Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşten ayrılırsam tazminat hakkım var mı?

Adem Öztürk

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Özel bir şirkette 11 yıldır çalışmaktayım. İşten ayrılmak istiyorum ancak haklarımıda bırakamıyorum. Çok fazla emeğin geçti . %40 engelli raporum var . Bir yolu yordamı var mıdır tazminatlarımı almamın. Yada ne kadar daha çalışırsam böyle bir hakkım olacak .

her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, işçi her yıl için 30 günlük olmak üzere toplam 300 günlük ücreti tutarında yani 10 aylık ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanır.

Türkiye de farklılık gösterebiliyor ama kanunda elbette yeri var bu tabi ki sözleşmende yer alan maddelere göre değişkenlik gösterebilir işveren tarafından çıkarılırsan tazminat alma hakkın var bunun dışında yüz kızartıcı ve-veya görevini doğru şekilde yerine getirmeme vb. durumlarda işverenin seni tazminat ödemeden çıkarabilir.
Nurtan açıklamanız genel bir ifade ile olmuş ;)

İnsan kaynakları olarak yorum yapıyorum:

Engelli olduğunuz için erken emeklilik şartlarını sağlıyorsanız kıdem tazminatı alıp çıkabilirsiniz ancak bunun şartlarını tamamlamanız lazım
%40 engelliyim dediniz.
Sizin toplam sgk gün sayınız kaç ve ilk sgk giriş tarihiniz nedir ? bu bilgileri verirseniz net cevap verebiliriz
Nurtan

neye göre ? adam istifa ettim diyecek kıdem tazminatı mı vereceksiniz ? eksik bilgi paylaşmayınız.

Sardonyx35 Aynı iş yerinde 10 yılı tamamlayan biri ve işverenle anlaşılması durumunda tazminat alınabilir diye biliyorum ben.

Nurtan
Öyle bir durum söz konusu değil.

Emeklilik
askerlik
Kadın işçinin evlenmesi
Haklı nedenle fesh
Sağlık nedeni ile fesh.. gibi bazı nedenler vardır bunları harici ödenmez

Sardonyx35
Arkadaş özel şirkette ve nedenlerini yazmış, bende diyorum ki; İşverenle anlaşan biri kendi isteğiyle ayrılsa da işveren tazminatını ödeyebiliyor.

Nurtan

Anlaşma olayı çok farklı bir konu. Onun için 1 yıl çalışsan da alabilirsin 5 yıl 10 yıl fark etmez. arkadaş sadece özel şirkette çalıştığını belirtmiş ekstra bir bilgi belirtmemiş :) Neyse bilgileri yazsın onun üstünden ilerleriz.

Özel şirkette çalışıyorum ancak artık çalışmak istemiyorum. Ancak haklarımı emeklerimide bırakmak istemiyorum. Kimseyede benim haklarımı ödeyin anlaşalım diyemem. Sadece engelli olarak hakkımı alıp cıkmamın bir yolu var mıdır.
İlk İşe başlama tarihi 28.09.2010
Prim ödeme gün 3114
Yaş 28
Diyabet %40 engel raporum var .

Merhaba forumda yeni olduğum için aşağıya yazdım. Teşekkürler

Adem Öztürk

Primden ve yıldan dolayı alamayabilirsiniz. Anlaşmalı derken işverene ayrılma durumunuzu izah ettiğinizde insafiyetine bağlı tazminatınızı alabilirsiniz. Sağlık durumunuz elveriyorsa 5 yılı tamamlayın derim ben.
@Sardonyx35 arkadaşımız değerlendirsin bir de :)

Hak ettiğim ücretleri kazanamıyorum. İş veren böyle bir anlaşmaya yanaşmayacaktır. 5 yıl daha çalışır isem 15 yıl aynı yerde çalışmış olacağım . Tazminatımı alma hakkım mı olacak ?

Bu şartlarda tazminatınızı ne yazık ki alamazsınız...

Şartlar sizin için 18 yıllık sigorta süresi var... Bunu tamamladığında sgk dan kıdem tazminatı hak kazandı yazsıı alınması lazım...

Bir diğer husus engeliniz arttıysa %40 tan %60 malulen emeklilik yoluyla tazminata hak kazanırsınız ama bu şekilde maaşlar asgari ücretin yarısı dahi olmayabilir.

Bir diğer husus %40 raporu olan engelliler için emeklilik süresi çok çok uzun sizin 2008 den sonrası sgk lı olduğunuz için 18 yıla tabisiniz ama benim gibi 2008 öncesi sgk engelli 20 yıla tabi saçma sapan kanunlar Engelliye herşey zulüm oluyor

Arkadaşlar,
Bir çalışan kendi rızası ile işten istifa ederek ayrılırsa işveren kıdem tazminatı ödemez. Bu tartışma konusu dahi değildir.

İşçi haklı bir nedenle iş akdini fesh ederse o zaman kıdem hakkı doğar. Bunlar 4857'nin 24. maddesinde açıkça belirtilmiştir:

Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

III. Zorlayıcı sebepler:

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

Adem Öztürk

Bu şartlarda alamazsınız. İstifa edip kendinize daha uygun bir iş yerinde çalışmanızı öneririm. Farklı bir durum olarak şöyle ilerleyebilirsiniz;
İşverene sağlığım burada çalışmama engel olmaya başladı sağlık nedeni ile iş akdimi fesh edip ayrılmak istiyorum deyip anlaşabilirsiniz iş vereniniz ile aranızdaki ilişkiye bağlıdır

İşverene sağlığım burada çalışmama engel olmaya başladı sağlık nedeni ile iş akdimi fesh edip ayrılmak istiyorum deyip anlaşabilirsiniz
Bu yöntem pekala kullanılabilir ancak sağlığının yapılan iş veya çalışma hayatı sebebiyle bozulduğuna dair durum bildirir rapor istenebilir. Eğer işveren rapora gerek yok derse elbette anlaşmalı olarak da ayrılma söz konusu olabilir. Bu durumda Sardonyx35 arkadaşımızın dediği gibi: işveren ile ilişkinize bağlı

Merhaba,
%40 engel diyabet özel şirkette 10 yıl çalışıyorum. 6 yıl önce aynı şirkette çalışırken askerlik işlerimi halledip muaf evrağımı aldım. Bu evrakla şuan işyerinden çıkış haklarımı talep etme hakkım olur mu . İşten tüm haklarımı alarak ayrılmak istiyorum. İş yeri haklarımı vermeye yanaşmıyor. Bilen bir kişi yardımcı olabilir mi

Üst Alt