Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşveren çalışanlara verdiği sosyal yardımlarda engellileri gözardı edebilir mi?!

arzu35

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
1
arkadaşlar, ben 2 senedir özel bir şirkette kadrolu olarak çalışıyorum. bir iş arkadaşımdan duydum, engelli olmayan arkadaşların tümü her sene kömür yardımı ve bayramlarda ikramiye alıyorlarmış. ben ve bir başka arkadaşım ikimiz de engelli kadrosundayız ve biz böyle bir şey almıyoruz.
arkadaşta sorumluya kızdığı için ağzından kaçırdı çünkü onlara bana ve diğer engelli arkadaşıma söylememeleri söylenmiş. bizi de bu şüphede bırakıyor, neden diye.
beni aydınlatırsanız çok sevinirim. bir de onlar yol yardımı da alıyor bizim kartımız var diye onu da vermiyorlar.

haksızlık

sanki bizleri 3.sınıf insan muamele si gibi görüyorlar. mecburi olmasalar bizim gibileri işe bile almayacaklar ama cezai hukuki işlemlerden korkuyorlar

söylediklerin çok doğru işvereni bırak çalışanlar bile böyle görüyo hem onlar kadar iş yap çalış hem onların yararlandığı haklardan yararlanma.bu ne biçim adalet.

Eğer doğruysa kesinlikle yasal değil.
Fakat,araştırılıp net bir şekilde sebep anlaşılmalıdır.
Bazı gerekçeler olabilir.Engelli-engelsiz değil de kadrolu-geçici personel olmasına göre,ya da sendikalı-sendikasız olmasına göre bazı ayırımlar olabilir.
Bir sendika,işverenle yaptığı pazarlıklar sonucu olarak işçi lehine fazladan birtakım haklar elde etmiş ve sözleşme imzalamışsa,doğal olarak bu sözleşme içeriği o sendika üyelerine uygulanacaktır.
Böyledir demiyorum,sadece başka sebepler olabilir dedim.
Ama tamamen aynı statüde olup da engelli diye bazı haklardan mahrum bırakılıyorsa,o ayrımcılıktır,yasal değildir ve hatta suçtur.

Yol yardımına gelince;
Bu da kesinlikle haksız ve yasal olmayan bir uygulamadır.
Bu konuyu bizzat yaşadığımdan biliyorum.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de zamanında aynı gerekçe ile engellilerin yol yardımını kesmişti.Açtığımız dava ile geçmişte ödenmeyen birikmişler de dahil yol yardımını tekrar almaya başladık.
Hiçbir şekilde hakkınızın engellenmesine sessiz kalmayınız.

İşveren suç işliyor. Çalışanlar arasında sakat-sakat olmayan gibi ayrım yapılamaz. Bence işyerinde o konudan sorumlu amirle konuşun ve gerekçesini öğrenin. Duruma göre de İşKur'a şikayet edin:
Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik
Ayrımcılık yasağı
MADDE 17 – (1) İşe alınmada; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan aşamaların hiçbirinde özürlüler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.
(2) Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
(3) Ayrımcılık veya farklı muamele gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile işverenler için 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 122 nci maddesi hükümleri uygulanır.
TCK 122:
Ayırımcılık
Madde 122- (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, özürlülük, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak; (1)
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

Üst Alt