Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşveren personele yol yardımı yaparken sakatları bu yardımın dışında tutabilir mi?

vagaslı

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,
Ben Uluslararası bir firmada özürlü kadrosunda çalışıyorum. Başıma gelen bir konuyu size sormak istedim. Çalıştığım yer beni aynı şehir içerisinde bir başka şubesine çalışmak için talepte bulundu ve gidiş geliş servislerle ilgili bir bilgi vermedi. önceki çalıştığım merkez olan yerde oturduğum semtte kadar servis vardı. Ve şu an çalıştığım yerde servis koymadılar ve sevis yerine kadar gidiş geliş olmak üzere otobüs kullanmaktayım.
fakat aradan geçen 3 ay sonra bir genelge yayınlayarak çalışan personole yol yardımı altında para vericeği söylendi. servslere kadar geliş ve gidişler ne kadar ise o kadar para maaşlarımıza yatıcak dendi ve ben özürlü olduğum ve toplu taşım kartım olduğu için bu prosedürden şirkette çalışan hiç bir özürlüye verilmiceğini söylediler, yararlanamayacağımı ve yol parası veremiceklerini belirttiler.
kanunen benim bu uygulamadan sizce yararlanmam gerekmez mi? hem servis sorunu yaşatılar hem diğer çalışanlara oranla özürlüler çok az maaşa çalışıyorlar.
ben 600 tl alıyorum normal bir işçi ise 1100 tl alıyor. kanunen ne yapabilirim?

Öyle bir ayrımcılığa asla hakları yok ve yasadışı bir uygulama.
Ücretsiz toplu taşıma kartı belediyenin engellilere bir hizmeti ve bu işvereni hiç mi hiç ilgilendirmez,her işçi gibi sana da yol parası vermek zorundalar.
Zamanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi böyle bir uygulamaya gitti,engellilerin yol parasını aynı gerekçeyle kesti.
Bizler sendika aracılığıyla dava açtık ve geriye dönük paramız da dahil,hakkımızı tekrar aldık.
Biliyorum özel sektör çok farklı,yasal prosedürü uygulamak da genelde çalışanın aleyhine oluyor.Yani işverenin tavrı olumsuz oluyor yoksa dava kesin kazanılır.
İşverenle konuşmayı deneyin,birkaç kişi birlikte durumu uygun bir dille anlatın,anlaşma zemini oluşturmaya çalışın.
İş yasal prosedüre dayanırsa kesin olarak lehinize sonuçlanır.

Böyle bir hakları yok. Ve bu tutumlarında ısrar etmeleri suç işlemeyi sürdürmeleri anlamına gelir.
YURTİÇİNDE İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
Ayrımcılık yasağı
MADDE 17 – (1) İşe alınmada; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan aşamaların hiçbirinde özürlüler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.
(2) Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
(3) Ayrımcılık veya farklı muamele gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile işverenler için 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 122 nci maddesi hükümleri uygulanır.
TCK 122:
Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, özürlülük, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir
İş-Kur nezdinde girişimde bulunulabilir. Hatta, doğrudan savcılığa dahi suç duyurusu mümkün. Bu hakkınızı kullanabileceğinizi işvereninize bildirin ve yaptıkları ayrımcı uygulamadan geri dönmelerini isteyin.

Sayın yönetmenim çalıştığım yer kurumsal büyük bir firma ancak insan kaynakları şefine bildiribilirim ama hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan işine son verebiliyorlar.Ben öyle bir şey yapsam tehtit gibi algılarlar veya sen bilirsin ister çalış ister çalışma derer bunlar güçlü insanlar malum işsizlik çok kötü konuşmayı denicem eğer yapmıyorlarsa ne yapalım artık işten çıkartırlar yoksa affetmezler.

Üst Alt