Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İstifa etmek istiyorum ama ihbar süresini de beklemek istemiyorum..?

ttggccee

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba. İşyerimden istifa ettim ancak yaklaşık 3 yıldır bu kurumda olduğum için ihbar sürem 6 hafta. Ancak bu süreyi çalışmak istemiyorum. Kanun böyle biliyorum ama herhangi bi insiyatif uygulamıyorlar. Şimdi beni diğer işyerinden bekliyorlar. Şöyle bir durum var şuanki iş yerim bana 1sene sonra yatarak özel sağlık sigortası yapacaktı sözleşmede de yazıyor ancak yapılmadı bugün istifa etmeye gittiğimde de bunu ben mi takip edeceğim diye çıkıştı bana insan kaynakları müdürü. Şimdi ben bu durumda ne yapabilirim? Sözleşme hükümlerine uymadıklarını bildirip 6 haftalık sürece doldurmayacağımı söylesem işe yarar mı

ttggccee

İş sözleşmelerinin haklı nedenli fesih sebebi ile feshedilmediği durumlarda, sözleşmenin feshinden önce bildirim sürelerine bağlı kalınarak diğer tarafa sözleşmeyi sona erdirmek istendiğinin yazılı şekilde bildirimi Kanun tarafından esas kabul edilmektedir.
Haklı nedenli bildirimli fesihler derhal yürürlüğe konulabilir ve İş Kanunu’nun 26. Maddesinde belirtildiği üzere 6 iş günü içinde kullanılmalıdır. Bu konuda işçi veya işveren ayrımı bulunmamaktadır.
İşten ayrılmayı istemeniz durumunda, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki, yani yukarıda belirttiğim İş Kanunu’nun 24. maddesinde yazılı haklı sebepler dışındaki durumlarda, siz de işverene o işyerinde çalıştığınız süreye göre uygun olan bildirim süresine uygun bir zaman dilimi içinde bildirimde bulunmalısınız.
İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı doğmamaktadır. Ancak, asıl önemli ve dikkat etmeniz gereken eğer bildirim süresine uymaksızın işi bırakırsanız, işverenin de sizden ihbar tazminatını talep edebilme hakkının olmasıdır.
Dolayısıyla, böyle bir ihbar tazminatı ödeme ile karşı karşıya gelmemeniz için bildirim sürelerine uygun olarak iş sözleşmenizi feshetmenizde fayda vardır.

Buradaki önemli bir nokta, işverenin ihbar alacağının personelin maaş alacağından kesilemeyeceğidir. Ancak dava yolu ile talep etmesi gerekmektedir.

Yani bana dava açması mı gerekiyor tazminatı almak için

ihbar hem işvereni hemde işçiyi koruyan tazminattır. haber vermek bildirmek anlamında kullanılıor. haber vermesen parayı öder ayrılırsın. habersiz atarsa da paranı alırsın 2*2=4

Bak dostum senin işveren ile yapmış olduğun sözleşme hükümlerini ben bilemem, zaten bilsem de fazla bir şeye yaramaz zira bu türden sözleşmeleri genellikle hukukçular daha iyi yorumlarlar.. Ancak sadece bir misal vermek için yazma ihtiyacı duydum.. Senin durumuna cuk diye uyar mı uymaz mı bilemem.. Bir tanıdığım bir özel bankadan dilekçesini verip ayrıldı bir hafta sonra bir başka bankada çalışmaya başladı.. [FONT=Tahoma]Bundan haberdar olan eski çalıştığı banka da hemen bu kişiyi mahkemeye vererek ihbar süresine uygun olarak istifa etmediği gerekçesi ile dava açıp tazminat talebinde bulundu. Ben bu davada bu tanıdığım lehine şahitlik yapmış idim.. Ancak daha sonra dava nasıl sonuçlandı, kim kazandı, kim kaybetti, kazanan ne elde etti, kaybeden ne kaybetti hiç ama hiçbir bilgim yoktur.. Aynısı senin de başına gelir demiyorum ama durum bu, bilgin olsun.. Bir hukukçuya danışarak hareket etmek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.. [/FONT]

ttggccee

Evet dava açması gerekiyor. Nasıl ki işçi haklı sebep olmaksızın çıkarıldıgın da hak ve alacağını alabilmek için iş mahkemesıne başvurması gerekiyor, işveren için de aynı süreç işler. Ben 20 yıllık meslek hayatımda istisnalar dışında işverenin personelini ihbar tazminaı için mahkemeye verdiğine şahit olmadım. Zira her durum da iş kanunu işciden yanadır ve sizin işten cıkmanızda haklı bır sebebe dayanıyor ıse ıstıfa dılekcenıze bunu da yazar cıkarsanız ve işten hemen cıkmakla beraber istıfanızı usulune uygun verırsenız herhangı bır hukuki süreç doğmadan ayrılabilirsiniz, ki bu daha cok hukukculardan ziyade muhasecılerın uzmanlık alanına gırer ve ancak mahkemeye ıntıkal ettgınız de hukuki olarak destek alabilirsiniz diye dusunuyorum. Ayrıca;

Şöyle bir durum var şuanki iş yerim bana 1sene sonra yatarak özel sağlık sigortası yapacaktı sözleşmede de yazıyor ancak yapılmadı bugün istifa etmeye gittiğimde de bunu ben mi takip edeceğim diye çıkıştı bana insan kaynakları müdürü.
Bu ifade sözleşmenizde var ve bu hak size sağlanmamışsa haklı nedende fesih olarak değerlenirilir ve tazminat bile alabilirsiniz.

Son düzenleme:
@yucell06 bende öyle düşündüm ve ihtar çekeceğim

@alifatih1958 bende adalet mezunuyum avukat arkadaşlarımla konuşup ihtar çekme kararı aldık.

Üst Alt