saniye, üst geçidi geçmek ... dakika ... saniye, merdivenden iniş ... dakika ... saniye Toplam süre ... dakika ... saniye)
Ulaşım zorluğunuzu tanımlayabilir misiniz (üst geçitte merdiven çıkmak zor, üst geçidi geçmek kolay, üst geçitte merdivenden inmek orta vb. gibi) Not: [sonradan ankette de sorulabilir ancak süreleri kendinizin not tutması gerek]
Karşılaşılan engeller nelerdir?, üst geçitten çıkmak/asansörün çalışmaması, üst geçit zeminin pürüzleri/bozukluğu/kayganlığı, korkulukların durumu, merdiven boylarının standart olmaması, yüzeylerinin aşınması, kontrast renklerin kullanılmaması, turnikeden geçiş, diğer yolcu ve vatandaşların davranışları vb. [diğer maddeleri ekleyebilirsiniz]

Bir ara sizin adınıza üst geçitte kaç merdiven olduğunu ben sayarım, bu da oldukça önemli çünkü her basamağı çıkmak ayrı bir çaba gerektiriyor

Metrobüs uymuyorsa o zaman otobüse bin - AKŞAM - Türkiyenin Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri - Güncel haberler
Öncelikle anayasal olarak bir hak olduğu için Mahkeme TOHAD'ı haklı bularak metrobüs durakları üst geçitlerinin iyileştirilmesine karar verdi
Ancak eğer ihtiyaçlar doğru dürüst tespit edilmezse, belediye gene baştan savma bir kaç uygulama ile durumu geçiştirmeye çalışabilir, o yüzden daha önce gerçekleştirilmemiş bu çalışmanın yapılması hepimiz adına önemli bir gelişme olabilir

Merhaba,

Proje, sanırım sana yardımcı olabilirim. İşe otobüs-metrobüs-metrobüs-otobüs olmak üzere 4 vasıta değiştirerek gidip geliyorum ve gidiş geliş günde ortalama 5-5,5 saatim (65 km + 65 km) toplu taşımalarda geçiyor.
Benim her iki ayak bileğim ortrodezli(dondurulmuş) ve her ikisinde de güç kaybı var. Desteksiz yürüyebiliyorum ama desteksiz basamak cıkamıyorum. Metrobüs duraklarına ulaşmak pek kolay olmuyor, Örneğin Uzuncayır durağında otobüsten inip metrobüse gitmem yaklaşık 10 dkmı alıyor ( otobüs durağında iniyorum, 100 mt yürüyorum 15 basamak cıkıyorum, yokuş çıkıyorum, tekrar 15-20 basamak cıkıyorum, üst gecidi gecip basamakları iniyorum 100-150 mt daha yürüyüp turnikelerden geciyorum ve tekrar yaklaşık 30 basamak cıkıyorum) Ana duraklardan metrobüse binmek ürkütücü! Herkes birbirinin üstüne atlıyor, ezilmeden ayağım takılmadan ve oturabileceğim şekilde binebilmek icin durakta beklerken dua ediyorum! Yer veren nazik insanlarla da karşılaşıyorum (onlar genellikle 35-40 yaş üstü erkekler oluyor) ama genelde kimsenin umurunda olmuyorsunuz. Ayrıca bana en cok rahatsızlık verilen konulardan birisi metrobüs durağının olduğu kaldırımın metrobüs seviyesinde olacak şekilde yüksek yapılması ancak şoförlerin nerdeyse hiç bir zaman durağa yanaşarak durmaması. Bir çok defa direkt durağın olduğu rampaya inemiyorum, metrobüs yoluna inmek zorunda kalıyorum ve bu defa o kaldırma çıkamıyorm. Metrobüs yolunda öyle kalıveriyorum :( ki bu oldukça tehlikeli...

Yazın yapılan haksızlıkları da artık kendilerine çeki düzen versinler. Bu konuları İnsan Hakları Mahkemesine taşımak lazım... Eğer bizler düşünmüyorlarsa bizleri admadan saymıyorlarsa bizler onları hiç adamdan saymıyoruz... Haksızlığa her zaman başkaldırmışımdır. Sanki bu dünya onlar için kuruldu. Bencil Yöneticiler, bireyler, toplumlar çok bu dünya da özellikle Türkiye'de...

Landish;

Sayın üye detaylı yanıtınız için teşekkür ederim
ulaşım süresi Metrobüs sistemine ulaşma [yol+merdiven çıkış/asansör+üstgeçit+turnike+asansör/merdiven iniş] ve sistemden çıkış+ (kuyrukta bekleme, araca binme+araç ile seyahat)xkaç defa aktarma yapıyorsanız
çok güzel özetlemişsiniz, bir adım ötesinde yardımcı olmak isterseniz bir gün elinizde bir saat ve kağıt kalemle her bir kısım için ulaşım sürelerinizi not almanız olabilir

Normalde alınan Phileas otobüslerin en önemli 3-4 özelliğinden biri duraklara hassas yani 5 cm mesafe ile yanaşabilmesi, hatta sürücüsüz bilgisayar kontrolüyle 60 km hıza kadar yol alabilmesi, 200 bin euroluk mercedes capacity karşısında 1.375.000 euro+KDV fiyatının gerekçesi de bu, ancak bu özellikler ülkemizde kullanılmıyor, yol tek şeritli olduğu için çift taraflı kapısının olması da fazla anlamlı değil sanıyorum [eğer aracın solunda kalan istasyon yoksa]

Yer verme konusunda da kimi yaşlı, kimi öğrenci, kimi çalışıyor, kimi yorgun, kimi kadın, kimi çocuk, kimi kitap okuyor, zaten ayakta da büyük kalabalıklar var, yer verecek biri hiç oturmasa daha iyi çünkü zaten ayakta oturacak yere ihtiyacı olan onlarca bu gruplardan vatandaş bulunuyor
Normal olanı bu kadar ayakta yolcu alınmaması, hem güvenli değil [örneğin bir kaza olursa o yolcuların tamamı tehlike altında, yangın çıksa panik altında kaçış çok güç olur] hem insani değil, hem de yasadışı [ayakta yolcu taşıyan minibüslere ceza kesmeye başladılar, otobüslerin ne farkı var]
normalde yaklaşık 50+ oturan ve 120+ ayakta olmak üzere maksimum 180 kişi taşınması öngörülüyor bu araçlarda. İETT 230-250 kişi taşıyoruz diyor, iddialar 300'e kadar çıktığı yönde, ancak kesin bir sayım yapabilmiş değilim, 300 üzeri yolcu ise pek mümkün değil gibi.

Kadınların da zaten taciz, hırsızlık vs. konusunda sıkışıklıkta seyahat etmeleri hoş bir durum değil. Etek vb. giyerse gözle/sözlü taciz vb. durumları olabiliyor. Gece dönüşte karanlık ortamlar güvenlik zaafı yaratıyor. Benim kendi deneyimlerime göre metrobüslerde özellikle işe gidiş / işten geliş saatlerinde kadın oranı çok çok az. Belki 1/10 1/5 seviyelerinde, bu durumların da oldukça etkisi var gibi. Zaten çocukları olan kadınlar daha çok evine yakın yerlerde iş bulmaya çalışıyor, ev ve çocuk ile ilgili sorumluklarını yerine getirebilmek için.

Platformlara gelince, yüksek olması güvenlik açısından bir miktar avantajlı, zaten E-5'in ortasında olması da büyük risk, ancak yüksek platform hem maliyeti arttırıyor, hem de ülkemizde yurtdışında olduğu gibi kapalı durak sistemi yok, normalde metrobüs araçları hiç bir yükseklik olmasa bile yerden 5 cm ye kadar alçalabilir teknolojiye sahip [bizdeki araçlar bu nitelikte olmasa bile uygun süspansiyonla bu gerçekleştirilebilir]
normalde yola iniş diye bir şeyden söz edilmemesi gerekir, dediğiniz gibi büyük bir tehlike ve ihmal, aynı konumdaki gebe, yaşlı, çocuk vs. için de pek kabul edilebilir değil

Üst Alt