Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşten ayrılabilmek için 57 gün daha çalışmalıymışım!?

celik

Aktif Üye
Konular
68
Reaksiyonlar
0
merhaba arkdaşlar daha önce de anlatmıştım. ben iş değişikliği yapıyorum. aksigorta ya geçicem diye.

şimdiki çalıştığım iş yerinin insan kaynaklarına bugun söyledim. bana dediler ki mehmet sen 08-06-2005 tarihinde işe başlammışsın. yaklaşın 57 gün daha çalışmalısın. 57 gün sorna da hesapladım benim 4 yılım bitiyor.

neden arkadşalar. benim bildiğim en çok 3 hafta beni orada tutabilirler. oda benim yerime başka bir personel bulmak için.

tşkler..

İşten ayrılmak için önceden bildirim yükümlülüğü var. Bu bildirim süreleri çalışma süresiyle ilgili:

0 – 6 Ay arası çalışanlar İki hafta
6 – 1,5 Yıl arası çalışanlar Dört hafta
1,5 – 3 Yıl arası çalışanlar Altı hafta
3 Yıl ve sonrası çalışanlar Sekiz hafta
önceden işten ayrılacaklarını bildirmekle yükümlüler. Bu bildirimden önce işten ayrılan ya da işine son veren işveren o sürenin tazminatını ödemek zorundadır.

Yani, anlaşmalı olarak olmadığı sürece 56 gün çalışmak zorundasın.

oturanboğa abi peki ben o kadar gün beklemeyip çıkarsam bana ne kadara patlar. yada şimdi ki yeri gireceğim iş yerine bu şartları söyleserm beni o güne kadar beklerler mi? ve son olarak tazminatı da şimdi ki çalıştığım şirket vermez herhalde kendi isteğim ile çıkıyorum diye. değil mi?

tşkler..

İşveren dava eder seni ve çalışmadığın bildirim/ihbar süresi kadar tazminat alır senden. Tazminat miktarı aldığın maaşa göre değişir. 2 aylık maaşı alırlar diim.
Eğer daha önce kullanmadığın yıllık izinler varsa, konuşup onlara mahsup ettirebilirsin bu süreyi. Ama bence işveren de anlayış gösterir. İyi bir diyalog...

Yeni işyerin 2 ay bekler mi, bunu onlara sormak lazım :)

İşten kendin ayrıldığın için işveren tazminat vermek zorunda değil. Ha, isterse verir tabii, ama, ister mi? :)

Ayrıldığım işyerinin tutum ve davranışları hakkında bilgi talebi?

[FONT=Verdana]tekrar merhaba arkadaşlar.[/FONT]

[FONT=Verdana]aksigorta işini kabul ettim. bu çalıştığım şimdi ki iş yerimin insan kaynaklarına söyledim. insan kaynakları bana daha önce de belittiğim gibi 4 yıla yakın bir zaman zarfı içinde çalıştığım için 56 gün beklmem gerektiğini söyledi. [/FONT]

[FONT=Verdana]etiler şubesinden çıkıp yüzyüze görüşmek için iş yerinin merkezine gittim. bana söyledileri aşağıda ki paragraftadır.[/FONT]

[FONT=Verdana]merhaba mehmet bey. duyduğumuza göre ayrılıyro muşsunuz. şimdi sizin 4 yıla yakın bir zaman zarfında çalıştığınız için 56 gün beklemeniz gerekiyor. eğer 56 günü beklmem diyorsanız 56 günlük tazminatı verir yada yeni gireceğiniz şirkete söyler kendileri öderler. o zaman çıkma hakkı veriyoruz. ama şunu bilin ki (benim söyleyeceğim şeyi o söylüyor, anlamadım) siz burada hem engelli kadrosunda hem de normal bir personel olarak çalıştığınızın farkındasınızdır eminim. onun için sizin burada ki 56 gün zarfında bizim hem engelli personel hemde normal muhaberat elemanı bulmamız gerekiyor. 56 günden önce bulunursa siz tekrar ayrılabilirsiniz ama blunmazsa 56 günü doldurma yetkisi var. burada sizi genel müdür gökhan beyden tutunda eminim ki yönetim kurulu başkanı mehmet bey bile çok seviyor. personel arkadaşlar hep bahsediyor mehmet in o güler yüzlü oluşu v.s. burada. [/FONT]

[FONT=Verdana]bu insan kaynakları şimdi resmiyeti karıştırıyor. değil mi arkadşalar. o zaman bende benim raporum da "çalıştırılamayacağı iş ilanları -ayakta ve taşıma gerektiren işler" denmiş. ama ben bu 4 yıla yakın zaman zarfında hem ayakta idim. hemde taşımacılık yapıyordum. muhaberat elemanı düşün artık. dışarıdan gelen evraklar (posta - kargo - kurye v.s) sahiplerine ilet. gönderi olanları da yukarıdan aşağıya indiripte göndermelerini yap. sonra holding bölümünde - hukuk bölümünde acil imzalar olur. o imzaları genel müdürlüklerden alıp - yönetim krulu başkan ve adayalarından alıp terkar hukuka ilet. bunlar hep ayakta yapılan işler. yani o [/FONT]

[FONT=Verdana][SIZE=3]sonuç -[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana] son paragrafa dayanarak onların bana uyguladığı şartlara karşı bende onlara dava açmayı düşünüyorum. eğer ki bir fikriniz varsa hemen cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar. dava açsam nereye gitmeliyim ne yapmalıyım. kime başvurmalıyım. bilgilerinizi bekliyorum.[/FONT]

[FONT=Verdana]tşkler..[/FONT]

nasıl yapabilirm bu durumda. bnasıl kanıtlayabilirm ki. bir fikriniz var mı? şirketin beş katında da kameralar var onlar şirketin kednsine ait ama bir belge olarak kullandırılar mı bana karşı..

oturanboğa abi ve esrarrendizadam bey yardımlarınızı bekliyorum.

tşkler

sana sıkıntı çıkarmamalı için, görev değişikliğinden dolayı ayrılmak istediğini beyan edersin işyerine. hala sorun çıkarmak istiyorlarsa bulunduğun ilin bölge çalışma müdürlüğüne dilekçe verirsin. müfettiş gelir işyerini ziyaret eder. ama senin haklı olman için senin gerçekten başka görevlerde çalıştığına dair ya şahitin olacak ya da senin herhangi bir şekilde kargo ulaşım falan o türde belgelemen lazım

nasıl yapabilirm. nasıl kanıtlayabilirm. bir fikriniz var mı?

Bu konuda işveren ile yaptığın sözleşme çok önemli.İşe başlarken şartların nelerdi?
İşten ayrıldığında hangi şartlarda ayrılman gerektiğinin tüm detayların sözleşmede yer alması gerekirdi.

sözleşme yok. sadece normal başvuru yapmıştım. normal form doldurmuştum. isim soyisim ev adresi v.s. gibi açıkçası cv diyelim. yoksa başka bir şey olmadı.. siz benim açtığım konu hakkında ne diyorsunuz.

Size söylediklerinden şunu anlıyorum.Siz ve işveren arasında 4 yıllık bir protokül imzalanmıs.4 yılınızı doldurmadığınızda ve ayrılmanız durumunda tazminatla karşı karşıya kalmanız sözleşmeden yazılı olan maddeye bağlıdır.Onun için imazaladığınız sözleşme çok önemli.İşverenden imzaladığınız sözleşmeyi isteyip,inceleyiniz.

Her ne yaparsan yap, bildirim süresini beklemeden işten ayrılırsan o süreye ait tazminatı ödersin. Yasal olarak bu çok net. Kurum isterse dava eder seni...
Böylesi işten ayrılma durumlarında işverenle uyuşarak ayrılmak en iyi yoldur...

Çalışma koşullarıyla iligli olarak işvereni dava etmek ise apayrı bir konu. Şahitler bulmalısın, hakimin, "4 yıldır neredeydin" sorusuna ikna edici yanıtlar vermelisin, ve hepsinden önemlisi yıllar sürecek bir mahkeme sürecine hazırlamalısın kendini.

sözleşme yok. oturanboğa abinin dediği gibi olabilir, "Yani, anlaşmalı olarak olmadığı sürece 56 gün çalışmak zorundasın."

oturanboğa abi bende ne yapabilirm düşüncesi ile sizlerle paylaşıyorum zaten. hani şahitler kimler olablir + şimdiye kadar nerdeydin sorusa ne diyebilirm

işkur dan hukuk bölümüne mi gitsem.

İş-Kur hukuk bölümüne gidebilirsin bence de.

işkurdan bana gelen mail aşağıdadır.

tşkler

Mehmet bey merheba
Şu kriz ortamında, birçok insanın iş bulamadığı bir sırada iş değiştirmek istemeniz, kişisel bir tercihiniz tabi. Ancak şimdiki işyerinizde bulunan yöneticiler senin çalışmandan memnun oldukları anlaşılıyor. Aksigortanın seni kesin olarak işe alacağını belirtmişsin. Ayrılacağın işyeri, mevcut kanunlara göre hareket etmek zorundadır. Bu nedenle, ihbar süreni dikkate almak durumundadır. Yani senin yerine eleman bulmak için, onların zamana ihtiyaçları vardır. İşyerleri, işçilerin istedikleri zaman ellerini sallaya sallaya girip çıkabelecekleri yerler değildir. Belki girişler kolaydır ama, çıkışlar daha zordur. Yani sorumluluk getirir. Dava açmak istediğinden bahsediyorsun. İşvereni neyle suçlayacaksın. Sana ne gibi bir haksızlık yapmıştır. KANUNLARA UYMADAN ÇIKTIĞIN İŞVEREN, SENİN İŞTEN AYRILMAN SONUCU OLUŞACAK MADDİ ZARAR için senin aleyhinde dava açabilir. Ayrılmayı düşündüğünüz işverenlerle, problemsiz olarak ayrılmalısınız. Sizi yeni işe alacak işveren, önceki çalıştığın işyerlerinden her zaman sorarlar. Eski patronun, senin için vereceği olumsuz REFERANS yeni işinden atılmanı da sağlayabilir. Bu nedenle, eski işyerinden olumlu intibalarala ayrılmanı öneririm. Hatta mümkünse, seni seven patron ve iş arkadaşlarından ayrılmamalısın. İyi günler.

evet, daha fazla kazanmak ve sosyal hakları daha da olumlu olan bir şirket ve de şunu da ekliyim kariyer açısından daha iyi bir pozisyon.. şimdi ki çalıştığım şirkette hep evrak dağıtımı - genel faks numaralarını v.s. gibi işler yaptım 4 yıl boyunca. eğer benim çıkışım şimdi değil de başka bir zaman olsa bile bu pozisyonda iş bulmak bence çok zor. zamana göre yaşımda ilerlemiş olacak. daha da zor durumlara düşebilirim diye düşünüyorum. onun için elime bu fırsat geçmişken kaçırmak istemioyrum. şu var şimdi ki iş yerimden ayrılırsam bile personellerler görüşmem devam edicek arkadaşlaıklarımız devam edecek.

çelik adaşım bence işyerini değişme dediğim gibi mahkemeye taşıman senin secerene işlenir sen zararlı çıkarsın rahatını bozma derim... işkur da belirtmiş bu krizde bide.

adaşım onların genel müdüründen tutupta bütün personellerin beni çok sevmesi, benim rahat olduğumu göstermez ki.. işkur'un bana gönderdiği mail de anladığım kadarı ile bu krizde işten çıkmama mı öndermiş..

yeni başlayacağım şirketten her şeyden haberdar etmişim. haftaya p.tesi muhakkak cevaplarını verecekler. ben zaten şimdilik daha bir şey yapmamışım. dilekçemi bile yazıp vermedim.

evet haklısın da kardeş şu anda yapabileceğin iş verenle anlaşman yoksa sen zarar görürsün.
şöyle anlatıyım tekrar.

yeni işyerinin insan kaynakları uzmanı, kendi bölümünün müdüründen şartlara göre imza alması gerekiyor. onun için
- mehmet bey biz size kesin bir cevap vermeden siz asla dilekçenizi vermeyin dedi.
- bu zamana kadar müdürüm den hiç red cevap almadım ama her şey rağmen kendisinden de imza almalıyım.

Slm ;

Öncelikle yeni işin hayırlı olsun. Kariyerinde güzel bir adım olduğu kanaatindeyim. Hayat risk demektir. Sen de bu riski almalısın diye düşünüyorum. İşkurdan sana gelen cevabı gülümseyerek okudum :) Resmi bir cevap mıdır bilmiyorum ya da bir hukukçu mu yazmıştır belli değil ama hele ki şu kriz ortamı diye başlayan cümlesi gayet komikti :))

İşverinin senden ihbar süresi talep etmesi hukuki hakkıdır. Çünkü sen işyerinden ayrılmadan onların kendilerine bir eleman bulmaları , sistemlerini yeniden oturtmaları gerekir. İş akışlarının bozulmaması açısından bu şart. Eğer sen ben kalamam gidiyorum dersen ; işverenin senden ihbar tazminatı talep etme hakkı doğar.

İkinci olarak işveren aleyhine ne davası açabilirsin bunu düşünmek gerekir. Zaten işten istifa etmişsin. Üstelik yeni bir iş bulduğunu beyan etmişsin. Bu noktada kıdem tazminatı talebin olamaz. Ama velev ki ; sen haklı bir sebep olarak çalışma koşullarının ağır olduğunu , raporunda beyan edilen şartlarda çalıştırılmadığını , işverenin yükümlülüklerini yerine getirmediğini ileri sürerek işveren aleyhine bir tazminat davası açsan ; iş sözleşmesini bu sebeplerle haklı olarak feshettiğini beyan etsen ve kıdem tazminatı artı manevi yıpranman nedeniyle manevi tazminat talep etsen bile uzun süre sessiz kaldığın için bu şartları zımnen kabul etmiş sayılmaktasın. Mahkemede oluşacak kanaat aynen Bülent'in dediği gibi bugüne kadar nerdeydin hemşerim olacaktır :)

Üstelik işverenin de elleri armut toplamadığından diyecektir ki ; tam tersine Çelik kötüniyetlidir. Şöyle ki ; yeni bir iş bulduğunda iş akdini feshedip ; bu mesnetsiz davayı açmıştır. O zaman hakimin düşüncesi sanırım işverenden yana olacaktır. :rolleyes:

ayrılacağını söylemişsin artık geri adım atmamak gerekiyo,57 günde çok uzun,yeni işyerin seni almaktan vazgeçer mi bu süreçte onu düşünüyorum.hayırlısı olsun

yeni iş yeri insan kaynakları uzmanı, kendi bölümünün müdür onayı olmadan olmaz diyor. oda p.tesi gününe kadar kesinleşecek. eğer ki beni 2 - 3 hafta bekleme zamanları varsa beklerler sonra ki kilan 3 haftanın tazminatını verir ben kendim çıkar düşüncesi içindeyim. bunu yeni gireceğim iş yerine de söyledim.

tşkler..

Karşı taraftan sözleşmeli olarak işe başlama tahütü almadığın sürece işinden ayrılma derim.Kendi iş hayatımda ve çevremdekilerde bunun gibi onlarca olayla karşılaştım.Örnekler vereyim.Geçmişte;Eşim üst kademe yönetici olarak bir işe kabul edildi,maaş,araba,sosyal haklar vs vs hepsinde anlaştı.Üstelik bu anlaşmayı işverenle yaptı,işverenin tek şartı haftaya işe başlamasıydı.Üstelik cumartesi gelin arabanızı alın şeklinde de bilgi verdiler.(Pazartesi dışarda yapılacak toplantıya kendisiyle beraber katılması için. Eşim o hafta çalıştığı işten ayrıldı.Cuma günü başlayacağı işyerini aradı.Cumartesi araba almaya gidecek,İnsan kaynakları müdürü eşime başkasıyla anlaştık kusura bakmayın dedi.Anlaştığı işveren telefona çıkmadı.Üstelik eşim hafta arası arayıp işten çıkacağını pazartesi işbaşında veya durumda değişiklik olup olamdığını sormuştu.Benim akıllara zarar bir tecrübem var,Gençken:)çalıştığım işyerinde başarılı ve seviliyordum,takdirleri nedense hep sözlü,maaşa,zamma gelince bu konuda başkalarıyla ayrı tutulmuyor hatta çok genç olduğum gerekçesiyle en asgari tutarlarda maaşıma yansıyordu.Gerekçe olarakta sen bizdensin,onlar bırakıp gider,yada onlar senden büyük iyide alt kadromdaki adam benden fazla alabilir mi?.Ne yani ben sadığım diye mi hakkımı alamıyorum.Çok kızdım ve sürekli bana iş teklif eden firmanın aracılığıyla başka bir sektördeki firmayla anlaştım,eski işverenimle konuşup ayrılacağımı,yetkilerimi devredeceğim birini bulmalarını istedim şoka girdiler,kıyametler koptu.Genel Müdür ne kadara anlaştın dedi ve o teklifin üstünde bir teklif getirdi.O zamana kadar hani yapamazdın çalışanlar arasında hoşnutsuzluk olurdu şimdi değişen ne .Yıllardır iyi niyetimi suistimal ettin.Kabul etmedim ayrıldım.(abartmıyorum)Yerime 3 ayrı departman açıp 6 kişi aldılar.Anlaştığım işyeride beni bir başka şehirdeki işletmeleri için almıştı.İşletmeleri işverenle gidip görmüştüm.İşbaşı günüm geldiğinde evimin(lojman), arabamın ayrıldığını herşeyin hazır olduğunu ve kendilerininde haftasonu geleceğini oradaki yöneticilerin beni beklediğini söylediler.Uzun bir yolculuktan sonra sabah şehire vardım.İlk şok karşılayan yok.(Eşyalarımı emanete verip)İşletmeye gittim.Kimsenin benim işe başlayacağımdan haberi yok.Ev tutulmamış,(Eski işverenim maaşımı dahi vermemiş,ailem zaten kızgın şehir değiştireceğim için yani nerdeyse beş parasız bilmediğim bir şehirde kaldım).Otelde yer ayırtalım,falan dediler.İşvereni aradım bana her şey hazır dediniz kimsenin haberi yok,ev yok,eşya yok,araba yok,en kötüsü insanların haberi yok bizim size ihtiyacımız yok,sizin burda çalışacak pozisyonunuz yok diyorlar dedim.İşveren müdürüyle görüştü,Cuma geleceğiz cumaya kadar bana kalacak yer ayarladılar işletmeleri gez gözlemle sadece dedi hiç bir şeye karışma.O şirkete müdür dayanmıyormuş.Verilen tepki hep böyleymiş.İşletmelerdeki çalışanlar genelde kendi akrabaları veya tanıdıkları gelenleri canından bezdiriyorlarmış.Eski işyerimi mumla aradım.Fakat yılmadım o firmada da 6 yıl çalıştım.Herşeyden önce adam tanımayı, herkese güvenmemeyi,işini sağlama almadan çalışmamayı öğrendim.Benim için tarif edilmez ciddi bir hayat ve iş tecrübesidir.

Üst Alt