Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İstifaya zorlanıyorum!?

whypinkfloyd

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar öncelikle ben organ nakli olmuş %76 raporu bulunan bir engelliyim, sizlerden şimdi yardım almam gerek. büyük bir şirketin çok popüler teknoloji mağazasında kasiyer olarak çalışıyorum, işe ilk başladığım ay çok keyifli ve severek çalışıyordum çünkü beni en hafif mağazaya vermişlerdi, aradan 1 ay geçti ve beni antalyanın en ağır en yoğun mağazasına çektiler. ben 1 ay çalışıp sesimi çıkartmadım, wc gidemiyorum, rahatça su içemiyordum, sonra bölge yöneticimize bunu bildirdim, bana yeni rotasyon yaptığını söyledi. halbuki rotasyon yapılanları 1 hafta içerisinde tekrar değiştirdiğini gördüm. bunu kafama takmayıp çalışmaya devam ettim çünkü 6 ay içerisinde sen çıkarsan eğitim masrafları adı altında tazminat ödemek zorundasın ve yüzdüm yüzdüm 4. aya geldim. (mağaza müdürümüzün izalasyonlarına rağmen)

ben günde 4 çeşit ilaç kullanan insan olarak beni enn ağır yoğun mağazaya çekip yanlış yapmamı istemiyorlar, asıl olaya şimdi geliyorum, 4 kasiyeriz ve mağaza müdürü bizi toplantı için çağırdı ofise, ve sallamaya başladı ben böyle yeteneksiz kasiyer görmedim falandı filandı ben sizin için işi bırakamam vs. ve en son dediği şey bir daha hata yaparsanız istifa edeceksiniz demesi ve bizden söz istemesi, hepimize hata yaptığında istifa edecek misinin diyerek adımızla söz almaya çalıştı...

şimdi tam olarak ne yapmam gerekiyor? engelli olarak hakkım neler? ben bu şartlar altında çalışamıyorum, mobbing uyguluyorlar, kalbim ağrıyor, zaten benim sağlık durumum başımdan aşkın, çok kötü davranmaları, izalasyonlarını, en ağır mağazaya çekmelerini bir kenera koydum, bana bir daha hata yaparsan istifanı yaz demeleri çok koydu, şimdi ben 2 ay çalışıp bu baskıda devam mı etmeliyim veya tazminatsız çıkmanın yolunu mu arayayım yoksa 170 i arayıp şikayet mi etmeliyim, yada şirketin ana merkezindeki insan kaynaklarına mı anlatmalıyım durumu? tam olarak ne yapmalıyım, nasıl hareket etmeliyim.. sizlerden yardım istiyorum :(

Umutsuzluk vermek gibi olmasın ama özel sektörde hak beyan etmek neredeyse imkansız.Sözleşmen var ya istediği anda fes edip seni yollayabilir.Bu sadece engelli vatandaşlar için değil sağlıklı olup özel sektörde çalışanlar içinde geçerli bir durum.En ufak bir hatanda bir bahane bulup seni yolluyor.Yahu asgari ücret 1300 lira olacak dediler de iş verenler çıldırdı,bunlara kalsa herkes eşek gibi çalışacak az para alacak.Onlara göre bütün parayı kendileri kazanmalı onlara hep gelmeli hep gelmeli paylaşılmamalı.Allah diye paraya tapan ve ya kanı dini para olan insanlardan ( pardon insan dedim ) ne beklenir ki.Gene sigorta,servis,yemek,asgari ücret bulanlar iyi sayılır.Birde düşük ücret,sigorta yok,servis yok,yemek yok.Eşek gibi çalışmak var.Tatil yok.Ve ya ücret asgari ama diğerleri yok.Gibi gibi.Kaldı ki siz engellisiniz.Sizi yorucu yerde çalıştırmamaları lazım.Ama adamların umru mu değil.Bu çıkarsa başkası gelir köle olacak çok adam var bir ton işsiz dolaşıyor ortada.Mantık bu adamlardaki.Bunu kovarım daha ucuz ve çalışkanını alırım diyor.Yani bırakın size kötü davranmayı ağır iş vermeyi açık açık istifa edersiniz demesi daha bir acayip.Hayır sanki adam keyfinden engelli olmuş anasını satayım.Ya gene sinirlendim böyle insanlara ( pardon gene insan dedim ) öyle şeyler yapasım geliyor ki söylemeye insanlığım el vermez.Ben bu yüzden özel sektöre girmedim işte.Çünkü engelliyle normal işçileri aynı sınıfa koyan bir zihniyet mevcut ne yazık ki.Yetmezmiş gibi birde istifa edersiniz diye tehdit eden bir zihniyet.Bence engelli olan siz değil müdürünüz olacak ... heriftir.Çalışmaya devam etmeniz sizi daha kötü duruma düşürebilir.Hak beyan etmeniz çok zor.Tecavüzcülerin bile serbest kaldığı bir ülkede şikayet etmekte pek bir işe yaramaz.İnsan kaynaklarına gidin desem insanlığı ölmemiş biri varsa yardımcı olabilir bir ihtimal.Yoksa o da işe yaramaz.Geriye tazminatsız olarak çekip gitmek kalıyor.Engelliler için en iyi yer kamu yani devletin kurumlarında çalışmak ama oralara girmekte ayrı sıkıntı.Allah yar ve yardımcınız olsun.O müdürün de cezasını en ağır şekilde versin inşallah o müdüre diyecek laf çokta tutuyorum işte kendimi zar zor kusura bakmayın sinirlendim.Hatam olduysa affola.

Arkadaşım anladığım kadarıyla sizin sorununuz engelli olmanız değil, iş şartlarının ağır oluşu. Söylediğinize göre bu muamele size özel değil, tüm çalışanlara böyle.

Yaptığınız iş sağlığınızı doğrudan olumsuz etkilemiyorsa veya iş kanununa aykırı değilse tazminat süresi dolmadan işten ayrılmanız sıkıntılı. Ama müdürünüz zaten istifa edin diyorsa, siz de ayrılmak istiyorsanız ibraname ister, istifa edersiniz.

Ancak, sözleşmede tazminat şartı tek taraflıysa, bu tazminat zaten geçerli değildir. İstediğiniz gibi istifa edersiniz.

Yaptığım iş sağlığımı etkiliyor, beni hafif mağazadan ağır mağazaya çekiyorlar ve şartlar çok ağır. Doktor raporu ile mi yapabilirim bunu? yani benim kasiyer olarak devam edemez raporunu çıkartıp şirkete göndermem yeterli olur mu?böylece şirket beni çıkartmak zorunda kalır? ve istifa et konusuna gelirsek, mağaza müdürü onu bana dedi çünkü o hafta hatayı ben yapmıştım. ve diğer kasiyerler ile sürekli iletişim içerisinde ama benimle hiç iletişime geçmiyor! mobbing uyguluyor ve bunun cezası var! tam olarak nereye şikayet edebilirim ki? engelli durumumu da umursamıyorlar ayrıca..

ekpss ye tam olarak nereden hazırlanabilirim ve tarihleri neler? google da search yaptığımda tam bir bilgi kirliği mevcut. tam olarak site atarsanız sevinirim.
Suskun Mutsuz Umutlu eğer bana websitesini atarsanız inceleyebilirim

MeTePe Bende onu demek istedim,engelli olmak kimsenin pek bir umrun da değil.İş şartları ağır.Ama asıl soru iş şartları ağır olan yere bu adamı nasıl neye dayanarak veriyorsun? Normal biriyle aynı kefeye koyuyorsun? İki tarafa da aynı muameleyi yapamazsın.Engelli adama hafif iş verilir normali budur.Ama bunu anlamazlar.Ben bile rahatsızlığıma rağmen anladığım halde ( ki zihinsel engellilere daha kötü muamele yapıyorlar salak yerine koymalar,geri zekalı demeler,cahil,bilgisiz sanmalar,okuması yazması olduğuna inanmayanlar,vasıta kullanamaz diyenler [ D,E ve G sınıfı ehliyetim mevcut hepsini de aktif olarak sorunsuz kullanabiliyorum ] ,teknolojiden özellikle internet ve bilgisayardan anlamaz diyenler daha neler neler ) anlıyorum ki ama bunlar anlamıyorsa esas özürlü ve engelli biz değil onlardır.Şimdi bu insanların bunca hakaret ve iftiralarına karşı susmak ayrı dert gereğini yapmak ayrı dert.Türkiye işte ne bekliyorsun,her şey başlı başına bir işkencedir canım ülkemde...

Suskun Mutsuz Umutlu dediği gibi özel sektör berbattır ve bende bu yüzden özel sektöre hiç girmedim,başvurularım oldu ancak daha sonra vaz geçtim.Bu sene yaz ayında ekpss memurluk sınavına gireceğim.Ancak henüz benim de net bilgim yok.Tek bildiğim yazın olacakmış sınav öyle demişlerdi.Okuldan bilgi vermelerini bekliyorum.Birazda buradan öğreneceğim işlenen süreyi.Bununla ilgili link,konu falan varsa atarsanız whypinkfloyd hemde benim için iyi olabilir.Hayırlı günler. :)

whypinkfloyd

Merhaba,

Öncelikle işe başlarken sözleşme imzalayarak mı başladınız?
Böyle bir şey belirtmemişsiniz bu durumda istediğiniz zaman (daha 6 ay dolmadığı için) en az 15gün öncesinden bildirerek,
istifanızı verebilirsiniz.
Şikayetinizi BİMER'e yapabilirsiniz.
Eğer sağlık raporunuzda "ağır işlerde çalıştırılamaz" yazıyorsa ve siz de ağır işlerde çalışıyorsanız iş yeriniz kusurlu olur.
Ama raporunuzda böyle bir ibare yoksa işveren nereyi uygun görürse o bölümde çalışırsınız
Şartlar size uymuyorsa işten ayrılırsınız.

EKPSS için; Özürlü Memur Seçme Sınavı ÖMSS 29 Nisan 2012
http://www.engelliler.biz/forum/ozu...san-2012/155195-ekpss-ye-girebilir-miyim.html
http://www.engelliler.biz/forum/ozu...s-hazirlik-lise-onlisans-lisans-sorulari.html
http://www.engelliler.biz/forum/ozu...cin-soru-bankasi-ve-kitap-onerir-misiniz.html

Ayrıca 1 yıl dolmadan tazminat vs hakkınız yok..
1 yıl dolduktan sonra eğer onlar çıkarırsa tazminat ödemeleri gerekir henüz 4 ay olduğu için böyle bir şey söz konusu değil
Yani siz istifa ederseniz de sizin için herhangi bir sorun yok.

Sağlık durumuzdan dolayı bu mağazada çalışamayacağınızı bu mağanın çok yoğun olduğundan dolayı zaruri ihtiyacçlarını lavobaya gitmek ilaç içmek gibi karşılayamadığını engelinden dolayı ilk girdiğin kısım olan şu mağazadaki kasiyer olarak görevime devam etmek istiyorum diyerek noter kanalı ile bşir yazı yazabilirsin yada bu dilekçeyi iadeli taahhütlü olarak yollayabilirsin ama ben noter kanalı ile tercih ederim. Işverenin engelli işçiyi koruması gerektiği zorla istifaya sürüklemesi gibi konularda hakkınızı aramanız gerekmektedir. Iş verininde size yazılı olarak cevap vermesi gerekir işçi bulma kurumunuda şikayette bulunabilirsin işten çıkmadan bir kere her kesin hata yapma olasılığı çoktur bu hatalar şirketin çok büyük zararına olmadıkça işten çıkartılmayı gerektirmez sana kısa ve öz olarak tavsiyem budur asla pes etme noter kanalı ile rahatsızlığını belirten bölüm değişikliği yapmak istediğini belirten bir yazı yaz artı insan kaynaklarına biriminie o sizi istifaya çağıran kişiyi şikayet edin

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı
2016-EKPSS
sınav tarihi = 24.04.2016

EKPSS'ye Başvuru tarihleri: (lise-önlisans-lisans mezunu iseniz )
23.02.2016
09.03.2016
Kuraya Başvuru: (ilk okul mezunu iseniz)
03.05.2016
16.05.2016

ilk defa başvuranlar bulundukları bölgenin il merkezinde olan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne yüz yüze başvuruda bulunması gerekiyor. daha sonra ösym bürosuna gitmesi gerekiyor.

konu anlatımlı kpss kitabı ve soru bankaları alacaksınız. ayrıca internet üzerinden videolarlada çalışabilirsiniz bunun tercihi size kalmış. başarılar arkadaşlar.
whypinkfloyd MeçhulAdam

sen işe girerken yada çalışırken mevcut raporunu iş yerine beyan ettinmi engelli raporunda çalışabileceğin alanlar dolumuydu bütün bunları bilerek işe aldıysalar ve sonrasında mobing uyguluyorlarsa allah sonlarını hayretsin bir tane iş müfettişi çağırırsın bir rapor tutar ona göre yol belirlersin.

senin engelini bildiği halde seni zor işlerde çalıştırması etik bir davranış değil , müdürün vicdanını bir yerlerde unutmuş sanırım...başa gelen çekilir deyip sıkıntıya göz yumma öncelikle BİMER'E yaz ..ne kadar da özel sektör de olsa engelliler için kanun var engel durumuna göre bir işte çalıştırmalılar. ve arkadaşların yazdığı gibi çalış EKPSS girersen senin için daha hayırlı olur belki atanırsın yani inşallah atanırsın

whypinkfloyd kardeş sizin işinize yararmı bilmem ama okumanızda fayda olabilir.

İşverenin iş akitlerini feshinde haklı nedene dayanması gerekmektedir. Haklı nedene dayanmayan fesihlerde işçinin açtığı davalar “işe iade” kararıyla sonuçlanmaktadır. Bu kısa hatırlatmadan sonra sorumuzun yanıtına geçecek olursak;
4857 Sayılı Kanun 25. maddesi işverene haklı sebeple işçinin hizmet akdini fesih yetkisi vermektedir 25/1. maddesinde işverenin sağlık sebebi ile fesih hakkı anlatılmaktadır.
Bu maddeye baktığımızda İşveren şu hallerde işçinin hizmet akdini fes edebilir.
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve iş yerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin iş yerindeki çalışma süresine göre 17 ‘ci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
Yukarıdaki maddelere baktığımızda sizin sorunuzun karşılığını b. bendinde bulabiliriz
4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin 1. bendinin (b) alt bendinde, “(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin iş yerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar” şeklinde kurala yer verildiğini görmekteyiz.
Burada işçi 17. maddede belirtilen
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.
İhbar bildirim süresi dikkate alınarak ne kadar rapor alırsak işveren benim iş akdimi fesih edebilir diye hesaplayabilir. İhbar bildirim süresinden 6 hafta daha fazla rapor kullanırsanız bu işverene haklı fesih hakkı verir. Ayrıca 25. maddede belirtilen bu süre bir kerede alınan raporun süresidir. Aksi halde zaten kişinin sık sık hastalanması, rapor alması, verimsizliği sebebiyle İş Kanunu 18. maddeye göre işverenin fesih hakkı saklıdır. İşveren işçi raporlu olduğu süre içerisinde fesih yapabilir. Karşı taraf tebligatını bu süre içerinde alabilir, ancak raporlu olunan süre içerisinde yapılan fesih rapor sonrası ilk çalışma günü hüküm doğurur. İş Yasasının 25. maddesindeki sağlık sebepleri ile işe son verme konusu kıdem tazminatına hak kazanma açısından önemli olup, ihbar süresini 6 hafta aşan raporların aralıksız olması gerekir.Aralıklı raporlarda 25. madde uygulanmaz.
Bu konuda Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin muhtelif kararlarında görmekteyiz. Örneğin 2007/512 sayılı kararın özetinde;
“işverenin hastalık sebebiyle iş sözleşmesini feshi halinde altı haftayı aşan istirahat raporu sebebiyle işverence iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde, işçinin kıdem tazminatı isteğinin kabulü yerinde olmakla birlikte, ihbar tazminatı isteğinin kabulüne karar verilmesi doğru değildir. kıdem tazminatı ve yıllık izin hesabında, istirahat raporunun altı haftayı aşan kısmı dikkate alınmaz.” Diyerek işverenin fesih halinin haklı olduğu fakat bunun kıdem tazminatı ödemesine engel olmadığı fakat ihbar tazminatı ödemeyeceği ayrıca işçinin izin hakkı hesaplanırken istirahatli, sürenin dikkate alınmayacağı hükmünü vermiştir.
Raporlu Olunan Sürenin İzne Etkisi
4857 sayılı İş Kanunu’nun 55. maddesinde yıllık izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılabilecek süreler sayılmış ve (a) bendinde, işçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günlerin aynı Yasa’nın 25. maddesinin (1) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlasının, yıllık izne hak kazanma bakımından dikkate alınamayacağı açıklanmıştır. Buna göre, işçinin tutulduğu hastalık sebebiyle işe devam edemediği günlerin ihbar önelini altı hafta aşan kısmı, yıllık izin hesabında çalışılmış gibi değerlendirilemez
İhbar tazminatı ödenmeyen durumlar
Süresi belirli olsun veya olmasın işveren;
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun sağlık kurulunca saptanması durumunda,
İş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin sağlık sebepleri ile feshedebilecektir. Bu durumda ihbar süresi verilmez ve ihbar tazminatı ödenmez. İşçiye kıdem tazminatı ödenir.

kardeşim bende böbrek nakli hastasıyım sanırım sende böbrek nakli oldun eğer sen 6 ay sonunda işten çıkarım diyorsan 4 ayı geride bıraktıysan son 2 ayı sen o müdüre zehir et ben yapamıyorum yeteneksizim istifa etmiyorum işine gelmiyorsa sen istifa et falan havasına gir sen ondan söz iste sen istifa et diye belki seni kovarlar da tazminat alırsın biz organ nakli olan hastalar tamam normal bir hayat yaşayabiliriz ama kesinlikle sıvı tüketip sürekli wc ye gitmemiz lazım sağlığımız için ayrıca bağışıklık sistemimiz baskılı olduğu için çok çabuk hasta olabiliriz moralini kesinlikle bozma hiçbirşey senin nakil organından değerli değil

İşyeri ve çalışma koşullarının özürlülere göre hazırlanması

MADDE 18 – (1) İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
(2) Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, özürlünün durumuna göre belirlenebilir.
Özürlülerin çalıştırılamayacakları işler

MADDE 19 – (1) Yer altı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz.
(2) Özürlüler, sağlık kurulu raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamaz.
Sizin raporunuzda "ağır işlerde çalıştırılamaz" ibaresi varsa iş veren bunu dikkate alarak size uygun bir iş vermek durumunda aksi taktirde suç işlemiş olur.

özel sektörün Allah binkere belasını versin bende özel bir maden şirketinde çalıştım beni çok ezdiler 2 ay çalıştım işden ayrıldım Allah bin kere belasını versin inşallah bana yaptıklarının aynısını başkasıda onların çocukları yapar...

kardeş haklısın bende çok çekiyorum yasada hak olsa ne yazar kim takar yasayı allah adaletli insan çıkarsın karşına çok az bulunuyor maalesef iyi insan bu özel sektörde.Bende 20 yıldır çekiyorum mahkeme dava yasa hepsi hikaye..istediği an çıkarma hakkına sahip

GND benim dediğim gibi kanı dini para bunların kimse umurların da değil ne yazık ki,ne diyorum asgari ücret 1300 TL olacak diye adamlar çıldırdı vermemekte ısrarcılar halen... Sövmemek elde değil.

Ali_Gs güzel yorumuza katılıyorum.

ragıp dağtekin hocam bilseler de kanun manun dinlemeyip istedikleri gibi çalıştırıyorlar ,bu namussuzlar öyle.Eee tecavüzcü serbest kalıyor bu adam ceza alır mı hiç.Zor.

Blue-Velvet kanun var ama dinleyen yok,uygulayan yok,denetleyen uygunsuz durumu yakalayan ve gerekli cezayı veren adalet hiç yok.Ama gene de yazmak belki faydalı olabilir.EKPSS'ye girmeli bende gireceğim nasip olursa.Size de katılıyorum güzel yorumunuz için.

berkemeteatasoy aynen öyle en başta dediğim gibi istediği gibi at koşturabilir,hiç bir hak beyan edemezsin etsen de adalet yerini bulmaz lakin hırsızı da katili de tecavüzcüsü de tacizcisi de polisten önce evine gidiyor adliyeden...

Plumeria teşekkürler bilgi için.

Suskun Mutsuz Umutlu bilgi ve iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum,sağ olun.

Üst Alt