Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
İsteğe bağlı prim ile malulen emeklilik başvurusu süreci ve belgeler..?
Merhabalar arkadaşlar isteğe bağlı bağkur dan malulen emeklilik müracatında ne gibi belgeler isteniyor ? Ve bu malulen emeklilik sürecinde isteğe bağlı bağkur pirimleri gün tamamlama açısından ödenmeye devam edilebilir mi ? Bülent bey ve bilgisi olan arkadaşlar cevaplar iseniz sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum...
Malulen emeklilik için yapmanız gereken SGK da malulen emeklilik birimine müracaat edeceksiniz. onlar sizi yetkili bir hastahaneye sevk yapacak. hastahane de %60 ve üzeri rapor alırsanız ilk SGK girişinizin üstünde 10 yıl geçmişse ve 1.800 gün ve üzeri prim gününüz varsa malulen emekli olursunuz. Ağır engelli olanlarda girişi üzerinde 10 yıl geçme şartı aranmaz.1.800 gün prim şartı yeterli kabul edilir.
Normal engelli raporların da özür oranını yetkili hastahane belirleyip oranını belirtir. Mlulen emeklilik için SGK sevki ile gelenlerde hastahaneler sadece kanaatini yazar SGK ya gönderir özür oranını yüzde kaç olduğunu SGK sağlık kurulu belirler. süreç uzun kısaca yazdım. takıldığınız yer olursa burada yazınız arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Teşekkür ediyorum arkadaşım fakat ben şartları sormuyorum...ne gibi bir belge isteniyor ve bu süreçte gün tamamlama açısından malülen emeklilik kabul edilmez ise engelli emekliliği açısından pirim ödemeye devam edilebilir mi ? Bilgisi olan cevaplar ise sevinirim bülent bey ve arkadaşlar...
malulen emekliliği sormuşsunuz. bende malulen emeklilik şartlarını söyledim. %60 rapor girişi üzerinde 10 yıl geçme şartı ve 1.800 gün prim ödeme şartı. Ayrıca istenen belge yok. illa bir belge söyle diyorsanız. SGK ya giderken de hastahaneye rapor için giderken de NÜFUS CÜZDANI LAZIM.
Malulen emeklilik olmazsa engelli erken emekliliğinde yararlanmak için ne gerektiğini öğrenmek istiyorsanız. ilk giriş tarihi, prim gün sayısı ve rapor oranına göre net cevap verilebilir. ( isteğe bağlı her ay prim ödeyerek eksik gün sayısı tamamlanabilir)
1800 prim ve 10 yıllık süre dolmamışsa malulen emeklilik başvurusu yapılamaz. Ama maluliyetin tespiti için başvuru yapılabilir ve bu arada prim ödemeye devam edilebilir. Hastane süreci sonunda sgk "malul durumdasınız" derse, primleriniz ve süreniz tamam olduğunda bu sefer malulen emeklilik için başvurursunuz.
Sayın Bülent abim malulen emeklilik kabul edilmez ise Engelli emeklilik için başvuru yapacağım için pirim eksiğim olduğundan engelli emeklilik için malulen emeklilik başvuru sürecinde isteğe bağlı 4b bağkur Prim ödemesine devam emek istiyorum arada boşluk bırakmak istemiyorum pirimden dolayı zaman kaybını önlemek için pirim ödemeye devam edebilirim yani teyid edebilir misiniz ? teşekkür ediyorum Sayın abim...
@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM
Evet, maluliyet tespiti yapıldığında, malul sayılacak işgücü kaybının olduğu sgk kayıtlarına geçtiğinde, diğer şartlar oluşmuşsa, zamanı geldiğinde malulen emeklilik gerçekleştirilir ve yeniden rapor istenmez. Tabii maluliyetin süresiz şekilde, kontrol muayenesine ihtiyaç duyulmaksızın onaylanması gerek.
Kamuda çalışanlar kurumlarından yazı alı hastaneye giderek "Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu" alarak kurumlarına verebilirler. Onlar raporu sgk'ya gönderir, sgk maluliyet cetveli'ne göre maluliyet olup olmadığını değerlendirir ve durumu kurumunuza bildirir. Günü geldiğinde de malulen emeklilik için başvurulur.
mehmet abi
Evet, bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Ama unutmayın, malulen emekliliğiniz onaylanırsa, maluliyet tespit aşamasında geçen süre için emekli maaşı verilmez. Bu arada birkaç ay fazladan prim ödemiş, o döneme ait emekli maaşını da kaybetmiş oluyorsunuz.
Malulen emeklilik: kişi ilk kez sigortalı olduktan sonra maluliyet cetveli'ne göre maluliyet derecesinde işgücü kaybına uğramışsa, ilk sigortalı olduğu tarihten bu yana 10 yıl geçmişse ve bu arada en az 1800 prim yatmışsa, malulen emeklilik mümkündür.
@OturanBoğa görüş istesem nasıl olur malulen emeklilik için bir dilekce yazsam hastaneye sevk alsam emekliligim onaylanırmı günü geldiginde rapora gerek kalmadan malulen emekli olabilirmiyim yada maluliyet tesbiti için ssk lı olan biri il sgkdan önce maluliyet tesbiti için hastaneye sevk alabiliyor başta sevkini maluliyet tesbiti için alıyor malulen emeklilik için almayabiliyor benim bildigim
ben 4 c li olarak maluliyet tesbiti oldugunu kime söyliyecem dilekcememi yazacam direk malulen emekliye başvurmayacam zaten çünkü 1800 günüm var 5 yıldır sigortalıyım sigortalılık süremi doldurmadım daha 10 yıl sigortalılık süresi oluyor ya onu doldurmadım direk malulen emeklilige başvurursam zaten ret gelir boşa heyete girmiş olurum sonradan günüm dolsa dahi bu sefer tekrardan sevk alıp kurumdan hastaneye gitmem lazım büssürü iş @OturanBoğa en mantıklısı maluliyet tesbiti için sevk alıp günüm dolmasada emekliligim onaylanır sonradan günüm doldugunda emekli olurum sizce nasıl olur benim dediklerime bir cvp verirmisiniz
maluliyet tesbiti yaptırmam daha mantıklı degilmi?
2 ci sorum maluliyet tesbiti yapmak için pirim ve hizmet süresini doldurmasak bile maluliyet tesbiti yapabiliyormuyuz
4c'lilerde emeklilik zamanını beklemeyi öneririm. Hele psikiyatrik rahatsızlıklarda verilmesi muhtemel geçici raporlar iyice can sıkıcı olur. Ben olsam beklerim.
süreli veremez raporu daha önceden %80 raporum var agır özürlü
oturanboga epikıriz raporlarım var kale gibi tıbbi dayanaklar var
maluliyet tesbiti yaptırsammı
sgk nın sitesinde şunu buldum 4 c lilerde maluliyet tesbiti yapabiliyormuş sizin dediginiz gibi o boga
Maluliyet Tespit İşlemleri
Malul Kime Denir?
510 Sayılı Kanunun 25 inci Maddesi uyarınca; Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60' ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şeklide meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı, malul sayılır.
Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?
Bu durumun tespiti için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünün ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Ilgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir. Kamu görevlilerinin ise temin edecekleri raporu ve talep dilekçelerini çalıştıkları kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.
_____ OturanBoğa burda ne demek istemiş yorumlarmısınız tam anlamadım [FONT=Arial][FONT='inherit']Engellilik Raporu Göre Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı % 60 dan Fazla Olanların Durumu
[/FONT][/FONT][FONT=Arial][FONT='inherit']Maluliyet ve engellilik kavramları birbirleri ile çok sık karıştırılmaktadır. Bir sigortalının %60 oranında engellilik oranına sahip olması demek onun aynı zamanda malul sayılması anlamına gelmemektedir. Çünkü engellilik oranı ile malullük oranı farklı yönetmelikler esas alınarak farklı amaçlar için tespit edilen oranlardır.[/FONT][/FONT][FONT=Arial][FONT='inherit']Engellilik oranının tespitinde kişilerin çalışma durumu göz önüne alınmadan bir değerlendirme yapılırken; malullük tespitinde, sahip olunan hastalık ve arızaların kişinin çalışmasına engel olup olmadığına bakılmaktadır. Dolayısıyla kişi belirli bir engellilik oranına sahip olsa bile malul sayılmayabilmektedir. Bazı durumlarda %60 üzeri engellilik oranına sahip olan kişilerin maluliyet taleplerinin reddedilmesi de bu sebepten kaynaklanmaktadır.[/FONT][/FONT][FONT=Arial][FONT='inherit']Bir engellinin aynı zamanda malul de sayılabilmesi için; vücudunda bulunan hastalık ve arızaların, sigortalının işe başladıktan sonra ortaya çıkmış olması ve maluliyet tespitinde kullanılan kriterlere göre de çalışma gücünde %60 oranında azalmaya sebep olması gerekmektedir.[/FONT][/FONT]
@OturanBoğa
Bülent abi sanırım yanılıyorsunuz. Malulen emeklilik için başvurduğunuzda SGK sevk yapıyor. Hastanın giriş tarihi ve prim gün sayısı %60 ve üzeri aldıktan sonra maaş bağlanma şartları tamam mı diye değerlendirilir. eğer %60 altında ise zaten reddedilir. %60 ve üzeri ise rapor ağır engelli ise 10 yıl şartı aranmaz. Sadece 1800 gün prim yatmışsa emekli olur.
Eğer rapor hafif engelli ise 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün prim günü var mı diye bakılır. prim günü eksik ise ya isteğe bağlı aylık prim yatırarak ya da borçlanma hakkı varsa borçlanıp yatırır emekliliği başlar. Prim günü yetiyor ama girişi üzerinde 10 yıl geçmemiş ise ya 10 yıl dolmasını bekleyecek yada borçlanma hakkı varsa giriş gününü öne çekmek için borçlanıp yatırarak öne çekebilir.
Askerlik borçlanması ile giriş askerlik yaptığın süre kadar öne çekilebiliyor. Tabi tüm borçlanma haklarında bu oluyor mu bilmiyorum. SGK 1800 gün primi sevkten önce tamamlattırıp öyle sevk yapabilir. onu sormak gerekir.
10 yıl giriş şartı sevk için aranmadığını biliyorum..
belki vatandaş ağır engelli raporu alıp 10 yıl şartına tabi olmayabilir..
alperen1
%60 önemli değildir. 10 yıl şartının aranmaması 1800 primle malulen emekli edilebilmesi için başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık şartı aranır.
Merhabalar arkadaşlar bir sorum olacak; Bankamatiklere ödenen isteğe bağlı prim makbuzları yazıları zamanla siliniyor gelecekte emekli olurken SGK bu makbuzları primleri ödediğimize dâir istiyor mu? Ve bir sorun olur mu? Cevaplarınız için çok teşekkürler.