Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İsteğe bağlı sigorta yatırsak 2022 maaşı kesilir mi?

Konular
88
Reaksiyonlar
0
arkadaslar eşim hamile dogum yapacak. malesef bizim burda devlet hastaleri işler acısı muhattap olacak kimce yok o yüzden özel hastanede olması gerek. eşimib eskiden ödenmiş pirimleri var.. şimdi ssk ya istede baglı pirimleri yatırsak sağlıkdan nezaman faydalnmya başlar. sadece dogum için bunu düşünüyorum 2 ay yatırsak olurmu.. 10 bin tl istiyor özel hastane.
ve 2022 maası alıyorm bunda sıkıntı olurmu

Neresi 10 bin istiyor. Nereler oralar. Hemen sgk dan yararlanabilir ancak; 2022 maaşın gss geliriniz yüzünden kesilebilir. Bunu en iyi Kalem abla yorumlar.

Yeni çıkan yasa ile isterseniz GSS den faydalanabilirsiniz.Aylık 61 TL yatırmanız gerekiyor.Eskiden 2022 maaşı alan mecburen Yeşil kart statüsünden faydalanıyordu.Yeni düzenleme ile bu kaldırıldı.Bağlı bulunduğun ilin SGK müdürlüğüne git adına GSS açtır.Sen ve bakmakla yükümlü olduğun tüm aile ferdi için geçerlidir.

Isteğe bağlı sigorta ,Doğum borclanmasi v.s herhangi biri olursa aylık kesiliyor bunu bizzat kendim yaşadım .

@metehan50*

yönetmelikte yapılan değişiklik şu: 60/g GSS'Lı olmak (yani prim ödeyerek) 2022 aylığı için başvurmaya engel değil. eskiden engeldi. GSS gelir testinde g1 çıkanlar/60/g GSS kapsamında olanlar 2022 engelli aylığına başvuramıyordu. artık başvurabilir.

ama 2022 aylığı baglandıktan sonra 60/c 3 GSS (yeşil kart) kapsamında olabilir ancak. 2022 aylığı aldığı sürece de 60/c 3 GSS (yeşil kart) olmak zorunda. 2022 aylığı kesilmeden 60/g GSS'ya (prim ödeyerek) geçemez. ancak 2022 aylığını kestirdikten sonra geçebilir. çünkü 2022 aylığı kesildikten sonra 60/c 3 GSS (yeşil kart) sonlanır. bundan sonra hangi saglık güvencesine geçerse geçsin.

@Burcum35
2022 aylığı alan sensen, sgk kaydın olduğu takdirde 2022 aylığı kesilir. ama 2022 aylığı almayan hanedeki başka biri sigortalı olursa bu sorun olmaz. önemli olan hanede kişi başına düşen aylık gelirin 483,64 TL altında olmasıdır.

Örnek 1:
Ahmet Bey istege baglı prim ödüyor. SGK kapsamında. 2022 aylığı başvurusu alınmaz. hane geliri uygun olsa bile başvurusu alınmaz. aylık alıyorken prim ödemeye başlamışsa aylık kesilir.

örnek 2:
Ahmet Bey 2022 aylığı alıyor.hiç SGK kaydı yok haliyle. eşi istege baglı sigorta primi ödüyor.
bu durumda, hane gelirine bakılır. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,64 TL altında ise 2022 aylığı baglanır/devam eder. aksi durumda baglanmaz/yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilir.

Tesekkurler Kalem Melek Hanim verdiginiz bilgiler icin..ben kendisi aliyor sandim 2022 maasini soruyu anlamamisim.evet ben alıyordum 2022 maasi dogum borclanmasi yaptım ödedim malulen emeklilik icin o zaman kesildi ayligim.. malulen emeklilik red gelince tekrar basvurdum21.09.2018 de 2022 maaşın'de a kabul gördü devam ediyor yazıyor fakat ekim maasi henüz yatmadı en son çektiğim maas 64.36 oda fark maasiydi.ödeme çekildi yazıyor merak ettigim ben kasımda iki aylıklı alırım yoksa tek aylık mi?ayliga donunce maaslar kafam karisti.simdiden teşekkürler..

isteğe bağlı sigorta ödemesi

İsteğe bağlı sigorta ödemesi 2022 maaşın da gelir olarak hesaplanırmı

Fatma mehmet

Hesaplanmasa bile sigorta başladığı gibi otomatik sistem maaşı keser

FIG-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Rebellious yani şöyle işin aslı ben engelli maaşı alan kişi için sormadım ben kendim için sordum engelli maaşı alan benim oğlan 18 yaş üstü maaşı alıyor ben vasiyim isteğe bağlı sigortayı kendim için yatiricam

Fatma mehmet

Tamam yine fesih edilir isteğe bağlı sigorta ödeyebilen muhtaç değildir bu maaşı muhtaç olmak şartıyla veriyor devlet

Rebellious ama burda eve giren bi ücret yok insan birik mişinden yatıramazmı dört kişilik bir ailede sadece ebm maaşıvar başka bir gelir yok çok saçma

Fatma mehmet

2022 engelli aylığı kesilir, ebm için soruyorsanız gelir kriteri var detayını bilmiyorum.

Rebellious Kalem hanımın yazdıklarına göre kesilmiyor eğer engelli maaşı alan kişiye sigorta yapılırsa kesilir diyor genede cevap için teşekkürler

Fatma mehmet Ben 2022 engelli maaşı için sorduğunuzu anladım buna göre cevap verdim sigorta yapılamaz zaten devlet tarafından gssli yani yeşil kartlıdır, evde bakım için soruyorsanız net bir bilgiye sahip değilim ama bakıcı ve bakılan engelli hasta prim ödeyerek gssli olabildiğini biliyorum, hatta hanede sgklı emekli olmasında da gelir kriterini geçmiyorsa bir sorun teşkil etmediğini duymuştum kişi başına düşen aylık gelir hesaplanıyor net rakamı bilmiyorum ama belli bir miktarı geçmiyorsa bi sorun yok dolayısıyla engelli harici hanedeki kişinin mevcut geliriyle isteğe bağlı sigorta yaptırmasından bi sorun çıkacağını zannetmiyorum. Bu konuyu vakıfa sormanızda yarar var size kesin net bilgiyi ancak onlar verecektir.

Rebellious benim 18 yaş üstü çocuk var engelli maaşı alıyor ben kendim için sormuştum isteğe bağlı sigorta gelir olarak hesaplanıyordu diye şuan 2022 maaşı gelir kriteri 609 tl ebm içinse 1219 tl

Fatma mehmet

Dediğim gibi ebm de kesin birşey söyleyemiyorum, 18 yaş üstü kendi maaş alıyorsa 2022 dir bu kendininde siz yakınınında sigorta girişiniz tespit edildiğinde kesilir.

Kalem hanım birşey sorudan ben 2cocugumdan 2022 maaşı alıyorum. Eşim isteğe bağlı gssye geçse benim maaşım kesilir mi??

İsteğe bağlı sigorta ödemesi 2022 maaşın da gelir olarak hesaplanırmı

adı üzerınde gelır demek gelrı kazanc getıren demek szı prım ödeyınce haneye gelrı gırmeyecek sizin sigorta ödemenız çocugunuzun 18 yaş üzeri olması sebebıyle bişi olmazda tek gelrı 1305 lira olan 4 kişi nasıl geçinir kırada oturmasa bıle
kesılmez dedım ama heyete kalıo iş heyet bu 1305 lırada nbaşka gelrı yokken nasıl prım ödeyecen nasıl gecınecen demekkı başka bildirim etmedıgn gelrı var deyıp maaşı kesebılır kısaca net bişi demek mumkun değil. ben heyette olsam bahsettıgım gibi sorarım ki sorulmasıda normal.iyi düşünün istege baglı kaç yıl prım ödeyebılecegınız hazırkı ebmde sıkıntılı duruma düşmesın

-mka bir soru sorduk herkes mantık yürütüyor ben tek cevap bekliyom gelir sayılır mı sayılmazmı çünkü yeni gelir tespiti yaptırdım isteğe bağlı sigortaya yeni başvurdum kesilen 2022 maaşı bağlanırmı onu bekliyom maaş neden kesildi diye sorarsan yanlışlıkla kendim yerine edevlette çocuğa bağkur girişi yapmışım aynı gün dilekçe verdim sistem anında gördüğü için maaşı kesildi her şey resmi yalan yañlış yok 4 kişi 1305 tl ebm birde yeni kayıt olduğum isteğe bağlı sigorta yani sınırı geçiyormuyum

KESİLİR. 2022 sayılı kanun gereği engelli aylığı alan kişi 60-c3 sağlık sigortasından faydalanır. Buna göre kişi sağlıktan farklı bir sağlık güvencesinden faydalanmak istiyorsa engelli aylığından feragat etmesi gerekmektedir.

Fatma mehmet
çocuğun 18 yaş üstü, engelli aylığı alıyor. anlattıgına göre çocugun sigortalı olmayacak. sen ya da eşin istege baglı sigortalı olacaksınız.
bu durumda sizin istege baglı prim ödemeniz çocugunuzun (18 yaş üstü) engelli aylıgının kesilmesine neden olmaz.
isterseniz sigortalı çalışan olun, yine sigortalı olmanız engel olmaz.
yeter ki hane geliriniz uygun olsun.

özetle;
18 yaş üstü olup engelli aylığı alan kişi sigortalı değilse,
hanede kişi başına düşen aylık gelir 609,67 TL altında ise,
anne ve babasının sigortalı olması aylık kesilmesine sebep olmaz.

aylığı kesilmez çocugunun:)

gamzemina
2 çocugun için 2022 aylığı aldığını söylediğine göre, çocukların 18 yaşından küçük ve aldıgın aylık engelli yakını aylığı. diğer adıyla 18 yaş altı aylığı.

çocukların 18 yaş altı ise, senin ya da eşinin sigortalı olması halinde aldıgın engelli yakını aylıkları kesilir. istege baglı prim yatırsanız bile aylıklar kesilir.

ama çocukların 18 yaş üstü ise, Fatma mehmet 'e verdiğim cevap senin için de geçerlidir. 18 yaş üstü çocuklar sigortalı olmadıgı sürece hanedekilerin (anne ve/veya baba da olsa) sigortalı olması sorun olmaz. yeter ki hane geliri uygun olsun.

örneklerle de anlatayım :)

örnek 1:

Murat 26 yaşında % 40 rapor oranıyla engelli aylığı alıyor. hanede anne ve babası, 2 kardeşi ve kendisi olmak üzere 5 kişi kalıyyor. babası 2300 TL ücretle sigortalı çalışmaya başladı. hanede başka gelir de yok. hanede kişi başına düşen aylık gelir 609,67 TL'nin altında oldugundan dolayı Murat'ın aldığı 2022 aylığı kesilmez.

Örnek 2:
Murat 26 yaşında % 40 rapor oranıyla engelli aylığı alıyor. hanede anne ve babası, 2 kardeşi ve kendisi olmak üzere 5 kişi kalıyyor. Murat engelli aylığı alıyorken 2300 TL ücretle sigortalı çalışmaya başladı. hanede başka gelir de yok. Engelli aylığı alan Murat sigortalı olduğu için aylığı kesilir. hane gelirine bile bakılmaz. istege baglı prim ödediği takdirde de kesilir.

örnek 3:

Zeynep Hanım 18 yaş altı 2 çocuğu için engelli yakını aylığı alıyor. aylık alıyorken eşi istege baglı sigortalı oldu veya sigortalı çalışmaya başladı. bu duurmda alınan engelli yakını aylıkları kesilir. hane gelirine de bakılmaz.

sağol Kalem hanım işte cevap bu arkadaşlara okadar detaylı anlattım engellinin değil vasinin isteğe bağlı sigortası yatacak diye

Kalem abla şimdi ben 2cocugum için başvuru sağladım onaylandı. 2022 maasi.Ancak bana diğer ay yatacak dediler. E-devlet te başvuru tarihim 21 Ocak görünüyor. Toplu olarak alacaksınız dedi . Abla ne kadar alırım Nisan ayında . teşekkür ederim

gamzemina

Soruyu bana sormadınız biliyorum ama cevap vermek istedim. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında inceleme görevlisi olarak çalışıyorum. Bundan dolayı cevap verme gereği duydum.

Vatandaşın başvurusu alındıktan sonra sisteme giriş yapıldığında e-devlete yansır. Yani 21 Ocak başvurunuz kabul edildiğinde Ocak-şubat-mart-nisan ayı ödemelerinizi alırsınız. Hangi İl/ilçede oturduğunuzu bilmiyorum ama süreç uzun sürmüş.

engelli yakını aylığı = 480,08 TL

BİR ÇOCUK İÇİN 4 aylık 1920,32 almanız gerekiyor. Ancak ocak ayının sonlarında başvurunuz olduğu için ocak ayı eksik hesaplanabilir bilginize...

sosyal yardımcı

çok teşekkür ederim . Adana'da yaşıyorum çok uzun sürdü . Normalde bu ay yatacak dediler. Yetişmemiş diğer ay yatar dediler. Çok yogunuz diyorlar. E-devlet ki başvuru tarihine göre değerlendiriyor lar değil mi?

e-devlet üzerindeki tarih esas alınacak. Ayrıca engelli yakını aylığı bağlandıktan sonra Elektrik Tüketim Desteği yardımından da otomatikmen faydalanacaksınız.

sosyal yardımcı

Şöyle yazmışsınız yukarıdaki cevabınızda: [SIZE=1]"BİR ÇOCUK İÇİN 4 aylık 1920,32 almanız gerekiyor. Ancak ocak ayının sonlarında başvurunuz olduğu için ocak ayı eksik hesaplanabilir bilginize..."[/SIZE]

yanlış bilgi vermişsiniz. Ocak ayı ödenmeyeceği için eksik ödeme de söz konusu olamaz. 2022 aylıklarının aylık başlangıç tarihinin nasıl tespit edildiğini bilmiyorsunuz demek ki.

2022 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik gereği, 2022 aylıkları, başvuru tarihini takip eden ay başından itibaren ödenir. yani aylık başlangıç tarihi, başvuru tarihini takip eden aybaşıdır.
dolayısıyla arkadaşımıza 1 Şubat'tan itibaren ödeme yapılacaktır. sizin dediğiniz gibi 4 aylık değil.

gamzemina
ablası çocukların 18 yaş altı ise, sen 18 yaş altı aylığı olarak bilinen engelli yakını aylığı alacaksın.
e-devlette yazan başvuru tarihi 21 Ocak'mış.
bu durumda bu tarihi takip eden aybaşı yani 1 Şubat aylık başlangıç tarihin.

Bu ay ödemen yapılmadıysa, sana 5-9 Nisan'da,
şubat, mart ve nisan olmak üzere 3 aylık ödeme yapılacak.

engelli yakını aylığı miktarı: 480,22 TL / tam miktarı: 480,218229TL
2019 yılı 2022 aylık miktarları ve kişi başına düşen aylık gelir sınırı belli oldu

18 ya altı bir çocugun için 3 aylık toplam 1440,65 TL alacaksınız.
diğer çocugun da 18 yaş altı ise, onun için de 3 aylık toplam 1440,65 TL alacaksın.

Üst Alt